Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.7.1997

Η προετοιμασία της ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο την Παρασκευή και το Σάββατο, με θέμα την Αυτοδιοίκηση και ο προγραμματισμός των κομματικών δραστηριοτήτων στη διάρκεια του καλοκαιριού, αποτέλεσαν το κύριο θέμα συζήτησης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης με τον Γραμματέα του Κινήματος, Κώστα Σκανδαλίδη. Ο κ. Σκανδαλίδης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Κ. Σημίτη, αναφέρθηκε στο θόρυβο που έχει ξεσπάσει με τη συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "ήρθα στον πρωθυπουργό χωρίς μαστίγιο", ενώ διευκρίνισε ότι τα όσα αναφέρει στη συνέντευξή του δεν αφορούν τους 22 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει στη συμφωνία της Μαδρίτης, αλλά κάθε αντιπαράθεση στο κόμμα και την κυβέρνηση που χαλάει την εικόνα στους οπαδούς και τους ψηφοφόρους. "Εγώ εξέφρασα το κεντρικό ερώτημα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, του κάθε δημοκρατικού πολίτη, που βλέποντας τις πολιτικές εξελίξεις, λέει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική αντιπολίτευση, είμαστε χωρίς αντίπαλο, αλλά βάζουμε τρικλοποδιά στον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν αφορούσε το κείμενο των 22, αλλά αφορά όλη την εικόνα που δημιουργούν οι αντιπαραθέσεις", κατέληξε ο κ. Σκανδαλίδης.

Σε αναζήτηση τουλάχιστον 250 δισεκατομμυρίων δραχμών βρίσκεται το ΥΠΕΧΩΔΕ, προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή των 140 χιλιομέτρων της Εγνατίας οδού, που δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης και να καλυφθούν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό προβληματικών τμημάτων του έργου. Κι ενώ για άλλη μια φορά ο υπουργός, Κώστας Λαλιώτης, υπογράμμισε ότι για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες, η μόνη εξασφαλισμένη πηγή εσόδων εξακολουθεί να είναι η σταδιακή αύξηση των διοδίων, από τα οποία το 1996 συγκεντρώθηκαν 10 δισεκατομμύρια δραχμές. Μάλιστα, ο κ. Λαλιώτης απέδωσε, πέραν της ουσιαστικής και "συμβολική εθνική σημασία στο "Εγνατιόσημο", καθώς είναι εθνική ανάγκη να έχει ολοκληρωθεί η Εγνατία Οδός με χρονικό ορίζοντα το 2000".

Σε φυλάκιση δώδεκα μηνών καταδικάστηκε από το αυτόφωρο αγορανομικό δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, προσωρινά υπεύθυνος για τη λειτουργία εστιατορίου, επειδή μέσα στις σαλάτες που είχε σερβίρει σε πελάτες βρέθηκαν. .. σκουλήκια. Πρόκειται για τον 33χρονο Κωνσταντίνο Φραντζέλα, προσωρινά υπεύθυνο του καταστήματος της αλυσίδας εστιατορίων "Goody's", στην οδό Αγίας Σοφίας 39, ο οποίος παραπέμθηκε στο αυτόφωρο μονομελές αγορανομικό δικαστήριο για παράβαση του Προεδρικού Διατάγματος 40/1977, που αφορά αγορανομικές παραβάσεις. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, την ύπαρξη ανεπιθύμητων "επισκεπτών" μέσα στις σαλάτες διαπίστωσε πρώτος, την ώρα που γευμάτιζε στο εστιατόριο στις 8 Ιουλίου, ο Ιωάννης Τριανταφυλλίδης, ενώ αργότερα κάτι ανάλογο διαπίστωσε μέσα στη σαλάτα της, τύπου "Μεξικάνα" και η Φανή Παπά και αμέσως ειδοποίησαν την αγορανομία. Το δικαστήριο ανέστειλε την ποινή του για τρία χρόνια και αφέθηκε ελεύθερος.

