Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.6.1997

Ο μηχανισμός του υπουργείου Παιδείας είναι έτοιμος για την ομαλή διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ και του ΚΚΕ, Βασίλη Μιχαλολιάκου και Ορέστη Κολοζώφ. "Οι Γενικές Εξετάσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα γίνουν με απόλυτη ομαλότητα στον προβλεπόμενο χρόνο", είπε ο κ. Ανθόπουλος και πρόσθεσε: "Το υπουργείο Παιδείας πιστεύει ότι με την ήδη κοινή απόφαση, που υπεγράφη από τον υπουργό Παιδείας και τον υπουργό Οικονομικών και ρυθμίζονται τα αιτήματα των διοικητικών υπαλλήλων της κεντρικής και της τέως περιφερειακής υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας, ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα συμμετάσχουν όλοι κανονικά με τον τρόπο που ξέρουν στη διεξαγωγή των Γενικών Εξετάσεων".

Αρχισε χθες στη Θεσσαλονίκη το Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά από μια σύντομη ιστορική αναφορά, ανέφερε χαρακτηριστικά: "Σας αισθάνομαι σαν αδέλφια παρά το γεγονός ότι είμαι Ηπειρώτης". Ο κ. Παπαδόπουλος κατέστησε σαφές ότι σε μια περίοδο, όπου συντελούνται διεθνείς ανακατατάξεις, ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, η διασφάλιση και κατοχύρωση ζωτικών συμφερόντων της Ελλάδας είναι απαραίτητη, ειδικά στην Παρευξείνια περιοχή. Παράλληλα χαρακτήρισε τον Απόδημο Ελληνισμό, ως ανεκτίμητη δύναμη για το μητροπολοτικό κέντρο, ενώ υπογράμμισε ότι την περίοδο αυτή που η Τουρκία ταλανίζεται από την οικονομική, πολιτική και κοινωνική κρίση, η Ελλάδα πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει τη θετική έκβαση των ενεργειών της. "Αραγε το κουρδικό ζήτημα θα αντιμετωπιστεί από την Τουρκία με τη "συνταγή" της γενοκτονίας ή θα υπάρξει μια δημοκρατική μετατόπιση", διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

Στο σημαντικό ρόλο του ποντιακού Ελληνισμού, αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, στο Δ' Παγκόσμιο Συνέδριο Ποντιακού Ελληνισμού, ενώ επεσήμανε ότι η συνδρομή της Ελληνικής Πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Παλιννοστούντες ομογενείς από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δεν πρέπει να περιορίζεται στην παροχή μόνο κάποιων υλικών αγαθών, αλλά να στοχεύει στην πλήρη προσαρμογή και ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. Ο κ. Πετσάλνικος χαρακτήρισε τον ποντιακό ελληνισμό, ως ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι του Ελληνισμού, θέτοντας παράλληλα ως επιτακτική ανάγκη τον καθορισμό μιας στρατηγικής του Ελληνισμού, που θα προβάλλει ως αναγκαίο όρο τη σύνδεση του μητροπολιτικού κέντρου με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Ως τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της Ελλάδας, χαρακτήρισε τους Ποντίους, ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του ποντιακού ελληνισμού στους αγώνες του Εθνους. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο Ελληνισμός όπου γης, πρέπει να χαλυβδώσει την εθνική ενότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Τέλος, δεσμεύθηκε ότι η ΝΔ θα είναι κοντά στα προβλήματα του ποντιακού ελληνισμού και θα αγωνιστεί και αυτή για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων από τους διεθνείς οργανισμούς.

Με στόχο τη προώθηση των εθνικών συμφερόντων και την ισότιμη συμμετοχή στην διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αναχωρεί αύριο το μεσημέρι για το Άμστερνταμ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης και η συνοδεία του. Στην “εξαιρετικά δύσκολη” διαπραγμάτευση που θα γίνει στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 και 17 Ιουνίου, σύμφωνα με τον καθηγητή Στ. Περράκη, εκπρόσωπο της Ελλάδας στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, προβλέπεται ότι το παιχνίδι των ισορροπιών και συμβιβασμών θα έχει τον πρώτο ρόλο. Πάντως, όπως έχει δηλώσει ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, “το τελευταίο σχέδιο Συνθήκης της Προεδρίας μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές ως ικανοποιητικό για την ελληνική πλευρά”. Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες μικρές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρούν ως εξαιρετικά κρίσιμο το κεφάλαιο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων στη νέα συνθήκη, εν όψει της διεύρυνσης της Ε.Ε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σχετικά με την ολοκλήρωση των εργασιών της Διακυβερνητικής στο Άμστερνταμ, κάνοντας λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση επί των θεσμικών θεμάτων, αλλά και του συμφώνου σταθερότητας για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς γιατί έχει σημειωθεί πρόοδος ως προς κάποια θέματα, που αφορούν στο κεφάλαιο για τα θεμελιώδη δικαιώματα του πολίτη, στην αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο θα συναποφασίζει για περισσότερες πράξεις.

