Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:46 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 4.8.1997

Πολυμελές κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο μεταβαίνει αύριο στην Αλβανία και θα έχει συνομιλίες με την αλβανική κυβέρνηση. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι η λαθρομετανάστευση, οι επενδύσεις και οι εμπορικές σχέσεις. Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Ρωμαίος και οι υφυπουργοί Εξωτερικών, Εθνικής Αμυνας, Εθνικής Οικονομίας , ΠΕΧΩΔΕ και Εργασίας.Σε συνεντεύξεις τους χθές, σε κυριακάτικες εφημερίδες, οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης Γ.Ρωμαίος και Εργασίας Μ.Παπαϊωάννου, δήλωσαν ότι, πρώτο μέλη μα είναι η συνεργασία για την καταγραφή των λαθρομεταναστών, που θα πρέπει να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής και κάρτα εργασίας, καθώς και μια λίστα με τα ονόματα όσων δραπέτευσαν απο τις αλβανικές φυλακές, κατα την περίοδο των ταραχών του Μαρτίου.

Χθές, σε ειδική τελετή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και η ηγεσία του γενικού επιτελείου στρατού, υποδέχθηκαν τον κύριο όγκο του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος, που συμμετείχε στην πολυεθνική δύναμη της Αλβανίας. Οι Ελληνες στρατιωτες έφθασαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, όταν αντάμωσαν και πάλι με τους οικείους τους.

Ο κ.Τσοχατζόπουλος συμμετείχε ακόμη, στην τελετή ένταξης στις ελληνικές ενοπλες δυνάμεις των νέων πυραυλικών οπλικών συστημάτων , που είναι τελευταίας τεχνολογίας και ανεβάζουν το αξιόμαχό τους. Σε δηλώσεις του, τόνισε την αξία του νέου οπλικού συστήματος και υπογράμμισε την πλήρη ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

Συγκινήσεις περιέκλειε για τους Ελληνες φιλάθλους και αθλητές, η χθεσινή μέρα του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου. Ο Αγ.Παυλακάκης και η Κατερίνα Θάνου δεν κατάφεραν , παρά την καταπληκτική τους εμφάνιση να προκριθούν στον τελικό των 100 μέτρων αντίστοιχα. Αντίθετα, το πρωί με μια βολή 83.32 ο πρωταθλητής μας στον ακοντισμό Κώστας Γκατσιούδης πέρασε άνετα στον τελικό και αισιοδοξεί για μια θέσει στο βάθρο. Σήμερα, αγωνίζεται στον τελικό του άλματος τριπλούν γυναικών η Ολγα Βασδέκη και στο ύψος ανδρων ο Λάμπρος Παπακώστας.

Σε πόλο έλξης επενδύσεων στον βαλκανικό χώρο εξελίσσεται σταδιακά ο Νομός Κοζάνης, αφού η στρατηγική γεωγραφική θέση της περιοχής, σε συνδυασμό με τα αναπτυξιακά προγράμματα που υλοποιεί η Πολιτεία με ταχείς ρυθμούς, εγγυώνται λαμπρό οικονομικό μέλλον για την πόλη της Δυτικής Μακεδονίας. Ο νέος επιχειρηματικός χάρτης του νομού Κοζάνης, που βρίσκεται σήμερα στο στάδιο της οριστικοποίησης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση της περιοχής με τα Βαλκάνια. Στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, όσον αφορά το βαλκανικό του "πρόσωπο", συμπεριλαμβάνεται και η διέλευση από την περιοχή της Νέας Εγνατίας Οδού, που θα επιτρέψει την άμεση οδική πρόσβαση προς και από τις χώρες της Χερσονήσου του Αίμου και θα ανοίξει το δρόμο για τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τον νομαρχιακό σύμβουλο Παναγιώτη Αποστολίδη, πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κοζάνης, στον δρόμο της υλοποίησης βρίσκονται τα επιμέρους επιχειρησιακά προγράμματα που εντάσσονται στο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα του νομού και στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Στον ανακριτή θα απολογηθεί αύριο ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Ακης Πάνου, ο οποίος σκότωσε με περίστροφο το φίλο της 19χρονης κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά, 29 χρόνων, στο χωριό Λεύκη Ξάνθης. Ο Ακης Πάνου τον Μάϊο είχε απειλήσει ότι θα σκοτώσει τον Γιαλαμά κατηγορώντας τον ότι απήγαγε την κόρη του. Εκείνη όμως είχε δηλώσει πως ζούσε με το θύμα, επειδή η ίδια το επιθυμούσε.

