Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-06

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:23 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 6.8.1997

Τη σημασία που αποδίδει η χώρα του στις σχέσεις της με την Ελλάδα, εξήρε ο Αλβανός Πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, κατά τη συνάντηση που είχε στα Τίρανα με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τα άλλα μέλη του κυβερνητικού κλιμακίου. Κατά τη συνάντηση υπογράφηκε πρωτόκολλο με το οποίο τίθεται σε ισχύ, η συμφωνία εποχικής απασχόλησης Αλβανών στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη ικανοποίηση προκάλεσε τόσο στον κ. Νάνο, όσο και στον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών, η δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι θα θέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στις 16 Σεπτεμβρίου, το θέμα της ενίσχυσης της Αλβανίας από κοινοτικά προγράμματα. Εξάλλου, στις συνομιλίες που είχε ο υφυπουργός Εργασίας, Χρίστος Πρωτόπαπας, η αλβανική πλευρά συμφώνησε να πάρει και η ίδια μέτρα, ώστε να ανακοπεί η είσοδος λαθρομεταναστών, ιδιαίτερα όταν αρχίσει η τετράμηνη περίοδος καταγραφής των αλλοδαπών εργαζομένων στην Ελλάδα, στους οποίους θα δοθεί προσωρινή άδεια παραμονής και εργασίας.

Ο Κώστας Γκατσιούδης πήρε τελικά το χάλκινο μεταλλιο στον ακοντισμό. Χθές στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο, ο πρωταθλητής μας με βολή 86,64 εκατοστά χάρισε στη χώρα μας το πρώτο της μετάλλιο στο 6ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Το πρώτο τηλεμάθημα, σε πανελλήνια κλίμακα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος τηλεπιμόρφωσης εκπαιδευτικών απομακρυσμένων περιοχών της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αριστοτέλειο, Μακεδονίας και Δημοκρίτειο και το πρώτο Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (ΠΕΚ) Θεσσαλονίκης. Στο ρόλο του δασκάλου ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος του ΑΠΘ, Χρήστος Τσολάκης, ο οποίος βρισκόταν στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και των μαθητών εκπαιδευτικοί της Φλώρινα που είχαν συγκεντρωθεί σε ειδική αίθουσα στην ακριτική πόλη. Δάσκαλος και μαθητές είχαν οπτικοακουστική επικοινωνία μέσω γιγαντοοθονών έτσι ώστε ταυτόχρονα έβλεπε και άκουγε ο ένας τον άλλον. Το πρώτο αυτό τηλεμάθημα ήταν μια επίδειξη του τεχνολογικού επιτεύγματος και το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο με την έναρξη του σχολικού έτους. Σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν τέσσερις τηλετάξεις, στη Φλώρινα, την Καστοριά, την Ξάνθη και την Κομοτηνή, ενώ προβλέπεται να επεκταθεί το πρόγραμμα και σε περιοχές της ορεινής Ροδόπης, στα Πομακοχώρια. Διδακτικό έργο θα προσφέρουν τρεις ομάδες επιμορφωτών στη γλώσσα, στα μαθηματικά και στη φυσική. Το κόστος λειτουργίας του κέντρου τηλεκπαίδευσης στη Θεσσαλονίκη και των τηλετάξεων στις 4 πόλεις ανέρχεται στο ποσό των 60 εκατομμυρίων δραχμών.

Το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, επισκέφθηκε ο νέος Γενικός Πρόξενος της Αμερικής Πωλ Στήβενσον και συζήτησαν θέματα που αφορούν στις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Ειδικότερα, ο νέος Αμερικανός Πρόξενος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πορεία και τις αρμοδιότητες του νέου θεσμού του Νομάρχη για τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Θεσσαλονίκη στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και προτάσεις κοινά αποδεκτές και στην κατεύθυνση αυτή θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από τη χώρα του με τη συνεργασία και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κηδεύεται στις 4.30΄ το απόγευμα ο Γρηγόρης Γιάνναρος, που πέθανε χθές ύστερα απο πολύμηνη μάχη με την επάρατη ασθένεια. Για το θάνατο του Γιάνναρου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του ο πολιτικός κόσμος της χώρας, ενώ υπογραμμίστηκε η προσφορά του στην πολιτική ζωή ,αλλά και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τριακόσιες ενενήντα χιλιάδες Έλληνες θα λάβουν εντός των ημερών τα εκκαθαριστικά τους σημειώματα, αφού το Κέντρο Πληροφορικής του Υπουργείου Οικονομικών (ΚΕΠΥΟ), ταχυδρομεί την όγδοη παρτίδα. Από τα 389.876 εκκαθαριστικά σημειώματα που θα σταλούν με την όγδοη παρτίδα, τα 172.099 είναι χρεωστικά, τα 121.528 πιστωτικά και τα 96.249 μηδενικά.

