Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.7.1997

Για το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψε στη Μαδρίτη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε φιλική και εγκάρδια τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον οποίο, όπως είπε, ενημέρωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την κυβερνητική πολιτική στον τομέα αυτό, τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις που πραγματοποιούνται στη Συμμαχία και τις συζητήσεις που γίνονται για το μέλλον της. Στη συνέχεια, ο κ. Στεφανόπουλος είχε εφ 'ολης της ύλης συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα νέα δεδομένα μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Μαδρίτης, ενώ ο κ. Κωνσταντόπουλος διατύπωσε εκ νέου το αίτημά του για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι η πολιτική αξία του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη - Ντεμιρέλ είναι ισοδύναμη με ένα σύμφωνο μη επίθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες. Απάντησε ακόμη και στην επιστολή των 22 βουλευτών τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις δεν διευκολύνουν, αλλά δυσχεραίνουν το έργο της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο έργο της εξωτερικής πολιτικής. Ωστόσο, άφησε να εννοηθεί ότι δεν τίθεται θέμα πειθαρχικών κυρώσεων, καθώς, όπως είπε, ο πρωθυπουργός απέναντι στην πειθώ της δύναμης, προτιμά συνήθως τη δύναμη της πειθούς και σε αυτή τη γραμμή παραμένει.

Η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, η προετοιμασία της συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος και ο προγραμματισμός των κομματικών δραστηριοτήτων το καλοκαίρι αποτέλεσαν το επίκεντρο της συνάντησης που είχε, το μεσημέρι, με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Ερωτηθείς για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να "παίρνει το μαστίγιο" όταν οι βουλευτές διαφοροποιούνται από τις επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Σκανδαλίδης διευκρίνισε ότι η αναφορά του αυτή δεν αφορούσε στους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διατύπωσαν επιφυλάξεις για τη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ. Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος επισήμανε ότι σέβεται και αναγνωρίζει τις ευαισθησίες των 22 βουλευτών στα εθνικά θέματα και τόνισε ότι η σχετική του δήλωση αφορά όλη την εικόνα που δημιουργούν οι αντιπαραθέσεις σε όλα τα επίπεδα του Κινήματος, της κυβέρνησης είτε κεντρικά είτε περιφερειακά.

Ομάδα τεχνοκρατών για την άμεση αποκατάσταση του καμένου δάσους του Σέιχ Σου, συγκροτείται εντός δέκα ημερών, σύμφωνα με την δέσμευση του υπουργού Γεωργίας, ενώ παράλληλα δημιουργείται ομάδα κοινωνικού ελέγχου, υπό την προεδρία του νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλου, για την αναγέννηση του δάσους. Αυτά ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Βασίλης Γερανίδης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δασών, του νομάρχη Θεσσαλονίκης, του Διευθυντή Δασών, εκπροσώπου του Οργανισμού Αποχέτευσης, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. Ο υφυπουργός Γεωργίας ανέφερε ότι το έργο που θα επωμιστεί η ομάδα των τεχνοκρατών θα αφορά την προστασία του εδάφους του Σέιχ Σου, την ενθάρρυνση της δεντροφύτευσης με πλατύφυλλα δέντρα, την γενικότερη ανάπλαση του δάσους, την ποιοτική του ενίσχυση με αντιπυρική προστασία και την συμπλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων.

Κρίσιμη συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχουν αύριο οι φαρμακοποιοί της χώρας, σε μια προσπάθεια συμβιβασμού των δύο πλευρών στο ζήτημα της μείωσης του ποσοστού κέρδους επί των τιμών των φαρμάκων, προκειμένου να μην ανασταλεί η εκτέλεση συνταγών με πίστωση, για ασφαλισμένους ταμείων που καθυστερούν την εξόφληση των οφειλών τους στα φαρμακεία. Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση διατεθειμένος να δεχτεί μείωση του ποσοστού των κερδών των φαρμακοποιών, όχι όμως στο ποσοστό του 5,5% που προβλέπουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Επίσης, οι φαρμακοποιοί ζητούν σταθερή λιανική τιμή φαρμάκων σε όλη την Ελλάδα και σύναψη συλλογικών συμβάσεων με όλα τα ταμεία, στις οποίες θα υπάρχει πρόβλεψη για αποπληρωμή των οφειλών στη διάρκεια 20 ημερών, διάστημα στο οποίο οφείλουν οι φαρμακοποιοί να εξοφλούν τους προμηθευτές τους.

