Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 07:56 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.7.1997

Στη γερμανική εταιρία "DASA" θα ανατεθεί ο εκσυγχρονισμός των 39 αεροσκαφών F-4 της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη στο ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας) το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και τη συμμετοχή της στρατιωτικής ηγεσίας. Το ΚΥΣΕΑ προτίμησε την πρόταση της γερμανικής εταιρίας και όχι της αμερικανικής, επειδή το κόστος είναι μικρότερο κατά 7 δισεκατομμύρια δραχμές. Σημειώνουμε ότι ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, είχε διατυπώσει σε επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση τη δυσαρέσκεια των ΗΠΑ για την επιλογή της γερμανικής εταιρίας. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υιοθετήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου, για ριζική αναδιάρθρωση και αναδιάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων ώστε να καταστούν περισσότερο ευέλικτες και αποτελεσματικές. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η μείωση του αριθμού των στρατοπέδων και η μετατροπή του Β' Σώματος Στρατού σε μονάδα ταχείας επέμβασης. Επίσης επεκτείνεται από 6 μήνες σε 9 η διάρκεια της υποχρεωτικής θητείας των στρατιωτών στα σύνορα, για όσους θα παρουσιαστούν στις Ενοπλες Δυνάμεις από το Σεπτέβριο του 1997 και μετά. Συγκεκριμένα η βασική εκπαίδευση των στρατευμένων θα διαρκεί 40 ημέρες, η δεύτερη φάση 1,5-2 μήνες, θα ακολουθεί η 9μηνη υποχρεωτική θητεία στα σύνορα και τους τελευταίους 6 μήνες θα έχουν τη δυνατότητα να υπηρετήσουν σε μονάδα της επιλογής τους.

Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και οι μελλοντικές σχέσεις του, τόσο με τη Ρωσία, όσο και με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής, ήταν το θέμα το οποίο ανέπτυξε ο Γενικός Γραμματέας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Χαβιέ Σολάνα, σε διάλεξη που έδωσε στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης. Ο κ. Σολάνα, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογράμμισε ότι το κοινό ελληνοτουρκικό ανακοινωθέν, που υπέγραψαν ο Ελληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δεν προέκυψε τυχαία, διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν ιδιαίτερα θετικό, αλλά συνέβαλε στη θετική ατμόσφαιρα για τη δημιουργία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι το ΝΑΤΟ δεν προτίθεται, επί του παρόντος, να διαδραματίσει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επίλυση του Κυπριακού, χωρίς όμως να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιας μελλοντικής παρέμβασης της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σχετικά με θέματα ασφάλειας.

Αναλυτικά στοιχεία για τους μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έδωσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, που συζητάει το νομοσχέδιο για τις φορολογικές παραβάσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ.Δρυς, τα οποία αφορούν την περίοδο μέχρι τον Νοέμβριο του 1995, οι μεγαλοοφειλέτες που έχουν χρέη άνω του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών προς το Δημόσιο, είναι 85. Το σύνολο των χρεών τους, μαζί με τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί, ανέρχεται στα 2 τρισ. 736 δισ. 209 εκατ. δραχμές. Από αυτό το ποσό, το μεγαλύτερο μέρος, δηλαδή τα 2,54 τρισ. δραχμές, το οφείλουν 33 ΔΕΚΟ και προβληματικές επιχειρήσεις. Οι υπόλοιποι μεγαλοοφειλέτες είναι: -13 φυσικά πρόσωπα που χρωστούν συνολικά περίπου 47 δισ. δραχμές -2 ομόρρυθμες και 2 ετερόρρυθμες εταιρίες, με χρέη 6 δισ. 828 εκατομμύρια δραχμές -4 ΕΠΕ που οφείλουν 15 δισ. 158 εκατομμύρια δραχμές -30 ανώνυμες εταιρίες με χρέη 120.540.604.414 δραχμές -ένας συνεταιρισμός, με χρέος 1.261.823.682 δραχμές. Ο υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε επίσης δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία εντός των προσεχών ημερών θα εκδώσει εγκύκλιο προς τους προϊσταμένους των ΔΟΥ, για να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων. Συγκεκριμένα, να επιβληθούν στους μεγαλοοφειλέτες απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα, μη χορήγηση πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και προσωποκράτηση.

