Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:01 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.7.1997

Την εκτίμηση ότι υπάρχει δυνατότητα επίλυσης του Κυπριακού, εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιαννάκης Κασουλίδης. Ωστόσο, επισήμαναν ότι η τουρκική αδιαλλαξία δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Στη δίωρη σύσκεψη που έγινε συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και ο υφυπουργός, Γιάννος Κρανιδιώτης και από κυπριακής, ο Γιαννάκης Κασουλίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στους χειρισμούς και στην τακτική που θα ακολουθηθεί στον επικείμενο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Γ. Κληρίδη - Ρ. Ντενκτάς, στις 11 Αυγούστου στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο κ. Πάγκαλος επισήμανε ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει την οριστική λύση του Κυπριακού, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Όμως, όπως παρατήρησε ο κ. Πάγκαλος, η Τουρκία τόσο με την παρουσία της στην Κύπρο, όσο και με την άρνηση της να αποδεχτεί τις κατευθύνσεις της Διεθνούς Κοινότητας, θέτει τον εαυτό της στο περιθώριο. Απαραίτητη χαρακτήρισε τη σύσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, προκειμένου, όπως διευκρίνισε, η ελληνοκυπριακή πλευρά να είναι έτοιμη να προβάλλει εναλλακτικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την εισήγηση της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα ισχύσει από το 2001, ενέκρινε, η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε επί τέσσερις ώρες υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Σύμφωνα με τις προτάσεις της κ. Παπανδρέου, διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να αναδιοργανωθεί, ενώ η επιχείρηση θα συνεχίσει να διεκπεραιώνει την παραγωγή, τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι τα τέλη του χρόνου. Για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, επισήμανε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και, τελικώς, προς το συμφέρον του καταναλωτή, η εξέλιξη αυτών των διαδικασιών με έναν τέτοιο τρόπο, που, μεταξύ των άλλων, οδηγεί και στη μείωση των λιανικών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Έκκληση στην κυβέρνηση να λάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε ο κόσμος στα σύνορα να νιώθει ασφαλής, απηύθυνε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην περιοχή της Καστοριάς. Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνοαλβανική μεθόριο από τα αλλεπάλληλα κρούσματα ληστρικών επιδρομών από Αλβανούς κακοποιούς. Έκανε, εξάλλου, λόγο για καθυστέρηση, από την πλευρά της κυβέρνησης, στη λήψη των μέτρων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον νομάρχη Καστοριάς Γιώργο Καπαχτσή και τον στρατηγό διοικητή της IV Μεραρχίας, Παναγιώτη Παναγόπουλο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή. "Είναι ανάγκη το κράτος να αναλάβει τις ευθύνες του και να εξασφαλίσει την ενίσχυση της παρουσίας του. Είναι επίσης ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της περιοχής", είπε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος επισήμανε ότι με τα τελευταία μέτρα της κυβέρνησης υπάρχει κάποια βελτίωση, όμως τόνισε ότι πολλά θα πρέπει να γίνουν ακόμη.

Tην ίδρυση της Παγκόσμιας Παμμακεδονικής Ένωσης με έδρα πιθανότατα τη Θεσσαλονίκη, ενός οργάνου για το συντονισμό των ενεργειών των Μακεδόνων Ομογενών, τόσο στο Μακεδονικό θέμα όσο και στις άλλες δραστηριότητες των Ενώσεών τους, ανακοίνωσαν επίσημα οι πρόεδροι των Παμμακεδονικών Ενώσεων ΗΠΑ-Καναδά-Αυστραλίας-Ευρώπης, σε συνέντευξη τύπου με τη λήξη των εργασιών του 7ου Παγκόσμιου Συνεδρίου τους. Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση των συνέδρων, το συντονιστικό αυτό όργανο θα διοικείται από ένα προεδρείο αποτελούμενο από τους εκάστοτε προέδρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων, το οποίο μπορεί να διευρυνθεί και με άλλες εθνικές παμμακεδονικές ενώσεις που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν.

