Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-06-28

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:47 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 28.6.1997

Χωρίς προβλήματα συνεχίζονται και σήμερα, τρίτη ημέρα, οι γενικές εξετάσεις. Οι υποψήφιοι της Δ' δέσμης διαγωνίζονται στο μάθημα της Ιστορίας.

Επίσκεψη στις Σέρρες πραγματοποιεί σήμερα και αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για την 84η επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό και βουλγαρικό ζυγό. Ο κ.Στεφανόπουλος αναμένεται το απόγευμα στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' της Θεσσαλονίκης, απ' όπου θα αναχωρήσει για την πόλη των Σερρών. Στις 8 το βράδυ, στο Δημαρχείο Σερρών θα πραγματοποιηθεί η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης Σερρών και θα του απονεμηθεί το Χρυσό Κλειδί της πόλης από το Δήμαρχο, Ιωάννη Βλάχο. Αμέσως μετά, θα επισκεφθεί το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητρόπολης Σερρών και Νιγρίτης, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με το Νομάρχη Σερρών, Αναστάσιο Καρυπίδη, στο Νομαρχιακό Μέγαρο και θα παρακαθήσει σε δείπνο που παραθέτει προς τιμήν του ο Δήμος της πόλης. Αύριο το πρωί ο κ. Στεφανόπουλος θα παραστεί στην επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Μεγάλων Ταξιαρχών, στην οποία θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης, Μάξιμος. Στη συνέχεια, θα καταθέσει στεφάνι στον Αδριάντα του Εμμανουήλ Παπά και θα παρακολουθήσει τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόκειται να επισκεφθεί τα Οχυρά Ρούπελ, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Σε κλίμα έντασης και ταραχών ολοκληρώθηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων στην Αλβανία. Το μεσημέρι στα Τίρανα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με ομιλητή τον ηγέτη του Φατός Νάνο και το απόγευμα συγκέντρωση του Δημοκρατικού Κόμματος. Στο μεταξύ, την απειλή ότι θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Αλβανία, στην περίπτωση που επανεκλεγεί ο Σαλί Μπερίσα, διατύπωσε ευθέως ο πρόεδρος της Επιτροπής Σωτηρίας της Αυλώνας, Λουφτάρ Μπεντοσάτι. Εξάλλου, έκκληση στους Βορειοηπειρώτες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα να μεταβούν στη χώρα τους για να ψηφίσουν απηύθυνε ο Πρόεδρος της "Ομόνοιας", Γιώργος Λαμποβιτιάδης, που υπογράμμισε την ανάγκη ενδυνάμωσης της εκπροσώπησης του ελληνικού στοιχείου στο αλβανικό κοινοβούλιο.

Διευθυντές και αρχισυντάκτες των πενήντα σημαντικότερων μέσων μαζικής ενημέρωσης από όλες τις βαλκανικές χώρες, αρχίζουν από σήμερα να καταφθάνουν στη Θεσσαλονίκη, για να πάρουν μέρος στο Διαβαλκανικό Δημοσιογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου SUN BEACH, στην Αγία Τριάδα Θεσσαλονίκης, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό "Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 1997". Ιδιαίτερα σημαντικές θα είναι οι παρουσίες στο συνέδριο του ΜΠΕ διευθυντών ΜΜΕ από όλα τα κράτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όμως έντονο ενδιαφέρον, λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων που σημειώνονται εκεί, παρουσιάζουν οι συμμετοχές από δύο γειτονικές χώρες, την Αλβανία και την Τουρκία.

Συνεδριάζει σήμερα στην Καλαμαριά το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στο πλαίσιο αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων της η ΚΕΔΚΕ συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας. Η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνει μεταξύ των θεμάτων, το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, συζήτηση και λήψη απόφασης για το τελικό σχέδιο κανονισμού λειτουργίας δημοτικών νομικών προσώπων παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς επίσης και απόφαση για τη συνδιοργάνωση με το ΥΠΕΧΩΔΕ συνεδρίου με θέμα την προώθηση υλοποίησης της Habitat Agenda σε τοπικό επίπεδο.

Νέα κρίση ξέσπασε στις σχέσεις κυβέρνησης και τεχνικού κόσμου της χώρας, με αφορμή αυτή τη φορά νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας, που προβλέπει μείωση στις αποδοχές των μηχανικών για μελέτες και επιβλέψεις αγροτικών κατοικιών και κατασκευών προς όφελος των αγροτών. Οι μηχανικοί κατηγορούν την κυβέρνηση για εμπαιγμό προς τους αγρότες καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ωφέλεια του γεωργού από τη μείωση της αμοιβής του μηχανικού ανέρχεται σε ποσοστό 1,37% της συνολικής δαπάνης για την κατασκευή του σπιτιού του, και αυτό σε χρονική περίοδο τουλάχιστον δεκαπενταετίας, που απαιτείται για τη δημιουργία ανάγκης νέας κατοικίας.

