Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.7.1997

Τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων με την ευκαιρία του εορτασμού της μαύρης επετείου της εισβολής στην Κύπρο, καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. "Είναι γνωστή η πολιτική της Τουρκίας", είπε ο Υπουργός Τύπου και χαρακτήρισε εκτός τόπου και χρόνου την επίσκεψη του Μπουλέντ Ετζεβίτ και των άλλων αξιωματούχων στη Μεγαλόνησο. "Μια τέτοια συμπεριφορά δεν συνάδει ούτε με την προσπάθεια που υποχρεούται να καταβάλλει η Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα αφ'ενός, ούτε και με τις φιλοδοξίες που έχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο η Τουρκία, αφ'ετέρου", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. "Αυτή η άμετρη καυχησιολογία δείχνει πως πολλοί αξιωματούχοι της Τουρκίας βρίσκονται πολύ πίσω από την εποχή μας, από τις ανάγκες και τα αιτήματα της σύγχρονης διεθνούς κοινωνίας", κατέληξε ο κ. Ρέππας, τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι δίπλα στην Κύπρο και πως ό,τιδήποτε μπορεί να την θίξει αποτελεί αιτία πολέμου.

Με τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντηπαρμεντ για θέματα νοτιοανατολικής Ευρώπης, Ελληνοαμερικανό Φίλιπ Πετρίκο, συναντήθηκε το πρωί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με την νοτιοανατολική Ευρώπη και αφορούν ιδιαίτερα τη χώρα μας. Ο κ. Πετρίκος συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία, που κατέληξε στην υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη. Εξάλλου, την άποψη ότι οι παρούσες συνθήκες δεν ευνοούν απευθείας ελληνοτουρκικό διάλογο, εξέφρασε ο βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Η δράση εγκληματικών ομάδων Αλβανών στην ελληνοαλβανική μεθόριο και η παρουσία Αλβανών λαθρομεταναστών στη χώρα μας αποτέλεσε το αντικείμενο ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης, που συγκάλεσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Δημόσιας Τάξης. Σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Ρωμαίος επισήμανε ότι αποφασίστηκε η ενίσχυση της φρουράς στα σύνορα, σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και η εντονότερη δραστηριοποίηση της αστυνομίας στο εσωτερικό της χώρας. Ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε ότι θα επανεξεταστούν τα προεδρικά διατάγματα που αφορούν στη νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών στη χώρα μας. Τη διαβεβαίωση ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη φύλαξη των συνόρων, μετά τα τελευταία επεισόδια στην ελληνοαλβανική μεθόριο, έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου γνωστοποίησε ότι το φυλάκιο στην Κακκαβιά λειτουργεί κανονικά και παρέμεινε κλειστό μόνο για λίγες ώρες, λόγω της σύλληψης ενός εμπόρου ναρκωτικών και λόγω πληροφοριών για επίθεση Αλβανών ενόπλων.

Τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Απολυτήριο, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, τους ελεύθερους κύκλους σπουδών, την ίδρυση σχολείων ειδικής αγωγής και κρατικών εκπαιδευτηρίων γλωσσομάθειας, καθώς και την εξέλιξη και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών παρουσίασε το μεσημέρι στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. "Είχαμε μια συζήτηση για το πρόγραμμα δουλειάς του υπουργείου Παιδείας, τα νομοσχέδια που θα αρχίσουν να συζητούνται στη Βουλή από αύριο, για την εξέλιξη των μελών ΔΕΠ, για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν στο πρόγραμμα μεταρρύθμισης του υπουργείου Παιδείας", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Αρσένης. Το Εθνικό Απολυτήριο θα ισχύσει από το 2000, χρονιά κατάργησης των Γενικών Εξετάσεων, ενώ από τον Σεπτέμβριο οι μαθητές της Α' Λυκείου θα διδαχτούν ένα νέο διδακτικό υλικό και οι βαθμοί τους θα λαμβάνονται υπόψη στο Εθνικό Απολυτήριο. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο θα λειτουργήσει από τον Οκτώβριο και θα δίνει πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, το Υπουργείο Παιδείας θα χορηγήσει 250 με 300 εκατομμύρια δραχμές σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα, που θα εφαρμόσει τους ελεύθερους κύκλους σπουδών. Σε πρώτο στάδιο οι σπουδαστές θα μπορούν να επιλέξουν ως και επτά μαθήματα και η διάρκεια των σπουδών θα είναι από 6 μέχρι 8 έτη. Στο νομοσχέδιο για την εξέλιξη και το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών καθηγητών, θα συνδέεται η πλήρης ή μερική απασχόληση των καθηγητών με τις αμοιβές τους.

