Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.7.1997

Στην επιστολή του εντολοδόχου πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, που ζητούσε τη βοήθεια της Ελλάδας για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων της Αγκυρας, απάντησε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ο κ. Σημίτης επισημαίνει ότι εκτός των οικονομικών προϋποθέσεων που πρέπει να εκπληρωθούν για την επιτάχυνση της ένταξης της Τουρκίας στην Κοινότητα, υπάρχουν και οι όροι του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και της καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας με την χώρα μας.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα είναι μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος σύγκλισης. Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αντικείμενο τους άξονες της εισοδηματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ενόψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού. Ο κ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που τηρείται πάντοτε, δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις της κυβέρνησης και θα ανακοινωθούν μαζί με την κατάρτιση του προϋπολογισμού. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι είναι πεπεισμένος πως ο πληθωρισμός το 1998, θα είναι κάτω από 3%. "Και αυτό είναι βασικό και για να εξασφαλιστεί η ανάκαμψη της οικονομίας που είναι σε εξέλιξη, αλλά και για να πετύχουμε την ένταξή μας στην οικονομική και νομισματική ένωση της Ευρώπης", κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον καθηγητή Γιάννη Σπράο, ο οποίος του παρέδωσε τη δεύτερη έκθεση που συνέταξε για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων και τις μεθόδους βελτίωσης του εισπρακτικού μηχανισμού. Αμέσως μετά, ο πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συνεργασίες με τον διοικητή του ΟΤΕ, Δημήτρη Παπούλια και την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου.

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη φύλαξη των ελληνοαλβανικών συνόρων ανακοίνωσαν σήμερα στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ακριτών Καστοριάς ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο νομάρχης Καστοριάς, Γιώργος Καπαχτσής, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του διοικητή της 15ης Μεραρχίας και του αστυνομικού διευθυντή. Απαντώντας σε ερώτηση του ΜΠΕ, ο νομάρχης Καστοριάς είπε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη, βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και παρατήρησε ότι οι κάτοικοι της παραμεθόριας περιοχής εξακολουθούν να ανησυχούν για τη δράση συμμοριών Αλβανών, αλλά σε μικρότερο βαθμό, και περιμένουν την εφαρμογή των νέων μέτρων. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης επισήμανε τη σημαντική και ενισχυμένη παρουσία του στρατού κατά μήκος των συνόρων, για την οποία είπε ότι αποτελεί εγγύηση για την προστασία των κατοίκων της περιοχής. Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης παρενέβη σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Φαινόμενα λαθρομετανάστευσης μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, αν και οι ίδιες οι χώρες, από τις οποίες προέρχονται αυτοί οι λαθρομετανάστες έχουν θεσπίσει κάποια μέτρα. Αυτό είναι κάτι, το οποίο πάντα ζητούμε από τις γειτονικές χώρες και θέλουμε συνεργασία σε αυτόν τον τομέα", κατέληξε ο Υπουργός Τύπου. Στο μεταξύ άρχισε το πρωί η επιχείρηση για την επιστροφή των Ελλήνων στρατιωτών από την Αλβανία. Το αρματαγωγό "Χίος" παρέλαβε από τον Αυλώνα τους πρώτους στρατιώτες και κατευθύνεται προς τη Θεσσαλονίκη.

Με το προεδρείο του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου συναντήθηκε το μεσημέρι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της χαρακτήρισε δίκαιη την ποινή που επιβλήθηκε στον "Αντένα" και επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει το έργο του Συμβουλίου, ιδιαίτερα στο θέμα της τήρησης της δεοντολογίας. "Θεωρούμε θετικό το ξεκίνημα του Συμβουλίου όχι γιατί επέβαλε απλώς την ποινή σε ένα κανάλι που οπωσδήποτε παραβίασε στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και ηθικής αλλά γιατί, κατά κάποιο τρόπο, έδειξε τη διάθεσή του να συμβάλλει στην κοινωνική ενημέρωση", είπε η κ. Παπαρήγα.

Τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σε ό,τι αφορά στον δημόσιο τομέα, συζήτησαν, το μεσημέρι, το Προεδρείο της Συνομοσπονδίας και ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος. Η συνάντηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ΑΔΕΔΥ με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να γίνουν γνωστές οι προτάσεις για τα συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο, τα πολιτικά τους δικαιώματα και τις συνταγματικές κατοχυρώσεις που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία και τη διαφάνεια της δημόσιας διοίκησης. Από την αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να προκύψουν θεσμοί και λειτουργίες διευρυμένης δημοκρατίας, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των θέσεων της ΑΔΕΔΥ. Επισήμανε, ακόμη, ότι οι προτάσεις αυτές δείχνουν την ανάγκη συμμετοχής κοινωνικών και πολιτικών φορέων, αλλά και ρύθμισης τομέων του δημόσιου βίου που δε μπορεί, όπως είπε, να είναι καθηλωμένοι σε αντιλήψεις των δεκαετιών του μεσοπολέμου.

Συνάντηση με το Προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είχε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν το ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις στη ΔΕΗ, ενώ η συνάντηση εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών της ΔΕΗ με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για θέματα που αφορούν στην επιχείρηση. Σε δηλώσεις του, ο κ. Τσοβόλας επισήμανε ότι εξετάστηκαν οι προοπτικές της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού έτσι ώστε να μπορεί και να επιβιώσει, αλλά και να αναπτυχθεί, προσφέροντας, παράλληλα, και στην εθνική οικονομία και στον ελληνικό λαό χωρίς να ζημιώνονται και οι εργαζόμενοι. Ειλικρινή χαρακτήρισε το διάλογο με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, Νίκος Έξαρχος, ο οποίος σημείωσε ότι η επιχείρηση διανύει μια δύσκολη περίοδο για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις.

Η εξέλιξη των πανεπιστημιακών καθηγητών αποτελεί το θέμα του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στο θερινό τμήμα της Βουλής. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα κατατεθούν στη Βουλή τα άλλα πέντε νομοσχέδια του υπουργείου, με οκτώ θεματικές ενότητες για το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Απολυτήριο, τους Ελεύθερους Κύκλους Σπουδών, καθώς και την ίδρυση σχολείων ειδικής αγωγής και κρατικών εκπαιδευτηρίων γλωσσομάθειας. Ο υφυπουργός παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, δήλωσε το μεσημέρι ότι αν δεν προλάβει να κατατεθεί εγκαίρως το νομοσχέδιο για το Εθνικό Απολυτήριο, τότε θα πάρει τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος. "Είμαστε στη φάση της ωρίμανσης όλων αυτών των αναγκαίων συνθηκών για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", τόνισε ο κ. Ανθόπουλος.

Συνεχίζονται στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες των περιφερειακών συνεδρίων των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης στο πλαίσιο του Ζ' Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων που θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Ιουλίου. Στο επίκεντρο των εργασιών των περιφερειακών συνεδρίων, βρίσκονται τρόποι για την καλύτερη δραστηριοποίηση των απόδημων Μακεδόνων στην προβολή των εθνικών μας θεμάτων, αλλά και επιμέρους θέματα παιδείας, πολιτισμού και οργάνωσης. Το πρωί νέοι και νέες, παιδιά Ελλήνων μεταναστών από τη Μελβούρνη και τη Βικτώρια της Αυστραλίας επισκέφθηκαν τα γραφεία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητές του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ο Α' εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία της Μαδρίτης, που υπέγραψαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο προκαθήμενος της ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας υπογράμμισε ότι "παρακολουθεί εγκάρδια τις θετικές εξελίξεις και επιθυμεί να καταλήξουν σε μόνιμο αποτέλεσμα". Ο κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών τόνισε πώς "αντί να βρίσκονται σε σύγκρουση, θα είναι πιο λογικό και πιο χρήσιμο να διατηρούν μια δημιουργική συνεργασία και γειτονία". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον αριθμό των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπενθύμισε πώς μέχρι την δεκαετία του 1960 η ελληνική κοινότητα έφθανε τα 130.000 άτομα, αλλά τώρα απέμειναν μόνον 3-4.000. Επανέλαβε ακόμη, το πάγιο αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής σχολής της Χάλκης.

