Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΗΣ 15.6.97

Με φόντο τα σοβαρά θέματα, που παραμένουν υπό συζήτηση, όσον αφορά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αρχίζει τη Δευτέρα στο Αμστερνταμ η Διακυβερνητική Διάσκεψη των 15 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, η ολλανδική προεδρία προτείνει την αναβολή της λήψης αποφάσεων γύρω από θεσμικά θέματα. Ανήσυχος όσον αφορά την τύχη της Διακυβερνητικής, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Σαντέρ, ενώ το αρνητικό κλίμα εντείνεται και από το γεγονός ότι δεν κατέληξε σε συμφωνία η χθεσινή γαλλογερμανική συνάντηση κορυφής για την ανεργία. Αναφερόμενος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Παπανδρέου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα διήμερο σκληρών διαπραγματεύσεων. Πάντως, πρόσθεσε ότι το τελικό σχέδιο της αναθεωρημένης συνθήκης του Μάαστριχτ -που δημοσίευσε η ολλανδική προεδρία- είναι σχετικά ικανοποιητική την ελληνική πλευρά.

Διέψευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, από τη Μήλο, δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας το οποίο υποστηρίζει ότι πρόκειται να παραιτηθεί από το αξίωμα του για λόγους υγείας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την προεδρία της δημοκρατίας, διαψεύδεται το δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζεται ως "μη σοβαρό". Ο κ.Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στις Κυκλάδες, όταν ρωτήθηκε για το γεγονός δήλωσε "το είδα το δημοσιεύμα και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να ευχαριστήσω το δημοσιογράφο, διότι με κατέστησε συμπαθέστερο". O κ. Στεφανόπουλος σχολίασε και την πρόταση του προέδρου του Συνασπισμού Νίκου Κωνσταντόπουλου, να είναι και δεύτερη φορά υποψήφιος πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι καιρός για προεδρολογίες.

Οι υπουργοί Άμυνας των 16 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, σε συνάντηση ενεργοποίησαν τη λειτουργία του Ευρω-ατλαντικού Συμβουλίου Συνεργασίας, που θεσμοθετήθηκε στη πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στην Πορτογαλία. Στο αναφερόμενο συμβούλιο συμμετέχουν εκτός των κρατών-μελών, τα μέλη του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς και η τετράδα της Αυστρίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και Ελβετίας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα “Συνεργασία για την Ειρήνη” υλοποιήθηκε μετά από αμερικανική πρωτοβουλία και με κεντρικό στόχο τη δημιουργία ενός πυρήνα συνεργασίας μεταξύ του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και χωρών που στο μέλλον επιθυμούν να έχουν καθεστώς πλήρους ένταξης. Στη μέχρι σήμερα εξέλιξη του, περιελάμβανε τη διεξαγωγή κοινών τακτικών ασκήσεων σε ειρηνευτικές αποστολές περιφερειακής και διεθνούς εμβέλειας, αλλά και την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης προς τις χώρες που συμμετέχουν σε θέματα άμυνας και εξοπλισμών.

Εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, είχε στις Βρυξέλλες ο υπουργός Άμυνας της ΠΓΔΜ, Λάζαρ Κιτάνοφσκι, ο οποίος πήρε μέρος στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας των 16 κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και των 27 κρατών-μελών του προγράμματος "Συνεργασία για την ειρήνη", που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση των Σκοπίων, οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα συνεργασίας Ελλάδας-Σκοπίων στον αμυντικό τομέα και συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των Γενικών Επιτελείων Στρατού των δύο χωρών. Εξέφρασαν, επίσης, την επιθυμία να πραγματοποιήσουν στο μέλλον επίσημη συνάντηση στα Σκόπια ή στην Αθήνα. Ο κ.Τσοχατζόπουλος και ο κ.Κιτάνοφσκι αντάλλαξαν απόψεις για την αμυντική κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και επικεντρώθηκαν κυρίως στην κατάσταση στην Αλβανία.

Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του Δ' Παγκοσμίου Συνεδρίου του ποντιακού ελληνισμού. Κατά τη διάρκεια των σημερινών εργασιών, έγιναν ιδιαίτερες αποκαλύψεις για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού, ενω επισημάνθηκε η αναγκαιότητα σύστασης ενός οργάνου για τη συγκρότηση του ποντιακού ελληνισμού, το οποίο θα ακολουθεί μια αναπτυξιακή προοπτική και θα έχει ως στόχο την επίλυση καίριων προβλημάτων των Ποντίων.

