Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:18 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.7.1997

Την ανάγκη εθνικής συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανοικτές απειλές, που κατά καιρούς διατυπώνονται σε βάρος της Ελλάδας, διετύπωσαν στη Βουλή, όλες οι πολιτικές πτέρυγες, αναφερόμενες στην 23η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Ημέρα μνήμης και περισυλλογής, όπως όλοι επισήμαναν, κατά την οποία έπεσε η επτάχρονη δικτατορία κάτω από το βάρος της κυπριακής τραγωδίας και αποκαταστάθηκε η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα το πανάκριβο τίμημα που πλήρωνε η Κύπρος με την συνεχιζόμενη επί 23 χρόνια τουρκική κατοχή του 40% του εδάφους της. "Διδαγμένοι από οδυνηρές εμπειρίες που κατά κανόνα οξύνουν την ευαισθησία για τις αξίες της ζωής, η Ελλάδα πιστεύει βαθύτατα στη Δημοκρατία και στην ειρηνική συνύπαρξη. Φιλοδοξία της χώρας μας είναι να συμβάλλει στην παγίωση της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας στην εξομάλυνση των διαφορών και στην εξεύρεση τρόπων αποτροπής των συνθηκών μιας ολέθριας σύρραξης. Αυτό το πνεύμα εκφράζεται από την πλευρά μας και στην πρόσφατη κοινή δήλωση της Μαδρίτης". Αυτό, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, επισημαίνοντας ωστόσο, ότι παραμένει ως ζητούμενο για τη διεθνή κοινότητα εάν διακατέχεται από το ίδιο πνεύμα και η Τουρκία, όσο συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο και οι προκλήσεις στο Αιγαίο.

Συνελήφθη χθες το βράδυ , εξώ απο μοναστήρι , η φερόμενη ως δολοφόνος του ιερωμένου στη Νέα Σμύρνη. Οδηγήθηκε στην γενική ασφάλεια της Αθήνας, όπου ανακρίνεται.

Την κοινή πολιτική βούληση να προχωρήσει η συνεργασία, σε όλα τα επίπεδα, μεταξύ Ελλάδος-Ιταλίας για την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητος στην περιοχή των Βαλκανίων, εξέφρασαν με δηλώσεις τους ο Έλληνες αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Πιέρο Φασίνο, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν. Ο κ. Φασίνο που επισκέπτεται επίσημα τη χώρα μας είχε επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, και τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο της προώθησης της συνεργασίας των δύο χωρών σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Σε 40 πρωτεύουσες των μεγαλυτέρων κρατών του κόσμου κατοχύρωσε διεθνώς, από τα πρώτα του κιόλας βήματα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΠΕ) το όνομα και το έμβλημά του, που είναι το δεκαεξάκτινο αστέρι της Βεργίνας.Την επισήμανση αυτή έκανε ο γενικός διευθυντής του ΜΠΕ Σπύρος Κουζινόπουλος κατά τη διάρκεια εισήγησης του στο Ζ Παγκόσμιο Συνέδριο των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ενώ αναφερόμενος στις δραστηριότητες του ΜΠΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα το Πρακτορείο θα εκπέμπει τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων μέσω Internet. "Σήμερα, με αποφάσεις των κρατικών επιτροπών σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας της Κίνας και άλλων χωρών, οτιδήποτε αναφέρεται σε Μακεδονία ή Μακεδονικό, ανήκει στην ιδιοκτησία του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αυτό, το έχουν πολύ καλά υπόψη τους οι αρχές της FYROM, που προσπάθησαν ανεπιτυχώς μια παρόμοια κατοχύρωση για λογαριασμό τους. Και ίσως, πιστεύω, ένας από τους λόγους που άλλαξαν έγκαιρα τη σημαία τους, εγκαταλείποντας το αστέρι της Βεργίνας, ήταν και για να αποφύγουν μια ενδεχόμενη δικαστική περιπέτεια για το θέμα του εμβλήματος" πρόσθεσε ο κ Κουζινόπουλος

Συνέδριο ουσίας και ενότητας, το οποίο θα συμβάλλει στην ευρύτερη ενότητα του Ελληνισμού, χαρακτήρισε το Ζ' Παγκόσμιο Συνέδριο Παμμακεδονικών Ενώσεων, ο πρόεδρος της μόνιμης Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης. Ο κ. Νιώτης, αναφερόμενος στις υποχρεώσεις της Ελληνικής Πολιτείας, που απορρέουν από το ελληνικό Σύνταγμα σε σχέση με τον Απόδημο Ελληνισμό, υπογράμμισε ότι υπάρχει έλλειμμα θεσμών, οι οποίοι μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ανοιχτά προβλήματα των αποδήμων.

