Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.7.1997

Στη γερμανική εταιρεία "DASA" θα ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός των 39 αεροσκαφών F-4 της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη το μεσημέρι στο ΚΥΣΕΑ, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλου και της στρατιωτικής ηγεσίας. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, για ριζική αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να καταστούν περισσότερο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και η μετατροπή του Β' Σώματος Στρατού σε μονάδα ταχείας επέμβασης. Επίσης επεκτείνεται από 6 μήνες σε 9, η διάρκεια της υποχρεωτικής θητείας των στρατιωτών στα σύνορα, για όσους θα παρουσιαστούν στις Ένοπλες Δυνάμεις από το Σεπτέμβριο του 1997 και μετά. Σε ότι αφορά στο νέο αμυντικό δόγμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το δόγμα αποκτά, πέραν της ικανότητας αμυντικής επάρκειας, ετοιμότητας και αποτελεσματικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων και την ικανότητα ευέλικτης ανταπόδοσης, έτσι ώστε να λειτουργήσει η αποτρεπτική πολιτική, η οποία είναι αναγκαία για να μπορέσει η χώρα μας να αισθανθεί ασφαλής και να αποτραπεί οποιοδήποτε ενδεχόμενο αμφισβήτησης των εθνικών και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

"Η Ελλάδα έχει πολιτική η οποία αποσκοπεί στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή", δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ για ριζική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, δημιουργία νέου αμυντικού δόγματος και εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. "Η εξωτερική πολιτική της χώρας κατατείνει στη φιλία και τη συνεργασία με τους λαούς και τα κράτη στην περιοχή. Η Ελλάδα ουδέποτε υπήρξε και δεν είναι χώρα φιλοπόλεμη", είπε ο Υπουργός Τύπου και επισήμανε ότι η χώρα, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή, όπως και αν αυτή εκδηλωθεί, είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσει όλα τα ενδεχόμενα.

Αλλο ένα τμήμα της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής, που μετείχε στην ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία, έφθασε σήμερα στην Ελλάδα μετά το τέλος της αποστολής του στη γειτονική χώρα. Στις 11 το πρωί 80 στρατιώτες, έξι αξιωματικοί και 74 οπλίτες, πέρασαν στην Ελλάδα από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας.Οι στρατιώτες μετέφεραν και 21 στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η ελληνική αποστολή είχε στρατοπεδεύσει στο Ελμπασάν της Αλβανίας. Στο χωριό Ανταρτικό της Φλώρινας, έγινε η υποδοχή του τμήματος της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης , από το διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού Α. Νταλαμάγκα, εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών της περιοχής, του νομάρχη Καστοριάς Γ. Καπαχτσή, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και συγγενών των στρατιωτών. Μετά το τέλος της τελετής υποδοχής, οι στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τη βάση τους, την 71η ταξιαρχία στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής, 270 στρατιώτες, θα φθάσει από την Αλβανία στη Θεσσαλονίκη με δύο αρματαγωγά τα ξημερώματα της Κυριακής. Η επιστροφή της ελληνικής δύναμης Αλβανίας, αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Αυγούστου.

Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, ανακοίνωσε το μεσημέρι η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, μετά από σύσκεψη στο υπουργείο με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου. Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά τέσσερις δραχμές, σε συνδυασμό με την αύξηση των διεθνών τιμών πώλησης της βενζίνης, συνεπάγεται μείωση της τιμής κατά 1, 20 δραχμές το λίτρο. Εξάλλου, η κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν στις τιμές των καυσίμων σε όλη τη χώρα, εκτός από την Θεσσαλονίκη και την Αττική, για την προστασία του καταναλωτή από κρούσματα κερδοσκοπίας. Αναφερόμενη στα τιμολόγια της ΔΕΗ, η υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι αυτά δεν πρέπει να αυξηθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του πληθωρισμού.

Στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν από χθες τις αναλυτικές τους βαθμολογίες και μπορούν να υπολογίσουν αν έχουν περάσει στις σχολές των ΑΕΙ ή των ΤΕΙ, ωστόσο αν η βαθμολογία τους βρίσκεται κοντά στο όριο των βάσεων, θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τον Αύγουστο την ανακοίνωση των βάσεων. Οι βαθμολογίες κινούνται, περίπου, στα ίδια επίπεδα με πέρσι, όπως προκύπτει από τις αναλυτικές βαθμολογίες που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα για την Α΄ και Δ΄ Δέσμη οι φετινές βαθμολογίες είναι κατά μέσο όρο παρόμοιες με τις περσινές, ενώ σχετικά υψηλότερες είναι οι βαθμολογίες στη Β΄Δέσμη και ελαφρά χαμηλότερες στην Γ'. Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τους ελεύθερους κύκλους σπουδών.

Πίνακες με τους μεγαλοοφειλέτες του δημοσίου, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, ο οποίος επισήμανε ότι μέχρι τον Νοέμβριο του 1995 από το συνολικό χρέος των 2,7 τρισεκατομμυρίων, τα 2,5 τρισεκατομμύρια χρωστούσαν 33 ΔΕΚΟ και προβληματικές επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα 200 δισεκατομμύρια, 13 φυσικά πρόσωπα, δύο ομόρρυθμες εταιρείες, δύο ετερόρρυθμες και τέσσερις ΕΠΕΕ.