"Σε ομφάλιο λώρο διασύνδεσης του απόδημου ελληνισμού με τη μητέρα-πατρίδα έχει καταστεί το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, διαδραματίζοντας σημαντικότατο ρόλο στη διαρκή ενημέρωση των ομογενειακών μέσων ενημέρωσης και μέσω αυτών των απανταχού της γης ομογενών μας." Στην κοινή αυτή διαπίστωση κατέληξαν ομόφωνα οι σύνεδροι του 7ου Παγκοσμίου Συνεδρίου των Παμμακεδονικών Ενώσεων όλων των ηπείρων, οι οποίοι στο ψήφισμά τους για το Μ.Π.Ε. τονίζουν και τα εξής: "Κατοχύρωσε έγκαιρα από το 1991, στα 40 σημαντικότερα κράτη του κόσμου το όνομα "Μακεδονικό" και το αστέρι της Βεργίνας ως σήμα, αποκλείοντας το σφετερισμό του. Κατέχει εξέχουσα θέση στον κυβερνοχώρο, προσελκύοντας ένα κοινό χιλιάδων χρηστών του Internet που καθημερινά λαμβάνουν τις ειδήσεις και το άλλο πληροφοριακό υλικό. Πρωταγωνιστεί στη διαβαλκανική συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής ειδήσεων, επιδιώκοντας να πέσουν τα τείχη της πληροφόρησης στα Βαλκάνια και να διευκολυνθεί το μεγάλο οικονομικό, πολιτικό και πολιτιστικό άλμα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προς τα κράτη της περιοχής." Για όλους αυτούς τους προαναφερόμενους λόγους οι Παμμακεδονικές ζητούν από την κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της χώρας να ενισχύσει ολόπλευρα , ηθικά και υλικά, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων , προκειμένου από ακόμη καλύτερη θέση να εκπληρώνει την πολύ σπουδαία εθνική του αποστολή.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ζητούν με κοινό ψήφισμά τους τα προεδρεία των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής , Καναδά, Αυστραλίας και Ευρώπης και οι Δήμαρχοι-μέλη της συντονιστικής επιτροπής Δημάρχων Μακεδονίας-Θράκης, μετά την έκτακτη σύσκεψη που είχαν στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση θεωρείται αναγκαία προκειμένου να γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Στο ψήφισμα "διαπιστώνεται, με ιδιαίτερη ανησυχία, πως η παρατεινόμενη εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων διακυβεύει τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας και αναστέλλει στην πράξη τις προϋποθέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, εφόσον συνεχίζονται να καταστρατηγούνται τα ιστορικά, πολιτιστικά και διπλωματικά κεκτημένα της πατρίδας μας." Σε άλλο σημείο του ιδίου ψηφίσματος χαρακτηρίζονται ως επισφαλείς και ανεπίκαιρες οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, οι οποίες μάλιστα "ενισχύουν τη δρομολογούμενη σε βάρος του εθνικού δικαίου επίλυση του Μακεδονικού." Η ιδρυτική πράξη της Μακεδονικής Αμφικτιονίας υπεγράφη στη Θεσσαλονίκη ανάμεσα στους εκπροσώπους της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης της Μακεδονίας και των προέδρων της Παμμακεδονικής Ένωσης ΗΠΑ, Ευρώπη, Αυστραλίας, Καναδά. Στην πρώτη κοινή συνεδρίαση των εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού της Μακεδονίας και των Παμμακεδονικών Ενώσεων, ορίστηκε και το πρώτο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της Μακεδονικής Αμφικτιονίας, το οποίο αποτελείται από τους: Γρηγόρη Χατζησάββα, πρόεδρο της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και Δήμαρχο Νεάπολης, Κώστα Παπαδόπουλο, Νομάρχη Θεσσαλονίκης και τους προέδρους των Παμμακεδονικών Ενώσεων Αμερικής, Καναδά, Ευρώπης και της Ομοσπονδίας Παμμακεδονικών Ενώσεων της Αυστραλίας, Ευάγγελο Μιχαλόπουλο, Ηρακλή Χοστελίδη, Πασχάλη Παπαχριστόπουλο και Ελ. Σιούστη. Στο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν επίσης δύο αιρετοί αντιπρόσωποι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δύο από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και ένας αντιπρόσωπος ομογενειακών φορέων του εσωτερικού.