Την ίδρυση της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης, αποφάσισαν, οι σύνεδροι του Ζ' Παγκοσμίου Συνεδρίου Παμμακεδονικών Ενώσεων. Η πρόταση, η οποία πέρασε ομόφωνα, περιλαμβάνει ένα συντονιστικό οργανο, το οποίο θα αποτελείται από τους τέσσερις εκτάστοτε προέδρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ - Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης. Επίσης συγκροτούνται 4 θεματικές επιτροπές, οι οποίες θα αποτελούνται από ένα ή δύο εκπροσώπους από κάθε Παμμακεδονική Ενωση, ενώ στην κάθε μια από αυτές υπεύθυνος θα είναι ένας από τους τέσσερις προέδρους. Εξάλλου, στο πλαίσιο της συγκρότησης της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ενωσης, απασχόλησε τους συνέδρους και το θέμα της ένταξης των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Ελλάδας. Για το θέμα αυτό εκφράστηκαν διαφορετικές απόψεις και έτσι παρέμεινε ανοιχτό χωρίς να ληφθεί απόφαση.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο το κτίριο του διεθνούς ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" το οποίο μάλιστα θα αποκτήσει και παραρτήματα στις περιοχές όπου υπάρχουν Παμμακεδονικές Ενώσεις. Αυτό ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του Ζ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων ενώ παράλληλα αποφασίστηκε η ανανέωση της θητείας του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος "Μέγας Αλέξανδρος" που εδρεύει στις ΗΠΑ. Αναφορά σχετικά με το Ιδρυμα, η δημιουργία του οποίου ξεκίνησε με ιδία της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής-Καναδά, παρουσίασε ο πρόεδρος της ανώτατης αρχής του Παναγιώτης Μητούλης. "Σήμερα είναι ένα διεθνές ίδρυμα καθιερωμένο με δικό του καταστατικό, εγκεκριμένο από την Ελληνική Δημοκρατία, και με αριθμό ατέλειας από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου είναι εταιρεία" τόνισε ο κ Μητούλης.

Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, υπέδειξαν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θετικά και αρνητικά σημεία του εγγράφου Κόρντοβεζ, πράγμα που ο Πρόεδρος Κληρίδης, βρίσκει πολύ υποβοηθητικό. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, μετά την απογευματινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία ''ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των μελών του Σώματος και των παρισταμένων αρχηγών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων''. Όπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, ''το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει πάλι την Παρασκευή 1 Αυγούστου με συζήτηση εφ' όλης της ύλης''.

Eπιβαρυμένο με επικίνδυνες ουσίες βρέθηκε το πόσιμο νερό σε ορισμένες κοινότητες και οικισμούς του Νομού Κιλκίς, όπως απέδειξαν εργαστηριακές μελέτες που πραγματοποίησε ειδική ομάδα εργασίας που συγκρότησε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως προέκυψε από τις μελέτες, στην περιοχή σημειώθηκαν υπερβάσεις σε ανεπιθύμητες ουσίες (Νιτρικά-Φώσφορο) καθώς και σε τοξικές ουσίες από παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα. Οι οικισμοί που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην ποιότητα του πόσιμου νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι οι εξής: Ηλιόλουστο, Βαφειοχώρι, Βαλτούδιο, Καστανιές, Χωρίγιο, Βαπτιστής, Χερσοτόπι, Ν.Γυναικόκαστρο, Κάτω Απόστοπο, Μαυρονέρι, Ανθόφυτο, Νέο και Παλαιό Αγιονέρι.

Ονομαστικοποιούνται οι μετοχές των ιδιωτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών ασφαλείας (ιδιωτική αστυνομία), ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή σε αυτή προσώπων, που έχουν βεβαρημένο ποινικό μητρώο. Αυτό προβλέπει -μεταξύ άλλων- νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, η συζήτηση του οποίου άρχισε στο θερινό τμήμα της Βουλής. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Ρωμαίος, έκανε δεκτή τη σχετική πρόταση του ΣΥΝ.

