Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:00 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-16.08.97

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη- Ντενκτάς που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο Μοντρέ της Ελβετίας. Ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβέζ επέρριψε την αποτυχία των συνομιλιών στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε ωστόσο ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα συνεχιστεί στη βάση των νομικών εγγράφων που θα υποβάλλουν οι δύο πλευρές.

"Τίποτε δεν προέκυψε από τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό", δήλωσε ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος προειδοποίησε ότι η ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να καθυστερήσει. Ο Κύπριος Πρόεδρος αποκάλυψε ότι πρότεινε στον Ντενκτάς την υπογραφή κοινής διακήρυξης για λύση του κυπριακού μέσω των διαπραγματεύσεων, αλλά συνάντησε την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Ο Ραούφ Ντενκτάς κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις με την απόφασή της να αρχίσουν τον επόμενο χρόνο οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση. Τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι το Δεκέμβριο -οπότε και θα επικυρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000- για να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της και επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση.

Χρήσιμες χαρακτήρισε τις συνομιλίες Κληρίδη-Ντενκτάς ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Ρούμπιν, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε ο στόχος για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ δεν αναμένουν άλλο γύρο συνομιλιών μέχρι τις εκλογές στην Κύπρο, τόνισε.

Αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, ότι δεν υπάρχει τίποτε προς διαπραγμάτευση στο Αιγαίο, απηύθυνε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του στην Τήνο. "Δεν υπάρχει τίποτε για διαπραγμάτευση στο Αιγαίο. Υπάρχουν μόνο οι διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες και το μήνυμα αυτό στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση και σε εκείνους που θέλουν να αμφισβητήσουν τα σύνορα μας", είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα μήνυμα ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και αποφασιστικότητας. "Αν θέλει η Τουρκία να μπει στην Ευρωπαική Ενωση έχει την υποχρέωση να αποδεχτεί το αδιαπραγμάτευτο των συνόρων, των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών", τόνισε ο υπουργός και προειδοποίησε πως όποιος αποδεχτεί αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο, τότε "πρέπει να είναι έτοιμος να αποδεχτεί αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου στα Στενά του Βοσπόρου και στη Μαύρη Θάλασσα".

Τριήμερη επίσκεψη στη Χίο πραγματοποιεί από σήμερα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.Βαρθολομαίος, κατόπιν προσκλήσεως της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ). Σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει το μεσημέρι στο Ομήριο Πνευματικό Κέντρο, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών θα ανακηρύξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη επίτιμο Πρόεδρο της ΕΜΧ, ενώ θα του προσφερθεί ποσότητα μαστιχελαίου για την παρασκευή Αγίου Μύρου. Παράλληλα θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφιών από τον καθαγιασμό και την παρασκευή του Αγίου Μύρου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο κ.Βαρθολομαίος θα περιοδεύσει στα "μαστιχοχώρια" της Χίου, ενώ συμβολικά στην Καλιμασιά θα "κεντήσει" ένα μαστιχόδενδρο.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχτηκαν χθες στα κατεχόμενα, όταν 660 Ελληνοκύπριοι προσκηνυτές, στην πλειοψηφία τους πρόσφυγες από την Καρπαθία, μετά από 23 χρόνια προσκύνησαν και παρακολούθησαν Θεία λειτουργία και πάλι στη Μονή του Αποστόλου Ανδρέα, όπου, πριν από την εισβολή, πραγματοποιούνταν κάθε χρόνο το Δεκαπενταύγουστο μεγάλη γιορτή για τη Μεγαλόχαρη. Οι προσκηνυτές, μεταξύ των οποίων και κληρικοί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας, επιβιβάστηκαν το πρωί σε λεωφορεία των κατεχομένων, στη περιοχή του οδοφράγματος του Λύδρα Πάλλας στη Λευκωσία. Το προσκύνημα, που είχε προγραμματισθεί και αναβληθεί πολλές φορές, πραγματοποιήθηκε ύστερα από την πρόσφατη συμφωνία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για ανθρωπιστικά θέματα.

Ασύλληπτοι παραμένουν οι δράστες της δολοφονίας του γουνέμπορου της Καστοριάς, Σάββα Γιλαντζίδη, 50 χρονών, και του 24χρονου γιου του Στέλιου, παρά το ανθρωποκυνηγητό που εξαπέλυσε η αστυνομία. Οι έρευνες, τις οποίες παρακολουθούν ανάστατοι οι κάτοικοι της Καστοριάς, προσανατολίζονται στη ρώσικη μαφία που δρα στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα και με την κατάθεση του μικρότερου γιου του γουνέμπορου Κώστα, 22 χρονών, που γλίτωσε από τους δράστες του εγκλήματος, οι πέντε δολοφόνοι είχαν ξενική προφορά, μάλλον ρώσικη.

