Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:30 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.7.1997

Διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας Χρήστο Πάχτα, τον υφυπουργό Οικονομικών Χρήστο Χριστοδουλάκη, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και τον υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Οι εξελίξεις στην οικονομία της χώρας αποτέλεσαν το επίκεντρο των συνομιλιών του πρωθυπουργού με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σε δηλώσεις του ο κ. Παπαντωνίου επισήμανε ότι οι εξελίξεις δεν ανατρέπουν τον οικονομικό προγραμματισμό της κυβέρνησης, διέψευσε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νέα μέτρα και σημείωσε ότι οι συζητήσεις για την οικονομική πολιτική θα ξεκινήσουν ουσιαστικά το Φθινόπωρο στο πλαίσιο της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 1998. Ο κ. Πάχτας δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μερικές αναθεωρήσεις του Β΄ πακέτου Ντελόρ, ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα πριν αρχίσει να ισχύει το τρίτο πακέτο, μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μεταφορών, αναφορά έγινε στο θέμα της επιλογής προσώπων, που θα τεθούν επικεφαλής των ΔΕΚΟ. Για το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε: "Το θέμα της επιλογής των Γενικών Διευθυντών ή Διευθυνόντων Συμβούλων των οργανισμών του δημοσίου γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί με βάση το νέο νομικό πλαίσιο, που έχει προκύψει από το νόμο για τον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ".

Ο πρωθυπουργός είναι στη διάθεση των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, για πλήρη ενημέρωση περί των συμφωνηθέντων στη Μαδρίτη. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος επισήμανε ότι αυτή ήταν η στάση του πρωθυπουργού σε όλα τα πολιτικά ζητήματα. Ερωτηθείς για δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διατύπωσε επιφυλάξεις για το κοινό ανακοινωθέν της Μαδρίτης, ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε εγκάρδια και φιλική τη χθεσινή συνάντηση Σημίτη - Στεφανόπουλου και σημείωσε ότι κατανοεί την αντιπαράθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση, ωστόσο θα παρακαλούσε να μείνει έξω η προεδρία της Δημοκρατίας από αυτή την αντιπαράθεση. Για τη χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, που έκανε λόγο για συμφωνία της Μαδρίτης, ενώ η κυβέρνηση μιλά για κοινό ανακοινωθέν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι το ανακοινωθέν αυτό, μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί τη θεωρητική αποδοχή των όρων μιας συμφωνίας.

Τη δυσαρέσκειά του για τις κινήσεις της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, μετά από συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο. "Εξέφρασα τη δυσαρέσκεια της Νέας Δημοκρατίας για τη στάση του πρωθυπουργού, ο οποίος περιορίστηκε να ενημερώσει απλώς τα κομματικά όργανα του συμπολιτευόμενου κόμματος και απέφυγε και αποφεύγει, τηρώντας σιωπή, να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για όλα αυτά τα σημαντικά θέματα και, βεβαίως, τα ερωτηματικά, τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις που υπάρχουν", είπε ο κ. Καραμανλής.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο χώρο της υγείας με τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι κάνουν λόγο για μείωση του ποσοστού των κερδών τους και τους γιατρούς του ΙΚΑ, που διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε το μεσημέρι ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι πολιτική μείωσης της λιανικής τιμής του φαρμάκου και γι' αυτό υπάρχει παρέμβαση σε όλους τους τομείς αυτού του κυκλώματος. Το μεσημέρι, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τους Προέδρους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μανώλη Καλοκαιρινό, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Δημήτρη Βαγιωνά και της Πανελλήνιας Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Χρήστο Καραπάνου. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου.

Εντατικά συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 20 έως τις 27 Ιουλίου. Η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου, θα γίνει την Κυριακή 20 Ιουλίου, στις 11.30 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, ενώ το επόμενο τριήμερο, θα διοργανωθούν περιφερειακά συνέδρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης.