Με επιμνημίσυνες δεήσεις στη μονή του Κύκκου και σέ όλους τους ναούς της Κύπρου τιμήθηκε χθές, η μνήμη του αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό του, ο εθνάρχης Μακάριος εξακολουθεί να εμπνέει τους Κυπρίους με τους αγώνες του για την ελευθερία και την εδαφική ανεξαρτησία του νησιού.

Την παραπομπή στις καλένδες, με αναβολή επ' αόριστoν, της εκτέλεσης απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ελληνοκύπριας πρόσφυγα Τ. Λοϊζίδου, ζητά η Τουρκία, εκβιάζοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης με εμπλοκή των συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ρ. Ντενκτάς καθυστερεί να ανακοινώσει μέχρι τη Δευτέρα, αν θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο στο Μοντρέ. Η πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά τουρκική απαίτηση περιέχεται σε μνημόνιο που κατέθεσε στο Στρασβούργο, στα πλαίσια διαδικασίας καθορισμού τρόπου εφαρμογής της δικαστικής απόφασης, και αντικρούστηκε έντονα από την Κυπριακή πλευρά, που κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επιδιώκει την ολοκλήρωση εθνικού ξεκαθαρίσματος στα κατεχόμενα, και απαράδεκτες υπαναχωρήσεις Ευρωπαϊκών οργάνων, σε αποφάσεις για την Κύπρο.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης και εκσυγχρονισμού των αντιδραστήρων 5 και 6 του πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι, εξέτασαν ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης, Ευγκένι Μπακαρτζίεφ και ο γενικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ "Ζίμενς" , Χένριχ Σομπότκα. Η Ευρωπαϊκή Κοινοπραξία "Κοζλοντούι", την οποία διευθύνει η "Ζίμενς", θα εξασφαλίσει το 50% των 250-300 εκατομμυρίων ECU που θα απορροφηθούν από το πρόγραμμα, το 30% θα εξασφαλίσουν η Γαλλία και η Γερμανία, ενώ στο υπόλοιπο 20% θα συμβάλλουν ρωσικές εταιρίες.

Η Βουλγαρία έχει ήδη ξεπεράσει τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής, είναι το συμπέρασμα της έκθεσης για την κατάσταση στη χώρα, που ετοίμασε ο αμερικανικός οικονομικός οργανισμός "Μέριλ Λιντς". Σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Βουλγαρίας θα φτάσουν στο τέλος του 1997 στα 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 4%, ενώ το 1998 ο πληθωρισμός θα περιοριστεί στο 12%. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του Ιανουαρίου του 1997, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ήταν 415 εκατομμύρια δολάρια και στις 31 Μαΐου του ίδιου έτους, διαμορφώθηκαν στο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Κατά 1,4% αυξήθηκαν οι τιμές των βιομηχανικών προϊόντων στην ΠΓΔΜ κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997, ενώ οι τιμές λαϊκής πώλησης σημείωσαν άνοδο κατά 3, 9%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία στατιστικής της γειτονικής χώρας, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου ο πληθωρισμός ανήλθε στο 0,3%. Την ίδια περίοδο ο μέσος μισθός που καταβλήθηκε τους εργαζόμενους της χώρας έφτασε τα 9.121 δενάρια, περίπου 45.605 δραχμές. Το πρώτο εξάμηνο του έτους η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,4%. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην αύξηση τη παραγωγής που σημειώθηκε στην βιομηχανία ηλεκτρικών ειδών, στη χημειοβιομηχανία, στην καπνοβιομηχανία και στον τομέα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Την ίδια περίοδο το εμπορικό έλλειμμα της ΠΓΔΜ ανήλθε σε 245 εκατομμύρια δολάρια και σε σχέση με την ίδια περίοδο του 1996 αυξήθηκε κατά 35 εκατομμύρια. Στο τέλος Ιουνίου στην χώρα λειτουργούσαν επίσημα 100.619 επιχειρήσεις, από τις οποίες το 88% ήταν ιδιωτικές. Οι 1.020 από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ανήκουν στην κατηγορία των ιδιωτικοποιημένων δημοσίων επιχειρήσεων. Στους επίσημους καταλόγους της υπηρεσίας εύρεσης εργασίας της ΠΓΔΜ, τον Ιούνιο είχαν καταγραφεί 249.928 άνεργοι. Τον ίδιο μήνα ο αριθμός των εργαζομένων ξεπερνούσε τις 330.000.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 4 August 1997 - 7:05:21 UTC