Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:12 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12.8.1997

Με απαισιόδοξες προβλέψεις αρχισε χθες το απόγευμα στο Μοντρέ της Ελβετίας ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη και Ντενκτάς επί των βασικών πτυχών του Κυπριακού προβλήματος. Οι συνομιλίες θα διαρκέσουν έως τις 16 Αυγούστου. Χθες, πραγματοποιήθηκαν δύο χωριστές συναντήσεις του προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτας με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ντ.Κορντοβέζ. Ωστόσο, προκάλεσαν αίσθηση οι δηλώσεις του κ.Κορντοβέζ, ότι θα αλλάξει η τακτική των συνομιλιών και δεν θα ασχοληθούν οι ηγέτες με τις βασικές πτυχές του κυπριακού, όπως ήθελε η κυπριακή πλευρά,"επειδή η τακτική αυτή εφαρμόζεται τα τελευταία 23 χρόνια και δεν απέδωσε".

Την αντίδραση του προέδρου της κυπριακής Βουλής Σπίρου Κυπριανού προκάλεσα οι δηλώσεις του κ.Κορντοβέζ. Ο κ.Κυπριανού είπε, πώς τα τελευταία 23 χρόνια, ακριβώς, δεν συζητούντο τα βασικά προβλήματα του κυπριακού, αλλά μόνον το συνταγματικό, γι΄αυτό δεν σημειώθηκαν αποτελέσματα. Ακόμη, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου , που βρίσκονται στο Μοντρέ, εξέφρασαν την απαισιοδοξία τους για την έκβαση των συνομιλιών.

Σε δηλώσεις του από τη Σουηδία, όπου βρίσκεται, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει πρόοδος. Σημείωσε όμως ότι δεν αναμένονται σημαντικά βήματα. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του το πρωί, δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες των συνομιλιών, όμως επισήμανε ότι η Κυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συνομιλίες με καλή θέληση. Αντίθετα προκλητικός εμφανίστηκε και πάλι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ο οποίος δήλωσε ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες αν γίνει αναφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου ήταν τέλεια, αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου, Πρίμο Νεμπιόλο. H επόμενη μέρα του "Αθήνα 97", δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004 και να ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στη ψηφοφορία που θα γίνει στις 5 Σεπτεμβρίου και θα αναδείξει τη χώρα που θα αναλάβει την Ολυμπιάδα του 2004. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας τόνισε ότι οι Έλληνες φίλαθλοι ήταν υποδειγματικοί. "Ήρθαν στο γήπεδο με μια πρωτοφανή αγάπη για τον κλασικό αθλητισμό, αν και δεν υπήρχε ελληνικό ενδιαφέρον την τελευταία μέρα", τόνισε ο κ.Φούρας.

Συνάντηση στην Αθήνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο θα έχει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Μίλαν Μιλουντίνοβιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας. Στο επίκεντρο των συνομιλιών θα είναι η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή σε εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέϊτον.

Το ενδεχόμενο να καταργηθεί σταδιακά από το 1998 η υποχρεωτική υποβολή φορολογικής δήλωσης, γνωστοποίησε -σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"- ο υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς. Η εφαρμογή της νέας ρύθμισης αναμένεται να ξεκινήσει από τους δημοσίους υπαλλήλους, που έχουν εισοδήματα μόνο από μισθωτή υπηρεσία. Ο κ.Δρυς επισήμανε ακόμη ότι το αίτημα για τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας κρίνεται πλέον ώριμο. Επιπλέον, τόνισε ότι στα τέλη του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμος ο κατάλογος όσων χρωστούν στο δημόσιο πάνω από πέντε εκατομμύρια δραχμές. Ο Υφυπουργός Οικονομικών διατύπωσε, τέλος, την εκτίμηση ότι από το φόρο ακίνητης περιουσίας το κράτος θα εισπράξει φέτος 25 δισ. δραχμές και το 1998 35 δισ. δραχμές.

Παρολίγο τραγωδία στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΦΗ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας, ενώ ανέπτυσσε ταχύτητα στον αεροδιάδρομο για να απογειωθεί έσκασαν οι δύο πίσω δεξιοί τροχοί του, αλλά χάρη στη ψυχραιμία και τους κατάλληλους χειρισμούς του πιλότου του κατάφερε να το ακινητοποιήσει χωρίς δυσάρεστες συνέπειες. Το αεροσκάφος 737 της Ολυμπιακής Αεροπορίας είχε ναυλώσει η ποδοσφαιρική ομάδα του ΟΦΗ προκειμένου να μεταβεί στην Ισλανδία για τον προκριματικό αγώνα του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τη Ρέικιαβικ. Το αεροπλάνο απομακρύνθηκε από το διάδρομο απογείωσης προκειμένου να επιδιορθωθεί η βλάβη, ενώ οι πτήσεις γίνονται κανονικά.

