Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.6.1997

''Πολιτισμός και Ελλάς είναι έννοιες ταυτόσημες. Η Ελλάς προσφέρει στον Πολιτισμό πάρα πολύ σημαντικό μερίδιο σε σχέση με την προσφορά των άλλων κρατών'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, φθάνοντας χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Στεφανόπουλος θα εγκαινιάσει σήμερα στις 11 το πρωί στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης την Έκθεση ''Θησαυροί του Αγίου Ορους'', για την οποία δήλωσε ότι ''πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός, το σημαντικότερο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, και το οποίο αποτελεί για όλη την Ελλάδα ένα πολύ μεγάλης σημασίας γεγονός, γιατί δεν είναι μόνο θρησκευτικό και πολιτιστικό, είναι και εθνικό γεγονός''. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο οι υπουργοί Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας -Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος και Μεταφορών -Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Σοφιανός, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος καθώς και εκπρόσωποι των αρχών της πόλης, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

Ανεπανάληπτο και μοναδικό γεγονός χαρακτήρισε την Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αμέσως μετά την υποδοχή των εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας, η οποία πραγματοποιήθηκε στον ναό της Αγίας Σοφίας. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Έκθεση θα μεταφερθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τόνισε ότι τα κειμήλια της Έκθεσης δεν πρόκειται να ξαναβγούν από το Αγιον Όρος για πολλές δεκαετίες και ότι εκτίθενται στη Θεσσαλονίκη γιατί η πόλη έχει ιδιαίτερους πνευματικούς δεσμούς με την Αθωνική Πολιτεία. "Πρόκειται για ένα σύνθετο εκθεσιακό γεγονός που δεν πρόκειται να επαναληφθεί" επισήμανε ο κ Βενιζέλος. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Έκθεση είναι ένα μείζων γεγονός της Πολιτιστικής Πρωτεύοσυας το οποίο της προσδίδει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Αναφερόμενος στην ανησυχία που εξέφρασε για το θέμα της συνθήκης του Σέγκεν ο πρωτεπιστάτης γέρων Καλλίνικος κατά την τελετή υποδοχής της Ιεράς Κοινότητας, ο κ Βενιζέλος, τόνισε ότι η αντίδραση του Αγίου Όρους είναι ήπια, διακριτική και ευγενέστατη. Παράλληλα επισήμανε ότι τα προνόμια του Αγίου Όρους είναι κατοχυρωμένα σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα μεταξύ των οποίων οι συνθήκες Αθηνών και Μάαστριχτ. "Και στη συνθήκη Σένγκεν υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για το Αγιο Όρος και στη συνθήκη του Άμστερνταμ έχουμε την πλήρη επιβεβαίωση του ειδικού καθεστώτος του Αγίου Όρους.

Στη σπουδαιότητα της έκθεσης των κειμηλίων του Αγίου Όρους και στη Θεσσαλονίκη, σταυροδρόμι πολιτισμών, Ανατολής και Δύσης, στην πόλη που λόγω της γεωγραφικής της θέσης και λόγω της ιστορικής διαδρομής την φιλοξενεί, αναφέρθηκε στη διάρκεια της προσφώνησης του, στο δείπνο του ΟΠΠΕΘ, προς τιμήν της Ιεράς Κοινότητας της Αθωνικής Μοναστικής Πολιτείας, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. "Η έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους, που γίνεται για πρώτη φορά εκφράζει την προσφορά της Μοναστικής Πολιτείας και την περιούσια αγάπη της προς όλους τους Έλληνες και όλους τους πολίτες της Οικουμένης. Με αυτήν την έξοδο στέλνονται μηνύματα αγάπης και πνευματικού μεγαλείου, που αποτελούν εγγενή χαρακτηριστικά του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πνεύματος", υπογράμμισε ο κ. Πετσάλνικος.