Η ανανέωση του στόλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, θα υπαχθεί από εδώ και πέρα στη Διακομματική Επιτροπή Ελέγχου Προμηθειών του Δημοσίου, ενώ η αγορά των 4 Μπόινγκ και των 2 Air Bus, θα υλοποιηθεί βάσει της απόφασης που είχε λάβει η κυβέρνηση της ΝΔ, ώστε να μη χαθούν τα 10 δισ. που είχε δοθεί τότε ως προκαταβολή. Αυτό δήλωσε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Στέφανου Μάνου. Πάντως, ο κ. Καστανίδης άφησε αιχμές κατά των συνδικαλιστών της Ο.Α ανεξάρτητα, όπως είπε, σε ποια παράταξη ανήκουν.

Στα 350 δισ. θα ανέλθει φέτος, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση το πρόγραμμα επενδύσεων του ΟΤΕ. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο υπουργός Μεταφορών, Χάρης Καστανίδης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Ε. Αποστόλου. Εξάλλου, ο υπουργός χαρακτήρισε εξαιρετικά επιτυχημένο, τόσο το πρώτο, όσο και το δεύτερο εγχείρημα εισαγωγής μετοχών στο χρηματιστήριο και συμπλήρωσε απλά ότι όλα τα χρήματα θα διατεθούν σε επενδύσεις για την ανάπτυξη του ΟΤΕ. Μάλιστα, ο κ. Καστανίδης έδωσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι συνολικές επενδύσεις του Οργανισμού το 1996 ανέρχονται στα 178 δισ. 90 από τα οποία προέρχονται από την πρώτη μετοχοποίηση του.

Τη διαβεβαίωση ότι βασικός στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης αποτελεί η ουσιαστική αναβάθμιση της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και η προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας που υπηρετούν σε αυτή, έδωσε ο υπουργός, Γιώργος Ρωμαίος, με αφορμή δημοσιεύματα, σχετικά με την ένορκη διοικητική εξέταση που διεξάγεται για τη "λίστα", στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Ο κ. Ρωμαίος καταδίκασε όλους όσους "επιχείρησαν με οποιονδήποτε τρόπο να αναμείξουν με τις "λίστες" την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και τη φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας". "Η αξιοπρέπεια και το κύρος των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία είναι αδιαπραγμάτευτα. Και όσοι επιχειρήσουν να το διακυβεύσουν δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο την μήνιν της ελληνικής κοινωνίας", κατέληξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Εντός των ημερών, η ελληνική κυβέρνηση θα αποστείλει στην Ολλανδική Προεδρία, τον σχολιασμό των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων, στο κείμενο των Τούρκων ομολόγων τους. Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο απευθείας συνάντησης Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων.

Τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της ΝΔ προκάλεσαν οι χαρακτηρισμοί του υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου γι' αυτούς που δεν ψήφισαν υπέρ της Συνθήκης Σένγκεν. Πρώτος αντέδρασε ο Γιώργος Σούρλας, κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τα ναρκωτικά. Ο κ. Σούρλας είπε ότι "ο κ. Πάγκαλος μόνο να υβρίζει ξέρει φασίστες τους βουλευτές, οι οποίοι κάνουν το καθήκον τους και προσδιορίζουν τη στάση τους μέσα στη Βουλή απέναντι σε μία Συνθήκη" και αναρωτήθηκε αν εκεί μόνο περιορίζονται τα καθήκοντα ενός υπουργού Εξωτερικών. Ο Γεώργιος Καρατζαφέρης, το χαρακτήρισε παραλήρημα, ενώ ο Πάνος Καμμένος, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κρίσεις σχιζοφρένειας του υπουργού Εξωτερικών, που όσο πάνε γίνονται και χειρότερες όπως είπε και συνέστησε στον κ. Πάγκαλο να επισκεφθεί τον συνάδελφό του και ψυχίατρο κ. Στεφανή.

