Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-07-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:57 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 31.7.1997

Η δυνατότητα ευέλικτης ανταπόδοσης σε ένα ενδεχόμενο εχθρικό χτύπημα, η ποιοτική αναβάθμιση των εξοπλισμών και η διατήρηση του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας και Κύπρου, είναι οι τρεις άξονες που διέπουν τη φιλοσοφία του νέου αμυντικού δόγματος της χώρας, όπως επισήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος έδωσε διευκρινίσεις για τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ σχετικά με το νέο αμυντικό δόγμα και τις αλλαγές στη δομή των ενόπλων δυνάμεων. "Ο στόχος της αποτροπής είναι η ακύρωση των δυνατοτήτων της Τουρκίας να δημιουργήσει ελεγχόμενες κρίσεις χαμηλών εντάσεων στο Αιγαίο", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος και πρόσθεσε ότι διαμορφώνεται μια πιο ευέλικτη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου οι ταξιαρχίες και τα τάγματα ουσιαστικά γίνονται τα βασικά επίπεδα διοίκησης.

Τις προτάσεις της για την αναθεώρηση του Συντάγματος, παρουσίασε το μεσημέρι η ΑΔΕΔΥ στον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη. Η συνταγματική κατοχύρωση της διαφάνειας σε όλους τους τομείς του δημόσιου βίου και η κατοχύρωση των πολιτικών δικαιωμάτων των δημοσίων υπαλλήλων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο, αποτελούν το επίκεντρο των κατευθύνσεων των προτάσεων της ΑΔΕΔΥ, στις οποίες συμφώνησε ο κ. Σκανδαλίδης. "Θεωρούμε ότι οι προτάσεις της ΑΔΕΔΥ κινούνται μέσα στη διαδικασία της μεταρρύθμισης που το ΠΑΣΟΚ στο σύνολό του και η κυβέρνηση ξεχωριστά καταβάλλουν μια προσπάθεια να ολοκληρώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης. Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Κουτσούκος, γνωστοποίησε ότι έλαβε από το ΠΑΣΟΚ καταρχήν μια θετική διαβεβαίωση για τη στήριξη των θέσεων αυτών, με την επιφύλαξη της εξειδίκευσης των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Για εκβιασμό έκανε σήμερα λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος αντέδρασε έντονα στις τελευταίες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ότι θα προχωρήσει σε προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, αν συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Υπουργός Τύπου κατέστησε σαφές ότι η σχετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Μάρτιο του 1995, για την έναρξη των ενταξιακών διαδικασιών της Κύπρου, αμέσως μετά τη διακυβερνητική, είναι μια απόφαση οριστική και δεν εξαρτάται από τις δηλώσεις Ντενκτάς ή του όποιου Ντενκτάς. Αναφερόμενος στη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα, ότι το 1998 θα είναι η χρονιά της Κύπρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι ελπίδα όλων τον επόμενο χρόνο να λυθεί το Κυπριακό.

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα το υπουργείο Παιδείας τους πίνακες με τις κατοχυρώσεις βαθμολογιών των υποψηφίων περασμένων ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ περσινών και φετινών βαθμολογιών δεν υπάρχουν στην Α΄ Δέσμη και την Δ΄Δέσμη καθώς στο μάθημα της Έκθεσης, στο οποίο οι υποψήφιοι δεν είχαν φέτος καλές επιδόσεις, οι περσινές βαθμολογίες δεν κατοχυρώθηκαν. Στην Γ΄Δέσμη καλύτερη θα είναι η βαθμολογία όσων είχαν κατοχυρώσει βαθμούς στην Ιστορία και τα Αρχαία Ελληνικά. Αντίθετα στη Β΄Δέσμη οι επιδόσεις των υποψηφίων φέτος ήταν εξίσου καλές με τις περσινές, γεγονός που συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις.

Την έναρξη του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου θα κηρύξει αύριο το βράδυ, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. Η επίσημη πανηγυρική τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του πρωθυπουργού και άλλων επισήμων. Το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλασσικού Αθλητισμού, Πρίμο Νεμπιόλο, σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι σε αυτό το πρωτάθλημα έχουν ήδη πραγματοποιηθεί δύο ρεκόρ: πάνω από διακόσιες χώρες θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση και θα αγωνιστούν σχεδόν δύο χιλιάδες αθλητές. Ο κ. Νεμπιόλο χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη διάθεση για εργασία των ανθρώπων της ελληνικής οργανωτικής επιτροπής και τόνισε πως όλα δείχνουν ότι θα είναι ένα επιτυχημένο αθλητικό γεγονός.

Η καταγγελία έγινε "εν θερμώ" και δεν έχει στοιχεία για όσα κατήγγειλε από το βήμα της Βουλής, ότι βουλευτές χρηματοδοτούνται από επιχειρηματίες, δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αθανάσιος Νάκος, όταν κλήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη, να προσκομίσει όσα αποδεικτικά στοιχεία διαθέτει. Ο κ. Νάκος προέβη στην καταγγελία με αφορμή την κλοπή του αυτοκινήτου του και μετά την αναδίπλωση του ο κ. Κακλαμάνης χαρακτήρισε την ενέργεια του βουλευτή "επιπόλαιη και αντικοινοβουλευτική".