Την πρώτη του συναυλία για το φετινό καλοκαίρι στη Βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιήσει στο Φεστιβάλ Κασσάνδρας ο Νίκος Ξυδάκης. Μαζί του θα εμφανιστούν η Ανστασία Μουτσάτσου, η Δώρα Μασκλαβάνου, ενώ θα συμμετέχει και ο Haig Yazdjian. Στο Φεστιβάλ, αναμένεται να εφμανιστεί ακόμη, ο Θάνος Μικρούτσικος, σε συναυλία που θα δώσει με τη Δήμητρα Γαλάνη και τον Κώστα Θωμαϊδη.

O Ρετζέπ Μεϊντάνι, ο Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι από χθες και για τα επόμενα πέντε χρόνια ο νέος πρόεδρος της Αλβανικής Δημοκρατίας. Με τις ψήφους των 110 παρόντων βουλευτών, ο κ.Μεϊντάνι καταλαμβάνει τη θέση του παραιτηθέντος Σαλί Μπερίσα, ο οποίος εξελέγη για πρώτη φορά στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα της γειτονικής χώρας, τον Απρίλιο του 1992 και επανεξελέγη τον περασμένο Μάρτιο, σε μια στιγμή που η χώρα αυτή βρισκόταν σε πλήρη αναρχία και ο Νότος της σε μια πρωτοφανή εξέγερση κατά της πεντάχρονης απολυταρχικής διακυβέρνησης. Ετσι χθες στην απογευματινή της συνεδρίαση η αλβανική Βουλή, αφού αποφάσισε με την ψήφο των 104 παρόντων βουλευτών, την άρση των μέτρων έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκαν στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο από το καθεστώς Μπερίσα, συνέχισε με τη διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα και με τις προγραμματικές εξαγγελίες του Φατός Νάνο, θα έχει λιγότερες αρμοδιότητες, σε σύγκριση με την περίοδο Μπερίσα.

Tις προτεραιότητες της πολιτικής της χώρας του στον εσωτερικό και στο διεθνή χώρο παρουσίασε μιλώντας στη σύνοδο της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και του βουλγαρικού κοινοβουλίου ο πρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης Ιβάν Κόστοφ. Επεσήμανε ότι η πολιτική της χώρας του, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό απολαμβάνει ευρύτερης συναίνεσης και ανακοίνωσε τους επόμενους στόχους οι οποίοι είναι η συναίνεση στους νόμους για την οικονομία και τις αλλαγές στο νομικό σύστημα και η παρουσίαση στο κοινοβούλιο των ειδικών νόμων οι οποίοι έχουν ως στόχο την οικονομική σταθεροποίηση. Ο κ. Κόστοφ τόνισε ότι στο δεύτερο μέρος των εργασιών του νομισματικού συμβουλίου ο στόχος θα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Σε κατηγορηματική διάψευση όλων των φημών, σύμφωνα με τις οποίες η Σόφια είναι επιφυλακτική απέναντι στην Ελλάδα, προέβη η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχαήλοβα. Απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, τόνισε οτι οι σχέσεις των δύο χωρών εξελίσσονται πολύ καλά και απέδωσε τη σχετική φημολογία σε υπερβολικές προσεγγίσεις από πλευράς του Τύπου, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο ως πηγή τους, την αντιπολίτευση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Ονούρ Οϊμέν, προγματοποιεί επίσκεψη στο Βελιγράδι . Ο Οϊμέν συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιουτίνοβιτς.

Στις 21 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στη Σερβία, δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Μίλοραντ Βούτσελιτς, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος του για τις επερχόμενες εκλογές. Πάντως την οριστική απόφαση για την ακριβή ημερομηνία των προεδρικών εκλογών, θα λάβει ο Πρόεδρος της Σερβικής Βουλής Ντράγκαν Τόμιτς, ο οποίος από χθες, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στην Προεδρία της Ο.Δ Γιουγκοσλαβίας, ασκει προσωρινά και καθήκοντα Προέδρου της Σερβίας μέχρι τη διεξαγωγή εκλογών. Ο Βούτσελιτς ανέφερε ακόμη ότι η τελική απόφαση για τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικοόυ Κόμματος για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας θα ληφθεί σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σήμερα. Ο Βούτσελιτς άφησε να εννοηθεί ότι αυτός θα είναι κατά πάσα πιθανότητα, ο Ζόραν Λίλιτς, μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 25 July 1997 - 5:40:20 UTC