Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 12:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 9.8.1997

Το χρυσό μετάλλιο στο Μαραθώνιο γυναικών κατέκτησε η 28χρονη Γιαπωνέζα Χιρόμι Σουζούκι με χρόνο 2.29.48 και στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Η Σουζούκι, η οποία στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα ήταν 16η, πραγματοποίησε σπουδαία εμφάνιση και πήρε την πρώτη θέση σε ένα συναρπαστικό αγώνα με πολλές εναλλαγές στην κατάταξη. Δεύτερη τερμάτισε η Πορτογαλίδα Μανουέλα Μασάδο, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Ρουμάνα Λύντια Σιμόν. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Μαρία Πολύζου, πραγματοποιώντας εκπληκτική εμφάνιση, τερμάτισε στη 12η θέση με 2 ώρες, 39 λεπτά και 11 δεύτερα, χρόνος που αποτελεί την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για την Ελλάδα σε Μαραθώνιο. Στον αγώνα αυτό που ξεκίνησε από το Μαραθώνα και ολοκληρώθηκε στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, μια απόσταση 42 χιλιομέτρων και 195 μέτρων, συμμετείχαν 72 αθλήτριες από 29 χώρες.

Στην προτελευταία μέρα του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξάγεται στο ΟΑΚΑ της Αθήνας, τα βλέμματα των Ελλήνων φιλάθλων συγκεντρώνονται στους τελικούς του μήκους και του ακοντισμού, όπου παίρνουν μέρος η Νίκη Ξάνθου και η Μιρέλα Μανιάνι - Τζελίλη. Οι δύο Ελληνίδες αθλήτριες έχουν πολλές ελπίδες για κατάκτηση ενός μεταλλίου. Η Νίκη Ξάνθου, αν και μπήκε επιλαχούσα στον τελικό του αγωνίσματος με άλμα 6 μέτρα και 62 εκατοστά, θα προσπαθήσει να ανέβει σε ένα από τα σκαλιά του βάθρου, χαρίζοντας στη χώρα μας μια ακόμη σπουδαία διάκριση. Η Ροδίτισσα πρωταθλήτρια είναι μια από τις καλύτερες αθλήτριες του μήκους στον κόσμο και αυτό αποδεικνύεται από τις καλές εμφανίσεις που πραγματοποιεί σε όλες τις διοργανώσεις. Υπενθυμίζεται ότι η Νίκη Ξάνθου τερμάτισε τέταρτη στους Ολυμπιακούς αγώνες της Ατλάντα. Στο ακόντιο, η Μιρέλα Μανιάνι - Τζελίλη, η οποία προκρίθηκε τρίτη στον τελικό του αγωνίσματος με 63 μέτρα και 50 εκατοστά στην πρώτη της προσπάθεια, βολή που αποτελεί ατομικό ρεκόρ, άφησε πολλές ελπίδες για μια καλή εμφάνιση. Στους προκριματικούς της σκυταλοδρομίας 4 x 100 ανδρών, θα πάρει μέρος η ελληνική ομάδα αποτελούμενη από τους Άγγελο Παυλακάκη, Θωμά Σμπώκο, Γιώργο Παναγιωτόπουλο και Αλέξανδρο Γενοβέλη, με στόχο την πρόκριση τους στον τελικό του αγωνίσματος. Το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι τελικοί στα 800 και 1500 μέτρα, στο ακόντιο και στη σκυταλοδρομία 4 x 100 γυναικών, ενώ ακόμη θα γίνουν οι προκριματικοί στα 100 μέτρα εμπόδια γυναικών.

