Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.6.1997

Ως το "γεγονός του αιώνα" θεωρείται η έκθεση των θησαυρών του Αγίου Όρους που εγκαινιάστηκε με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια λίγο πριν το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, πολυμελούς υπουργικού κλιμακίου, εκπροσώπων της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και του διπλωματικού σώματος και των αρχών της Θεσσαλονίκης. Κηρύσσοντας την έναρξη της λειτουργίας της, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι αυτή η σπουδαία έκθεση ξαναδιδάσκει στον κόσμο το τι προσέφερε το Βυζάντιο στο δυτικό πολιτισμό, σημειώνοντας ότι ο Βυζαντινός πολιτισμός επηρέασε την παγκόσμια πρόοδο, την ψυχική ανάταση, τη γνώση και την Χριστιανική πίστη. Πρόσθεσε δε ότι η περίοδος κατά την οποία ιστορικοί θέλησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία της προσφοράς του Βυζαντίου έχει τελειώσει οριστικά από απόψεως επιστημονικής και όλοι πλέον δέχονται τη σπουδαιότητα της προσφοράς του Βυζαντίου. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε πως η μοναδικότητα της έκθεσης αυτής προκύπτει από την παρουσίαση θησαυρών υψηλής αισθητικής ποιότητας, ζωγραφικών αριστουργημάτων, ψηφιδωτών εικόνων που ανάλογές τους δεν υπάρχουν στον κόσμο, σπάνιων μικρογραφιών, χειρογραφιών, αριστουργημάτων μικροτεχνίας. Το ιδιάζον όμως χαρακτηριστικό της έκθεσης είναι ότι ο επισκέπτης, άνδρας ή γυναίκα, Έλληνας ή ξένος, έχει τη μοναδική δυνατότητα να δει συγκεντρωμένα τα κειμήλια και τα έργα τέχνης που ακόμη κι αν ταξιδέψει στο Αγιο Όρος τα βλέπει μεμονωμένα στα σκευοφυλάκια των Μονών. Παρέχεται επίσης στον επιστήμονα μελετητή η σπάνια δυνατότητα της συγκριτικής μελέτης.

Ημέρα σημαντική για τη Θεσσαλονίκη, για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα των εγκαινίων της Εκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Ορους ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος προσφωνώντας τους εκπροσώπους μονών του Αγίου Ορους που τον επισκέφτηκαν το πρωί στο Κυβερνείο. Παράλληλα εξέφρασε εκ μέρους του ελληνικού λαού ευγνωμοσύνη στους αγιορείτες που αποφάσισαν να προσφέρουν τα ιερά κειμήλια για την Εκθεση. Στο τέλος της προσφώνησής του ο κ Στεφανόπουλος εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφτεί το Αγιον Ορος, το οποίο όπως είπε είχε πάει μία φορά το 1984, προκειμένου να μπορέσει να εκφράσει τα αισθήματα που τρέφει. Αντιφωνώντας ο άγιοςπρώτος γέρων Καλλίνικος εξέφρασε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη των αγιορειτών στην ελληνική πολιτεία για την υποστήριξη και συμπαράστασή της στην πραγματοποίηση της Εκθεσης των Θησαυρών του Αγίου Ορους αλλά και γιατί σεβάστηκε το Αγιον Ορος ως αυτοδιοίκητο τμήμα της επικράτειας της και το προστάτευσε με τις διατάξεις του συντάγματος. Ο γέρων Καλλίνικος κλείνοντας την αντιφώνησή του απηύθυνε στον κ. Στεφανόπουλο πρόσκληση να επισκεφθεί το Αγιον Ορος μόλις καταστεί δυνατό. Τέλος, σε ανάμνηση της συνάντησης και ως δείγμα ευχαριστίας και ευλογίας του προσέφερε ένα πιστό αντίγραφο του Δίσκου του Πρωτάτου , έργου μικροτεχνίας του 1622.