Διακόσια εξήντα τέσσερα κιλά χασίς σε φούντα από την Αλβανία, η μεγαλύτερη ποσότητα χασίς μέχρι σήμερα προερχόμενη από τη γειτονική χώρα - εντοπίστηκε από Έλληνες τελωνειακούς στην Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας, κρυμμένη μέσα σε φορτηγό αυτοκίνητο. Στη διάρκεια έρευνας που πραγματοποίησαν οι τελωνειακοί στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο φορτηγό αυτοκίνητο, που προερχόταν από την Αλβανία, βρήκαν μέσα σε κρύπτη 84 πλαστικές σακούλες γεμάτες με χασίς. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας, ο οδηγός του αυτοκινήτου, Αρμέτεν Τοτάλ, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι τελωνειακοί επρόκειτο να πραγματοποιήσουν εξονυχιστικό έλεγχο στο φορτηγό εξαφανίστηκε τρέχοντας και αναζητείται. Στο μεταξύ, τρεις σάκους που περιείχαν 14 κιλά και 300 γραμμάρια χασίς σε φούντα, εγκατέλειψαν πέντε άγνωστοι Αλβανοί σε παραμεθόρια περιοχή, κοντά στο τελωνείο Κρυσταλλοπηγής, λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό του φορτηγού. Οι λαθρομετανάστες μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία αστυνομικής περιπόλου, πέταξαν τους σάκους και πέρασαν πάλι στο αλβανικό έδαφος.

Τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Διεθνές Κέντρο Ανωτάτων Μεσογειακών Αγρονομικών Σπουδών (CIHEAM), υπογράμμισε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 95ης Συνόδου του διοικητικού συμβουλίου της. Ο κ. Γερανίδης, τόνισε ότι, ιδιαίτερα τώρα που η νέα μεσογειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποκτά ευρύτερη διάσταση στην περιοχή, επιβάλλεται η διεύρυνση των δραστηριοτήτων του CIHEAM, καθώς και η ενεργοποίηση των κρατών, που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Ποινική δίωξη κατά παντός για παραβίαση του νόμου περί αυθαιρέτων, άσκησε ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης για δέκα συνολικά περιπτώσεις μεγάλων νυχτερινών κέντρων, τα οποία φέρονται ότι λειτουργούν παράνομα, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε χιλιάδες ανυποψίαστα άτομα. Πρόκειται για τα νυχτερινά κέντρα "Μούσες", "Βαρελάδικο", "Καφέ Αμερικέν", "AB-FAB", "Bio- Bio", "Ηριδανός", "Χάντρες", "Πριβέ", "Άστρα" και "Βέρτιγκο", που λειτουργούν στην περιοχή του αεροδρομίου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" στη Θεσσαλονίκη και θεωρούνται τα πλέον πολυσύχναστα νυχτερινά στέκια στη Θεσσαλονίκη. Από τις δικαστικές αρχές εξάλλου, διενεργείται έρευνα για τη λειτουργία του νυχτερινού κέντρου "Υφίσταμαι", που βρίσκεται επίσης στην περιοχή του αεροδρομίου.

Την παραίτησή της από τη θέση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, ανακοίνωσε η Χρύσα Μανωλιά.Η κ.Μανωλιά, που διατηρεί τη θέση της Αντιδημάρχου Κομοτηνής, θα είναι υποψήφια στο Νομό Ροδόπης, στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την υποβολή παραίτησης όσων επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για τη Βουλή, που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, και κατέχουν θέση ασυμβίβαστη προς την ιδιότητα του βουλευτή, αναμένεται να υπάρξουν και άλλες παραιτήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα κλοπής πολυτελών αυτοκινήτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάρθρωσαν οι αρχές ασφάλειας στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Ιντερπόλ. Τα μέλη του διεθνούς κυκλώματος - στο οποίο μετείχαν 15 Ούγγροι και 4 Βούλγαροι υπήκοοι - κατάφεραν να κλέψουν μέσα σε ένα χρόνο, σύμφωνα με την αστυνομία, 73 αυτοκίνητα, αξίας περίπου 800 εκατομμυρίων δραχμών, από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, τα περισσότερα από τα οποία έχουν διοχετευτεί και κυκλοφορούν "νόμιμα" πλέον στη Βουλγαρία.

