Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:21 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 18.6.1997

Επιτυχή για την Ελλάδα κρίνονται τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στο Άμστερνταμ. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν με την έγκριση της νέας Συνθήκης για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ. Ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της Συνόδου και επισήμανε ότι από ελληνικής πλευράς επιτεύχθηκαν οι στόχοι που είχε θέσει η κυβέρνηση. "Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή αλλά πετυχημένη από ελληνικής πλευράς", είπε ο πρωθυπουργός και επισήμανε τη ρητή αναφορά για τα εξωτερικά σύνορα, την ακεραιότητα της Ε.Ε., το απαραβίαστο των συνόρων, την ακεραιότητα των χωρών και τη ρήτρα πολιτικής αλληλεγγύης. Επανέλαβε ακόμη ότι με τις νέες ρυθμίσεις το πρόβλημα της ανεργίας θα αντιμετωπιστεί ευχερέστερα και πρόσθεσε πως οι ρυθμίσεις για την προστασία των πολιτικών και των κοινωνικών δικαιωμάτων θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής των Ευρωπαίων πολιτών. Χαρακτήρισε τη Συνθήκη του Άμστερνταμ ως ένα σημαντικό βήμα για μια πιο δημοκρατική και αποτελεσματική Ευρώπη, μια Συνθήκη η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέα διεύρυνση με την Κύπρο και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τον σημαντικό ρόλο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών, καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου για την ενίσχυση της πλουραλιστικής δημοκρατικής δομής και την πολιτική σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε χαιρετισμό του κατά την επίσημη έναρξη των διήμερων εργασιών της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, που πραγματοποιούνται στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών υπογράμμισε τα θετικά βήματα που έχουν γίνει στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του Οργανισμού με τη θέσπιση βασικών οργανωτικών δομών και την καθιέρωση ενός τακτικού και γόνιμου διαλόγου σε όλα τα επίπεδα.

Την προσήλωση της κυβέρνησης στην εξαγγελθείσα οικονομική της πολιτική υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει με απόλυτη αυστηρότητα την οικονομική πολιτική που έχει αποφασίσει και η οποία, όπως είπε, έχει αποδώσει συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα. Διευκρίνισε δε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Άμστερνταμ δεν τέθηκε θέμα χαλάρωσης των κριτηρίων του Μάαστριχτ.

"Ψέματα και κοροϊδία" χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όσα λέει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Άμστερνταμ. Η κυβέρνηση, είπε, αποκρύπτει το γεγονός ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, καθώς το πρόγραμμα σύγκλισης θα εφαρμοστεί και κοροϊδεύει σχετικά με το θέμα των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας. Όπως επισήμανε, το δικαίωμα διανομής των σφαιρών επιρροής είναι πιο ισχυρό από τα σύνορα κάθε χώρας και οι διακηρύξεις δεν έσωσαν χώρες από στρατιωτική εισβολή. Εξάλλου, η κ. Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου", απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Υγείας, Κώστα Γείτονα, να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η λειτουργία του νοσοκομείου.

Συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Εκτός από το σχέδιο της εισήγησης για την πολιτική της ανάπτυξης, ενόψει της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής την Παρασκευή και το Σάββατο, θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις τόσο για τη σύσταση ενός και μοναδικού Ιδρύματος Α.Παπανδρέου, όσο και για το αρχείο του ιδρυτή του κόμματος. Συγκεκριμένα το σχέδιο της εισήγησης θα παρουσιάσει στα μέλη του Ε.Γ. η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Μια εισήγηση που περιλαμβάνει δέκα μέτρα για την "ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη" και ξεκαθαρίζει ότι ανάπτυξη χωρίς σταθεροποίηση δεν υπάρχει, ενώ επισημαίνει ότι στην αναπτυξιακή πρόταση του ΠΑΣΟΚ, έχουν θέση και η αγορά και το κράτος. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα της ατζέντας του Ε.Γ. η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η ύπαρξη ενός μόνο Ιδρύματος, το οποίο θα φέρει την ευθύνη για τη διαχείριση και αξιοποίηση της πολιτικής παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου.

Χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, ολοκληρώθηκε ο νέος γύρος των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών για τη διευθέτηση του εκκρεμούς θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως ορίζεται από την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών το Σεπτέμβριο του 1995. Οι συνομιλίες διεξήχθησαν στο γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Σάιρους Βανς και τις δυο χώρες εκπροσώπησαν οι πρέσβεις, Χρήστος Ζαχαράκις και Ιβάν Τόσεφσκι. Συμφωνήθηκε οι συνομιλίες να επαναληφθούν στις αρχές Αυγούστου.