Στο θέμα των διαφωνούντων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την επιστολή βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, που διατύπωναν επιφυλάξεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στα εθνικά θέματα. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι δεν είναι δυνατόν στελέχη της κυβέρνησης, από τη μία πλευρά, να τη στηρίζουν, αναγνωρίζοντας ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι σωστή, και, από την άλλη, να δημιουργούν την εντύπωση στον κόσμο ότι υπάρχει ένας διχασμός, μια εσωτερική διάσπαση, μια άγονη και οξύτατη αντιδικία που επιβαρύνει την άσκηση του κυβερνητικού έργου, όπως χαρακτηριστικά είπε. Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει ότι όσοι διαφωνούν θα πρέπει να θέσουν τις απόψεις τους στην Κεντρική Επιτροπή έτσι ώστε το ζήτημα να επιλύεται σε αυτό το επίπεδο με ψηφοφορία.

Την πολύτιμη και αποφασιστική συμβολή των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη διαφύλαξη των δικαίων του Ελληνισμού εξήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στο μήνυμά του, με το οποίο άνοιξαν σήμερα οι εργασίες του 51ου Εθνικού Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ και Καναδά, στο πλαίσιο του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου, στη Θεσσαλονίκη. Γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών, όπου μετανάστευσαν και αρωγούς της ελληνικής Πολιτείας σε κρίσιμα εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό, χαρακτήρισε τους Μακεδόνες της Διασποράς, στο δικό της χαιρετισμό, η γενική γραμματέας του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρύσα Μανωλιά. Το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) εκπροσώπησε ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, που τόνισε την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας των απανταχού Μακεδόνων, η οποία "είναι απαραίτητη για να αντικρούσουμε τις προκλήσεις των γειτόνων". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ελληνισμού, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, υπογράμμισε ότι η δράση των Μακεδόνων της Ομογένειας, αλλά και γενικότερα των Ελλήνων της Διασποράς, "εκπορεύεται από την αγάπη τους για την Μητέρα Πατρίδα και όχι από πολιτικά κίνητρα"

Η καλύτερη προβολή των εθνικών μας θεμάτων μπορεί να γίνει και διά των φιλελλήνων όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης Ευρώπης, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε ότι Γερμανός δώρισε 7000 καρτ-ποστάλ με περιεχόμενο που προβάλλει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Οι κάρτες διανέμονται στο περίπτερο 8 της ΔΕΘ, όπου διεξάγονται οι εργασίες του συνεδρίου.

Ευρεία σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πραγματοποιείται αύριο υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, προκειμένου να προσδιοριστούν οι άξονες της εισοδηματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Σήμερα συνεδρίασαν οικονομικά στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακοί παράγοντες και συζήτησαν λεπτομέρειες για την εισαγωγή των ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο.

Σε ενάμισι δισεκατομμύριο δολάρια ανέρχεται το κόστος για τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης της Ολυμπιάδας, Γιάννα Αγγελοπούλου, τόνισε, ωστόσο, ότι το όφελος από τα έργα υποδομής θα είναι πολλαπλάσιο. Την οικονομική διάσταση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Ελλάδα, εξέτασε η αρμόδια επιτροπή σε ειδική ημερίδα στο Ζάππειο Μέγαρο. Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι η Ολυμπιάδα θέτει νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες για τον 21ο αιώνα και υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι σε θέση να τους διοργανώσει.

Η ιστορική πορεία των αρχαίων Μακεδόνων ιππέων από την Αιανή στη Μίεζα (Λευκάδια της Νάουσας) αναβιώνει από τις 24 ως τις 26 Ιουλίου με πρωτοβουλία αρχαιολόγων της ΙΖ εφορείας προϊστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων. H περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιότητες που δηλώνουν μόνιμη κατοίκηση από τα προϊστορικά χρόνια, ενώ στόχος της επιστημονικής ομάδας, που θα συνοδεύσει τους ιππείς, είναι η πλήρης αρχαιολογική φωτογραφική και χαρτογραφική τεκμηρίωση της διαδρομής και η περαιτέρω αξιοποίηση των στοιχείων που θα προκύψουν.

Την Τετάρτη θα συγκαλέσει, τελικά, ο Αλβανός Πρόεδρος, Σαλί Μπερίσα, την πρώτη συνεδρίαση του νέου κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας. Η εξέλιξη αυτή ήρθε μετά από την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του Μπερίσα και του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο αντέδρασε έντονα στην άρνηση του Αλβανού Προέδρου να παραιτηθεί.

Το Μεσανατολικό θα συζητηθεί αύριο στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρουσία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Νταβίντ Λεβί. Όπως μάλιστα έχει δηλώσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, η χώρα του πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία για την απεμπλοκή της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.

Οριακή πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1535,69 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 0,09%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 8,8 δισεκατομμύρια δραχμές.

Μικρή ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι άνεμοι στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στην ηπειρωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες στα βόρεια θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 μέχρι 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 36 και στα νησιά από 22 μέχρι 33 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι αρχικά σχεδόν αίθριος αλλά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι και αργότερα πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 21 July 1997 - 16:40:15 UTC