Aνεκτέλεστες ποινές φυλάκισης που έχουν επιβληθεί για έκπτωση ακάλυπτων επιταγών και έχουν καταστεί αμετάκλητες, μπορούν να μετατραπούν σε χρηματικές από 400 μέχρι 1.000 δραχμές ημερησίως. Aυτό ορίζει τροπολογία που κατέθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ευάγγελος Γιαννόπουλος, στο νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών, η επεξεργασία του οποίου άρχισε σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Την αναθεώρηση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου, ζητά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ των κοινοτήτων. Όπως μετέδωσε η τουρκική κρατική τηλεόραση TRT-1, ο κ. Ντενκτάς αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να κάνουν την Κύπρο μια ελληνοκυπριακή δημοκρατία. Μετά τη συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, προκειμένου να μεταφέρει τις απόψεις των ΗΠΑ σχετικά με το Κυπριακό. Σημειώνεται ότι ο Γλαύκος Κληρίδης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χόλμπρουκ, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει σύντομα πρόοδος στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των προσφύγων, καθώς και σε πολλά αλλά θέματα.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πόλη της Καστοριάς πραγματοποίησαν σήμερα αστυνομικοί από την περιοχή, με βασικό αίτημα την ενίσχυση των αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων στα ελληνοαλβανικά σύνορα, για την αντιμετώπιση των ενόπλων επιθέσεων από συμμορίες Αλβανών. Για πρώτη φορά στα χρονικά της ακριτικής πόλης, περισσότεροι από πενήντα αστυνομικοί πραγματοποίησαν πορεία, η οποία κατέληξε έξω από το κτίριο της Νομαρχίας, όπου αντιπροσωπεία αστυνομικών επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους στο Νομάρχη και στη συνέχεια στο δήμαρχο Καστοριάς. Οι αστυνομικοί διαδηλωτές ζητούν να αναλάβει κατά κύριο λόγο ο στρατός τη φύλαξη των συνόρων, με τη μόνιμη εγκατάσταση ελικοπτέρου στην περιοχή για περιπολίες, ενώ δηλώνουν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους θα προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Aυξημένες τιμές στο σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών στις τουριστικές περιοχές, σε βάρος τουριστών, αλλά και ντόπιων καταναλωτών, κατέδειξε πανελλήνια έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών. Σύμφωνα με την έρευνα, σε 207 ομοειδή προϊόντα, η αύξηση αγγίζει το ποσοστό του 22%, και οι 10 ακριβότερες πόλεις στην Ελλάδα είναι η Ρόδος, η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, ο Πολύγυρος, η Ζάκυνθος, ο Αγ. Νικόλαος, η Μυτιλήνη, η Ερμούπολη και το Ηράκλειο.

Η ίδρυση ενός Διαβαλκανικού Πολιτιστικού Δικτύου, ένα είδος πανβαλκανικής συνέλευσης στη Θεσσαλονίκη, είναι ο βασικός στόχος του προγράμματος ¨Βαλκανικές Ωδές¨ του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ¨Θεσσαλονίκη ' 97¨. Στο δίκτυο αυτό θα διατυπώνονται οι απόψεις των ελληνικών και άλλων βαλκανικών φορέων, θα χαράσσεται η στρατηγική και θα μελετώνται τρόποι πολιτιστικής δράσης για τα επόμενα χρόνια.

Την ερχόμενη εβδομάδα φτάνουν στη Θεσσαλονίκη τα εισιτήρια για τη συναυλία των U2, που θα πραγματοποιηθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της πόλης, ενώ μεγάλη ζήτηση σημειώθηκε από χτες, πρώτη ημέρα των προεγγραφών. Όπως τόνισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΟΠΠΕΘ, Πάνος Θεοδωρίδης, χτες υπήρξαν δύο χιλιάδες συμμετοχές από τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την περιφέρεια, ακόμη και μέσω Internet, ενώ σήμερα σε μία μόνο ώρα, έγιναν 250 προεγγραφές. Ο κ. Θεοδωρίδης εκτιμά ότι μέχρι τη διάθεση των εισιτηρίων θα έχουν γίνει 10-12 χιλιάδες προεγγραφές και συνιστά στους ενδιαφερόμενους να σπεύσουν να προμηθευτούν εισιτήρια για τη συναυλία από τις πρώτες ημέρες της διάθεσής τους.

Τετρακόσια πλαστά πεντοχίλιαρα κατέθεσε σε υποκατάστημα τράπεζας στη Φλώρινα έμπορος, που συνελήφθη σήμερα και κρατείται από την ασφάλεια. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας, ο 24χρονος Στυλιανός Τάχος, στις 9 Ιουλίου πήγε στο υποκατάστημα της τράπεζας Πίστεως στην ακριτική πόλη και κατέθεσε το ποσό των 2.000.000 δραχμών. Λίγες μέρες αργότερα, οι υπάλληλοι εντόπισαν την παρτίδα με τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα και μέσω της αστυνομίας άρχισαν να αναζητούν τον έμπορο. Στην κατάθεση που έδωσε στο τμήμα ασφάλειας, ο 24χρονος ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε τα πλαστά χαρτονομίσματα στην Κορυτσά, από κάποιον Αλβανό ονόματι Έλταν Τριανταφίλι, με τον οποίο διατηρεί εμπορικές συναλλαγές.

Τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αύριο στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο, σε όλη τη χώρα, προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 20 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 22 μέχρι 34 και στα νησιά από 23 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 23 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 15 July 1997 - 16:40:25 UTC