Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.6.1997

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Αμστερνταμ εξέφρασε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης , κατα τη συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου του ΠΑΣΟΚ.Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο θέμα των συνόρων, όπου όπως είπε, η τελική διατύπωση καλύπτει τις ελληνικές θέσεις.

Ενα ίδρυμα θα αξιοποιήσει το αρχείο του Ανδρέα Παπανδρέου δήλωσε χθές το βράδυ ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης. Ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πώς πολύ σύντομα θα ανακοινωθούν τα ονόματα των μελών του διοικητικού συμβουλίου.

Εκκληση στον υπουργό Υγείας Κώστα Γείτονα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου" απηύθυνε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου και συναντήθηκε νε τον δωρητή Νίκο Παπαγεωργίου και τον πρόεδρο του ομώνυμου ιδρύματος Βασίλη Παππά. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν λειτούργησε ακόμα το νοσοκομείο, είπε η κ. Παπαρήγα και τόνισε πως δεν μπορεί ο υπουργός Υγείας να κάνει ότι δεν βλέπει τι συμβαίνει καταγγέλλοντας ότι οικονομικά συμφέροντα και κομματικές σκοπιμότητες εμποδίζουν τη λειτουργία του νοσηλευτικού ιδρύματος. Ως προς τις διαφορετικές θέσεις που έχουν το ίδρυμα "Παπαγεωργίου" και η κυβέρνηση, σχετικά με τη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και την επιλογή του προέδρου, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, επισήμανε ότι σε όλα τα προβλήματα μπορούν να βρεθούν λύσεις και το κόμμα της τάσσεται υπέρ της ανάδειξης των διοικήσεων των νοσοκομείων μέσα από εκλογές.

Τον σημαντικό ρόλο της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών καθώς και τον καθοριστικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΟΣΕΠ (Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου) για την ενίσχυση της πλουραλιστικής δημοκρατικής δομής και την πολιτική σταθερότητα στην ευαίσθητη περιοχή του Ευξείνου Πόντου, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε χαιρετισμό του κατά την επίσημη έναρξη των διημερων εργασιών της 9ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΟΣΕΠ, που πραγματοποιούνται στον Αστέρα Βουλιαγμένης. Όπως τόνισε ο κ. Στεφανόπουλος η επιδιωκόμενη ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της ΟΣΕΠ, με την προοπτική μετατροπής της σε Περιφερειακό οικονομικό οργανισμό, η ίδρυση της Τράπεζας Εμπορίου και Αναπτύξης του Ευξείνου Πόντου με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθώς και η προώθηση της ενεργότερης συμμετοχής του επιχειρηματικού κόσμου στην προσπάθεια αυτή, καταδεικνύουν την κοινή βούληση της πολιτικής ηγεσίας των κρατών που συμμετέχουν σ' αυτή, να δημιουργήσουν έναν ευκίνητο φορέα ουσιαστικής προώθησης παραγωγικών οικονομικών προϋποθέσεων και εμπορικών ανταλλαγών στην ευρύτερη περιοχή.

"Ψέμματα και κοροιδία" χαρακτήρισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, όσα λέει η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στο Αμστερνταμ. Η κυβέρνηση, είπε, αποκρύπτει το γεγονός το γεγονός ότι τα πράγματα χειροτερεύουν καθώς το πρόγραμμα σύγκλισης θα εφαρμοστεί και κοροιδεύει σχετικά με το θέμα των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας. Οπως επισήμανε το δικαίωμα διανομής των σφαιρών επιρροής είναι πιο ισχυρό από τα σύνορα κάθε χώρας και οι διακηρύξεις δεν έσωσαν χώρες από στρατιωτική εισβολή.

Η προοπτική για αναβάθμιση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθώς και η ανάπτυξη παρεμβάσεων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, αποτέλεσαν τα κύρια σημεία αναφοράς της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπου Σοφιανού, με τον Πρόεδρο του ΕΚΘ, Παναγιώτη Αβραμόπουλου. "Το ΕΚΘ παρουσίασε στον κ. Σοφιανό τις ολοκληρωμένες προτάσεις του για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας και γενικά της παραγωγικής δομής και βάσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Αβραμόπουλος.