"Mαύρη λίστα" 500.000 εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών τιμολογίων, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλες οι επιχειρήσεις, καταρτίζει το Υπουργείο Οικονομικών. Η λίστα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα εντός του Αυγούστου.

Την αναγκαιότητα επανατοποθέτησης των σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των βιομηχανιών καταναλωτικών προϊόντων και των αλυσίδων λιανικής πώλησης, τονίζει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας, εκπρόσωποι του οποίου συμμετέχουν στην επιτροπή που δημιουργήθηκε από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για την εκτόνωση της κρίσης που ξέσπασε πρόσφατα. Σύμφωνα με τους συντάκτες σχετικής ανακοίνωσης του ΣΒΒΕ, η έντονη ανάπτυξη του χώρου των αλυσίδων διανομής και των υπερκαταστημάτων, συνδυάστηκε με τον υψηλό βαθμό συγκεντροποίησης του κλάδου. Το γεγονός αυτό διατάραξε την ισότιμη συνεργασία μεταξύ βιομηχανιών και σούπερ μάρκετ, εις όφελος των τελευταίων, λόγω της δυσανάλογης διαπραγματευτικής ισχύος που απέκτησαν. "Οι θέσεις του ΣΒΒΕ στο θέμα αυτό καθορίζονται από το πρίσμα της ενίσχυσης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, μέσω της ύπαρξης περιθωρίων κέρδους, ικανών να ανατροφοδοτούν τις αναγκαίες επενδύσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, η διασφάλιση όρων υγιούς ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά είναι σημαντική. Εξίσου σημαντική βέβαια είναι και η διασφάλιση του καταναλωτή, ιδιαίτερα σε θέματα σχέσεων ποιότητας\τιμής", τονίζεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Κανονικά εξοφλεί τα δάνειά της προς την Αγροτική Τράπεζα η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών, επιτυγχάνοντας έτσι τη συνεχή και απρόσκοπτη χρηματοδότησή της για την εποικοδομητική άσκηση της παραγωγικής και κάθε άλλης δραστηριότητάς της. Προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργούνται προέρχονται από τις ελάχιστες περιπτώσεις (υπολογίζονται γύρω στο 5% των δανειοδοτηθέντων), των λεγόμενων "κατ' επάγγελμα κακοπληρωτών", οι οποίοι αδιαφορούν συστηματικά για την εξόφληση του χρέους τους, ελπίζοντας, φαίνεται, ότι αυτό θα διαγραφεί. Αυτά δήλωσε ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ), Χρήστος Παπαθανασίου, απαντώντας σε ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό του αντιπροέδρου της Βουλής, Ν.Κατσαρού. Η επιστολή αναφερόταν στον τραπεζικό δανεισμό του Ι.Β.Σ, μια περίπτωση δανείου που χορήγησε η ΑΤΕ σε χωριό της Λάρισας. Ο πιστούχος αυτός δανειοδοτήθηκε από την τράπεζα στην περίοδο 1988-1992, με βραχυπρόθεσμα δάνεια ύψους 5.309.456 δραχμών και διάρκειας 5-12 μηνών. Εάν εξοφλούσε κανονικά τα δάνεια αυτά στη λήξη τους, θα κατέβαλε συνολικά 6.013.333 δραχμές. Σύμφωνα όμως με τον κ.Παπαθανασίου, ο κ.Ι.Β.Σ. κατέβαλε με καθυστερήσεις μόνο 1.995.142 δραχμές, με αποτέλεσμα το ποσό να ανέλθει - μέχρι τις 31 Ιουλίου 1997- στα 23.833.000 δραχμές.

Μια σημαντική ευκαιρία για την προβολή και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Δ.Μακεδονίας, αλλά και για τη δημιουργία νέων συνεργασιών σε όλους τους κλάδους, αποτελεί η "12η Εμποροβιοτεχνική και Γεωργική Έκθεση", που διοργανώνεται από τις 20 έως τις 24 Αυγούστου στα Κοίλα Κοζάνης. Ρούχα, νυχτικά, γουναρικά, κοσμήματα, υφάσματα, φυσικά και τεχνητά φυτά και άνθη, περιλαμβάνονται μεταξύ της πληθώρας προϊόντων που θα εκτεθούν στη διοργάνωση, τα οποία "σκιαγραφούν" το εμπορικό, βιοτεχνικό και γεωργικό "προφίλ" της περιοχής. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από τις τιμές και τις ιδιότητες των εκθεμάτων και να δουν ωρολόγια, δορυφορικές κεραίες, αυτοκίνητα, μπαταρίες, συστήματα πληροφορικής και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οικιακές ηλεκτρικές συσκευές και υαλικά, μάρμαρα, δομικά υλικά, δάπεδα, κουφώματα και μονωτικά, έπιπλα και στρώματα, είδη θέρμανσης και κλιματισμού, λιπάσματα, γεωργικά φάρμακα και σπόρους, χαρτικά και βιβλία, προϊόντα αγγειοπλαστικής και ξυλογλυπτικής.