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις σχετικά με την εγκατάσταση γεωτρυπάνων του ΙΓΜΕ στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, για την εκτέλεση των εργασιών της δεύτερης φάσης της μελέτης εναλλακτικών θέσεων χωροθέτησης της μεταλλουργίας χρυσού. Την αντίθεσή της, εκφράζει ιδιαίτερα η Συντονιστική Επιτροπή των Κοινοτήτων του Στρυμονικού Κόλπου, που συνεχίζει να αντιδρά στην υλοποίηση της επένδυσης, παρά το γεγονός ότι πρόσφατα υπήρξε μια αυστηρή προειδοποίηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Όμως, η TVX Hellas, που αγόρασε τα ορυχεία, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για άδικες και βάναυσες επιθέσεις εναντίον των εργαζομένων της εταιρείας από ομάδα των κατοίκων της Ολυμπιάδας, που "προσπαθούν να επιβάλλουν κλίμα τρομοκρατίας στην περιοχή". Η TVX Hellas, καταγγέλλει όλες αυτές τις ενέργειες, σημειώνοντας ότι συνεχίστηκαν οι απαράδεκτες και αδικαιολόγητες επιθέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ομάδα ατόμων από την Ολυμπιάδα επιτέθηκε εναντίον του προϊστάμενου Γεωλογίας Rodrigo Stefoni, τον οποίο υποχρέωσαν να γυρίσει πίσω και ενώ ήταν ακόμη μέσα στο αυτοκίνητο, τον χτύπησαν στο πρόσωπο και τα χέρια, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο Πολυγύρου. Επίσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της TVX Hellas, "με πρωτοφανή βιαιότητα επιτέθηκαν εναντίον των αυτοκινήτων των εργαζομένων Χρ. Κυρίδη και Rusell Tremayne, τους οποίους αφού ακινητοποίησαν, προσπάθησαν να ανατρέψουν τα αυτοκίνητα". Σημειώνεται ότι η TVX Hellas, έκλεισε τον πρώτο χρόνο λειτουργίας με ζημιές 2,5 δισ. δραχμών, λόγω των αντιδράσεων που έχουν προκληθεί.

Αλλο ένα βίαιο επεισόδιο, με δράστες πιθανόν Αλβανούς λαθρομετανάστες, έγινε σε περιοχή των Γρεβενών. Χθες το απόγευμα, τέσσερις άγνωστοι κουκουλοφόροι, πιθανόν Αλβανοί, έστησαν μπλόκο με κορμούς δέντρων στο 25ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου Γρεβενών - Σαμαρίνας. Ο Νικόλαος Πλιάτσκας, που κατευθυνόταν με το ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο προς το χωριό Σμίξη, αναγκάστηκε να σταματήσει και βρέθηκε αντιμέτωπος με τους τέσσερις κουκουλοφόρους. Οι δράστες του ζήτησαν χρήματα και όταν ο οδηγός αρνήθηκε να τους δώσει, τον χτύπησαν στο πρόσωπο με αιχμηρό αντικείμενο. Την ώρα εκείνη πλησίασαν στην περιοχή άλλα δύο αυτοκίνητα, γεγονός που πιθανόν αναστάτωσε τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι εξαφανίστηκαν στην παρακείμενη δασική περιοχή. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Γρεβενών για την παροχή των πρώτων βοηθειών, ενώ από την Ασφάλεια Γρεβενών διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αγνώστων δραστών. Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο επεισόδιο με δράστες κουκουλοφόρους - μπλόκο, στο δρόμο που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα σε επαρχιακό δρόμο των Γρεβενών, γεγονός που έχει αναστατώσει τις αρχές Ασφάλειας της περιοχής.