Αυξήσεις αποδοχών μέχρι 4% θα λάβουν οι εργαζόμενοι στις Δημόσιες Υπηρεσίες και Οργανισμούς κατά το 1998. Αυτό είναι το πλαφόν που ορίζει η εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών για τις δαπάνες προσωπικού των ΔΕΚΟ, προκειμένου να καλυφθούν τα ελλείμματα και να εξασφαλιστεί η επιτυχής πορεία της Ελλάδας προς την Οικονομική και Νομισματική Ενοποίηση. Αίτημα της κυβέρνησης αποτελεί άλλωστε και η αύξηση των εσόδων με παράλληλο "πάγωμα" των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, ώστε να αντιμετωπιστούν επαρκώς οι πληθωριστικές πιέσεις και να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού γύρω στο 3% στο τέλος του 1998. "Πλαφόν" θα μπει και στις προσλήψεις, αφού, με τη σχετική εγκύκλιο, ζητείται "περιορισμός στο απολύτως αναγκαίο και εξειδικευμένο προσωπικό, λαμβάνοντας υπόψη τις υπάρχουσες δυνατότητες και τη γενική αρχή 5 προς 1 που πρέπει να ισχύει στη σχέση αποχωρήσεων- προσλήψεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του απασχολούμενου προσωπικού". Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση διεκδικεί από ΔΕΚΟ και ιδιώτες 300 δισεκατομμύρια δραχμές, που εφόσον εισπραχθούν μέσα στην επόμενη διετία, θα συνδράμουν στη μείωση του ελλείμματος, ως ποσοστού του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, κατά μία μονάδα.

Ξεπέρασε το ποσό των 156 δισεκατομμυρίων δραχμών η αξία των ακάλυπτων επιταγών κατά το πρώτο επτάμηνο του 1997, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές έφτασαν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα τα 62,6 δισεκατομμύρια δραχμές, επιβεβαιώνοντας την τάση αύξησης των χρεών στην αγορά. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών σημείωσε αύξηση της τάξης του 32%, ενώ εκείνος των απλήρωτων συναλλαγματικών ξεπέρασε το 5,7%. Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, μόνο τον περασμένο μήνα κυκλοφόρησαν 11.555 ακάλυπτες επιταγές, ύψους 22,8 δισ.δρχ, ενώ έμειναν απλήρωτες 37.194 συναλλαγματικές, αξίας 9,6 δισ.δραχμών. Τα ποσά αυτά αντιπροσωπεύουν αύξηση της τάξης του 12,8% και 2,3%, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη του Ιουλίου του 1996. Παράλληλα, κατά το πρώτο επτάμηνο του 1997 κατατέθηκαν 2.468 αιτήσεις πτώχευσης. Πάνω από 924 επιχειρήσεις κήρυξαν πτώχευση, κατά το ίδιο διάστημα. Πάντως, τα μεγέθη αυτά εμφάνισαν φέτος σχετική βελτίωση σε σχέση με πέρυσι, οπότε κατατέθηκαν περισσότερες αιτήσεις πτώχευσης και ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν για αυτό το λόγο ήταν μεγαλύτερος.

Οχτώ νεκροί και 153 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός 108 τροχαίων δυστυχημάτων που σημειώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από χθες το μεσημέρι, έως σήμερα το πρωί.

Σημαντικά μειωμένες εμφανίζονται οι εισπράξεις του Δημοσίου έως τον Ιούλιο φέτος, αν και από τον Μάιο ο ρυθμός των δημόσιων εσόδων ακολουθεί πορεία βελτίωσης. Αναλυτικότερα, οι εισπράξεις του Δημοσίου παρουσίασαν απόκλιση 150 δισεκατομμυρίων δραχμών από τον στόχο του προϋπολογισμού κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους. Πάντως, σχετική ισορροπία επέρχεται στα έσοδα του Δημοσίου με τη σημαντική αύξηση που παρουσιάζουν οι εισπράξεις του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας. Η σημαντική αυτή βελτίωση αποδίδεται στους εντατικούς ελέγχους που διενεργούν στις επιχειρήσεις οι υπάλληλοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

Επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ. της Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, μετά από πρόσκληση του Θεόδωρου Πάγκαλου. Ο κ.Μιλουντίνοβιτς, κατά τη διάρκεια της παραμονής του, θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Tο υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκηρύσσει την κατάταξη δύο χιλιάδων τετρακοσίων εθελοντών ανδρών πενταετούς υπηρεσίας. Τα δικαιολογητικά των υποψηφίων θα πρέπει να κατατεθούν στα στρατολογικά γραφεία έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

Το μισό περίπου ποσό των οφειλών που διεκδικούν οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, αναγνώρισε χτες η κυβέρνηση της Λιβύης. Αναλυτικότερα, η κυβέρνηση της βορειοαφρικανικής χώρας συμφώνησε να πληρώσει στους Έλληνες επιχειρηματίες οφειλές ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 420 εκατ. δολαρίων, που διεκδικούν οι συμπατριώτες μας. Όσον αφορά τον ακριβή τρόπο εξόφλησης των οφειλών, αυτός θα καθοριστεί τον Σεπτέμβριο.

Ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας, Κωνσταντίνο Γρίμπα, πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στους δήμους Γκότσε Ντέλτσεφ, Μπάνσκο και Ραζλόγκ της Νότιας Βουλγαρίας, για να προωθήσει το θέμα της επίσημης έναρξης των δραστηριοτήτων της Ένωσης "Νέστος - Μέστα", τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Η Ένωση ιδρύθηκε με σκοπό την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της ευρύτερης μεθοριακής περιοχής Ελλάδας - Βουλγαρίας.

Το μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολομώντα Σολωμού, θα τελεστεί αύριο στο Παραλίμνι της Κύπρου. Στο μνημόσυνο θα παραστεί ελληνική πενταμελής διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους βουλευτές Σταίκο, Ρεγκούζα, Κανταρτζή, Αποστόλου και Τσαφούλια.

Τη Δευτέρα θα γίνει η νέα συνάντηση στο Μοντρέ της Ελβετίας του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Γουστάβ Φεϊσέλ, δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναμένουν ότι οι δύο ηγέτες θα καταλήξουν σε κοινή θέση και πρόσθεσε ότι η μερική ενσωμάτωση των κατεχόμενων στην Τουρκία δεν βοηθά. Ο Ραούφ Ντενκτάς έθεσε δύο όρους. Να μην αρχίσουν οι μονομερείς όπως τις χαρακτηρίζει διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη και να μην εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι, ενώ θα συνεχίζονται οι απευθείας συνομιλίες. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράϊτ ανήγγειλε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα περνά από εδώ και πέρα μια εβδομάδα το μήνα στην Κύπρο. Πρόσθεσε ότι η μακροχρόνια διαμάχη για το κυπριακό βρίσκεται σε φάση εξεύρεσης λύσης στο πλαίσιο της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που θα πραγματοποιηθούν στο Μοντρέ της Ελβετίας, μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου. Με χθεσινή δήλωσή του, ο νέος Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζέϊμς Ρούμπιν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την υπό τα ΗΕ, διαπραγματευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι απώτερος στόχος συνεχίζει να παραμένει μια συνολική διευθέτηση που θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες στην Κλιόν αποτελούν συνέχεια των απευθείας συνομιλιών του Ιουλίου στο Τράουτμπεκ. Κάλεσε ακόμα τις δύο πλευρές να εργαστούν προς ένα θετικό αποτέλεσμα που θα γεφυρώνει τις διαφορές οι οποίες κρατούν τις δύο κοινότητες στην Κύπρο χωρισμένες. Τέλος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, θα εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ στις συνομιλίες της Κλιόν.