Την πεποίθηση ότι η ακριτική Θράκη πρέπει να αποτελέσει τόπο δημιουργίας, προφυλακής του Έθνους και εφαλτήριο για την προώθηση του Ελληνισμού σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, τόσο στον ελλαδικό, όσο και στο χώρο της Βαλκανικής, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, μιλώντας στη Νομαρχία Ξάνθης, κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων μνήμης για την επέτειο της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ο κ. Κακλαμάνης υπογράμμισε ότι η γενοκτονία των Ποντίων, είναι ένα γεγονός "βαθιά ριζωμένο" στη ζωή του Έθνους, σημειώνοντας ότι πρέπει η εθνική μνήμη να λειτουργεί ακοίμητη. "Πρέπει να καταστήσουμε σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι κανένα κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας δεν είναι διαπραγματεύσιμο και ότι είμαστε έτοιμοι με κάθε μέσο να στηρίξουμε αυτή την απόφασή μας", ανέφερε χαρακτηριστικά, ο κ. Κακλαμάνης.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από τις ένοπλες επιθέσεις Αλβανών, ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές της Κέρκυρας, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εμπορικής Ναυτιλίας και Δημόσιας Τάξης, του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, αλλά και των αρχηγών των επιτελείων εθνικής άμυνας και ναυτικού. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε κυρίως στην εξεύρεση τρόπων αντιμετώπισης των επιθέσεων αυτών και αποφασίστηκε να περιπολεί συνεχώς στα θαλάσσια στενά δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούμενη από μια φρεγάτα, ένα ναρκαλιευτικό, μια πυραυλάκατο, μια κανονιοφόρο και ένα πετρελαιοφόρο.

Με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος έληξαν χθες οι εργασίες της Πρώτης Συνόδου της Θ΄ Βουλευτικής Περιόδου της Ολομέλειας της Βουλής, οι εργασίες της οποίας θα αρχίσουν και πάλι κανονικά στις 6 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ανακοινώθηκε η λήξη των εργασιών διαπιστώθηκε ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που έπρεπε να θυροκολληθεί στη Βουλή δεν είχε υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος βρίσκεται σε τριήμερη περιοδεία στις Κυκλάδες. Έτσι επιστρατεύτηκε ελικόπτερο για να πάει στη Σίφνο, όπου ήταν ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος και το υπέγραψε. Οι εργασίες του Α΄ θερινού τμήματος θα αρχίσουν από την Τρίτη 1η Ιουλίου.

Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα για τους πολιτικούς πρόσφυγες που είχαν την ελληνική ιθαγένεια έστω και αν την έχασαν στο μεσοδιάστημα. Τις επόμενες ημέρες τα συναρμόδια υπουργεία (Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης) θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για τη διευκόλυνση όλων όσων θέλουν να επαναπατριστούν και υπάρχουν επιφυλάξεις. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ. Ο κ. Ρωμαίος σημείωσε ότι όλοι όσοι ακολούθησαν τη διαδικασία που προβλέπεται, δηλαδή να πάνε στα προξενεία και να συμπληρώσουν ένα δελτίο ατομικών στοιχείων ζητώντας να επαναπατριστούν, αυτόματα επανέρχονται στην Ελλάδα και ακολουθούν τη διαδικασία επανάκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Σε προειδοποιητική γενική απεργία κατέρχονται το ερχόμενο τριήμερο οι εργαζόμενοι στην ΕΚΟ, με αίτημα την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η κινητοποίηση, που θα ξεκινήσει σήμερα το πρωί και θα λήξει το πρωί της Τρίτης, εξαγγέλθηκε από την Ένωση Εργατοτεχνικών και Υπαλλήλων ΕΚΟ ΑΒΕΕ Βόρειας Ελλάδας, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις των εργαζομένων με η διοίκηση της επιχείρησης. Όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι, η εταιρεία προτείνει αύξηση που πλησιάζει το 3% και μόνο για το 1997, όταν ο μέσος όρος των αυξήσεων στις άλλες ΔΕΚΟ είναι 10%. Τη στιγμή μάλιστα που ο όμιλος της ΕΚΟ είναι κερδοφόρος και ανταγωνιστικός, σε αντίθεση με πολλές δημόσιες επιχειρήσεις.