Αλλο ένα τμήμα της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής που μετείχε στην ειρηνευτική δύναμη στην Αλβανία, έφθασε στην Ελλάδα μετά το τέλος της αποστολής του στη γειτονική χώρα. Στις 11 το πρωί 80 στρατιώτες, έξι αξιωματικοί και 74 οπλίτες πέρασαν στην Ελλάδα από το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής Φλώρινας. Οι στρατιώτες μετέφεραν και 21 στρατιωτικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Η ελληνική αποστολή είχε στρατοπεδεύσει στο Ελμπασαν της Αλβανίας. Στο χωριό Ανταρτικο της Φλώρινας έγινε η υποδοχή του τμήματος της ελληνικής ειρηνευτικής δύναμης, από το διοικητή του Α΄ Σώματος Στρατού Α. Νταλαμάγκα, εκπροσώπους των στρατιωτικών αρχών της περιοχής, του νομάρχη Καστοριάς Γ. Καπαχτσή, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και συγγενών των στρατιωτών. Μετά το τέλος της τελετής υποδοχής οι στρατιώτες κατευθύνθηκαν προς τη βάση τους, την 71η ταξιαρχία στη Νέα Σάντα Κιλκίς. Την περασμένη Πέμπτη έφθασαν με το αρματαγωγό "Χίος" στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης άλλοι 117 στρατιώτες της ελληνικής δύναμης Αλβανίας από τα Τίρανα και τον Αυλώνα ενώ 80 στρατιώτες που είχαν στρατοπεδεύσει στον Αυλώνα πέρασαν την ίδια μέρα στην Ελλάδα από την Κακκαβιά. Το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής, 270 στρατιώτες θα φθάσει από την Αλβανία στη Θεσσαλονίκη με δύο αρματαγωγά τα ξημερώματα της Κυριακής, οπότε και θα γίνει σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί και η επίσημη υποδοχή από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Η επιστροφή της ελληνικής δύναμης Αλβανίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Αυγούστου.

Τη μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση Εταιρίας Αμοιβαίων Εγγυήσεων Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας, παρέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Επιμελητηρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Η πρωτοβουλία των Επιμελητηρίων, έχει στόχο την υποστήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στις τέσσερις περιφέρειες, ενώ η ετοιμότητα καθιστά βέβαιη την ίδρυση 1ης Εταιρίας Αμοιβαίων Εγγυήσεων στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τη μελέτη, προτείνεται η συμμετοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των Περιφερειών Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης στην χρηματοδότηση από την Α.Ν.Ε 197/78 και τα ίδια κεφάλαια των Τραπεζών, σε αναλογική εκτίμηση των απαιτήσεων, της υπό ίδρυση Ε.Α.Ε Βόρειας Ελλάδας. Ετσι, το ύψος των απαιτήσεων εγγυοδοσίας που υπάρχουν σήμερα και που θα μπορούσαν να απορροφηθούν σε πλήρη ανάπτυξη του συστήματος είναι 560 δισ. δραχμές. Το ποσό αυτό καλύπτει τόσο τις δανειοδοτήσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της μεταποίησης, που σήμερα αξιοποιούν την εγγυοδοσία του δημοσίου στο πλαίσιο της ΑΝΕ 197/78, όσο και τις δανειοδοτήσεις των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, που δεν μπορούν να ενταχθούν σε αυτό το σύστημα. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας, μελετάται η βιωσιμότητα της εταιρίας με το επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου και θα εξετάζει σε λεπτομέρεια την ίδρυση, στρατηγική και δομή της ΕΑΕ Βόρειας Ελλάδας.

Τριάντα ένα αστέρια του παγκοσμίου χορού θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη κατά το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συμμετάσχουν σε μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το ''Gala Des Etoiles''. To ''Γκαλά'' διοργανώνεται από το 1986 στο Μόντρεαλ του Καναδά δύο φορές το χρόνο. Σε ειδικές περιπτώσεις ''ταξιδεύει'' ανά τον κόσμο, με στόχο να λαμπρύνει συγκεκριμένα πολιτισμικά γεγονότα. Πλαισίωσε την επέτειο των 3.000 χρόνων της Ιερουσαλήμ, θα σημαδέψει την έναρξη των εργασιών της Αμερικανικής Βουλής, στην Ουάσιγκτον, το 1998, όπως και την 40η διοργάνωση του Φεστιβάλ της Οζάκα, στην Ιαπωνία, την ίδια χρονιά. Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, η παρουσία του στο θεσμό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών θα συνεχιστεί και στη Στοκχόλμη, όπου θα κλείσει τις εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του 1998, στις 31 Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Οι χορευτές θα διδάξουν πριν από τις παραστάσεις σε εργαστήρια του Οργανισμού ''Θεσσαλονίκη 1997''.

