Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-06-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:24 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 23.6.1997

Διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη είχε σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Φιντέλ Ράμος που επισκέπτεται τη χώρα μας. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η ανάπτυξή τους. "Υπάρχουν πολλές δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών", δήλωσε ο κ. Στεφανόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι η Ελλάδα φιλοξενεί έναν μεγάλο αριθμό εργαζομένων από τις Φιλιππίνες και πως πολλοί ναυτικοί από τη χώρα αυτή υπηρετούν στον ελληνικό εμπορικό στόλο.

Τους κινδύνους από την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με το Γερμανό ομόλογό του του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η κατάσταση στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και ζητήματα εκπαίδευσης των Ελληνοπαίδων που ζουν στο κρατίδιο. Ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, ο ομόλογός του, αλλά και πρυτάνεις γερμανικών πανεπιστημίων αποφάσισαν τη διεύρυνση της συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με πανεπιστήμια της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Για τον κίνδυνο ελληνοτουρκικής σύγκρουσης στο Αιγαίο, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε: "Μία σύγκρουση στο Αιγαίο δεν θα είναι υπόθεση μίας ή δύο ημερών, αλλά ασφαλώς θα έχει τη συνέχειά της και ο κίνδυνος αφορά όχι μόνο το ελληνοτουρκικό πεδίο, αλλά ολόκληρη την περιοχή. Και αυτό πρέπει να το κατανοήσουν και οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα δε οι Αμερικανοί".

Σαφή διατύπωση των θεμάτων των Γενικών Εξετάσεων που αρχίζουν μεθαύριο με το μάθημα της Έκθεσης, ζήτησε από τους καθηγητές της επιτροπής που θα επιλέξει τα θέματα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος υπέγραψε τον κατάλογο με τα ονόματα των εκπαιδευτικών αυτών. Στο μεταξύ άρχισαν το πρωί στο υπουργείο Παιδείας οι δοκιμαστικές εκπομπές θεμάτων προς όλα τα εξεταστικά κέντρα, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι υπηρεσίες του ΟΤΕ, της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ αλλά και η αστυνομία. Το υπουργείο υπολογίζει ότι μέχρι την 1η Αυγούστου οι βαθμολογίες θα έχουν ανακοινωθεί και οι βάσεις αναμένεται να εκδοθούν στις αρχές του Σεπτεμβρίου.

Πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των πτήσεων της Ολυμπιακής αναλαμβάνει η Υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, η οποία το μεσημέρι απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους. Από το Ελσίνκι, όπου συμμετέχει στην Πανευρωπαϊκή Διάσκεψη Μεταφορών, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρης Καστανίδης, δήλωσε ότι θα κινηθούν διαδικασίες εναντίον των εργαζομένων που μετέχουν στην κινητοποίηση. Το τεχνικό προσωπικό της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας πραγματοποιεί "λευκή" απεργία, αρνούμενο να εργαστεί υπερωριακά με αποτέλεσμα να μη γίνεται ο έλεγχος των αεροσκαφών και να ματαιώνονται πτήσεις. Η κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τις τεράστιες επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι αν και πρόκειται για ζήτημα του υπουργείου Μεταφορών, επιβάλλεται η λήψη πρωτοβουλίας εκ μέρους της, καθώς το θέμα αφορά το σύνολο της εθνικής οικονομίας, λόγω των συνεπειών του στην τουριστική κίνηση και την εκροή του ξένου συναλλάγματος. Στο μεταξύ, η διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες τις απαιτήσεις των εργαζομένων, ενώ εκπρόσωπός της γνωστοποίησε ότι η εταιρεία θα καταθέσει μηνυτήρια αναφορά και θα προχωρήσει σε λύση των συμβάσεων όσων έχουν δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία της.