Φθάνει σήμερα στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' το ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος τύπου ''Falcon'', που θα πραγματοποιήσει μετρήσεις για την ποιότητα της ατμόσφαιρας, θα αποτυπώσει λεπτομερώς το πλούμιο της ρύπανσης από μεγάλες πηγές (π.χ. ΔΕΗ) και θα απαντήσει στο ερώτημα εάν μεταφέρονται οι ατμοσφαιρικοί ρύποι από την περιοχή Εορδαίας στη Θεσσαλονίκη. Το αεροσκάφος ανήκει στο γερμανικό ερευνητικό κέντρο DLR και πραγματοποιεί μετρήσεις στο πλαίσιο δύο ερευνητικών προγραμμάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση που ανέλαβε η επιστημονική ομάδα των καθηγητών Μουσιόπουλου, Ασημακόπουλου, Κουϊμτζή.

Ένα ευρύ φάσμα θεμάτων οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής σημασίας περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (PABSEC), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 έως 19 Ιουνίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ. Απόστολου Κακλαμάνη. Η PABSEC δημιουργήθηκε το 1993 ως η κοινοβουλευτική διάσταση της οικονομικής συνεργασίας Εύξεινου Πόντου και στοχεύει στη συνεργασία μεταξύ των λαών της περιοχής, προκειμένου να μετατραπεί σε ζώνη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης ως τμήμα της νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Έτσι, κατά την Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης θα συζητηθούν η βελτίωση των τελωνειακών ρυθμίσεων, ο μηχανισμός συνεργασίας μεταξύ PABSEC και ΟΣΕΠ, καθώς και τα δικαιώματα και η κοινωνική προστασία των προσφύγων και εκδιωχθέντων ακόμη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου.

Σε πλήρη επιφυλακή τέθηκε από χθες, ολόκληρη η δύναμη της διεύθυνσης τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει του εορταστικού τριημέρου του Αγίου Πνεύματος, που συμπίπτει και φέτος με την πρώτη μεγάλη καλοκαιρινή έξοδο χιλιάδων κατοίκων από αστικά κέντρα σε παραθαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, η έξοδος για το εορταστικό τριήμερο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη στη Χαλκιδική και στην Πιερία, όπου θα καταφύγουν και πάλι χιλιάδες Θεσσαλονικείς για το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού.

H σημασία του καπνού για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί το θέμα της πρόσφατης έκθεσης της "Pieda", που διεξήχθη στα 15 κράτη-μέλη και θα παρουσιαστεί στις 19 Ιουνίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα. Η έρευνα, που θα παρουσιαστεί από οκτώ κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς που σχετίζονται με τον καπνό, έγινε με πρωτοβουλία 18 ευρωπαϊκών συνδέσμων, μεταξύ των οποίων η Ένωση Καπνοβιομηχανιών Νότιας Ευρώπης (GITES), η Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Λιανοπωλητών (CEDT) και η Διεθνής Ένωση Καπνοκαλλιεργητών (UNITAB).

Εμπορική αμαξοστοιχία του ΟΣΕ εκτροχιάστηκε χθες το μεσημέρι, έξω από κοινότητα του νομού Δράμας, με αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνία από και προς την υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ, επτά άδεια βαγόνια της αμαξοστοιχίας 80610 (που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη) εκτροχιάστηκαν, από άγνωστη αιτία, έξω από την Κοινότητα Πλατανιά Δράμας. Τα έξι από τα επτά βαγόνια μετέφεραν άδεια βυτία, τα οποία επρόκειτο να ξεφορτωθούν στο εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στην Ξάνθη, ενώ το έβδομο ήταν γεμάτο με πετρέλαιο χωρίς όμως να σημειωθεί υπερχείλιση.

Η διεθνούς φήμης τραγουδίστρια συνθέτης και ερμηνεύτρια Diamanda Galas τιμά με την παρουσία της τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. "Diamanda Galas φωνή και πιάνο σε μία performance" θα είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα δώσει στις 21 Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους.