Οικονομική ενίσχυση - ύψους ενός εκατομμυρίου δραχμών - προσέφερε η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας συμβολικά στις οικογένειες των τεσσάρων άτυχων αστυνομικών που τραυματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε αιματηρά περιστατικά που σημειώθηκαν με κακοποιούς σε περιοχές των νομών Καστοριάς και Ημαθίας. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος επισκέφθηκε στο 424 γενικό στρατιωτικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου οι αστυφύλακες Γιώργος Αθανασόπουλος, 32 ετών και Σωτήρης Θεσσαλονικιός, 34 ετών οι οποίοι τραυματίστηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής από έκρηξη χειροβομβίδας που έριξε μέσα στο περιπολικό ο 32χρονος κακοποιός - σύμφωνα με την αστυνομία - Βασίλης Νέστορας, στην Πατρίδα Ημαθίας. Λίγο αργότερα επισκέφθηκε στο άλλο νοσοκομείο τους Ανδρέα Τασούλα και Αγαθοκλή Λαδιά που δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους - με πολεμικά όπλα - την ώρα που εκτελούσαν υπηρεσία σε περιοχή των ελληνοαλβανικών συνόρων. Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ αφού παρέδωσε το συμβολικό χρηματικό ποσό στις οικογένειες των τραυματισθέντων, δήλωσε ότι έχουν συλληφθεί δύο Αλβανοί που θεωρούνται ύποπτοι για την αιματηρή επίθεση εναντίον των δύο αστυνομικών στην Καστοριά και εξέφρασε τη συμπαράσταση του προς τις οικογένειές τους.

Βήμα δημιουργικής έκφρασης και πολιτιστικής κατάθεσης αποτελεί για τους νέους το Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού της Θεσσαλονίκης, που φέτος διανύει τον 36ο χρόνο ζωής και λειτουργίας του και θα γίνει στο Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο στις 13 Σεπτεμβρίου. Τα μέλη της Προκριματικής Επιτροπής, καλλιτέχνες και παραγωγοί ραδιοφώνου, όλοι καταξιωμένοι στο χώρο τους, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο αναδείχτηκαν μέσα από το θεσμό, το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου, υπογράμμισαν ότι για πρώτη φορά από τις 180 αιτήσεις που υποβλήθηκαν, το 20%, δηλαδή 31 τραγούδια, πέρασαν απ' ευθείας στην τελική φάση. Από αυτά, με πολύ μικρές διαφορές και αποκλίσεις, επελέγησαν για να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ 16 τραγούδια και τέσσερα αναπληρωματικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα τραγούδια που θα διαγωνιστούν περιλαμβάνεται και μία σύνθεση της Νινής Ζαχά. Ανάμεσα στα τραγούδια που συμμετέχουν υπάρχουν λαϊκά, μπαλάντες και συνθέσεις επηρεασμένες από γνωστούς δημιουργούς.

Κέντρο Τεκμηρίωσης της Ιστορίας των Αρμενίων της Ελλάδας θα λειτουργήσει δίπλα στην αρμενική εκκλησιά της Παναγίας , στο πλαίσιο του προγραμματισμού του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης. Το Κέντρο θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης που περιέχει περίπου 4.000 βιβλία, και θα φιλοξενήσει όλο το πλούσιο αρχείο της Κοινότητας, το οποίο είναι το μόνο που σώθηκε αυτούσιο από την πυρκαγιά του 1917, καθώς και το σωζόμενο αρχείο των αρμενικών παροικιών της Μακεδονίας και της Θράκης. Το Κέντρο θα στεγάσει επίσης αρχείο μικροφωτογραφιών και φωτοτυπιών ιστορικών και άλλων εγγράφων που αναφέρονται στην συμβίωση Αρμενίων και Ελλήνων στην Ανατολική Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς επίσης και μουσείο για την ζωή των Αρμενίων στις ίδιες περιοχές, το οποίο θα περιλαμβάνει στολές, λαϊκά όργανα, εκκλησιαστικά σκεύη κλπ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο κατασκευαστικό πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ κυριαρχούν , όσον αφορά την Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τα έργα που γίνονται στην αρμενική εκκλησία της Παναγίας.

