Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.8.1997

Στις ιδιαίτερα άσχημες καιρικές συνθήκες και την ολισθηρότητα του αεροδιαδρόμου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το χθεσινό δυστύχημα που συνέβη στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όταν αεροσκάφος τύπου Μπόινγκ 727 ξέφυγε από την πορεία του και προσγειώθηκε στα χωράφια, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανένας από τους 26 επιβάτες και το 8μελές πλήρωμα. Ο Γενικός Διευθυντής της Ολυμπιακής Αεροπορίας Μιλτιάδης Τσαγκαράκης συνεχάρη το πλήρωμα του αεροσκάφους για την άμεση επέμβασή του αλλά και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής που έσπευσαν στην περιοχή, καθώς, όπως είπε, υπήρχε κίνδυνος ανάφλεξης λόγω της διαρροής καυσίμων. Το Μπόινγκ 727 "Μέγας Αλέξανδρος" της Ολυμπιακής Αεροπορίας μεταφέρθηκε το πρωί σε υπόστεγο της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, όπου και εξετάζεται από τεχνικούς και εμπειρογνώμονες προκειμένου να διαπιστωθεί το μέγεθος των υλικών ζημιών που υπέστη. Σε ότι αφορά στις συνθήκες του δυστυχήματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αερολιμενικών αρχών ο κυβερνήτης του αεροσκάφους, Στέφανος Βασιλικός, έκανε τους σωστούς χειρισμούς, όταν διαπιστώθηκε ότι το αεροπλάνο κατευθυνόταν πλέον προς τη θάλασσα, με σκοπό να αποφευχθεί αεροπορική τραγωδία. Η εκδοχή της μηχανικής βλάβης φαίνεται να απομακρύνεται ενώ οι αρχές ερευνούν το στοιχείο ότι το αεροσκάφος προσγειώθηκε στη μέση του διαδρόμου και όχι στην αρχή κι έτσι δεν είχε στη διάθεση του την απαραίτητη απόσταση μέχρι να ακινητοποιηθεί.

Συγχαρητήρια εξακολουθεί να δέχεται η Ελλάδα για τη διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο άτοπες τις προκλητικές δηλώσεις του Πρίμο Νεμπιόλο. Τα συγχαρητήριά του για την μεγάλη επιτυχία της διοργάνωσης απευθύνει, με επιστολή του, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ. Ο κ. Σάμαρανκ εκφράζει την ευγνωμοσύνη του για τη συνεχή παρουσία του κ. Στεφανόπουλου στο στάδιο κατά τη διάρκεια των αγώνων ενώ απευθύνει στον Έλληνα πρόεδρο πρόσκληση να επισκεφθεί την έδρα της Επιτροπής και το Ολυμπιακό Μουσείο. Συγχαρητήρια επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και στον πρόεδρο της ελληνικής ΔΟΕ Λάμπη Νικολάου, χαρακτηρίζοντας εξαιρετική τη διοργάνωση του "Αθήνα '97", αφήνοντας πλήρως εκτεθειμένο τον πρόεδρο της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου. Απάντηση στις προκλητικές ανθελληνικές δηλώσεις του Πρίμο Νεμπιόλο, έδωσε και ο πρόεδρος της ιταλικής ολυμπιακής επιτροπής Μάριο Πεσκάντε ο οποίος τόνισε ότι η διοργάνωση του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου στην Αθήνα ήταν άψογη, ενώ η παρουσίαση της πόλης και των αθλητικών χώρων άριστη. "Η Αθήνα έχει καλύτερες συνθήκες σε σχέση με το παρελθόν για να αναλάβει τους Ολυμπιακούς αγώνες", πρόσθεσε ο κ.Πεσκάντε.

Πόντιοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό, άρχισαν να κατασκηνώνουν ήδη στην περιοχή γύρω από την Παναγία Σουμελά, στο Βέρμιο της Ημαθίας, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας και να παρακολουθήσουν τις τετραήμερες εκδηλώσεις, που ξεκινούν αύριο, για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου. Η συμμετοχή των προσκυνητών εφέτος αναμένεται να ξεπεράσει την περυσινή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά", Γιώργο Τανιμανίδη, και το ξεχωριστό γεγονός θα είναι η παράδοση στο Ίδρυμα της χρυσοκέντητης παράστασης του Ιερού Επιταφίου. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ θα παραβρεθούν βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, εκκλησιαστικών και στρατιωτικών αρχών και διαφόρων φορέων. Η επίσημη λιτάνευση της αγίας εικόνας της Παναγίας Σουμελά θα γίνει στις 10.30' το πρωί της Παρασκευής, αμέσως μετά τη δοξολογία για την ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Αισιοδοξία για τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας εκφράζουν ξένοι παρατηρητές ενώ συνεχίζεται η διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Το πρωί πραγματοποιήθηκε πρόγευμα εργασίας μεταξύ των κυρίων Κόρντοβεζ, Κληρίδη και Ντενκτάς, ενώ ακολούθησε σύσκεψη του Τουρκοκύπριου ηγέτη με την Τουρκική αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείται ο Ινάλ Μπατού. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, καθώς, όπως είπε, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν διαμηνύσει και στις δύο πλευρές ότι επιθυμούν μορατόριουμ σχετικά με όσα διεξάγονται στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Ερωτηθείς, εξάλλου, αν πρόκειται να αποχωρήσει από τη διαδικασία του διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα διακόψει το διάλογο, επανέλαβε ωστόσο ότι αν συνεχιστεί η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα δημιουργηθεί αδιέξοδο στις συνομιλίες.

Αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στο εθνικό οδικό δίκτυο, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας ενόψει του Δεκαπενταύγουστου. Το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει ήδη προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια, κυρίως για την Τήνο και την Πάρο, ενώ τα εισιτήρια των πλοίων για τα νησιά του Αιγαίου για τις επόμενες δύο μέρες έχουν εξαντληθεί. Έκτακτες πτήσεις έχει προγραμματίσει η Ολυμπιακή Αεροπορία ενώ από αύριο θα τεθούν σε ισχύ και τα έκτακτα μέτρα της τροχαίας στις εθνικές οδούς. Σε ότι αφορά στις καιρικές συνθήκες για τις επόμενες μέρες, ο άστατος καιρός με βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές θα διατηρηθεί μέχρι την Πέμπτη σε όλη τη χώρα, ενώ από την Παρασκευή οι βροχές θα περιοριστούν στα ορεινά.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας κινδύνεψε σοβαρά σε σύγκρουση τριών αυτοκινήτων το πρωί στο 180ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Το δυστύχημα έγινε όταν ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με ξένες πινακίδες επιχείρησε επιτόπια στροφή και συγκρούστηκε με άλλα δύο αυτοκίνητα. Νεκροί είναι ο Δημήτρης Παπανδρέου, 41 χρόνων, ο γιος του Γιάννης, 6 χρόνων και η Σταματίνα Νικολάου 40 χρόνων. Τα ονόματα των άλλων δύο νεκρών ανδρών δεν έγιναν γνωστά.

Με εκπροσώπους της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου θα συναντηθούν αύριο μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP), προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση των τριών προτάσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου και έχει ως στόχο τη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης. Ο εκπρόσωπος τύπου της UNFICYP Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, δήλωσε ότι προγραμματίζεται συνάντηση και με μέλη των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων. Ο κ.Ροκοζέφσκι, ερωτηθείς εάν στο τραπέζι των συνομιλιών βρίσκονται οι τρεις προτάσεις που είχαν υποβληθεί παλαιότερα, δηλαδή η επέκταση της απαγκίστρωσης, κανόνες εμπλοκής και χρήση άσφαιρων πυρών, απάντησε θετικά.

Νέες ελπίδες για την καταπολέμηση της μάστιγας του AIDS, αναμένεται να δημιουργήσουν οι κλινικές δοκιμές πάνω σε λεμφοκύτταρα που ξεκίνησε ομάδα Αυστραλών επιστημόνων στο νοσοκομείο Σεντ Βίνσεντ στο Σίδνεϊ. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της επιστημονικής ομάδας, οι κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα διαρκέσουν ένα χρόνο, στηρίζονται στη μεταφορά γενετικά τροποποιημένων κυττάρων από υγιείς ανθρώπους στους δίδυμους αδερφούς τους που είναι φορείς του ιού, με την ελπίδα ότι τα κύτταρα αυτά θα καταπολεμήσουν την ασθένεια. Σκοπός δηλαδή των πειραμάτων είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο τα λεμφοκύτταρα που έχουν τροποποιηθεί για να καταπολεμούν κυρίως το AIDS είναι σε θέση να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου που έχει προσβληθεί από τον ιό.

Επανέρχεται στη Βουλή το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα και συμπληρώνονται τα αδειανά έδρανα του αλβανικού κοινοβουλίου με την προσέλευση στην απογευματινή συνεδρίαση των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα είχε αποφασίσει πριν από δύο εβδομάδες να μην συμμετάσχει στις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής, διότι όπως ισχυρίζονταν οι εκλογές της 29ης Ιουνίου έγιναν υπό την απειλή των όπλων και χωρίς να έχει τη δυνατότητα το κόμμα να κάνει προεκλογική εκστρατεία στη Νότια Αλβανία. Διαφωνία για την ενέργεια αυτή είχε εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Μέξι ο οποίος επέμενε πως το Δημοκρατικό Κόμμα έπρεπε να είχε μπει στη Βουλή από την πρώτη μέρα, διότι εκεί δίνεται η μάχη του πολιτικού αγώνα. Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Δημοκρατικού Κόμματος το πρώτο βήμα των Δημοκρατικών στη Βουλή αναμένεται να είναι η ανάγνωση δήλωσης σχετικά με τις εκλογές και τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης.

Την άρση, μέχρι το τέλος τους έτους, του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης που ισχύει τα τελευταία δέκα χρόνια στις περιοχές της νοτιανατολικής Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των τοπικών αρχών, εξήγγειλε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η Επιτροπή αυτή είναι μεν κυβερνητική ωστόσο οι αποφάσεις της δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα και για να τεθούν σε εφαρμογή πρέπει προηγουμένως να εγκριθούν από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Όπως τόνισε ο Ετζεβίτ εξηγώντας τους λόγους της απόφασης, η δράση των ανταρτών στις εννέα αυτές επαρχίες που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα έχει μειωθεί και αυτό που τώρα προέχει, "είναι η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Ν.Α. Τουρκίας, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να επιστρέψουν στα χωριά τους όσοι είχαν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν".

Μικρή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1642,36 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 0,65%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 9,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Άστατος καιρός προβλέπεται αύριο κυρίως στα ηπειρωτικά με παροδικές βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στην ηπειρωτική χώρα και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου ο καιρός θα είναι άστατος, κατά περιόδους νεφελώδης με σποραδικές βροχές και καταιγίδες, κυρίως τις απογευματινές ώρες. Στην υπόλοιπη χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 έως 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 31 και στα νησιά του Αιγαίου από 20 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με βροχή ή καταιγίδα κυρίως τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 13 August 1997 - 17:51:22 UTC