Δήλωση συμπαράστασης προς το λαό της Θεσσαλονίκης και διαβεβαίωση επαγρύπνησης και κοινού άγονος χαρακτήρισε ο πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους γέρων Καλλίνικος την παρουσία των εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας στην επίσημη υποδοχή που πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του ιερού ναού της του Θεού Σοφίας. "Τούτο μάλιστα λαμβάνει όλως ιδιαίτερον νόημα υπό τας τρέχουσας περιστάσεις, κατά τας οποίας ο ευσεβής λαός ευρίσκεται εις μία ειδικήν κατάστασιν συγχύσεων , αβεβαιότητας και ανησυχίας του προ των αναποφεύκτων , όσον και ριψοκινδύνων, βημάτων της πατρίδος μας μέσα από τα νέα και άγνωστα διά την ορθόδοξον παράδοσιν οικονομικά, πολιτικά και νομικά δεδομένα της ευρωπαϊκής συνενώσεως. Κατ΄αυτήν την κρίσιμον στιγμήν ο νεφελοσκεπής Άθως εκπέμπει μήνυμα παρακλήσεων , ειρήνης, προσοχής και προσευχής" πρόσθεσε ο γέρων Καλλίνικος αφήνοντας με αυτό τον τρόπο να εννοηθεί η ανησυχία της Ιεράς Κοινότητας για τη συνθήκη του Σενγκεν. Αναφερόμενος στην ανησυχία που εξέφρασε ο πρωτεπιστάτης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε αργότερα, τόνισε ότι η αντίδραση του Αγίου Όρους είναι ήπια, διακριτική και ευγενέστατη. Παράλληλα επισήμανε ότι τα προνόμια του Αγίου Όρους είναι κατοχυρωμένα σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ελλάδα μεταξύ των οποίων οι συνθήκες Αθηνών και Μάαστριχτ.

Με ενός λεπτού σιγή ξεκίνησαν οι εργασίες της Ειδικής Συνόδου της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ με θέμα την Ανάπτυξη σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σημίτης, ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη συμβολή του Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του τόπου. Εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο νέο πολιτικό χάρτη που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη και μίλησε για σοσιαλιστική άνοιξη που μόλις αρχίζει, τονίζοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν σημαίνει αλλαγή πλεύσεων στην οικονομική πολιτική καθώς η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια διεθνή αξιόπιστη διαπραγματευτική δύναμη με κύρος και είπε χαρακτηριστικά "δεν είμαστε απ' αυτούς που ανάγουν την ΟΝΕ σε υπέρτατο και αδιαμφισβήτητο στόχο, αλλά γνωρίζουμε ότι θα αποτελέσει ένα ιστορικό βήμα στην Ευρωπαϊκή ιστορία. Η ΟΝΕ θα δημιουργήσει ευκαιρίες, οφέλη αλλά και νέου τύπου προβλήματα''.

Για μεγάλη πρόκληση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη προς τους εργαζόμενους, ότι η κυβέρνηση αύξησε το εισόδημά τους, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σχολιάζοντας την ομιλία του κ.Σημίτη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ. ''Και μόνο αυτό το πελώριο ψέμα είναι σε θέση ο καθένας να καταλάβει ότι ΄΄η σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα΄΄ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, είναι στην πραγματικότητα η παραπέρα αφαίρεση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η εξάπλωση της φτώχεια, που επιχειρεί η κυβέρνηση'', υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ και προστίθεται ότι η ''σοσιαλιστική άνοιξη'', που κατά τον πρωθυπουργό έρχεται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι άνοιξη για την ολιγαρχία του πλούτου.

Η οικονομική μεγένθυση, οι διαρθρωτικές αλλαγές, η κοινωνική δικαιοσύνη και η συνοχή, αποτελούν τους άξονες, στους οποίους κατευθύνεται η αναπτυξιακή πολιτική του κυβερνώντος κόμματος, υπογράμμισε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας στην ειδική σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την Ανάπτυξη. Η κ. Παπανδρέου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς σταθεροποίηση, ενώ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορική ευθύνη απέναντι στην Ελλάδα και στον Έλληνα εργαζόμενο, να διαμορφώσει και να υλοποιήσει μια πρόταση που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της εποχής και να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ισχυρής Ελλάδας.

Πέντε φορές ισόβια καταδίκασε αργά χθες το βράδυ, το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Δράμας, τον Θεόφιλο Σεχίδη, για τις δολοφονίες πέντε συγγενών του, το περασμένο καλοκαίρι στη Θάσο. Ο δράστης των φρικιαστικότερων ίσως εγκλημάτων που έχουν καταγραφεί στα αστυνομικά χρονικά της Ελλάδας, άκουσε χαμογελαστός την απόφαση των δικαστών, χωρίς να δείξει την παραμικρή μεταμέλεια για τους φόνους.

Η άσκηση κοινωνικής πίεσης στις κυβερνήσεις των χωρών της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην κατεύθυνση της προώθησης του εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσαρμογή των οικονομιών τους στα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τον απώτερο στόχο της 1ης Διεθνούς Συνάντησης για την Ανάπτυξη του Κοινωνικού Διαλόγου στις χώρες της περιοχής, στις 24 και 25 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο πρόεδρος της διοργανώτριας ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), καθηγητής Ιωάννης Κουκιάδης, η εκδήλωση έρχεται να καλύψει το κενό που υπάρχει σε ζητήματα συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων των χωρών αυτών και να λειτουργήσει, με τη θεσμοθέτησή της, ως μοχλός πίεσης για το θεσμικό εκσυγχρονισμό τους, πάγιο αίτημα των ενδιαφερομένων για επενδύσεις και εξωτερικό εμπόριο επιχειρηματιών.