Τη "μούσα" για 14 γλύπτες, εκπροσώπους των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, θα αποτελέσει η φετινή Πολιτιστική Πρωτεύουσα, Θεσσαλονίκη, όπου από τις 31 Αυγούστου έως και τις 20 Σεπτεμβρίου, οι καλλιτέχνες αυτοί θα δημιουργούν τα έργα τους, σε υπαίθριο εργαστήρι γλυπτικής. Συντονιστής του υπαίθριου εργαστηρίου γλυπτικής με τίτλο "Ιχνη και Προοπτικές", είναι ο γλύπτης Κυριάκος Καμπαδάκης, ενώ η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του ΟΠΠΕΘ'97.

Εικοσιτρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πραξικόπημα της χούντας των Συνταγματαρχών κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, και με αφορμή τη θλιβερή αυτήν επέτειο τα κόμματα της Κύπρου, εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης του.

Αναφορά στο νέο γύρο απευθείας συνομιλιών που θα πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο στη Γενεύη, στον οποίο όμως δεν αναμένει λύση του Κυπριακού, έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης. Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος ότι οι συζητήσεις της Γενεύης θα αποδώσουν μία συμφωνία, ο Πρόεδρος Κληρίδης, απάντησε πως ουδέποτε περίμενε ότι στη Γενεύη θα μπορούσε να επιτευχθεί μία λύση του Κυπριακού προβλήματος, επειδή είναι δύσκολο κατά τις πέντε μέρες που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες να λυθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού.

Εμπόδιο για την συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, τις ενέργειες για την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο καθώς και τη διαδικασία για την ένταξη της νήσου στην ΕΕ. Σε συνέντευξη που έδωσε στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT-1 ο κ Ετζεβίτ τόνισε ότι με την εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο και την εκπαίδευση που θα γίνει από Ρώσους στρατιώτες οι ελληνοκύπριοι παίρνουν θάρρος με αποτέλεσμα να μη δίνουν σημασία σε μία λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας. Επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ έκαναν ένα βήμα για την επίλυση του Κυπριακού, φέρνοντας σε επαφή στη Νέα Υόρκη τους Κληρίδη και Ντενκτάς , τόνισε ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί ένα εμπόδιο για τις επαφές που θα συνεχιστούν στη Γενεύη . " Σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί η λύση που επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Οπως γνωρίζετε ο διάλογος που άρχισε στη Νέα Υόρκη θα συνεχιστεί στη Γενέυη. Αλλά δεν γνωρίζω τι νόημα θα έχει η συνέχιση αυτού του διαλόγου γιατι έχει ξεκινήσει μία λύση έξω από τη βούληση της τουρκοκυπριακής πλευράς" συνέχισε ο κ Ετζεβίτ τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προειδοποιήσουν την ΕΕ γιατί διαφορετικα ο διάλογος που ξεκίνησε με αμερικανική πρωτοβουλία θα στερείται νοήματος.

Τη διαβεβαίωση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα λάβει αυστηρά μέτρα, προκειμένου να σταματήσουν τα βασανιστήρια και οι ξυλοδαρμοί στις φυλακές, κυρίως των δημοσιογράφων, έδωσε ο αντιπρόεδρος, Μπουλέντ Ετζεβίτ, στην αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων, που επισκέπτεται την Τουρκία. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα απελευθερωθούν οι συγγραφείς και δημοσιογράφοι που κρατούνται στις φυλακές. "Το πρώτο βήμα είναι η απελευθέρωση των συγγραφέων και των δημοσιογράφων", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης.

Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ της προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και της ομάδας από το Πάλε, της οποίας ηγείται το μέλος του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας, Μόμπτσιλο Κράισνικ, αφού οι συνομιλίες τις οποίες είχαν σήμερα στη Μπάνια Λούκα, δεν κατέληξαν σε θετικό αποτέλεσμα, με συνέπεια η συνταγματική και κοινοβουλευτική κρίση που έχει ξεσπάσει να εντείνεται συνεχώς και να λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις. Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και όπως μεταδίδουν τα γιουγκοσλαβικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, δεν υπήρξε καμία πρόοδος, γιατί και οι δύο πλευρές παρουσίαζαν αδιαλλαξία και έμειναν αταλάντευτες στις θέσεις τους. Η κ. Πλάβσιτς, διέψευσε τα όσα ανέφερε ο κ. Κράισνικ, για παραίτησή της από το αξίωμα του προέδρου, στην περίπτωση που το Συνταγματικό Δικαστήριο της Σερβικής Δημοκρατίας, χαρακτηρίσει αντισυνταγματική την απόφασή της για διάλυση της Βουλής και την κήρυξη πρόωρων εκλογών για την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, όπως πιστοποιήθηκε από την αρμόδια επιτροπή της, η οποία απέρριψε τους άλλους πέντε υποψηφίους, με το επιχείρημα ότι δεν κατέθεσαν πλήρη δικαιολογητικά. Ο κ. Μιλόσεβιτς είναι υποψήφιος του σερβικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος αποτελείται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Κόμμα της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς, της συζύγου του, Μίρα Μάρκοβιτς και το Κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Ρωσίας, πρόκειται να υπογραφεί σύντομα στη Μόσχα. Για το σκοπό αυτό -όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων- ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ Λάζαρ Κιτάνοφσκι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας, από τις 16 έως 19 Ιουλίου, στη Ρωσική πρωτεύουσα, όπου θα έχει συνομιλίες για τη διμερή συνεργασία με το Ρώσο ομολογό του, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ

Ανυποχώρητος εμφανίζεται ο Σαλί Μπερίσα, ο οποίος με δήλωσή του υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατή η συμβίωση του με την κυβέρνηση των Σοσιαλιστών, ενώ σημειώνει ότι η Αλβανία οδηγείται σε μια συνταγματική και θεσμική κρίση, όπου υπεύθυνοι είναι οι Σοσιαλιστές. Σε συνέντευξή του, ο Φατός Νάνο, ανέφερε ότι ο Σαλί Μπερίσα επιχειρεί να περιθωριοποιήσει την ελληνική μειονότητα, "η οποία όπως είπε, είναι πολύ σεβαστή και ο Μπερίσα προσπάθησε να την κλείσει σε γκέτο".

Θέματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, πρόκειται να εξετάσουν τις επόμενες τρεις ήμερες στη Σόφια, μέλη της επιτροπής καταπολέμησης της μαφίας της Ιταλικής Βουλής, και Βούλγαροι αξιωματούχοι. "Η ιταλική νομοθεσία για την καταπολέμηση της μαφίας μπορεί να χρησιμεύσει ως βάση για την ψήφιση παρόμοιων νόμων και στη Βουλγαρία", σημείωσε ο επικεφαλής της ιταλικής αντιπροσωπείας, γερουσιαστής Αλμπέρτο Ρόμπολ.

Η κλήρωση του κυπέλλου Ελλάδας στο μπάσκετ πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ). Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί σε δύο αγωνιστικές στις 27, 30 και 31 Αυγούστου και θα συμμετέχουν οι 28 ομάδες που παίρνουν μέρος στο πρωτάθλημα της Α2 και της Β' εθνικής κατηγορίας. Από τα ζευγάρια της πρώτης αγωνιστικής της δεύτερης φάσης που θα διεξαχθεί στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζουν οι αναμετρήσεις του Ηρακλή με τον ΠΑΟΚ, του Απόλλωνα Πατρών με το Περιστέρι και του Παπάγου με το Ηράκλειο. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη αγωνιστική που θα διεξαχθεί στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου έχουν σχηματιστεί τα ζευγάρια ΑΕΚ - Δάφνη και Λάρισα - Αρης. Η προημιτελική φάση έχει προγραμματιστεί για τις 20 με 21 Σεπτεμβρίου, ενώ το φάϊναλ φορ της διοργάνωσης θα διεξαχθεί το διήμερο 31 Ιανουαρίου - 1 Φεβρουαρίου 1998.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 15 July 1997 - 6:40:17 UTC