Σε ήρεμο κλίμα συνεχίζονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Ειδικής Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ με θέμα την ανάπτυξη. Eλάχιστες κριτικές φωνές υπήρξαν, όπως του βουλευτή Γιάννη Καψή, ο οποίος δήλωσε ότι "έχει σηκωθεί ένα τείχος ανάμεσα στα μέλη της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής και ότι θα χάσουμε τις επόμενες εκλογές με το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων". Πάντως, στόχος αρκετών στελεχών της Κ.Ε. έγινε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, για τα όσα φέρεται ότι είπε σε εκδήλωση Τραπεζουπαλλήλων, ότι δηλαδή προοδευτική πολιτική σήμερα είναι η φιλελεύθερη πολιτική.

Εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα από τις Οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ, ένα χρόνο μετά την απώλεια του ιδρυτή του κόμματος, Ανδρέα Παπανδρέου. Κορυφαία εκδήλωση, το Θρησκευτικό Μνημόσυνο που θα γίνει αύριο στις 12:00 το μεσημέρι στην εκκλησία του Α’ Νεκροταφείου Αθηνών καθώς και το πολιτικό μνημόσυνο, μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στον μεγάλο απόντα, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Κυριακή στις 8:30 το βράδυ.

Στην ανάγκη συνεργασίας κράτους και ιδιωτικού τομέα, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων για την ελληνική βιομηχανία και οικονομία, αναφέρθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΕ, Aναστάσιος Αλεξανδρίδης, κατά τη διάρκεια του προσυνεδρίου "ICOMES '98" του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Μηχανικών, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη. Ο κ.Αλεξανδρίδης σκιαγράφησε, εξάλλου, τις αρνητικές επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης στη χώρα μας, τονίζοντας ότι σε όρους εθνικού προϊόντος, το μερίδιο της βιομηχανίας στην Ελλάδα μειώθηκε δραστικά την τελευταία εικοσαετία, πέφτοντας στο 14% από 25%. Επιπλέον, ως συνέπεια της αποβιομηχάνισης, η απασχόληση στον συγκεκριμένο τομέα της ελληνικής οικονομίας, μειώθηκε κατά 4% σε διάστημα 15 ετών, καθώς από 29% το 1980, διαμορφώθηκε στο 25% το 1995.

Tέσσερις δράσεις που θα δρομολογήσουν αποφασιστικές εξελίξεις όσον αφορά το μεγαλόπνοο έργο μεταφοράς ρωσικών πετρελαίων μέσω του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, θα εγκαινιαστούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, σύμφωνα με μνημόνιο που υπέγραψαν χτες στην Αθήνα αντιπροσωπείες εμπειρογνωμόνων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρωσίας. Στο μνημόνιο -το οποίο υπέγραψαν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης, Αντώνης Αθανασόπουλος, η εκπρόσωπος του αντίστοιχου βουλγαρικού φορέα, Tsveta Kamenova και ο Yuri Sipovski εκμέρους της ρωσικής πλευράς- προβλέπονται τέσσερα σημαντικά βήματα που αφορούν το χρονοδιάγραμμα του έργου.

Η αναπτυξιακή πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης στον χώρο της Μακεδονίας και της Θράκης και ο σημαντικός πολιτικός ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Βόρεια Ελλάδα στον νευραλγικό χώρο των Βαλκανίων, αποτέλεσαν το θέμα της συνάντησης που είχε σήμερα ο Φίλιππος Πετσάλνικος με την επίσημη κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης της Γερμανίας. Ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης δέχτηκε το πρωί στη Θεσσαλονίκη την πολυμελή αντιπροσωπεία, που αποτελείται από τον πρόεδρο της Βουλής του κρατιδίου, Peter Straud και επτά βουλευτές, ενώ πλαισιώνεται από πρυτάνεις των πανεπιστημίων της Βάδης Βυρτεμβέργης.

Mια σημαντική διεθνής διοργάνωση για τη διάσωση της βιομηχανικής κληρονομιάς θα "περιοδεύσει" από αύριο σε τρεις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας στους κατοίκους την πλούσια παράδοση της χώρας μας σε ορισμένους τομείς της οικονομίας. Πρόκειται για το 10ο Συνέδριο της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διάσωση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς (TICCIH), το οποίο φιλοξενείται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη '97".

Ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97" και το Υπουργείο Πολιτισμού τιμούν την προσφορά του Γρηγόρη Μπιθικώτση στην τέχνη και τον πολιτισμό, οργανώνοντας λαϊκή συναυλία στο θέατρο Δάσους, την Πέμτη 26 Ιουνίου. στις 9.00 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Στην ιστορική αυτή συναυλία θα ακουστουν γνωστά και αγαπημένα τραγούδια, που φέρουν τη σφραγίδα του μαγάλου "Σερ" του ελληνικού πενταγράμμου. Τα τραγούδια, γνωστές συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών (Θεοδωράκης, Χατζιδάκης, Μούτσης, Βαμβακάρης, Τσιτσάνης) συνθέτουν μοναδικά όλη την πολύχρονη διαδρομή του Μπιθικώτση στο ελληνικό τραγούδι. Εκτός από Γρηγόρη Μπιθικώτση, στη συναυλία συμμετέχουν ο Δημήρης Κατοίκος, η Μαρία Σουλτάτου και λαϊκή ορχήστρα.

Ο εντολοδόχος Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσού Γιλμάζ άρχισε την αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων, ενώ Νετζμεντίν Ερμπακάν και Τανσού Τσιλέρ διαμαρτύρονται για την απόφαση του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, να αναθέσει την εντολή στον ηγέτη του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας. Ο κ.Γιλμάζ είπε ότι θα παρουσιάσει στον πρόεδρο της Τουρκίας τη σύνθεση της κυβέρνησης του στις 30 Ιουνίου και προανήγγειλε εκλογές την άνοιξη του 1998. Πάντως εκτιμάται ότι θα λάβει πολύ δύσκολα ψήφο εμπιστοσύνης, αφού το κόμμα του διαθέτει μόνο 129 βουλευτές επί συνόλου 550.

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στις 2 τα ξημερώμα στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες με αποτέλεσμα να προκληθούν υλικές ζημιές. Την ευθύνη της έκρηξης η οποία οφειλόταν σε βόμβα, ανέλαβε αρμενική οργάνωση με τηλεφώνημά της στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Ρώμη. Οπως μετέδοσε η κρατική τουρκική τηλεόραση TRT μεγαλύτερες ζημίες προκλήθηκαν στα γύρω κτίρια ενώ θραύσματα της βόμβας βρέθηκαν σε απόσταση 100 μέτρων από την τουρκική πρεσβεία.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, ανέβαλε την επίσκεψή του στην Τουρκία, που ήταν προγραμματισμένη για τις 23-25 Ιουνίου. Οπως έγινε γνωστό, χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Βούλγαρο ομόλογό του, με τον οποίο συμφώνησε η επίσκεψη να γίνει αμέσως μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Τουρκία.

Το μεγαλύτερο στα Βαλκάνια εργαστήριο εκτύπωσης πλαστών χαρτονομισμάτων και φορολογικών ταινιών, εντόπισε η βουλγαρική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας στην πόλη Γκάμπροβο της Κεντρικής Βουλγαρίας. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μπογκομίλ Μπόνεφ σε βουλγαρο- γερμανικό σεμινάριο στη Σόφια. Οπως γράφει η εφημερίδα "Κοντινέντ", η αστυνομική επιχείρηση είχε αναπτυχθεί σε 4 νομούς της χώρας.

Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, έχει δώσει σήμερα το απόγευμα ραντεβού, η αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού στίβου. Οκτώ κορυφαίες χώρες στον κλασικό αθλητισμό της γηραιάς ηπείρου, σε γυναίκες και άνδρες, θα διεκδικήσουν το ευρωπαϊκό κύπελλο στίβου Μπρούνο Ζάουλι. Για πρώτη φορά, η Ελλάδα δίνει το παρόν στην Σούπερ Λίγκα, στους άνδρες. Με επικεφαλής τους Κώστα Γκατσιούδη, Αγγελο Παυλακάκη και Κώστα Κουκοδήμο, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, φιλοδοξεί σε ένα καλό πλασάρισμα στην τελική κατάταξη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 21 June 1997 - 16:05:14 UTC