Επταμελής αντιπροσωπεία της επιτροπής για τα δικαιώματα της γυναίκας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη από τις 23 ως τις 24 Ιουνίου τη Θεσσαλονίκη προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα και την κατάσταση των γυναικών στην Ελλάδα. Στη διάρκεια της παραμονής της στη Θεσσαλονίκη η αντιπροσωπεία , επικεφαλής της οποίας θα είναι η Torres Marques, θα συναντηθεί με εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων και θα ανταλλαγούν απόψεις.

"Αγνό παρθένο ελαιόλαδο Μυτιλήνης "νοθευμένο με... σπορέλαιο επιχείρησε να διακινήσει στην εγχώρια αγορά έμπορος από τη Θεσσαλονίκη που καταδικάστηκε σε φυλάκιση είκοσι μηνών από το τριμελές πλημμελειοδικείο. Πρόκειται για τον 42 χρόνο Γρηγόρη Ουζούνη, ιδιοκτήτη εργαστηρίου τυποποίησης ελαιολάδου στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος, σύμφωνα με τη δικογραφία, συσκεύαζε το νοθευμένο ελαιόλαδο σε δοχεία των πέντε λιτρών με σκοπό να τα διακινήσει στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας. Τον Απρίλιο του 1996 άνδρες του τμήματος αγορανομίας βρήκαν και κατέσχεσαν στο εργαστήριο του μεγάλες ποσότητες νοθευμένου ελαιολάδου, συσκευασμένες σε δοχεία και σχημάτισαν σε βάρος του δικογραφία για παράβαση του αγορανομικού κώδικα. Ο Ουζούνης άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Έκθεση για το εκπαιδευτικό υλικό του 19ου και 20ου αιώνα, εγκαινιάζει τη Δευτέρα 23 Ιουνίου, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος. Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το ΥΜΑ-Θ και περιέχει το εκπαιδευτικό υλικό, που συγκέντρωσε ο τομέας Γλώσσας και Πολιτισμού του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, του ΑΠΘ. Το υλικό αυτό θα αποτελέσει στη συνέχεια τον πυρήνα του Μουσείου Εθνικής Παιδείας.

Κοριτσάκι, ηλικίας έξι ετών, έπεσε από μπαλκόνι και βρήκε τραγικό θάνατο την ώρα που έπαιζε με φίλες της χθες το απόγευμα στην πόλη της Φλώρινας. Η άτυχη Ιωάννα - Αικατερίνη Χρηστίδου, από το Ηράκλειο Αττικής, μαθήτρια δημοτικού, που ζούσε με την οικογένειά της στη Φλώρινα, από τη σπίτι της, που βρίσκεται στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας ανέβηκε στον πέμπτο όροφο για να παίξει μέ δύο συνομήλικες. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας, η μικρή σε κάποια στιγμή βγήκε στο πίσω μπαλκόνι, αλλά έχασε την ισορροπία της και βρέθηκε στο κενό. Οι γιατροί στο γενικό κρατικό νοσοκομείο - όπου μεταφέρθηκε- διαπίστωσαν ότι η άτυχη μικρή είχε ήδη ξεψυχήσει.

Διακόσιες πενήντα χιλιάδες και πλέον υποθέσεις εκκρεμούν για εκδίκαση στα "συρτάρια" των ποινικών δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και αιθουσών δικαστηρίων, αλλά κυρίως λόγω της ... δικομανίας που διακατέχει τους Έλληνες. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του συλλόγου δικαστικών υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, το 1996 κατατέθηκαν μόνο στην εισαγγελία πρωτοδικών Θεσσαλονίκης γύρω στις 80.000 μηνύσεις, τη στιγμή που πριν από τέσσερα χρόνια οι μηνύσεις δεν ξεπερνούσαν τις 50.000 ετησίως.

Δεν υπάρχει τίποτε νεότερο σχετικά με τα στοιχεία που δόθηκαν στις ΗΠΑ για τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά, αλλά οι αντιδράσεις της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν γίνει πιο έντονες. Στη δήλωση αυτή προέβη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να αναφέρει αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στις ΗΠΑ επί του θέματος.