Προκαταρκτική εξέταση για τυχόν δραστηριότητες και στην Ελλάδα, άγνωστης μέχρι στιγμής θρησκευτικής οργάνωσης, που φέρεται ότι αποδίδει την Ανάσταση του Χριστού σε ...κλωνισμό (!), διέταξε ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Χαράλαμπος Βουρλιώτης. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας, τα μέλη της θρησκευτικής οργάνωσης -που εδρεύει στο εξωτερικό- έστειλαν ανακοίνωση στα γραφεία ανταπόκρισης της εφημερίδας στη Θεσσαλονίκη, με την οποία ισχυρίζονται ότι η δημιουργία της ζωής στη γη οφείλεται σε εξωγήινους και διατείνονται ότι η κλωνοποίηση των ειδών έχει εφαρμοστεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Επιχειρηματίας και ένας αγρότης από την περιοχή της Θεσσαλονίκης κρίθηκαν προφυλακιστέοι με βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στο κύκλωμα έκδοσης πλαστών τίτλων δημοσίου - "εγκέφαλος" του οποίου φέρεται η δικηγόρος από τη Θεσσαλονίκη, Πηνελόπη Καμπουράκη. Οπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μούτσος μαζί με τον αγρότη Χρήστο Καβαρτίνα, από την Επανωμή, από το 1992 μέχρι τον Ιανουάριο του 1996 αναζητούσαν επενδυτές και τους έφερναν σε επαφή με τη δικηγόρο Πηνελόπη Καμπουράκη, η οποία στη συνέχεια τους διέθετε τίτλους διάφορων τραπεζών οι οποίοι - όπως αποκαλύφθηκε - δεν είχαν αντίκρυσμα.

Τριάντα έξι συνολικά αγρότες δικάζονται στο τριμελές πλημμελειοδικείο Κατερίνης, με την κατηγορία ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που έγιναν τον περασμένο Δεκέμβριο σ' ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα. Οι κατηγορούμενοι αγρότες, καπνοπαραγωγοί και δενδροκαλλιεργητές από κοινότητες του νομού, φέρονται ότι πήραν μέρος στις κινητοποιήσεις, στήνοντας οδοφράγματα -με τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα- σε τρία σημεία της εθνικής οδού Αθηνών, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι οδικές συγκοινωνίες από και προς τη Βόρεια Ελλάδα, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Σε πρωτότυπη μορφή κινητοποίησης, στο πλαίσιο 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, κατέρχονται σήμερα οι ταξιτζήδες της Θεσσαλονίκης, εκδηλώνοντας την αντίθεσή τους στον προωθούμενο περιορισμό του χρόνου διέλευσής τους από το λεωφορειόδρομο της Τσιμισκή. Εκατοντάδες ΤΑΧΙ θα ξεκινήσουν "πορεία διαμαρτυρίας" από το ύψος της νομαρχίας, για να καταλήξουν, μέσω των λεωφορειόδρομων της Β. Ολγας και της Τσιμισκή αλλά και από την οδό Βενιζέλου, στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οι ταξιτζήδες αντιτίθενται στην εφαρμογή πρόσφατης απόφασης που πάρθηκε στη διάρκεια συνάντησης των εμπλεκόμενων στο ζήτημα φορέων, και προβλέπει το δοκιμαστικό χρονικό περιορισμό της κυκλοφορίας των ΤΑΞΙ στο λεωφορειόδρομο της Τσιμισκή από αύριο, συνεχίζοντας έτσι την κόντρα τους με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ). Ζητούν τη διεύλευσή τους από τη δεξιά λωρίδα της κεντρικής οδού, χωρίς χρονικούς περιορισμούς, καθεστώς που ισχύει εδώ και ένα περίπου χρόνο, προκειμένου να είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των πελατών τους.

H βιομηχανική ανάπτυξη και τα δίκτυα υποδομής θα αποτελέσουν το θέμα του περιφερειακού συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από αύριο έως τις 22 Ιουνίου στις εγκαταστάσεις της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή επιστημονικών αντιπροσωπειών από όλες τις βαλκανικές χώρες. Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συλλόγου Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Βόρειας Ελλάδας, ως προπομπός του 5ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Μηχανολόγων- Μηχανικών, που θα φιλοξενηθεί τον Μάιο του 1998 στη Θεσσαλονίκη.

Σε άγρια δολοφονία , οφείλεται ο θάνατος της νεαρής αρσενικής αρκούδας, που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας, 16 Ιουνίου, έξω από τη Φλώρινα, σύμφωνα με το αποτέλεσμα της νεκροψίας. Το αρκουδάκι, ηλικίας 5- 6 μηνών, βρέθηκε νεκρό στις 10 το πρωί της 16ης Ιουνίου, από μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου του Νομού, σε μια περιπολία ελέγχου για την καταστολή της λαθροθηρίας, στο 3ο χιλιόμετρο του δασικού δρόμου, που συνδέει τη Φλώρινα με την κοινότητα Κορυφής, στη θέση Καλύβια.

Την ικανοποίησή του για τη δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, αναφορικά με τα τουρκικά πλοία που κατέπλευσαν παράνομα στα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου, εξέφρασε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Ο κ. Χριστοφίδης είχε κληθεί να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία των ΗΠΑ για τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα ζητήσει εξηγήσεις από την Αγκυρα.

