Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 17:26 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.7.1997

Ολοκληρώνεται σήμερα η έξοδος των κατοίκων των μεγάλων αστικών κέντρων κυρίως προς τις παραθαλάσσιες, αλλά και τις ορεινές περιοχές της χώρας, χωρίς όμως σοβαρά προβλήματα κυκλοφορίας στις εθνικές οδούς. Ομαλή είναι η κυκλοφορία των οχημάτων από τη Θεσσαλονίκη προς τη Χαλκιδική, την Πιερία, την Ημαθία, τις Σέρρες και την Καβάλα. Η έξοδος και αυτού του Σαββατοκύριακου πάντως δεν ήταν αναίμακτη, αφού από χθες το μεσημέρι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 151 τραυματίστηκαν σε 108 τροχαία δυστυχήματα. Χθες, κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των φορτηγών αυτοκινήτων, σημειώθηκαν 195 παραβάσεις από οδηγούς φορτηγών που αγνόησαν τη σχετική απαγόρευση. Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις διακινούνται οι επιβάτες στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'' καθώς και στα άλλα αεροδρόμια της χώρας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν όλες οι πτήσεις εσωτερικού παρουσιάζουν 100% πληρότητα. Αυξημένη κίνηση παρατηρείται και στα λιμάνια της χώρας.

Στα Τίρανα μετέβη το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, προσκεκλημένος του νέου πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Φάτος Νάνο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αλβανία, ο κ. Σκανδαλίδης θα έχει επαφές με ηγετικά στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού και της αντιπολίτευσης. "Ο σκοπός της επίσκεψης είναι μια ευρύτερη ανταλλαγή απόψεων γύρω από τα θέματα που αφορούν στις σχέσεις των δύο κομμάτων και μια συζήτηση γύρω από τα προβλήματα που έχει σήμερα η Αλβανία και το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη δομή, τις σχέσεις και τη λειτουργία τους", σημείωσε, σε δηλώσεις του, ο Γενικός Γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος.

Την τήρηση εποικοδομητικής στάσης στο Κυπριακό, η οποία θα συμβάλει στη διαμόρφωση των σχέσεών της με την Ευρώπη, ζήτησε από την Τουρκία ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Ποος, λίγο πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου συνομιλιών για το Κυπριακό στο Μοντρέ. "Επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να παίξει η Τουρκία έναν εποικοδομητικό ρόλο στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό και να υποστηρίξει τις διακοινοτικές συνομιλίες που άρχισαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Μια τέτοια στάση θα βοηθούσε σε μεγάλο βαθμό και τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία", αναφέρεται στην επιστολή που έστειλε ο κ Ποος προς Τούρκο υπουργό εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ.

Στα ίχνη ενός ακόμη κυκλώματος που διακινεί μεγάλες ποσότητες χασίς από την Αλβανία στην Ελλάδα, βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Θεσσαλονίκης μετά τη σύλληψη δύο Αλβανών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 323 κιλά χασίς σε φούντα. Η επιχείρηση της αστυνομίας για την εξάρθρωση του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, στην περιοχή της κοίτης του Γαλλικού ποταμού, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Οι δύο Αλβανοί, Σαφέτ Ασίμι, 35 χρόνων και ο γιος του Τριτόν, 17 χρόνων, περίμεναν στην αγροτική περιοχή, προκειμένου να παραδώσουν στους συνεργούς τους την ποσότητα του χασίς. Δύο άλλοι Αλβανοί και τρεις Τσιγγάνοι, μόλις αντιλήφθηκαν την παρουσία των αστυνομικών, αφού αντάλλαξαν πυροβολισμούς μεταξύ τους χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί, εξαφανίστηκαν οδηγώντας φορτηγό αυτοκίνητο.

Αλλάζει το τοπίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, αφού σε τέσσερα χρόνια η ΔΕΗ θα χάσει το μονοπώλιο που ισχύει σήμερα και θα ανοίξει ο δρόμος για τις ιδιωτικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν στον επικερδή αυτό τομέα. Αυτό αποφασίστηκε χτες, μετά την ομόφωνη έγκριση σχετικής εισήγησης της Υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου από την κυβερνητική επιτροπή. Πάντως, οι ιδιώτες θα πρέπει να καταβάλλουν χρηματικό τίμημα για τη χρήση του δικτύου της ΔΕΗ, ενώ η επιχείρηση θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα της. Προκειμένου να εξακολουθήσει χωρίς προβλήματα η λειτουργία του δικτύου, ανεξάρτητος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και θα αποφασίζει ποια μονάδα σε κάθε χρονική στιγμή θα διοχετεύει ρεύμα στο δίκτυο.