Σύσκεψη υπό τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα και με τη συμμετοχή παραγόντων του αγροτικού κόσμου πραγματοποιήθηκε, το μεσημέρι, στη Λάρισα, με αντικείμενο την υποβολή αιτήσεων για την κατάρτιση του μητρώου των αγροτών, αλλά και την επιδότησή τους. Σε δηλώσεις τους ο κ. Τζουμάκας διαπίστωσε καθυστερήσεις και λάθη στις διαδικασίες αυτές, ωστόσο τόνισε ότι όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ολοκλήρωση των στοιχείων μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπει ο νόμος για την περιφερειακή διοίκηση εξετάστηκε το μεσημέρι σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών, με τη συμμετοχή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων και τους περιφερειάρχες της χώρας. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, από την 1η Σεπτεμβρίου οι δεκατρείς περιφέρειες της χώρας θα αρχίσουν να λειτουργούν ως αυτοτελείς διοικητικές μονάδες, ενώ τον Φεβρουάριο του 1998 θα έχει μεταφερθεί το σύνολο των εκτελεστικών αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία στις περιφέρειες και τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις.

Σοβαρή βλάβη στη μία από τις δύο μηχανές του παρουσίασε τα ξημερώματα το επιβατικό - οχηματαγωγό πλοίο "Άνεμος" με αποτέλεσμα να καταπλεύσει αναγκαστικά στο λιμάνι της Σύρου. Οι επιβάτες του επιβιβάστηκαν σε άλλα πλοία. Οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι η βλάβη του "Άνεμος" θα χρειαστεί περίπου δέκα ημέρες για να αποκατασταθεί, γεγονός που σημαίνει ότι μειώνεται η μεταφορική ικανότητα στη γραμμή των νησιών του Αιγαίου.

Εμπόδιο για τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, τις ενέργειες για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, καθώς και τη διαδικασία για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ. Σε συνέντευξη που έδωσε σήμερα το πρωί στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1, ο κ. Ετζεβίτ τόνισε ότι με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο και την εκπαίδευση που θα γίνει από Ρώσους στρατιώτες, οι Ελληνοκύπριοι παίρνουν θάρρος με αποτέλεσμα να μη δίνουν σημασία σε μία λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισημαίνοντας, εξάλλου, ότι οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα για την επίλυση του Κυπριακού, φέρνοντας σε επαφή στη Νέα Υόρκη τους Κληρίδη και Ντενκτάς, τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί ένα εμπόδιο για τις επαφές που θα συνεχιστούν στη Γενεύη.

Μια νέα πολιτική αντίληψη στην κυβέρνηση συνασπισμού θα εγκαινιάσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δήλωσε ο ηγέτης των σοσιαλιστών Φατός Νάνο, αναλύοντας τη φιλοσοφία της συγκυβέρνησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και τις σχέσεις της με την αντιπολίτευση, μετά την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων με τους εταίρους του νέου κυβερνητικού σχήματος. "Έχουμε διαμορφώσει τέτοιες μορφές συνοχής, προσπαθώντας να είμαστε συνετοί, την ίδια στιγμή που επισφραγίζεται η νίκη. Είμαστε τυχεροί γιατί γνωρίζουμε πλέον τι πρέπει να αποφύγουμε κατά τη διακυβέρνηση της χώρας και πως θα ασκήσουμε την εξωτερική πολιτική" τόνισε ο Φατός Νάνο.

Με τον Τούρκο Πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, συναντήθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, η οποία εξέφρασε τον σοβαρό προβληματισμό της για τα κρούσματα φυλάκισης και βασανιστηρίων δημοσιογράφων. Ο Τούρκος Πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η χώρα του έχει μπροστά της μακρύ δρόμο μέχρι να προσεγγίσει τα επίπεδα των δυτικών κοινωνιών στο θέμα αυτό και υποσχέθηκε ότι θα δώσει στην επιτροπή λεπτομερή κατάλογο με τα ονόματα όσων δημοσιογράφων κρατούνται με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σε κανονικά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί αύριο η θερμοκρασία, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα υπάρξει τοπική συννεφιά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 19 μέχρι 31 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 35 και στα νησιά από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αίθριος αλλά μετά το μεσημέρι θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 14 July 1997 - 17:05:21 UTC