Τις προτάσεις του Συνασπισμού για την αποκέντρωση και την αυτοδιοίκηση παρουσιάζει ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε ομιλία του σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Σε δηλώσεις του το πρωί ο κ. Κωνσταντόπουλος σημείωσε ότι ο τρόπος προώθησης της αναθεώρησης του Συντάγματος από την κυβέρνηση, υποκρύπτει σχεδιασμούς για πρόωρες βουλευτικές εκλογές και προεδρολογία και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, αν όντως υπάρχει θέμα, για το οποίο πρέπει να επισπευστούν οι πολιτικές εξελίξεις, οπότε πρέπει να ενημερωθούν τα κόμματα και η κοινωνία. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει αντιφατική και επιζήμια οικονομική πολιτική. Το μεσημέρι επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" και δήλωσε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να βρει τη λύση και να λειτουργήσει το νοσηλευτικό ίδρυμα ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ενταγμένο στο ΕΣΥ.

Μια νέα πνοή στη ροή της ειδησεογραφίας στα Βαλκάνια έρχεται να δώσει η Βαλκανική Τράπεζα Ειδήσεων που θα "στηθεί" από τον επόμενο μήνα στις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Την εξαγγελία αυτή έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Πρακτορείου, Σπύρος Κουζινόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος του συνεδρίου "Ειρήνη και ανάπτυξη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη : Ο ρόλος των ΜΜΕ", το οποίο χαρακτηρίστηκε ως η σημαντικότερη στα χρονικά συνάντηση διευθυντών ΜΜΕ και θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου στις εγκαταστάσεις του Sun Beach στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο διοργανώνεται από το ΜΠΕ και τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης "Θεσσαλονίκη ΄97".

Την απόφαση της χώρας του να συνεχίσει το διάλογο με την Ελλάδα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της χώρας του εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, μετά την επιστροφή του από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μιλώντας στους Σκοπιανούς δημοσιογράφους, ο κ.Γκλιγκόροφ γνωστοποίησε πως τα Σκόπια υπέβαλαν γραπτή πρόταση στον πρέσβη Χρήστο Ζαχαράκι, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στις ελληνοσκοπιανές συνομιλίες, με την οποία αποδέχονται τη χρησιμοποίηση από την Ελλάδα όποιας ονομασίας επιθυμεί για τις διμερείς σχέσεις και τη χρήση του ονόματος "Δημοκρατία της Μακεδονίας" για τις διεθνείς σχέσεις.

Με νέο πρόσωπο θα υποδεχτεί το τουριστικό ρεύμα των επόμενων μηνών το αεροδρόμιο "Μακεδονία", καθώς έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεων του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου, προϋπολογισμού 3,5 δισεκατομμυρίων δραχμών, που δρομολογήθηκαν πριν από ένα χρόνο. Οι εργασίες "που έχουν ολοκληρωθεί σ'ένα ποσοστό 90%", όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Γιώργος Σουλαδάκης, και "θα αποπερατωθούν στο σύνολό τους μέσα στο καλοκαίρι", αφορούν στη λειτουργική αναβάθμιση του κτιρίου του αερολιμένα και την υποστήριξη της συνεχούς και απρόσκοπτης λειτουργίας του, ιδιαίτερα κατά τους τουριστικούς μήνες αιχμής, καθώς και στην αισθητική βελτίωση και αποκατάσταση ενιαίου αρχιτεκτονικού ύφους του αεροσταθμού και του περιβάλλοντος χώρου.

Το λαμπρότερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς, η Έκθεση των Θησαυρών του Αγίου Όρους, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, έχει καταστεί πόλος έλξης, καθώς από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας της συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Από το απόγευμα του Σαββάτου, που εγκαινιάστηκε μέχρι σήμερα το μεσημέρι περίπου 3.500 άτομα επισκέφτηκαν την Έκθεση. Συγκεκριμένα από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Κυριακής πήγαν 1.200 άτομα, την Κυριακή εκδόθηκαν 2.000 εισιτήρια, ενώ σήμερα, μία μόλις ώρα μετά την έναρξη της λειτουργίας του Μουσείου, είχαν κοπεί 350.

