Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 14:27 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.8.1997

Περιπέτεια το πρωί για τους παίκτες της ομάδας ποδοσφαίρου του ΌΦΗ και άλλα εκατό άτομα που αναχωρούσαν σήμερα για την Ισλανδία από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Το αεροσκάφος 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας στο οποίο επέβαιναν τροχοδρομούσε στον αεροδιάδρομο όταν ξαφνικά έσκασαν τα δύο δεξιά του λάστιχα. Ο πιλότος αντιλήφθηκε τη βλάβη και ακινητοποίησε το αεροσκάφος πριν ακόμη βρεθεί στην διαδικασία απογείωσης. Το αεροπλάνο παρέμεινε ακινητοποιημένο στο κέντρο της πίστας με αποτέλεσμα να κλείσει για δύο ώρες το αεροδρόμιο. Η ελληνική ομάδα του ΌΦΗ, που θα αντιμετωπίσει αύριο την Ρεϋκιαβικ για το κύπελλο Ουέφα, αναχώρησε αργότερα με άλλο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας που έφτασε εκτάκτως από την Αθήνα.

Έπεσε χθες η αυλαία του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας. Σήμερα άρχισαν να αναχωρούν, ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τη διοργάνωση, οι αθλητές που έλαβαν μέρος στο "Αθήνα 97". Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχει λάβει η αστυνομική διεύθυνση Αττικής, στο αεροδρόμιο του ελληνικού, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα κατά την αναχώρηση των αθλητών. Στο μεταξύ το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ψηφοφορία στις 5 Σεπτεμβρίου για τη χώρα που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Χθες σε μια συγκλονιστική τελετή λήξης, η σημαία της IAAF παραδόθηκε από την Αθήνα στη Σεβίλη, όπου θα διεξαχθεί το επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 1999. Για πρώτη φορά στην ιστορία του παγκόσμιου στίβου, η χώρα μας κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο άλμα εις μήκος με τη Νίκη Ξάνθου, το άλμα της οποίας ήταν 6 μέτρα και 94 εκατοστά. Ο Κώστας Γκατσιούδης, στο ακόντιο ήταν ο πρώτος αθλητής που άνοιξε το δρόμο προς τα μετάλλια. Mε βολή, 86.64, κατέλαβε την τρίτη θέση στον τελικό του αγωνίσματος και πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Το μεσημέρι ο ΣΕΓΑΣ, σε ειδική εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τίμησε τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Στίβου που εκπροσώπησαν την χώρα μας στο 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Ζημιές σε καλλιέργειες 70.000 στρεμμάτων προκάλεσε χαλαζόπτωση στο Θεσσαλικό Κάμπο. Το βράδυ του Σαββάτου, σε λιγότερο από μία ώρα χαλαζόπτωσης, προκλήθηκαν εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες βαμβακιού, τεύτλων, σιτηρών και καρπουζιών. Οι τοπικοί παραγωγοί ήρθαν σε απόγνωση, αφού πρόκειται για την τρίτη συνεχή χρονιά που τα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν μεγάλες εκτάσεις καλλιεργειών. Εντολή να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν άμεσα οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν καταστροφές έδωσε ο υφυπουργός Γεωργίας, Δημήτριος Σωτηρλής.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσουν το απόγευμα στο Μοντρέ της Ελβετίας οι Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς καθώς αρχίζει ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για το Κυπριακό. Στο μεταξύ, προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα ενδώσει σε οποιεσδήποτε πιέσεις και απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν γίνει αναφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το μεσημέρι ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή πίστη και με πνεύμα συνεργασίας και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η επίτευξη προόδου στο Κυπριακό. Η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για τη λύση του προβλήματος, πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης.

"Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά για το 1998 την καθιέρωση ενός καινούριου μέτρου, σύμφωνα με το οποίοι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος παρά μόνο το μισθό τους ή τη σύνταξή τους, δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση". Αυτό επισήμανε το μεσημέρι σε δηλώσεις του από την Κέρκυρα, όπου βρίσκεται, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς ο οποίος σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα ενώ, εξάλλου, χαρακτηρίζει ώριμο το αίτημα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Φορολογικές ελαφρύνσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους μισθωτούς ζητούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Όπως δήλωσε το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρετάκος, κύριο και ουσιαστικό αίτημα των εργαζομένων είναι να υπάρξει τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και αύξηση του αφορολόγητου ποσού.

Ασύλληπτοι παραμένουν στην Κέρκυρα οι έξι από τους δεκαπέντε κακοποιούς που απέδρασαν την περασμένη Τετάρτη από τις φυλακές του νησιού. Οι αρχές της Κέρκυρας και οι ειδικές δυνάμεις του νησιού συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των βαρυποινιτών.

Θετικές ενδείξεις ότι η Αλβανία επιστρέφει σταδιακά στην ομαλότητα ήταν οι αναπληρωματικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες ειρηνικά σε δύο περιοχές του βορρά καθώς και το γεγονός ότι η αλβανική αστυνομία αρχίζει να επανακτά το κύρος της και να επιβεβαιώνει την παρουσία της δημιουργώντας έτσι αισθήματα ασφάλειας στους πολίτες της γειτονικής χώρας. Εκλογές διεξήχθησαν στην περιφέρεια Ντουκάτσιν κοντά στα γιουγκοσλαβικά σύνορα, επειδή είχε ακυρωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών του Ιουνίου, λόγω της δολοφονίας του επικεφαλής της εκλογικής περιφέρειας και ενός μέλους της εφορευτικής επιτροπής και στην περιοχή Μαμούρα, 35 χιλιόμετρα βορείως των Τιράνων, επειδή επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες του Σοσιαλιστικού Κόμματος για εκτεταμένη νοθεία εκ μέρους του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τις συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη συνεχίζουν οι Ισραηλινές αρχές αναζητώντας τους υπαίτιους τρομοκρατικής δράσης μετά τη βομβιστική επίθεση στην αγορά της Ιερουσαλήμ στις 30 Ιουλίου. Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται νέα αμερικανική πρωτοβουλία για τη συνέχιση των ειρηνευτικών διαδικασιών στη Μέση Ανατολή. Χθες άρχισαν συνομιλίες μεταξύ του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ισραήλ και του Αμερικανού μεσολαβητή για το μεσανατολικό, Ντένις Ρος. Εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης χαρακτήρισε αποτυχημένες τις συνομιλίες και δήλωσε ότι ο Αραφάτ αρνείται να πατάξει τους τρομοκράτες. Ωστόσο, ο Ντένις Ρος εξέφρασε ικανοποίηση για την επανάληψη των επαφών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και πρόσθεσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί στις 24 Αυγούστου στην Ιαπωνία προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Ιάπωνα ομόλογό του Χασιμότο για την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1631,62 μονάδες, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 0,48%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 13,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Άστατο καιρό με πρόσκαιρες βροχές ή καταιγίδες προβλέπει για αύριο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου ο καιρός θα είναι άστατος, κατά τόπους νεφελώδης με σποραδικές καταιγίδες κυρίως τις απογευματινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά 16 μέχρι 32 και στα νησιά από 20 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης, με βροχή ή καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 11 August 1997 - 20:40:36 UTC