Την αντίθεσή του στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών επιχειρήσεων, που καθόρισε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, εκφράζει με επιστολή του προς τον Νομάρχη Κώστα Παπαδόπουλο, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι "η αναίτια κατάταξη εμπορικών επιχειρήσεων σε διάφορες κατηγορίες και ο καθορισμός συγκεκριμένου ωραρίου για κάθε κατηγορία, παραβιάζουν το πνεύμα του νομοθέτη, ο οποίος επιθυμεί ένα απελευθερωμένο ωράριο μέσα σε πλαίσιο, όπως ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Καταλήγοντας, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ζητά από το Νομαρχιακό Συμβούλιο την επανεξέταση του θέματος, στο οποίο επιθυμεί να εκφράσει τις απόψεις του.

''Ο Πολιτισμός είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσει η ανθρωπότητα τα προβλήματα που διαφαίνονται μπροστά στην τρίτη χιλιετία'', τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος στο χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών του διήμερου συμποσίου με θέμα: ''Εμπειρίες και Οράματα'', που οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ''Θεσσαλονίκη 1997'' και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Μηνών. Την εξέχουσα θέση που κατέχουν στο διεθνές επιστημονικό στερέωμα οι προσκεκλημένοι του συμποσίου, υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Οργανισμού ''Θεσσαλονίκη '97'', Πάνος Θεοδωρίδης.

Τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να διδάσκεται το μάθημα του Πολιτισμού στα σχολεία, μέσα στην συγκυρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξετάζει συνέδριο, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν χθες το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο πραγματοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος "ΜΕΛΙΝΑ: Εκπαίδευση και Πολιτισμός" και διοργανώνεται από τα υπουργεία Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Λαϊκής Επιμόρφωσης. Στη διάρκεια της έναρξης του συνεδρίου, ο υφυπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γιάννης Ανθόπουλος, αναφερόμενος στα βήματα που πρέπει να γίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της, υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη να γίνουν ανοίγματα στο χώρο του σχολικού συστήματος όσον αφορά στον πολιτισμό. "Πρέπει να μιλήσουμε για ανοιχτό σχολείο" πρόσθεσε.

Τον κριτικό λογοτεχνίας Λάκη Προγκίδη βράβευσε για το σύνολο του έργου του η Γαλλική Ακαδημία με το βραβείο Mottart που συνοδεύεται από το συμβολικό ποσό των 20.000 φράγκων ως υποστήριξη στη λογοτεχνική δημιουργία κατά το 1997. Ο Λάκης Προγκίδης που γεννήθηκε στο Βόλο το 1947 θεωρείται από τους πλέον δόκιμους κριτικούς λογοτεχνίας της Γαλλίας και έχει καθιερωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μυθιστορήματος. Έχει θητεύσει δίπλα στον τσέχικης καταγωγής συγγραφέα Μίλαν Κούντερα και τον 1993 ίδρυσε το θεωρητικό τριμηνιαίο περιοδικό L atelier du roman (Το εργαστήριο του μυθιστορήματος) το οποίο συνεχίζει να διευθύνει.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληριδης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η επόμενη φάση της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα περιλαμβάνει και την Κύπρο'', προσθέτοντας ότι η διαδικασία αυτή συμβάλλει στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού. Σε παρέμβασή του στην ενημερωτική συνάντηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Άμστερνταμ για τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι ''η ανέκκλητη διαδικασία για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανοίγει ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού''.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να τροποποιηθεί το χρονοδιάγραμμα έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης υποψηφίων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έδωσε ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ολλανδός Πρωθυπουργός, Βιμ Κοκ, στους ηγέτες των έντεκα υποψήφιων χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Κύπρος. Ο κ. Κοκ θέλησε με τον τρόπο αυτόν να καθησυχάσει τις υποψήφιες χώρες, μετά τα αποτελέσματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του Άμστερνταμ και την αδυναμία των 15 να συμφωνήσουν στη μεταρρύθμιση των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση, υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση ειρηνικής και μόνιμης λύσης στην Κύπρο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Ντάνουνερ, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη θέση της κυβέρνησής του στις ανησυχίες της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία. Υπογράμμισε δε την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο στη λύση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου. Η λύση του Κυπριακού δεν είναι εύκολη, τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά για το πρόβλημα αυτό.