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι που διενεργούν οι άνδρες της αγορανομίας σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τηρούνται στην πράξη οι ενδεικτικές τιμές που αναγράφονται στις συσκευασίες των εμφιαλωμένων νερών και των αναψυκτικών. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης εφάρμοσε αυτό το μέτρο ήδη από τις αρχές του Ιουνίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ικανοποιητικά τα κρούσματα αισχροκέρδειας όσον αφορά τα παραπάνω προϊόντα, καθώς ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνονται ανησυχητικά. Πάντως, ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη του Υπουργείου από την εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει την αναγραφή ενδεικτικών τιμών για τα εμφιαλωμένα νερά και τα αναψυκτικά, καθώς από τους ελέγχους που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής αποδείχτηκε ότι τόσο οι παραγωγικές επιχειρήσεις όσο και οι διακινητές δείχνουν, στην πλειοψηφία τους, να συμμορφώνονται με τη νέα ρύθμιση.

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές στο Σκρα Κιλκίς, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, και στο Γραμματικό Πέλλας. Οι φωτιές συνολικά έχουν αποτεφρώσει 4.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χιλιάδες στρέμματα με σιτοκαλαμιές.

Κλειστοί θα παραμείνουν την ερχόμενη Τετάρτη οι δήμοι και οι κοινότητες της χώρας, όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τη σχετική απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ που διαμαρτύρεται για τη μη απόδοση στους δήμους περίπου 17 δισεκατομμυρίων δραχμών.

Αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι παρέμεινε ο δείκτης της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής κατά το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 1997, γεγονός που πιστοποιεί ότι τα σχετικά μεγέθη έχουν σε γενικές γραμμές σταθεροποιηθεί. Αφορμή για την ουδέτερη εικόνα που παρουσιάστηκε αποτελεί η αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε τον Μάιο, οπότε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3%, λόγω της πτώσης των επιμέρους δεικτών των κλάδων υφαντικών ειδών, ένδυσης-υπόδησης, ξύλου και φελλού, χάρτου, εκτυπώσεων- εκδόσεων και δέρματος. Σχετική ισορροπία επήλθε με την αύξηση κατά 0,8% το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου του γενικού δείκτη παραγωγής ορυχείων- βιομηχανίας και ηλεκτρισμού-φωταερίου.

Τη χορήγηση δανείου στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Αλβανία, ώστε να καλυφθούν οι ζημιές των 4,4 δισεκατομμυρίων δραχμών που υπέστησαν αυτές κατά τη διάρκεια των ταραχών στη γειτονική χώρα, ζητά από το κράτος ο Σύλλογος Ελλήνων Επιχειρηματιών της Αλβανίας. Ο Σύλλογος προτείνει την κάλυψη των ζημιών σε ποσοστό 70%, μέσω δανείου που θα συναφθεί με κρατική εγγύηση και με επιδότηση επιτοκίου κατά τρεις μονάδες. Έτσι, οι συμπατριώτες μας που επέκτειναν την επιχειρηματική δραστηριότητά τους στην Αλβανία και επηρεάστηκαν από την κρίση στο όμορο κράτος, θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τους προμηθευτές τους.

Τμήματα μεγάλης τρίκλιτης βασιλικής των παλαιοχριστιανικών χρόνων εντοπίστηκε στα ανατολικά της Νέας Πέλλας Γιαννιτσών και βόρεια των "Λουτρών του Μεγάλου Αλεξάνδρου". Η εκκλησία είναι διακοσμημένη με ψηφιδωτό και μαρμαροθέτημα και χρονολογείται στον 4ο-6o αιώνα μΧ. Τα τμήματα των μαρμάρινων πλακών στα εσωτερικά τοιχώματα του ναού μαρτυρούν ότι το κτίριο έφερε μαρμάρινη επένδυση. Το δάπεδό της διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι η εκκλησία είναι κτισμένη πάνω σε προγενέστερο ρωμαϊκό κτίριο ενώ στις κατώτερες επιχώσεις υπήρχε νεολιθική κατοίκηση. Συνεργείο της 11ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ήδη θα εγκατασταθεί στο χώρο την 1η Αυγούστου, προκειμένου να γίνουν οι προβλεπόμενες ανασκαφές.

Ο απόλυτος τραγικός λόγος του Αισχύλου, όπως εκφράζεται στην τραγωδία του "Προμηθέας Δεσμώτης", ζωντανεύει σήμερα και αύριο σε δύο παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η τραγωδία παρουσιάζεται από το θίασο "Επιλογή" σε σκηνοθεσία Νικήτα Τσακίρογλου ο οποίος ερμηνεύει και το ρόλο του Προμηθέα.

Βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές, προβλέπονται το Σαββατοκύριακο στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές που, κατά τόπους, στα κεντρικά και βόρεια, θα είναι ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 18 έως 31 βαθμούς, στα δυτικά από 20 μέχρι 32 και στην υπόλοιπη χώρα από 22 μέχρι 35 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με παροδικές βροχές και καταιγίδες που πιθανόν, κατά τόπους, θα είναι ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς έως μέτριοι αλλά, από αργά το απόγευμα, βορειοδυτικοί ισχυροί έως πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 26 July 1997 - 16:05:15 UTC