Στην αξιοποίηση των ανεπτυγμένων ικανοτήτων που παρουσιάζουν τα δυσλεξικά άτομα, αλλά και οι συνάνθρωποί μας με άλλες μαθησιακές δυσκολίες, στοχεύει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υλοποιούν ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, ο Δήμος Πολίχνης, η Περιφερειακή Διεύθυνση Νομού Κιλκίς και γνωστή εταιρεία fast food, στο πλαίσιο της ευρύτερης κοινωνικής τους πολιτικής. Στο σχέδιο του προγράμματος σχεδιάζεται επίσης η ίδρυση δύο κέντρων ψυχοεκπαιδευτικής υποστήριξης και επαγγελματικού προσανατολισμού. Συντονιστής φορέας του προγράμματος -στο οποίο συμμετέχει και η Πανελλήνια Εταιρεία Δυσλεξίας και Μαθησιακών Δυσκολιών- είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συμφωνία υπέγραψαν το απόγευμα στη Ρώμη οι ηγέτες του Δημοκρατικού και του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, Τριτάν Σέχου και Φατός Νάνο. Με τη συμφωνία αυτή, που έχει στόχο την εκτόνωση της κατάστασης στη γειτονική χώρα, οι ηγέτες των δύο κομμάτων δεσμεύονται να αποδεχτούν το εκλογικό αποτέλεσμα της 29ης Ιουνίου. Στο μεταξύ, συνεχίζεται το κλίμα έντασης στην Αλβανία. Τα ξημερώματα άγνωστοι διέρηξαν το ελληνικό προξενείο στο Αργυρόκαστρο, προκαλώντας μικρές υλικές ζημιές. Νέα επεισόδιο μεταξύ των ανδρών του Λιμενικού Σώματος και Αλβανών σημειώθηκε και στα ανοιχτά της Κέρκυρας. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από καταδίωξη οι λιμενικοί συνέλαβαν δύο Αλβανούς που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος και προσπαθούσαν να φτάσουν στις ακτές της Αγίας Αικατερίνης.

Συνεχίζονται στην Τουρκία οι διαβουλεύσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού, Μεσούτ Γιλμάζ, με στελέχη των πολιτικών κομμάτων για το σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης, καθώς ο αρχηγός του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας χρειάζεται ακόμη έντεκα βουλευτές για να κερδίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή. Το μεσημέρι ο Μεσούτ Γιλμάζ συγκάλεσε σύσκεψη των στελεχών του κόμματός του για την εξέταση των δεδομένων που έχουν δημιουργηθεί.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μ.Μπουλάτοβιτς απέστειλε ομάδα μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, ζητώντας να σταματήσει να υποστηρίζει δημόσια τον Σέρβο Πρόεδρο, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην προεκλογική εκστρατεία του για την ανάληψη της Προεδρίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας. Τα μέλη του Κογκρέσου ζητούν, σύμφωνα με τον ανεξάρτητο ραδιοφωνικό σταθμό του Βελιγραδίου, "Β-92", τη δέσμευση που ανέλαβε ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στις ΗΠΑ το περασμένο καλοκαίρι. Ο κ.Μπουλάτοβιτς είχε δεσμευτεί ότι το Μαυροβούνιο δεν θα υποστήριζε τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην περίπτωση που έθετε υποψηφιότητα για την Προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας.

Στην πέμπτη θέση του πίνακα των μεταλλίων στους Μεσογειακούς αγώνες που διεξάγονται στο Μπάρι της Ιταλίας, βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων και της 9ης ημέρας, αφού οι αθλητές και οι αθλήτριες μας παρέμειναν στα 18 χρυσά μετάλλια. Στον πίνακα προηγείται η Ιταλία με 63 χρυσά, ακολουθεί η Γαλλία με 48 και η Τουρκία με 27. Η Ισπανία, έχει και αυτή 18 χρυσά μετάλλια, όσα και η Ελλάδα, όμως βρίσκεται στην 4η θέση, διότι σε σύνολο μεταλλίων έχει 85, σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει 59.

Σταδιακή επικράτηση βορείων ανέμων και πτώση της θερμοκρασίας στη δυτική, κεντρική και βόρεια Ελλάδα προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές καταιγίδες, το απόγευμα στα βόρεια και πιθανόν στα κεντρικά της χώρας. Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά και στα βόρεια. Ειδικότερα στα βόρεια η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά από 20 μέχρι 34 και στην υπόλοιπη χώρα από 21 μέχρι 38 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και αργότερα μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 23 June 1997 - 17:40:40 UTC