Στα μέσα του ερχόμενου έτους τοποθετείται η ολοκλήρωση της άφιξης του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-300, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης. Απαντώντας σε σχετικές με το θέμα αυτό ερωτήσεις, επισήμανε ότι ''η ολοκλήρωση θα γίνει το δεκαεξάμηνο μετά την προκαταβολή, η οποία έχει καταβληθεί''.

Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί ισχυρή εκπροσώπηση των διαφόρων παραγόντων στο περιθώριο των απευθείας συνομιλιών και αισιοδοξεί ότι θα υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα από τις συνομιλίες της Νέας Υόρκης. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Μανόλη Χριστοφίδη, για την παρουσία και το ρόλο που θα διαδραματίσουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις επικείμενες συνομιλίες.

Ορθά αποδίδονται οι ευθύνες για μη επίλυση του Κυπριακού στην αδιαλλαξία του Τουρκοκύπριου ηγέτη, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, σχολιάζοντας άρθρο του περιοδικού ''Time'', στο οποίο επιρρίπτονται ευθύνες στον κατοχικό ηγέτη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ''διαβολικό''. ''Ολα αυτά τα χρόνια ο λόγος της μη προόδου στο Κυπριακό είναι η τουρκική αδιαλλαξία και κύριος παράγοντας διαμόρφωσης της πολιτικής των Τούρκων είναι ο Ντενκτάς'', είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το σαρωτικό κύμα βίας, που έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την επικράτεια της Αλβανίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες μετάθεσης της ημερομηνίας των βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία. Το εκρηκτικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ιδιαίτερα στις νότιες περιοχές της Αλβανίας, απειλούν την ομαλή διεξαγωγή των προγραμματισμένων για τις 29 Ιουνίου εκλογών. Mόνο τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο απολογισμός των νεκρών από τις ένοπλες επιθέσεις των συμμοριών, είναι τραγικός. Σύμφωνα με πηγές και στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Δημόσιας Τάξης, οι νεκροί φτάνουν τους 100 και οι τραυματίες τους 1.000.

Αγκυροβόλησαν στο λιμάνι του Δυρραχίου, δύο ιταλικά πλοία που μετέφεραν 400 στρατιώτες, για να μετέχουν στην πολυεθνική δύναμη, που ήδη είναι εγκαταστημένη κυρίως στο Νότο της Αλβανίας. Σύμφωνα με ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό, η αύξηση του αριθμού των Ιταλών στρατιωτών, γίνεται έπειτα από αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης, καθώς και η παράταση της αποστολής κατά 45 ημέρες.

Εντολοδόχος πρωθυπουργός στην Τουρκία είναι ο ηγέτης του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Μεσούτ Γιλμάζ. Ο πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, παρέδωσε την εντολή στο Γιλμάζ, ο οποίος αρχίζει τώρα τις επαφές του με τους ηγέτες των υπολοίπων κομμάτων. Ο Γιλμάζ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, δήλωσε ότι θα αρχίσει τις επαφές του την ερχόμενη Τρίτη, βλέποντας πρώτα την πρόεδρο του Ορθού Δρόμου, Τανσού Τσιλλέρ. Το γεγονός της παράδοσης της εντολής στο Γιλμάζ, αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους της Τσιλλέρ και του ηγέτη του Κόμματος, Ευημερίας Ερμπακάν.

Η αναγνώριση της γλώσσας δεν είναι πολιτικό θέμα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα, στη Σόφια, αναφερόμενη στη "γλωσσική διαμάχη" Σόφιας- Σκοπίων. Όπως είναι γνωστό η Βουλγαρία έχει αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ενώ δεν δέχεται ύπαρξη "μακεδονικής" γλώσσας και το γεγονός αυτό είναι η αιτία να εκκρεμούν διμερείς συμφωνίες συνεργασίας.

Η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, τις καλύτερες σχέσεις από τις χώρες που ανήκαν στη σύσταση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, διατηρεί με την ΠΓΔΜ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Ζόραν Λίλιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας "Τανγιούγκ". Ο κ. Λίλιτς ανέφερε ότι από τότε που οι δύο χώρες υπέγραψαν τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεών τους, (τον Απρίλιο του 1996), αυτές σημείωσαν διαρκή ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι μεταξύ της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και της ΠΓΔΜ έχει επιτευχθεί υψηλός βαθμός εμπιστοσύνης και κατανόησης, κάτι που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας θα βοηθήσει και στην επίλυση των πιο ευαίσθητων ζητημάτων μεταξύ τους, όπως είναι αυτό του καθορισμού των συνόρων και της θέσης της σερβικής μειονότητας στην ΠΓΔΜ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 21 June 1997 - 13:04:01 UTC