Την Τράπεζα Εργασίας καταγγέλλει ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος, ότι παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης γυναικών και ανδρών, όταν με εγκύκλιο της προς τους διευθυντές καταστημάτων της Αττικής, προκηρύσσει διαγωνισμό προσλήψεων προσωπικού σημειώνοντας ότι θα γίνουν δεκτά βιογραφικά μόνο από άνδρες. Με ερώτηση του προς την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Αλαβάνος την καλεί να ζητήσει από την Τράπεζα να αποσύρει την εγκύκλιο, να διερευνήσει την πολιτική της στους τομείς των προσλήψεων, ίσης αμοιβής και μεταχείρισης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο ευρωβουλευτής, στην Ελλάδα οι γυναίκες με πανεπιστημιακή μόρφωση πλήττονται από την ανεργία σε ποσοστό 76% περισσότερο από τους άνδρες με αντίστοιχο εκπαιδευτικό επίπεδο.

Στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε σήμερα η 42χρονη Κατερίνα Γιαννακοπούλου, η οποία δολοφόνησε τον Αρχιμανδρίτη Ανθιμο Ελευθεριάδη. Μετά την οκτάωρη απολογία της χθες, η Γιαννακοπούλου κρίθηκε προφυλακιστέα με τη σύμφωνη γνώμη του ανακριτή και του εισαγγελέα.

Σταθμό στην ιστορία των αποδήμων Πιεριέων αναμένεται να αποτελέσει το 4ο παγκόσμιο συνέδριό τους, που πραγματοποιείται 1-3 Αυγούστου στη Γρίτσα Λιτοχώρου και διοργανώνεται ανά τετραετία από το Κέντρο Απόδημων Πιεριέων. Πιεριείς από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα θα συγκεντρωθούν, προκειμένου να λάβουν σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν την υλοποίηση ιδεών, στόχων και οραμάτων. Στην ατζέντα των θεμάτων του συνεδρίου, περιλαμβάνεται το ζήτημα της δημιουργίας του Πιερικού Χωριού των Αποδήμων και οι τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν για την μέχρι τώρα στάση που τήρησαν οι πολιτικοί παράγοντες της Πιερίας, για τη στήριξη και την προώθηση αυτής της ιδέας.

Διακόσιοι πενήντα μαθητές και καθηγητές από 16 χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, φτάνουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του πρώτου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης-1997 SEMEP που διοργανώνει από τις 3 ως τις 10 Αυγούστου το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας σε συνεργασία με την UNESCO. Σκοπός του προγράμματος SEMEP, είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών στους τομείς της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού. Στην επίσημη τελετή έναρξης του προγράμματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 3 Αυγούστου στις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, θα συμμετάσχουν ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Ανθόπουλος και ο πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας Ιωάννης Κουλαξής.

Eνδιαφέρουσες προτάσεις για την εκτέλεση έργων που έχουν σαφείς προδιαγραφές και αποβλέπουν στη δημιουργία θέσεων εργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, έγιναν στο 1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο, που διοργάνωσε στο Τσοτύλι η Εταιρεία Μελετών Άνω Βοϊου, παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και ηγετικών στελεχών της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής-Καναδά. Ο στόχος της επιστημονικής στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα επιτεύχθηκε, ενώ παράλληλα δόθηκε ένα ισχυρό κίνητρο για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των πολιτών, ώστε στο μέλλον να μετέχουν ενεργά στην αναπτυξιακή προσπάθεια. Το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη, επιβεβαιώθηκε και από τις εισηγήσεις των Γάλλων καθηγητών, J.P Muret και L.Miotto, που μετέφεραν στην Κοζάνη πολύτιμες εμπειρίες από τη μελέτη και εφαρμογή παρόμοιων προγραμμάτων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Νέα συνάντηση θα έχουν αύριο στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραουφ Ντενκτάς και η συζήτηση τους θα περιστραφεί γύρω από ανθρωπιστικά θέματα. Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Μανόλης Χριστοφίδης, η Κύπρος αναμένει τις απαντήσεις του Ραούφ Ντενκτάς, στο αίτημα για εκταφή των λειψάνων των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων. Ωστόσο συνεχίζεται η τουρκική προκλητικότητα, καθώς όπως έγινε γνωστό, ο Ραούφ Ντενκτάς απείλησε σήμερα να μην προσέλθει στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο Ντενκτάς επανέλαβε την απειλή του, ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ακυρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή κυβέρνηση δεν υπάρχει νόημα για συμμετοχή στις συνομιλίες.

Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν και άλλα εκατό τραυματίστηκαν από έκρηξη δύο βομβών σε λαϊκή αγορά της Ιερουσαλήμ. Όπως ανακοίνωσαν το μεσημέρι οι ισραηλινές αρχές, πρόκειται για επιθέσεις αυτοκτονίας, ωστόσο καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη της επίθεσης. Ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας, δήλωσε ότι υπάρχει πιθανότητα ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί καθώς είναι πολλοί οι βαριά τραυματισμένοι. Στο μεταξύ αποκλείστηκε η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα της Γάζας για να μην εισέλθουν Παλαιστίνιοι.

Η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, επέκρινε τον τραυματισμό τριών δημοσιογράφων στη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, κατά της καθιέρωσης οκταετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η οποία προβλέπει το κλείσιμο των γυμνασιακών τμημάτων των ιερατικών σχολείων "ιμάμ χατίπ". Σημειώνεται ότι κατά τη χτεσινή συγκέντρωση, οι δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση, τόσο από τους διαδηλωτές όσο και από αστυνομικούς, οι οποίοι όμως τέθηκαν αμέσως σε διαθεσιμότητα. Σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσαν σήμερα ο πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο υπουργός Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν, επέκριναν τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων, ενώ αναφερόμενοι στο θέμα της οκταετούς υποχρεωτικής εκπαίδευσης, τόνισαν ότι πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο ενώ τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στα νησιά του Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, κατά τόπους αυξημένες, με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως της μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 34 βαθμούς, στο Ιόνιο από 20 μέχρι 32 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο προβλέπονται λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες, με πρόσκαιρη βροχή ή καταιγίδα κυρίως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 30 July 1997 - 16:43:07 UTC