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, συναντήθηκε ο β' αντιπρόεδρος του ελληνικής Βουλής, Παναγιώτης Σγουρίδης, που βρίσκεται στην Κύπρο επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Σγουρίδης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα εξευρεθεί σωστή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις είναι παραπλανητικές και έχουν στόχο να τορπιλίσουν το διάλογο και να φανεί αδιάλλακτη η ελληνική πλευρά. Για τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είπε ότι δεν βοηθούν το καλό κλίμα και την ειρήνη στην περιοχή.

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στο Σταυρό Θεσσαλονίκης. Η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος σε μεγάλη έκταση, ενώ στο έργο της κατάσβεσης μετέχουν επίγειες δυνάμεις της δασικής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Στο μεταξύ, διακόπηκε το μεσημέρι η σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος του Δομοκού, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή από την Κυριακή το απόγευμα και αναζωπυρώθηκε. Η φωτιά έχει κάψει πευκοδάσος σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Εξακολουθούν να μαίνονται οι πυρκαγιές και στα Τέμπη, το Γραμματικό Έδεσσας, τον Παλαμά Φθιώτιδας και τα Βουτά των Χανίων.

Τραγικό θάνατο βρήκε το πρωί ένας λοχίας καταδρομών, ο οποίος εκτελούσε ελεύθερη πτώση σε προγραμματισμένη άσκηση αλεξιπτωτιστών, στα Μέγαρα. Πρόκειται για τον 22χρονο Μιχάλη Κασιδιάρη του Ιωάννη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, το αλεξίπτωτο του άτυχου λοχία, που ήταν έμπειρος αλεξιπτωτιστής, άνοιξε καθυστερημένα σε μικρό ύψος με αποτέλεσμα να μην ανακόψει τη μεγάλη ταχύτητα της πτώσης του. Για τα αίτια του ατυχήματος διατάχθηκε προανάκριση.

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα δυστυχήματα που έγιναν τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα. Στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Μητροπόλεως αστικό λεωφορείο του ΟΑΣΘ παρέσυρε και σκότωσε άνδρα, ηλικίας περίπου 55 χρόνων, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά. Στο 20ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης-Νέας Μηχανιώνας έχασε τη ζωή του ο 64χρονος Δημήτριος Γκαρίπης, από το Πλαγιάρι Θεσσαλονίκης, όταν παρασύρθηκε από επιβατικό αυτοκίνητο. Στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου Θεσσαλονίκης-Ωραιόκαστρου, φορτηγό αυτοκίνητο συγκρούστηκε με επιβατικό με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο οδηγός του δεύτερου οχήματος Βασίλειος Χατζησβέστος, 46 χρόνων, από τη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, τραγικό θάνατο βρήκε ο 18χρονος Παναγιώτης Μελίδης, από τη Χρυσούπολη Καβάλας, όταν η μοτοσικλέτα που οδηγούσε "καρφώθηκε" σε σταθμευμένο επιβατικό αυτοκίνητο. Το δυστύχημα έγινε τα ξημερώματα στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου σειρά υποθέσεων για βαριές παραβιάσεις από την Τουρκική Κυβέρνηση, που υπογραμμίζουν έντονα την αντίθεση μεταξύ πολυδιάστατων απόψεων της Τουρκικής νομοθεσίας και πρακτικής και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η είδηση ανακοινώθηκε στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, μία μόλις ημέρα πριν η Επιτροπή Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσιάσει στους Υπουργούς της ΕΕ πλατύ και πρωτοφανές σχέδιο χρηματοδότησης της Τουρκίας, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μετά τη συνεδρίασή της στο Στρασβούργο.

Απόλυτα σταθεροποιητικές τάσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1535,81 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,01%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 9,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν αύριο στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο στα ανατολικά και βόρεια θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 έως 32 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 μέχρι 34 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 22 July 1997 - 16:40:18 UTC