Ξεκίνησε από χθες η εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την προστασία της υγείας 7.000 κατοίκων σε 13 κοινότητες και οικισμούς του νομού Κιλκίς που όπως αποδείχτηκε το νερό ύδρευσης είναι μολυσμένο με τοξικές ουσίες από παρασιτοκτόνα, εντομοκτόνα, φυτοφάρμακα, λιπάσματα και απόβλημα κτηνοτροφικών μονάδων. Όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο νομάρχης Κιλκίς, Θεόδωρος Παραστατίδης, θα τοποθετηθούν βυτία σε κεντρικά σημεία των χωριών και στους κατοίκους έγινε η σύσταση να μην χρησιμοποιούν νερό από το δίκτυο ύδρευσης για πόση και μαγείρεμα. Ταυτόχρονα θα γίνουν νέες γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος και θα ελεγχθεί ποιοτικά το νερό για την κάλυψη των αναγκών υδροδότησης των εν λόγω περιοχών. Με πρωτοβουλία της νομαρχίας ενημερώθηκαν οι κοινοτάρχες και οι κάτοικοι για τα προβλήματα στο νερό και σύμφωνα με τον κ. Παραστατίδη δεν παρατηρούνται φαινόμενα πανικού. Για τις νέες γεωτρήσεις και τα δίκτυα υδροδότησης διαβεβαίωσε ότι είναι εξασφαλισμένα όσα κονδύλια χρειαστούν. Οι κοινότητες και οικισμοί που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το νερό είναι:Ηλιόλουστο, Βαφειοχώρι, Βαλτούδιο, Καστανιές, το Χωρύγιο, Βατιστής, Χερσοτόπι, Νέο Γυναικόκαστρο, Κάτω Απόστολοι, Μαυρονέρι, Ανθόφυτο, Παλαιό και Νέο Αγιονέρι.

Την έντονη διαμαρτυρία τους σχετικά με τα πρόσφατα δημοσιεύματα που φέρουν να προωθείται νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση της ποινής φυλάκισης για την έκδοση ακάλυπτων επιταγών, εξέφρασαν με επιστολή τους προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ευάγγελο Γιαννόπουλο, οι επικεφαλής του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Στην επιστολή τονίζεται ότι το μέτρο αυτό θα επιδεινώσει την ήδη υπάρχουσα κρίση συναλλαγών στην αγορά, αφού, από τα στατιστικά στοιχεία που εκδίδονται κάθε μήνα, αποδεικνύεται ότι οι ακάλυπτες επιταγές αυξάνονται καθημερινά με επικίνδυνους ρυθμούς, μέσα σε ένα διαρκώς επιδεινούμενο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Το ποσό των 15 εκατομμυρίων δραχμών θα διαθέσει το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης προκειμένου να αγοραστούν ένα τζιπ 4χ4 και φορητοί πυροσβεστήρες για την πυροπροστασία του Αγίου Όρους. Επίσης, από το υπουργείο Γεωργίας θα δοθούν 20 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά αναλώσιμων πυροσβεστικών υλικών, όπως μάνικες αυλοί, φορητοί ασύρματοι, φτυάρια, τσεκούρια, βενζινοπρίονα, διόπτρες κ.α. Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππος Πετσάλνικος , στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε με θέμα την πυροπροστασία του Αθω και τη συμμετοχή μοναχών του Αγίου Όρους και εκπροσώπων των δασικών υπηρεσιών της Χαλκιδικής.