Η υπογραφή ακόμα ενός εγγράφου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την υποβολή ολοκληρωμένων κειμένων από τις δύο πλευρές για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης. Αναφέρθηκε επίσης και σε τρία ενδεχόμενα που πιθανό να προκύψουν από τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που θα διεξαχθούν στη μικρή ελβετική πόλη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ. Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση θεωρεί τον κύκλο των συνομιλιών "υψίστης σημασίας" και τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί σε κινητικότητα, ώστε να σπάσουν τα αδιέξοδα.

Δεν αποκλείει την παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο διεθνές δικαστήριο ο Μεσούτ Γιλμάζ, σε νέα συνέντευξή του στο περιοδικό "Newsweek". Ο Τούρκος πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι δεν θα ανεχθεί την τοποθέτηση ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζιμ Φόλεϊ ευχήθηκε όπως οι κύριοι Σημίτης και Γιλμάζ να έχουν σύντομα συνάντηση για το θέμα των Ιμια και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι δύο χώρες θα μπορέσουν να θίξουν σημαντικά θέματα μέσα στο πνεύμα της διακήρυξης της Μαδρίτης. Ο κ. Φόλεϊ εξέφρασε την ευχή όπως οι δύο κυβερνήσεις μπορέσουν να ανταποκριθούν στην έκκληση του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και να συμφωνήσουν σε αμοιβαία αποδεκτά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Καθώς κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας μεταξύ των επιδιώξεων της κυβέρνησης Γιλμάζ και κύκλων που ελέγχονται από τους ισλαμιστές, η Δύση ανησυχεί έντονα για την ηγετική παρουσία του Μπουλέντ Ετσεβίτ στο νέο κυβερνητικό σχήμα και ειδικότερα για την πορεία που ο ίδιος ακολουθεί στον καθορισμό της εξωτερικής πολιτικής, η οποία και χαρακτηρίζεται ως «άκρως εθνικιστική». Όπως είναι γνωστό, ο Ετσεβίτ διατέλεσε πρωθυπουργός κατά το 1974 και 1978, ενώ στη νεοσύστατη κυβέρνηση Γιλμάζ, προήχθη σε αρχιτέκτονα της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής. Από τη θέση του αντιπροέδρου προΐσταται του υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, αλλά και του υπουργού επικρατείας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, που έχει αρμοδιότητα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κύπρο.

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) καταδίκασε τα πρόσφατα βίαια επεισόδια μεταξύ Μουσουλμάνων και Κροατών στη Βοσνία, ενώ από την πλευρά τους, οι ντόπιες αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο ενός μουσουλμάνου πρόσφυγα στη διάρκεια συμπλοκής το Σαββατοκύριακο στο χωριό Πσένικα, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Γιάιτσε, η οποία και ελέγχεται από τους Κροάτες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 500 μουσουλμάνοι πρόσφυγες εγκατέλειψαν τα χωριά τους δίπλα στο Γιάιτσε, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΑΣΕ Ντέιβιντ Φόλεϋ, έκανε λόγο για διεξαγωγή "εκκαθαριστικών επιχειρήσεων".

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα Σκόπια με αφορμή το επεισόδιο που σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο κατά τον εορτασμό της εξέγερσης του Ίλιντεν και της 53ης επετείου της ανακήρυξης της κρατικής οντότητας της ΠΓΔΜ, όταν ενώπιον του Προέδρου Κίρο Γκλιγκόρωφ οπαδοί του εθνικιστικού κόμματος VMRO- DPMNE ποδοπάτησαν την κρατική σημαία. Στην πόλη Κρούσεβο, όπου σημειώθηκε το επεισόδιο, προφυλακίστηκε ο Ίλτσο Γκαβρίλοφ, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση άρθρου του Συντάγματος, που απαγορεύει αυστηρά κάθε είδους επέμβαση ενάντια στη σημαία του κράτους.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 6 August 1997 - 6:40:20 UTC