Η δεύτερη φάση του κλειστού διαγωνισμού για την εγκατάσταση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος στη Βουλή άρχισε στις 28 Ιουλίου, με την κατάθεση των προσφορών τεσσάρων συμμετεχόντων. Το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα συνίσταται στην εγκατάσταση δομημένης καλωδίωσης σε όλες τις αίθουσες του Μεγάρου της Βουλής και στην προμήθεια νέων κεντρικών υπολογιστικών συστημάτων, στα οποία θα στεγαστούν οι εφαρμογές αυτοματοποίησης του κοινοβουλευτικού έργου και οι διοικητικές εφαρμογές. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του έργου ανέρχεται σε 1,2 δισ. δραχμές και θα ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την ανάδειξη του αναδόχου.

Πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος που αφορά τη διατήρηση ή όχι των προσφυγικών κτισμάτων πάνω στο βυζαντινό τείχος από την Πορτάρα μέχρι το καφενείο "Μακεδονικό" αναλαμβάνει το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ με τη συγκρότησης ομάδας εργασίας. Στόχος της ομάδας θα είναι η καταγραφή και εντοπισμός των συνόλων τα οποία έχουν δυνατότητες να διατηρηθούν και να εξυπηρετήσουν διάφορες χρήσεις οι οποίες θα περιγραφούν, τουλάχιστον γενικά, ώστε οι προτάσεις να είναι ρεαλιστικές και άμεσα υλοποιήσιμες. Σε ανακοίνωση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, που αφορά θέσεις και προτάσεις για θέματα της Άνω Πόλης, αναφέρεται πως "το ΤΕΕ/ΤΚΜ πιστεύει ότι στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτείται για να επεξεργαστεί η Ομάδα Εργασίας το θέμα και να καταλήξει σε προτάσεις, όλοι οι εμπλεκόμενοι ή ενδιαφερόμενοι φορείς ή πολίτες θα αναστείλουν τις όποιες αντιπαραθέσεις τους, συμβάλλοντας κατ΄αυτόν τον τρόπο στη δημιουργία του απαιτούμενου κλίματος διαλόγου και συναίνεσης που απαιτείται για την επίλυση προβλημάτων αυτού του χαρακτήρα".

Στον εκσυγχρονισμό και την οργάνωση των ταχυδρομείων της Βόρειας Ελλάδας, στοχεύουν οι επενδυτικές παρεμβάσεις, ύψους 6,1 δισεκατομμυρίων δραχμών, που προβλέπει το επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ταχυδρομεία" των ΕΛΤΑ. Οκτακόσια πέντε εκατομμύρια δραχμές θα διατεθούν για το ταχυδρομείο της Θεσσαλονίκης, αφού, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα δημιουργηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση ενός νέου κομβικού κέντρου, που θα λειτουργεί με εξοπλισμό αυτόματης διαλογής ταχυδρομικών αντικειμένων, διευκολύνοντας σημαντικά τις σχετικές διαδικασίες. Η μελέτη και εγκατάσταση διάταξης αυτοματοποίησης της διαδικασίας στα Κέντρα Διαλογής Θεσσαλονίκης και Αθηνών θα χρηματοδοτηθεί με 5,33 δισεκατομμύρια δραχμές. Με τις καθοριστικές αυτές παρεμβάσεις, τα δύο κέντρα διαλογής θα αποκτήσουν τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στο 70% τη συνολικής ημερήσιας κίνησης τη χώρας.

Πατέρας κατήγγειλε το γιό του για διάρρηξη στο διαμέρισμα του πρώτου σε πολυκατοικία της οδού Κιλκίς, στην περιοχή της Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την καταγγελία που έκανε ο Ανδρέας Σουλαμιδης, 51 χρόνων, ο 27χρονος γιος του Παύλος, ο οποίος έχει φύγει από το σπίτι του, διέρρηξε το διαμέρισμα και αφαίρεσε χρυσαφικά, συνολικής αξίας 4.000.000 δρχ, βιβλιάρια καταθέσεων, ρούχα, ποτά, είδη ταξιδίου και διάφορα έγγραφα. Μετά την καταγγελία, από το ΙΖ τμήμα Ασφάλειας διενεργούνται έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του 27χρονου, ο οποίος έχει απασχολήσει την αστυνομία για κλοπές και διαρρήξεις.

Κατασκήνωση για 500 παιδιά παλιννοστούντων ομογενών από τους Νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης, διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Παλιννοστούντων Ομογενών, του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Τα παιδιά θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις των Μαθητικών Κατασκηνώσεων του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, στη Μεταμόρφωση Χαλκιδικής, για το μήνα Αύγουστο.

Ανοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1598,34 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 0,89%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 14,3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ωστόσο από αύριο αναμένεται σταδιακή εξασθένιση των ανέμων σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα στα ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 18 μέχρι 34 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 20 μέχρι 32 και στο Αιγαίο από 22 μέχρι 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη, αύριο, θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, που το απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να εκδηλωθεί βροχή ή καταιγίδα τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 31 July 1997 - 16:05:52 UTC