Στις δολοφονίες των Ελληνοκυπρίων Τάσου Ισαάκ, Σολωμού Σολωμού, Πέτρου Κακουλή και του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Κουτλού Ανταλί, στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κεφάλαιο για την Κύπρο, πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία καλύπτει την περίοδο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 1996. Η έκθεση αναφέρεται λεπτομερώς στα γεγονότα που αφορούν τις δολοφονίες των τεσσάρων, καθώς και στις φυλακίσεις μαρτύρων του Ιεχωβά κι άλλων αντιρρησιών συνείδησης, οι οποίοι αρνούνται να εκτίσουν στρατιωτική θητεία.

Η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε να εφαρμόσει μορατόριουμ στις δημόσιες δηλώσεις αναφορικά με τις επικείμενες απευθείας συνομιλίες, ώστε να μην γίνονται οποιεσδήποτε αποκαλύψεις σχετικά με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσωπου της Κύπρου, Μανόλη Χριστοφίδη, ο οποίος τόνισε ταυτόχρονα ότι ''δεν υπάρχει συσκότιση γύρω από το Κυπριακό''. Ενόψει της αντίστροφης μέτρησης που άρχισε για την έναρξη των απευθείας συνομιλιών, φρονούμε ''οτι δεν ενδείκνυται η απάντηση ερωτήσεων που είναι δυνατόν να οδηγούν σε αποκάλυψη θέσεων, επιχειρηματολογίας ή τακτικής στις συνομιλίες αυτές'', είπε ο εκπρόσωπος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου.

Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το απόγευμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Νετζμετίν Ερμπακάν, στον πρόεδρο της χώρας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Το μεσημέρι, ο κ. Ερμπακάν συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ηγέτη του κόμματος του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλέρ και τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας, Μουχσίν Γιαζιτζίογλου, όπου και αποφασίστηκε τα τρία κόμματα να στηρίξουν την κυβέρνηση της Τσιλέρ. Το λόγο όμως έχει τώρα, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ, ο οποίος από σήμερα αρχίζει συναντήσεις και διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να σχηματίσει άποψη και να δώσει στη συνέχεια την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Ντεμιρέλ ζήτησε από τον κ. Ερμπακάν να παραμείνει στη θέση του, μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση. Μετά τη συνάντηση που είχαν, ο Ερμπακάν, η Τσιλέρ και ο Γιαζιτζίογλου, ανακοίνωσαν την απόφασή τους. Ετσι, στη φάση αυτή η κοινοβουλευτική δύναμη, στην οποία στηρίζονται, είναι ικανή να δώσει στην κυβέρνηση Τσιλέρ ψήφο εμπιστοσύνης. Με βάση τα δεδομένα αυτά, ο πρόεδρος Ντεμιρέλ μπορεί να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τανσού Τσιλέρ.

''Βρέθηκε φόρμουλα, ώστε η είσοδος της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ να μην εξαρτηθεί από τις διαφορές που έχει η χώρα αυτή με την Ελλάδα''. Στη δήλωση αυτή φέρεται να προέβη, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος της Π.Γ.Δ.Μ, όπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή του από την Ουάσιγκτον ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων.

Το χρυσό μετάλλιο ''Μητέρα Τερέζα'' απένειμε στον πρώην Πρέσβη της Ιταλίας στα Τίρανα, Πάολο Φορέστι, ο πρόεδρος της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, στην οποία παρέστησαν ακόμη, ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπασκίμ Φίνο, μέλη της κυβέρνησης, ξένοι διπλωμάτες, καθώς και εκπρόσωποι του Τύπου. Στην ομιλία του, ο κ.Μπερίσα εξήρε ''τα φιλικά αισθήματα προς τους Αλβανούς, την ευαισθησία και τον ανθρωπισμό που χαρακτήρισαν όλα αυτά τα χρόνια τον Ιταλό Πρέσβη'' και απευθυνόμενος στον Πάολο Φορέστι, τόνισε πως ''η φίλη κυβέρνηση σας, παράτεινε για μερικούς μήνες την παραμονή σας στην Αλβανία, εξυπηρετώντας αφάνταστα την πολιτική λύση της αλβανικής κρίσης. Οι Αλβανοί είναι πεπεισμένοι ότι ο ρόλος και η συμβολή σας ήταν ουσιαστική, ίσως αναντικατάστατη''.

Σαράντα εκατομμύρια δολάρια θα χορηγήσει το Κουβεϊτιανό Ταμείο Ανάπτυξης για τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου της Σόφιας, όπως έγινε γνωστό κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, στο Κουβέιτ. Οπως γράφει η εφημερίδα "Παρί" της Σόφιας, η Βουλγαρία και το Κουβέιτ υπέγραψαν διμερή συμφωνία αμοιβαίας ενθάρρυνσης των επενδύσεων.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 19 June 1997 - 6:40:15 UTC