Τρείς νέοι υφυπουργοί που προέρχονται από το Κόμμα Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων συμπεριλαμβανονται στα ονόματα των υφυπουργών που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Φάτος Νάνο. Ο αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, Ανδρέας Μάρτος, καθηγητής Γεωλογίας στο πανεπιστήμιο Τιράνων αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Παιδείας και ο αντιπρόεδρος του ΚΕΑΔ, Γκιόργκι Λέκα, αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας και Μετανάστευσης, ενώ ο Θανάσης Πότσης είναι ο νέος υφυπουργός Τουρισμού. Με την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων υφυπουργών, το ΚΕΑΔ, σύμφωνα με δημοσοσίευμα αλβανικής εφημερίδας, μπορεί να θεωρηθεί το κόμμα με τους περισσότερους υφυπουργούς στην κυβέρνηση Νάνο.

Την αποστολή στην Αλβανία ιταλικής στρατιωτικής δύναμης επτακοσίων ανδρών η οποία θα συμβάλλει στην αναδιοργάνωση των αλβανικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο κυβερνήσεις, ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Αμυνας. Η νέα αποστολή θα καταφθάσει στην Αλβανία το Σεπτέμβριο και η διάρκεια παραμονής της θα είναι πεντάμηνη. Το συντονισμό της νέας αυτής επιχείρησης έχει αναλάβει ο Ιταλός στρατηγός Λουίτζι Καντόνι, που βρίσκεται ήδη στα Τίρανα.

Κανονικά λειτουργεί το τελωνείο της Κακαβιάς στην Αλβανία. Μια κοινή επιχείρηση της αλβανικής διεύθυνσης τελωνείων, του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της διεύθυνσης 21 των ευρωπαϊκών τελωνείων, έθεσε τέρμα στη χαώδη κατάσταση κατάσταση που επικρατούσε στο τελωνείο Κακαβιάς στα σύνορα με την Ελλάδα. Δια μέσου του τελωνείου αυτού διακινείται ο μεγαλύτερος όγκος των εμπορευμάτων. Εξάλλου άρχισαν να αναδιοργάνονται, στα πλαίσια των κυβερνητικών μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τα τελωνεία που επί μήνες, λειτουργούσαν υποτυπωδώς.

Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν χθες στην Κωνσταντινούπολη κατά τη διάρκεια συγκρούσεων φανατικών ισλαμιστών με τις δυνάμεις της αστυνομίας. Οι ισλαμιστές διαμαρτύρονται για την πρόθεση της κυβέρνησης Γιλμάζ να παρατείνει τη διάρκεια της υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Τουρκία με στόχο την αποτροπή φοίτησης των παιδιών στα θρησκευτικά σχολεία.

Την πρόθεσή της να ιδρύσει δικό της κόμμα στη βάση του δικαίου και της δημοκρατίας ανακοίνωσε χθες η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου ακύρωσε την απόφαση που πήρε στις 11 Αυγούστου η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του Μαυροβουνίου, με την οποία πιστοποιόταν η υποψηφιότητα του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, ως υποψηφίου του κυβερνώντος "Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών" (DPS) του Μαυροβουνίου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή, καθώς θεώρησε ότι ένα κόμμα δεν μπορεί να έχει δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές. Πάντως, στενοί συνεργάτες του Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, δήλωσαν σήμερα ότι θα καταφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας για την επανεξέταση της σημερινής απόφασης, με την οποία ως "νόμιμος" υποψήφιος του DPS για τις προεδρικές εκλογές του Μαυροβουνίου, αναγνωρίζεται ο Τζουκάνοβιτς και όχι ο Μπουλάτοβιτς.

Σχεδόν αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό χαρακτηριστικό τις τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και λίγες βροχές στα ορεινά προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι εως 4 μποφόρ στο Ιόνιο, εως 5 στα ανατολικά και εως 6 στα νότια. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 16 εως 30 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά από 22 εως 29 και στην υπόλοιπη χώρα από 18 εως 32. Στη Θεσσαλονίκη θα επικρατήσουν νεφώσεις, οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί εως 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 16 August 1997 - 8:05:20 UTC