Eκκληση προς την Υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, να λάβει άμεσα τα μέτρα που έχουν προτείνει οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εμπόρων, όσον αφορά το θέμα της επαγγελματικής στέγης, απηύθυνε με ανοιχτή επιστολή του ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Η επιστολή προς την Υπουργό Ανάπτυξης εστάλη ενόψει της εφαρμογής -στα τέλη του μηνός- της τρίτης φάσης του νόμου 2041/92, βάσει του οποίου απελευθερώνονται οι συμβάσεις της επαγγελματικής μίσθωσης που έχουν κλείσει 12 χρόνια. Επιπλέον, οι έμποροι της Θεσσαλονίκης εκφράζουν το φόβο ότι χιλιάδες υγιείς επιχειρήσεις που εδρεύουν στα ιστορικά κέντρα των ελληνικών πόλεων "θα βρεθούν στο δρόμο" ή θα υποκύψουν σε παράλογες και παράνομες απαιτήσεις των εκμισθωτών, εάν η κυβέρνηση δεν λάβει έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα.

Πρωτόκολλο αδελφοποίησης πρόκειται να υπογραφεί μεταξύ των Δήμων Αλεξανδρούπολης και Μπουργκάς της Βουλγαρίας και για το σκοπό αυτό αντιπροσωπεία του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα αναχωρήσει για τη γειτονική χώρα στις 29 Αυγούστου. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας θα είναι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ελευθέριος Γιοφτσίδης, και θα μετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, της εκκλησίας, του εργατοϋπαλληλικού κέντρου, του λιμενικού ταμείου, της ένωσης αγροτικών συνεταιρισμών και αθλητικοί παράγοντες. "Τις δύο πόλεις δεν θα τις ενώνει μόνο ο αγωγός πετρελαίου γιατί ήδη αποφασίστηκε ανεξάρτητα από την πορεία του έργου να ανοίξουν δρόμοι συνεργασίας και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως της οικονομίας, του τουρισμού, του εμπορίου, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης", δήλωσε ο δήμαρχο Αλεξανδρούπολης. Επίσης, το χορευτικό συγκρότημα της επιχείρησης πολιτιστικής ανάπτυξης του Δήμου Αλεξανδρούπολης θα αναχωρήσει στις 26 Αυγούστου για το Μπουργκάς όπου θα πάρει μέρος στο Φεστιβάλ φολκλορικών εκδηλώσεων.

Την κινητοποίηση των αρμόδιων κρατικών αρχών, προκειμένου να τηρηθούν πιστά οι υποχρεώσεις που ανέλαβε η ελληνική Πολιτεία απέναντι στην εταιρεία "TVX HELLAS", η οποία αγόρασε τα ορυχεία χρυσού της Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική, ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ). Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΣΒΒΕ απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί άμεσα, ώστε η επένδυση της "TVX HELLAS" να ολοκληρωθεί μέσα στα χρονικά όρια που προβλέπονται από το χρονοδιάγραμμα ενεργειών της εταιρείας, χωρίς καμιά άλλη καθυστέρηση.

Σε ριζικές αλλαγές στο διπλωματικό σώμα του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, ενώ η ταχύτητα εφαρμογής του σχετικού διατάγματος προκάλεσε έκπληξη στον τουρκικό τύπο. Με το διάταγμα μεγάλος αριθμός πρέσβεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών τοποθετείται από το κέντρο σε πρεσβείες του εξωτερικού. Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, Ονούρ Οϋμέν, διορίστηκε στη μόνιμη αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τη θέση του αναλαμβάνει ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών, Κορκμάζ Χακτσνιμ.

Σε μια προσπάθεια διάσωσης του γοήτρου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, ο πρόεδρος Γιέλτσιν εμφανίζεται αποφασισμένος να προωθήσει αποτελεσματικά το σχέδιο αναδιοργάνωσης, που εδώ και καιρό συζητιέται στους διαδρόμους του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Υψηλόβαθμοι κύκλοι του Κρεμλίνου υπογραμμίζουν ότι τα σχέδια του Γιέλτσιν (που εκτελεί και χρέη ανώτατου διοικητή των ενόπλων δυνάμεων) στοχεύουν στη μετεξέλιξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, σε μια μικρότερη και αποτελεσματικότερη δύναμη με κύριο χαρακτηριστικό την επιχειρησιακή ευελιξία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 12 August 1997 - 6:40:14 UTC