Εξηγήσεις από την Τουρκία για τα εννέα πολεμικά πλοία που κατέπλευσαν στα κατεχόμενα λιμάνια της Αμμοχώστου και της Κερήνειας, θα ζητήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νίκολας Μπέρνς. Ο κ.Μπέρνς εξέφρασε ανησυχίες για τις πληροφορίες μετακινήσεων τουρκικών πολεμικών πλοίων και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τους λόγους που κρύβονται πίσω από αυτούς τους ναυτικούς ελιγμούς. Την εκτίμηση ότι κάθε κίνηση που συμβάλλει στο ήπιο κλίμα στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου χαρακτηρίζεται θετική από την ελληνική κυβέρνηση, διατύπωσε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου Γενικός Γραμματέας Τύπου, Γιάννης Νικολάου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπερνς για τις στρατιωτικές κινήσεις της Τουρκίας στα κατεχόμενα.

Ως πρόκληση εκ μέρους τις Ελλάδας χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Ομέρ Ακμπέλ, τα εγκαίνια του Μνημείου Ποντίων που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Ιουνίου, στην Ξάνθη, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη. Ο κ. Ακμπελ κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης δημοσιογράφων, δήλωσε ότι ο κ. Κακλαμάνης με αυτή του την πράξη συνέχισε την παράδοση της ελληνικής Βουλής, να αγκαλιάζει κάθε κίνηση που στρέφεται κατά της Τουρκίας και ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα με κάθε ευκαιρία καλλιεργεί το μίσος προς την χώρα του προβάλλοντας τις επεκτατικές της βλέψεις. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε προκλητικότατα ώς "δήθεν μνημείο" το Μνημείο Ποντίων στην Ξάνθη και μάλιστα δεν δίστασε να ισχυριστεί ότι η ανέγερση του στην περιοχή έγινε με στόχο να παρενοχλήσει την μειονότητα που ζει στην περιοχή.

Με τη συνοδεία μελών του ιταλικού τμήματος της Ειρηνευτικής Πολυεθνικής Δύναμης στην Αλβανία, θα μεταφερθούν αύριο στην πόλη Πόγραδετς της γειτονικής χώρας οι επτά τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, που συγκεντρώθηκαν από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης με την εποπτεία του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης, Φίλιππου Πετσάλνικου, στο πλαίσιο αποστολής της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου. Η παρουσία ανδρών της Πολυεθνικής, που θα παραλάβουν τη βοήθεια αύριο το πρωί στο μεθοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, κρίθηκε αναγκαία για τη διασφάλιση της μεταφοράς και της αξιοποίησης των πέντε τόνων ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού υλικού και των δύο τόνων τροφίμων, που αποστέλλονται στο νοσοκομείο της πόλης του αλβανικού Νότου, λόγω της αναταραχής που επικρατεί στην περιοχή. Η διοργάνωση της αποστολής συγκαταλέγεται στις συνεχείς προσπάθειες των Γιατρών του Κόσμου από το 1992, να συμβάλλουν στην κατά το δυνατό βελτίωση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Αλβανίας.

Τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφτεί τη Δευτέρα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού θα μιλήσει σε προγραμματισμένη εκδήλωση του κλιμακίου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Κεντρικής Μακεδονίας του κόμματος, με θέμα "Δύο χρόνια μετά - Δύο χρόνια πριν. Για μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση του κράτους και της κοινωνίας με αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση". Νωρίτερα, ο κ. Κωνσταντόπουλος θα έχει συναντήσεις με φορείς της πόλης, ενώ το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου.

Σε ένα χρόνο από σήμερα αναμένεται να λειτουργήσει το δίκτυο τηλεδιοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που, στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος "IRIS", θα συνδέσει τους επτά νομούς της περιοχής, λειτουργώντας ως δίαυλος συνεχούς επικοινωνίας και αλληλοπληροφόρησης. Αυτό τόνισε, με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, που απέκλεισε το ενδεχόμενο λειτουργίας του συστήματος τηλεδιοίκησης μέσα στο καλοκαίρι, όπως φημολογείτο.

Αρχίζει αύριο στο Λουξεμβούργο το διήμερο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθεί το ζήτημα της κατάργησης της βενζίνης σούπερ, γεγονός που θεωρείται καθοριστικό για την τύχη περίπου ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων παλαιάς τεχνολογίας που κυκλοφορούν στη χώρα μας.

Ανοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα βόρεια τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 18 έως 38 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά από 21 μέχρι 36 βαθμούς. Ίδιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Παρασκευή ενώ το Σαββατοκύριακο θα σημειωθεί κάμψη της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 18 June 1997 - 17:40:17 UTC