Η ηρωίνη ''σκότωσε'' άλλο ένα νεαρό άτομο στη Θεσσαλονίκη - τέταρτος θάνατος σε διάστημα έξι ημερών. Πρόκειται για το 22ο θύμα του λευκού θανάτου στην πόλη κατά τη διάρκεια του 1997. Ο 30χρονος Βασίλειος Καβακόπουλος βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα όπου διέμενε, στην περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης. Δίπλα του βρέθηκε χρησιμοποιημένη σύριγγα και σύνεργα που χρησιμοποιούν τοξικομανείς. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ο θάνατος του άτυχου 30χρονου οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο άτυχος 30χρονος ήταν γνωστός χρήστης ναρκωτικών, ενώ για το τραγικό περιστατικό διενεργείται προανάκριση από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης.

Σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στην περιοχή του Πλαταμώνα Πιερίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, η δόνηση που σημειώθηκε στις 15:34 χθες το μεσημέρι, προερχόταν από απόσταση 85 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Θεσσαλονίκης και 230 χιλιομέτρων βορειοδυτικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε στην περιοχή 20 χιλιόμετρα δυτικά του Πλαταμώνα Πιερίας. Ο σεισμός έγινε αισθητός στον Πλαταμώνα, το Λιτόχωρο και στην Κατερίνη, χωρίς να αναφερθούν υλικές ζημιές. Οι σεισμολόγοι χαρακτηρίζουν το σεισμό στον Πλαταμώνα τοπικής μορφής, που σημειώθηκε σε περιοχή που δεν παρουσιάζει υψηλή σεισμικότητα και δεν εμπνέει ανησυχία.

Σε νοσοκομείο της Αθήνας, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, ο 32χρονος Αμερικανός νοσοκόμος William Sean, ο οποίος είχε "εγκλωβιστεί" λόγω της ασθένειας του για περίπου 24 ώρες σε υψόμετρο 2.100 μέτρων στον Όλυμπο. Χθες το απόγευμα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση μεταφοράς με φορείο του 32χρονου, που υπέστη κρίση δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, από το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός", στην περιοχή των Αλωνιών, όπου τον παρέλαβε όχημα του ΕΚΑΒ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Λιτοχώρου, από όπου με ελικόπτερο διακομίστηκε στην Αθήνα. Σύμφωνα με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας Λιτοχώρου, η κατάσταση της υγείας του κρίνεται ικανοποιητική. Η επιχείρηση μεταφοράς του 32χρονου νοσοκόμου από το καταφύγιο στα Αλώνια, διοργανώθηκε από άνδρες των δυνάμεων καταδρομών της Ρεντίνας, ορειβάτες του ορειβατικού συλλόγου Λιτοχώρου και γιατρούς του ΕΚΑΒ.

Φιλοξενία για 46 παιδιά από τη Βόρεια Ήπειρο, προσφέρει η Νομαρχία Χαλκιδικής, μετά από πρωτοβουλία του Νομάρχη, Βασίλη Βασιλάκη. Τα παιδιά, ηλικίας 10 -14 ετών, συνοδευόμενα από τον διευθυντή του σχολείου, φθάνουν στη Χαλκιδική, σήμερα, όπου και θα φιλοξενηθούν για είκοσι μέρες στην κατασκήνωση Υδρύλι στη Ν. Φώκαια.

Με τη "Μήδεια" του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, συνεχίζονται σήμερα στο αρχαίο θέατρο του Δίου Πιερίας οι εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ολύμπου, ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί στα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του. Η "Μήδεια" θα παρουσιαστεί σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά, σκηνοθεσία Ν. Κουντούρη, σκηνικά-κοστούμια Γιώργου Πάτσα, μουσική Σαβίνας Γιαννάτου και χορογραφία Βάσως Μπαρμπούση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι ένα συν για την Κύπρο, αλλά και η Κύπρος θα είναι ένα σύν για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού με την ένταξη του νησιού, η Ένωση ''θα έρθει στην καρδιά της Μέσης Ανατολής''. Στην επισήμανση αυτή προέβη ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και μέλος της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, καθηγητής Αντώνης Τρακατέλλης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ανδρέα Μουσιούτα, ο κ. Τρακατέλλης ανέφερε πως ''τα θέματα της εναρμόνισης της νομοθεσίας δεν είναι πρόβλημα πλέον, διότι η Κύπρος είναι έτοιμη, όσον αφορά στην εναρμόνιση, όχι μόνο στα θέματα εργασίας, αλλά και γενικότερα''.