Στην απόφαση της κυβέρνησης, για δραστική μείωση στις τιμές των φαρμάκων κατά 15%, αντιδρούν οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι την Τρίτη θα καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Το υπουργικό συμβούλιο, με στόχο την εξοικονόμηση 100 δισεκατομμυρίων δραχμών ετησίως και την καταπολέμηση της πολυφαρμακίας, αποφάσισε τη δραστική μείωση της τιμής των εισαγώμενων φαρμάκων μέχρι τα τέλη Ιουλίου, με βάση την κατώτερη τιμή για κάθε φάρμακο που ισχύει στην Ευρώπη. Μειώνονται επίσης, οι εισφορές υπέρ τρίτων καθώς και τα περιθώρια κέρδους των φαρμακοποιών και των φαρμακαποθηκών.

Την ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση της ελληνικής οικονομίας, επισημαίνει στην έκθεση του ο ΟΑΣΕ. Γενική διαπίστωση της εξαμινιαίας έκθεσης του διεθνούς οργανισμού, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την Τετάρτη, είναι ότι η μείωση του πληθωρισμού και των επιτοκίων στην Ελλάδα ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρηματιών. Τονίζεται όμως ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 6% το 1997 και όχι στο 4,5% με 5% που προβλέπει το πρόγραμμα σύγκλισης της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ρυθμός ανάπτυξης 2,5% εκτιμάται ως ιδιαίτερα θετικός, ενώ επισημαίνεται ότι αυξήθηκε και η απασχόληση κατά 1,5% εάν και το ποσοστό της ανεργίας από 10% που ήταν το 1995 έφθασε στο 10,4% το 1996.

Kατά τρεισίμισι φορές, υπερκαλύφθηκε η δημόσια εγγραφή για την έκδοση της μετοχής του ΟΤΕ, οι διαδικασίες της οποίας έληξαν χτες. Οι Ελληνες ιδιώτες επενδυτές έφτασαν τους 230 χιλιάδες και ζήτησαν μετοχές αξίας 330 δισεκατομμυρίων δραχμών, ενώ μέχρι αργά το βράδυ κατατίθεντο προσφορές από τους θεσμικούς επενδυτές των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ 6500 και 6700 δραχμών αναμένεται να κυμανθεί η τελική τιμή της μετοχής για τους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το αντίστοιχο εύρος για τους ιδιώτες θα διαμορφωθεί γύρω στις 6300 έως 6500 δραχμές. Οσον αφορά τον αριθμό των μετοχών που δικαιούται να αγοράσει ο κάθε επενδυτής, θεωρείται βέβαιο ότι αυτές δεν θα ξεπερνούν τις εκατό, λόγω του μεγάλου αριθμού αιτήσεων που υπέβαλαν οι ενδιαφερόμενοι αποταμιευτές. Πάντως, οι οριστικές αποφάσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναμένονται σήμερα ή τη Δευτέρα.

Καταστροφικές για τις οικονομίες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα ήταν οι συνέπειες της αναβολής της ΟΝΕ, σύμφωνα με εκτενές δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας "Munchner Merkur". Εμφαση δίνεται στο γεγονός ότι η καθυστέρηση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενοποίησης θα προκαλούσε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα, αφού θα "πυροδοτούσε" μεγάλη αύξηση του ποσοστού ανεργίας στα 15 κράτη-μέλη. Πάντως, η πλειοψηφία των πολιτών της Ευρωπαϊκης Ενωσης φαίνεται ότι επικροτεί την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος. Σύμφωνα με έρευνα του "Ευρωβαρόμετρου", που διενεργήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 100 ατόμων ανά χώρα και δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της ίδιας εφημερίδας, οι Ιταλοί επιθυμούν περισσότερο από κάθε Ευρωπαίο πολίτη την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση, αφού το 78% τάσσεται υπέρ. Ακολουθούν η Ολλανδία και η Ιρλανδία, όπου το 66% υποδέχεται θετικά την προοπτική της ΟΝΕ.

Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν οπωσδήποτε στις 29 Ιουνίου, παρά τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού, Μπασκίμ Φίνο.Δύο από τα προβλήματα που είναι σοβαρά και αποτελούν προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή των εκλογών, είναι και η έλλειψη εκλογικών καταλόγων, οι οποίοι κάηκαν, καθώς και η καθυστέρηση του σχηματισμού τοπικών εκλογικών επιτροπών. Πάντως, η αλβανική ηγεσία ευελπιστεί ότι μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχουν ξεπεραστεί όλα τα εμπόδια.

Την παραίτηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Νετζμεντίν Ερμπακάν, δήλωσε ότι αναμένει ο πρόεδρος της χώρας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ώστε να παρέμβει για την επίλυση της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Ο κ.Ερμπακάν, θα παραιτηθεί εως την Τετάρτη και την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα την πάρει η πρόεδρος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ. Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράϊτ, απήυθυνε προειδοποίηση προς τους Τούρκους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες, λέγοντας ότι η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως "λαϊκή δημοκρατία".


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 15 June 1997 - 18:07:20 UTC