Οι ΗΠΑ επέκριναν την υπογραφή της "συμφωνίας σύνδεσης" μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή κινδυνεύει να εξασθενήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. "Δεν πιστεύουμε ότι είναι ένα υποβοηθητικό μέτρο", δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Μάϊκ Μακέρι, αναφερόμενος στην ανακοίνωση για τη δημιουργία του "συμβουλίου σύνδεσης" από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως τη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και τον δεύτερο γύρο τους, στην Ελβετία. "Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι συνομιλίες είναι το κατάλληλο μέσο για την επίλυση των διαφορών μεταξύ των δύο μερών και μεταξύ εκείνων, στον περίγυρο, που ενδιαφέρονται για τις προσπάθειες επηρεασμού των μερών στην αναζήτηση μιας λύσης", πρόσθεσε. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι στόχος των ΗΠΑ και της διεθνούς κοινότητας παραμένει η επίλυση της διαφοράς. Ο κ. Μακέρι κάλεσε τις δύο πλευρές να πάρουν μέτρα που θα προωθήσουν την επίλυση του προβλήματος και όχι, αντιθέτως, να παίρνουν μονομερή μέτρα που θα υποσκάψουν την εμπιστοσύνη που έχουν, ότι μπορούν να επιλύσουν τις μεταξύ τους υφιστάμενες διαφορές.

Υπονομευτική των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, χαρακτήρισε ο νέος Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, τη συμφωνία σύνδεσης της Τουρκίας με τα κατεχόμενα. Ο κ. Ροδουσάκης συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε, Γκουστάβ Φεϋσέλ, με τον οποίο συζήτησαν τον επικείμενο δεύτερο γύρο συνομιλιών στο Μοντρέ, καθώς και τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων αναφορικά με την προχθεσινή συμφωνία.

Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι η νέα συνάντηση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, και του Αμερικανού διπλωμάτη, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο Βελιγράδι. Μετά τις χθεσινοβραδινές - διάρκειας τεσσάρων ωρών συνομιλίες - ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι οι συζητήσεις ήταν εντατικές. Κύριο θέμα των συνομιλιών αυτών είναι η πορεία εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέϊτον, και οι εγκληματίες πολέμου. Ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοτικό τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου, επισήμανε ότι δε θα ήταν καλό να εγκαταλείψει απλά ο Ράντοβαν Κάρατζιτς το Πάλε, αλλά και να παρουσιαστεί στο δικαστήριο της Χάγης για να απαντήσει στις κατηγορίες που του καταλογίζουν για εγκλήματα πολέμου.

Υπέρ της συνεργασίας του αλβανόφωνου πληθυσμού της ΠΓΔΜ με την κυβέρνηση της χώρας τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Φάτος Νάνο. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ντόϊτσε Βέλε, ο Αλβανός πρωθυπουργός επισήμανε ότι μόνο μέσω της συνεργασίας αυτής οι Αλβανοί των Σκοπίων θα εξασφαλίσουν την συμμετοχή τους στους κρατικούς θεσμούς. Ο Φάτος Νάνο επισήμανε ότι η επίλυση των συσσωρευμένων προβλημάτων της αλβανικής μειονότητας στα Σκόπια μπορεί να επιλυθούν μόνο βάση των ευρωπαϊκών και διεθνών αρχών και κάλεσε τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ να συνεργαστούν και με τους νέους πολιτικούς παράγοντες της Αλβανίας.

Κατέβηκε και επίσημα η σημαία με τα 8 αστεράκια, της πολυεθνικής στρατιωτικής αποστολής ''ALBA''. Αργά χθες το απόγευμα στα Τίρανα, παρουσία του Αλβανού υπουργού Αμυνας, Σαμπίτ Μπρόκαϊ, του Ιταλού ομόλογού του, Μπενιαμίνο Αντρεάττα, των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Αλβανίας και Ιταλίας, άλλων επισήμων και ομάδας στρατιωτών που ακόμη δεν έφυγαν, έγινε η τελετή λήξης της αποστολής που τον περασμένο Απρίλιο, ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε, εγκαταστάθηκε στην ταραγμένη Αλβανία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 9 August 1997 - 16:05:14 UTC