Ορκίστηκε, ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, η νέα κυβέρνηση της Αλβανίας, υπό την ηγεσία του αρχηγού του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Φατός Νάνο. Η νέα κυβέρνηση, αποτελείται από 21 υπουργούς, από τους οποίους οι 13 είναι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι 3 από τη Δημοκρατική Συμμαχία, 2 από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ένας από την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένας ανεξάρτητος και ένας από το Αγροτικό Κόμμα. Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ορκίστηκε ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός, Μπασκίμ Φίνο.

Η ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων, η ανάπτυξη ενός πλαισίου στενότερης και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ της Αλβανίας και των γειτονικών χωρών, αποτελούν για τη νέα κυβέρνηση, άμεση προτεραιότητα. Αυτό, κατέστησε σαφές με δηλώσεις του, ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο, σημειώνοντας ότι η Αλβανία θα επιδιώξει τη δημιουργία νέων σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία και την ΠΓΔΜ, γιατί όπως τόνισε "αυτό είναι προτιμότερο από τη διατήρηση μιας ψυχροπολεμικής κατάστασης στις σχέσεις μαζί τους".

Περίπου 400 χιλιάδες Αλβανοί έχουν προσβληθεί από την ηπατίτιδα Β, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Κόχα Γιόν". Ο καθηγητής Γιόργι Χρίστο, ειδικός στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών του υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι αυτός ο αριθμός είναι επικίνδυνο δείγμα, γιατί αναλογεί περίπου στο 12% του πληθυσμού της Αλβανίας.

Η μεικτή επιτροπή συνεργασίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Βουλής της Βουλγαρίας ολοκλήρωσε τις εργασίες της με σύσταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να καθιερώσει την αρχή της "κοινής αφετηρίας" για όλες τις υποψήφιες πρώην σοσιαλιστικές χώρες στις διαπραγματεύσεις για ένταξη στην Ένωση. Όπως αναφέρεται στην τελική διακήρυξη της Τετάρτης Συνόδου της, η Μεικτή Επιτροπή δέχεται την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ετοιμότητα της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως βάση για τη διαχάραξη εθνικής στρατηγικής για επιτάχυνση της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων, ώστε να εκπληρωθούν τα κριτήρια για συμμετοχή στην ΕΕ, όπως προσδιορίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Κοπεγχάγη.

Στο Σαράγεβο μετέβη ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ για μονοήμερη επίσκεψη προκειμένου να συντονιστεί η επιστροφή των Βόσνιων προσφύγων που βρίσκονται στη Γερμανία. "Πιστεύουμε ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε κατά την άφιξή του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, καθώς είναι απαραίτητοι για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα της Βοσνίας, αλλά αφορά και τη Γερμανία".

Ο Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς, ο οποίος ασκεί και προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Σερβίας, προκήρυξε προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Σερβία, που θα διεξαχθούν στις 21 Σεπτεμβρίου. Ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στις προεδρικές εκλογές αυτές θα είναι ο Ζόραν Λίλιτς.

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει από την Δευτέρα στην Τουρκία, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, προσκεκλημένος του Τούρκου ομόλογού του, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Γενί Γιουζγίλ", οι δύο πρόεδροι θα αναφερθούν ιδιαίτερα στην προοπτική της βαλκανικής συνεργασίας και στη δημιουργία μιας κοινής στρατηγικής των δύο χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι η Ε.Ε δεν έκανε δεκτή τη Βουλγαρία στην πρώτη φάση της διεύρυνσής της.

Βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, προβλέπονται το Σαββατοκύριακο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με παροδικές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν, κατά τόπους, θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως μέτριοι αλλά, από αργά το απόγευμα, βορειοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 26 July 1997 - 8:05:26 UTC