Μετά την άρνηση των Μαυροβούνιων σοσιαλιστών να υποστηρίξουν το αίτημα των Σέρβων εταίρων τους στα Ομοσπονδιακά όργανα, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας αποφάσισε να παραιτηθεί του αιτήματός του για την τροποποίηση του Συντάγματος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής και ηγετικό στέλεχος του κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ράντμιλο Μπογκντάνοβιτς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας δεν θα επιμείνει άλλο στην πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος. "Προς το παρόν αποσύρουμε το αίτημά μας αυτό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αργότερα δεν θα επανέλθουμε", επισήμανε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

"Θα ήθελα να εκφράσω την πεποίθησή μου, ότι η Βουλγαρία ανταποκρίνεται στα πολιτικά κριτήρια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διατυπώθηκαν στη συνάντηση κορυφής στην Κοπεγχάγη", τόνισε ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ιβάν Κόστοφ, στην ομιλία του προς τη Διακυβερνητική Διάσκεψη της Ε.Ε. με τις συνδεδεμένες χώρες στο Άμστερνταμ. "Στη Βουλγαρία υπάρχουν σταθεροί θεσμοί, ο οποίοι εγγυώνται τη δημοκρατία, την κυριαρχία του Νόμου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", πρόσθεσε ο κ. Κόστοφ, εκφράζοντας την ελπίδα του, ότι η Βουλγαρία θα είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών-υποψηφίων για ένταξη στην Ε.Ε.

Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που συντελούνται στην ΠΓΔΜ, οι δυνατότητες επενδύσεων από ξένα κράτη, η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και οι επιπτώσεις της, καθώς και η πολιτική και κοινωνική κατάσταση που επικρατεί, αποτέλεσαν το επίκεντρο της ομιλίας του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες του οικονομικού φόρουμ Γκραν Μοντάνα. Αυτό μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ο κ.Τσερβενκόφσκι, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα του είναι μια από τις πιο σταθερές χώρες, τόσο από οικονομική, όσο και από πολιτική σκοπιά, σε μια μεταβατική περίοδο.

Κάθε ημέρα καταγράφονται σε παγκόσμια κλίμακα 8.500 νέα κρούσματα της θανατηφόρας ασθένειας, σύμφωνα με τον Δρ. Πίτερ Πιότ, επικεφαλής του τμήματος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση της μάστιγας του AIDS. Ο Δρ. Πιότ, μιλώντας στο Γ' Διεθνές Συνέδριο που έγινε στη Μελβούρνη, με αντικείμενο το AIDS, ανέφερε ότι σε μερικές χώρες, η ασθένεια έχει περιορισθεί αρκετά. Συνολικά, όμως, παρουσιάζει ανησυχητική άνοδο παγκόσμια. Ο Δρ. Πιότ, είναι ένας από τους επιστήμονες που εντόπισαν την επίσης θανατηφόρο ασθένεια Εμπόλα, υποστηρίζει ότι τελευταία τα μισά θύματα του AIDS είναι γυναίκες κάτω των 25 ετών. Ο ίδιος ανέφερε στην ομιλία του, ότι πάνω από 23 εκατομμύρια άτομα στον πλανήτη έχουν τον ιό του HIV ή AIDS και πέρυσι πάνω από ενάμιση εκατομμύρια άτομα πέθαναν σε όλο τον κόσμο από κάποια ασθένεια που σχετίζεται με το AIDS. Όπως ανέφεραν αρκετοί επιστήμονες στο συνέδριο, το AIDS "θερίζει" σε πολλές τριτοκοσμικές χώρες, αλλά σε ανεπτυγμένες χώρες, όπως η Αυστραλία, οι θάνατοι από τη συγκεκριμένη ασθένεια έχουν μειωθεί. "Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάσουμε", τόνισε ο Δρ. Πιότ.

Με ένα τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη στο τελευταίο δευτερόλεπτο του αγώνα, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ κέρδισε την αντίστοιχη ομάδα της Βοσνίας, με σκορ 78 - 76, τερματίζοντας πρώτη και αήττητη στον α' όμιλο του 30ου Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος μπάσκετ, που διεξάγεται στην Ισπανία. Το ημίχρονο του αγώνα έληξε υπέρ της εθνικής μας ομάδας με σκορ 42-34, ενώ κορυφαίοι παίχτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος ήταν οι Παπανικολάου και Χριστοδούλου. Με τη νίκη αυτή, η ελληνική ομάδα εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλό της και έκανε ευκολότερο τον δρόμο για τα ψηλά σκαλοπάτια της διοργάνωσης. Στον όμιλο της δεύτερης φάσης, η εθνική μας θα έχει το σημαντικότατο πλεονέκτημα του ενός επιπλέον βαθμού από τη Ρωσία και την Τουρκία, οπότε η νέα της προσπάθεια θα είναι ευκολότερη.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 28 June 1997 - 7:40:24 UTC