Οι εκτιμήσεις Λευκωσίας-Αθήνας αναφορικά με την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο συμπίπτουν, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του Έλληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου. ''Δεν είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις ή οι προθεσμίες που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Αμυνας'', επισήμανε ο κ. Χριστοφίδης, υπενθυμίζοντας ότι η θέση της Κύπρου ήταν πάντα ότι η προθεσμία θα συμπληρωθεί περίπου στα μέσα του 1998. ''Επομένως όλες οι εκτιμήσεις συμπίπτουν'', τόνισε. Σημειώνοντας ότι οι προθεσμίες εγκατάστασης των πυραύλων είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται στο συμβόλαιο, ο κ. Χριστοφίδης υπογράμμισε ότι ''θέση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος είναι ότι υπάρχει αρκετός χρόνος εάν υπάρχει καλή θέληση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού''. Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ο κ. Χριστοφίδης ''εναπόκειται στις δύο κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τα στοιχεία που θα υπάρχουν εκείνο τον ουσιώδη χρόνο, για να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις''.

Απαντήσεις που να υποβοηθούν στην πραγματοποίηση προόδου σε θέματα που συζητήθηκαν τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναμένει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη σημερινή νέα συνάντησή τους. Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Μανόλης Χριστοφίδης, ''αναμένονται απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν, οι οποίες αναμένεται να είναι βοηθητικές για την πραγματοποίηση προόδου, ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων''.

Τις επικρίσεις πολλών χωρών έχει δεχτεί η διακήρυξη Ντενκτάς-Ετσεβίτ, ενώ την αντίθεσή τους στις θέσεις αυτές έχουν εκφράσει και φωνές μέσα από την ίδια την Τουρκία, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. ''Η διακήρυξη Ετσεβίτ-Ντενκτάς έχει δεχτεί επικρίσεις από πολλές χώρες που παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για το Κυπριακό'', τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι ''κοινό χαρακτηριστικό όλων των επικρίσεων, είναι ότι αυτές οι δηλώσεις δε συνάδουν με το κλίμα που πρέπει να υπάρχει και να επικρατεί μέσα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού''. ''Ταυτόχρονα'', πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, ''ακούγονται και κάποιες φωνές με αντίθετες θέσεις μέσα από την ίδια την Τουρκία. Είναι στελέχη τα οποία φρονούν διαφορετικά και εκτιμούν ότι η πολιτική Ετσεβίτ είναι μάλλον ακραία''.

Αρχίζει σήμερα στη Ρώμη η πρώτη διεθνής σύσκεψη ''δωρητών'' για την Αλβανία. Η αυριανή σύσκεψη γίνεται σε επίπεδο αξιωματούχων, ενώ η δεύτερη που προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο, αναμένεται να γίνει σε επίπεδο υπουργών. Από αλβανικής πλευράς συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Μπασκίμ Φίνο, ο υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο και ο υπουργός Οικονομικών, Αρμπέν Μάλαϊ. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχει και ο μεσολαβητής, Φραντς Βρανίτσκι. Η αλβανική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί μια σειρά επαφών με την ανώτερη ιταλική ηγεσία, με τον πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι και τον υπουργό Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι.

Μη ρεαλιστικές και ανεφάρμοστες χαρακτηρίζει τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού Φάτος Νάνο το Δημοκρατικό Κόμμα της Αλβανίας. Οπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ο ΓΓ του Δημοκρατικού Κόμματος, Τζενκ Πόλο χαρακτήρισε "ανίκανο και με τοπικούς περιορισμούς" το νέο υπουργικό συμβούλιο, ενώ θεωρεί τις διακηρύξεις της κυβέρνησης περί αποκατάστασης της δημόσιας τάξης "υποσχέσεις χωρίς ουσία" σημειώνοντας πως δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα οι τροποι χειρισμού του προβλήματος ούτε το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα επιτευχθεί η αποκατάσταση της τάξης στην Αλβανία.

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στην Κωνσταντινούπολη, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης του Βούλγαρου αξιωματούχου στην Τουρκία. Οπως μετέδωσε το βουλγαρικό κρατικό ραδιόφωνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε πως προσεύχεται η Βουλγαρία να γίνει δεκτή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, διότι "ο βουλγαρικός λαός έδειξε κουράγιο και η συμμετοχή σε αυτούς τους δυο θεσμούς θα είναι σημαντική για την πρόοδο του".

Αθώος δήλωσε ο Μίλαν Κοβάσεβιτς ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπου παραπέμφθηκε για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στη πρώην Γιουγκοσλαβία. Ο 56χρονος Κοβάτσεβιτς, Σέρβος και πρώην δήμαρχος σε πόλη της Βόρειας Βοσνίας, συνελήφθη αυτό το μήνα κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ΝΑΤΟ με την κατηγορία ότι οργάνωνε στρατόπεδα συγκέντρωσης, για τον "εθνικό καθαρισμό" της Βόρειας Βοσνίας από πολίτες μη σερβικής καταγωγής.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 31 July 1997 - 6:05:17 UTC