''Δεν πρόκειται να φτιάξουμε νέο κράτος'', διαβεβαίωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε ερώτηση αν αυτό που ζητάει η Κύπρος είναι μετασχηματισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως διαμορφώθηκε από τις συμφωνίες του 1960. Πρόσθεσε δε πως ''εκείνο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή είναι η Δημοκρατία της Κύπρου''. ''Η πρώην αγγλική αποικία'', σημείωσε, ''ανακηρύχθηκε το 1960 σε Δημοκρατία της Κύπρου και η κυριαρχία η οποία υπήρχε στα χέρια του Ηνωμένου Βασιλείου παραδόθηκε στα χέρια της Δημοκρατίας της Κύπρου και είτε το αναγνωρίζει η Τουρκία, είτε δεν το αναγνωρίζει, το αναγνωρίζουν όλες οι κυβερνήσεις και όλα τα κράτη της γης''.

Ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό αποτελεί ''πραγματική δέσμευση'' από τις ΗΠΑ για επίτευξη προόδου στο πρόβλημα, δήλωσε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολίν Γκρίν. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου, η κ. Γκριν εξέφρασε την ικανοποίησή της για το διορισμό του κ. Χόλμπρουκ, ιδιαίτερα τώρα, που η Κύπρος περνά μια κρίσιμη περίοδο. Επισήμανε, δε ότι κατά τις τελευταίες επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, της ελέχθη ότι πρόθεση των ΗΠΑ ήταν ''να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης'' και όχι να διορίσουν έναν από τους πιο επιτυχημένους αξιωματούχους τους σε σημαντική θέση στο Κυπριακό.

Οι Τούρκοι ακολουθούν πάντοτε την ίδια τακτική ενόψει συνομιλιών. Πυροδοτούν την ατμόσφαιρα και προβάλλουν ισχυρισμούς. Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, ο οποίος κλήθηκε να ερμηνεύσει τη στάση τόσο της Τουρκοκυπριακής πλευράς, όσο και της Αγκυρας, οι οποίες ενόψει των συνομιλιών φαίνεται να κλιμακώνουν την αδιαλλαξία τους. Ο κ. Χριστοφίδης επισήμανε ότι αποτελεί ''συνήθη πρακτική της τουρκοκυπριακής πλευράς και της Τουρκίας, κάθε φορά που προσεγγίζουν οι συνομιλίες, να αναπτύσσουν αυτού του είδους την πολιτική''.

Εκκληση προς τους ομοεθνείς του να επιστρέψουν στην Αλβανία και να συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία της 29ης Ιουνίου, απηύθυνε χθες το βράδυ σε μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, ο πρόεδρος του αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο. "Ελάτε να ψηφίσετε μαζί μας για μια αναγεννημένη Αλβανία", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νάνο στους πάνω από 2.000 συγκεντρωμένους και υποσχέθηκε ότι στην περίπτωση που το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποζημιωθούν όλοι οι εξαπατημένοι των παρατραπεζών. Στην πρώτη τέτοια συγκέντρωση ξένου κόμματος στην Ελλάδα επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός, ενώ κάποιες στιγμές ακούστηκαν και τα συνθήματα κατά του Προέδρου Μπερίσα, όπως "κάτω ο δικτάτορας". Μετά τη συγκέντρωση, ο κ. Νάνο παρακάθησε σε δείπνο που του παρέθεσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

Τη δυσαρέσκειά του ότι "στην εκτελεστική εξουσία της Βουλγαρίας δεν εκπροσωπείται ο συνασπισμός της "Ένωσης Εθνικής Σωτηρίας", στον οποίο συμμετέχει και το μουσουλμανικό "Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", εξέφρασε ο ηγέτης του Κινήματος, Αχμέτ Ντογκάν κατά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ. Ο κ.Ντογκάν ισχυρίστηκε ακόμη ότι έχει δημιουργηθεί ένταση μεταξύ των τοπικών οργανώσεων του κυβερνώντος κόμματος της "Ένωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων" και του "Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών", τονίζοντας ωστόσο ότι "παντού στη χώρα, Βούλγαροι και Τούρκοι ζουν ειρηνικά και συμμερίζονται τις δυσκολίες".

Ποσό 350 εκατομμυρίων δολαρίων απαιτείται για τον εκσυγχρονισμό του πέμπτου και του έκτου αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, ανακοίνωσε ο διευθυντής του Σταθμού, Κίριλ Νικόλοφ, σε συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία με τη συμμετοχή της Ρωσίας και των εταιρειών "Γουέστιγκχαους" και "Ζίμενς". Το 50% των αναγκαίων επενδύσεων εξασφαλίζει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ενώ η Ρωσία και η "Ζίμενς" συμμετέχουν με ποσοστό 15% η κάθε μια.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 14 June 1997 - 8:05:19 UTC