Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 15:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.08.97

"Ο Ντενκτάς δεν έχει δικαίωμα να λέει στην Ευρωπαϊκή Ενωση τι θα κάνει" τόνισε σήμερα ο Βρετανός αξιωματούχος για το Κυπρικό Σερ Ντέιβιντ Χάνει, απαντώντας έτσι στις προκλητικές δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη. Επιπλέον, ο αξιωματούχος της Μεγάλης Βρετανίας, χώρας που προεδρεύει αυτό το μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, υπογράμμισε κατηγορηματικά ότι "δεν πρόκειται να μεταβληθεί η απόφαση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο".

Προειδοποίηση ότι δεν πρόκειται να παραστεί ξανά σε απευθείας συνομιλίες, αν ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει να δηλώνει ότι δε θα συζητήσει την ουσία του Κυπριακού, λόγω της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, απηύθυνε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επιστρέφοντας από τη Γενεύη. Αναφερόμενος στις συνομιλίες στο Μοντρέ, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος, επισημαίνοντας ότι είναι γενικά παραδεκτό, και από εκείνους που ήταν στον ''έξω κύκλο'' των συνομιλιών, ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς. ''Ο Ντενκτάς δεν πήγε εκεί για να διαπραγματευτεί, αλλά για να προσπαθήσει να παρεμποδίσει την πορεία μας προς την Ευρώπη'', είπε ο κ.Κληρίδης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι ''δεν το πέτυχε, καθώς όσοι ήσαν εκεί από την Ευρώπη δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να αλλάξει τις αποφάσεις που πήρε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο''.

Από την πλευρά του ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε και χθες αδιάλλακτος και προκλητικός, δηλώνοντας ότι "για μας οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό έχουν κλείσει, μέχρι η Ευρωπαϊκή Ενωση πάρει μια νέα απόφαση. Ο αρχηγός του ψευδοκράτους είχε κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τορπίλισε τις διαπραγματεύσεις, με την απόφασή της να αρχίσουν τον επόμενο χρόνο οι συνομιλίες για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση. Τόνισε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αναμένει μέχρι το Δεκέμβριο -οπότε και θα επικυρωθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "Ατζέντα 2000"- για να καθορίσει τις επόμενες ενέργειές της και επανέλαβε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη νόμιμη κυβέρνηση.

Σύντομη συζήτηση για το Κυπριακό με τον πρόεδρο Κλίντον είχε την περασμένη Παρασκευή ο ειδικός μεσολαβητής των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή", η οποία δημοσιεύεται σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Κλίντον θέλει να γίνει κατανοητό από όλους στην περιοχή ότι υποστηρίζει θερμά την εξεύρεση διζωνικής δικοινοτικής λύσης. Ο κ. Χόλμπρουκ σημείωσε ότι δεν πρόκειται να επισκεφθεί την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία στο εγγύς μέλλον, και ότι ο μόνος αξιωματούχος που θα επισκεφθεί την περιοχή το Σεπτέμβριο θα είναι ο νέος συντονιστής για το Κυπριακό, ο Τομ Μίλερ. Ως προς τις συνομιλίες Κληρίδη- Ντενκτάς στο Μοντρέ, ο Ρ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατάφερε να "σπάσει τον πάγο" και να φέρει σε απευθείας συνομιλίες τους δύο άνδρες, ενώ για το αδιέξοδο που παρατηρήθηκε σχολίασε ότι και οι δύο είναι πολύ δύσκολοι διαπραγματευτές. Στην ερώτηση αν το αδιέξοδο στο Μοντρέ θα επηρεάσει την ελληνοτουρκική Συμφωνία της Μαδρίτης, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε ότι δεν πιστεύει κάτι τέτοιο, επειδή οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό είναι δύο ξεχωριστά θέματα.

"Ο Αμερικανός μεσολαβητής πρέπει να δράσει ως καταλύτης και δεν πρέπει να επιβάλει ένα σχέδιο" δήλωσε, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών της, εμφανώς δυσαρεστημένη με το ενδεχόμενο αμερικανικής παρέμβασης, η τουρκική πλευρά.

Εμμεση πρόσκληση στην Αγκυρα για ένα νέο κύκλο συζητήσεων, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης, απηύθυνε ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, με αφορμή τη λήξη του μονομερούς μορατόριουμ πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών στο Αιγαίο από την Τουρκία.

"Την αποκλειστική ευθύνη της τουρκοκυπρικής πλευράς" για το ναυάγιο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία, επισημαίνει ο Συνασπισμός, που υποστηρίζει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να εμμείνει, χωρίς υπαναχωρήσεις, στη γραμμή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, γραμμή που ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση. Επιπλέον, σημειώνει ότι η στρατηγική της ελληνικής πλευράς "δε μπορεί να αρκείται στο σχολιασμό της προκλητικής τουρκικής πολιτικής".

''Τα αποτελέσματα του Μοντρέ διευκολύνουν την προώθηση διεργασιών και μέτρων σύμφωνα με τις επιλογές των ΗΠΑ και της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην περιοχή'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ που προειδοποιεί ότι "οι εξελίξεις κάνουν ακόμα πιο ορατούς τους κινδύνους διχοτόμησης της Κύπρου και ορθώνουν νέα εμπόδια στη μόνη βιώσιμη λύση που είναι το ανεξάρτητο, ομόσπονδο, με ενιαία διεθνή κυριαρχία Κυπριακό κράτος''.

Την ευχή να βελτιωθούν με σταθερά βήματα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, προς όφελος των δύο λαών εξέφρασε ο οικουμενικός πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, Βαρθολομαίος, ο οποίος επισκέπτεται τη Χίο. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε και στην ελληνική ομογένεια της Κωσταντινούπολης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και τόνισε ότι "θα μείνουμε για πάντα εκεί συνεχιστές μιας μεγάλης και ένδοξης ιστορικής παράδοσης". Τον πατριάρχη υποδέχτηκαν οι υπουργοί Αιγαίου και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελισσάβετ Παπαζώη και Σταύρος Σουμάκης, ο δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος και εκπρόσωποι τοπικών αρχών. Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Ιωάννης Χατζηφώτης, διευκρίνισε ότι η επίσκεψη του πατριάρχη στην Αθήνα αναβλήθηκε για λόγους υγείας του αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου έχουν διορία οι Αλβανοί να παραδώσουν το σύνολο των όπλων που κατέχουν, ενώ τα βαρέα όπλα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Στην αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με διάταγμα που εξέδωσαν χθες τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας, θα υποστούν ποινές κάθειρξης μέχρι και οκτώ χρόνων.

Δύο φορές εντός ολίγων ημερών το αλβανικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί για εξηγήσεις τους Έλληνες διπλωμάτες στα Τίρανα για συμβάντα στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, σε επεισόδιο στην περιοχή του Γράμμου, Έλληνες στρατιώτες σκότωσαν τον Αλβανό πολίτη Νεκί Λουμάνι και αιχμαλώτισαν άλλους οκτώ. Ο διευθυντής της περιφερειακής διεύθυνσης του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκαστριό Ρόμπο, κάλεσε αργά προχθές τα μεσάνυχτα το γραμματέα της ελληνικής Πρεσβείας, Κωνσταντίνο Κόλια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Ρόμπο δήλωσε στον Έλληνα διπλωμάτη ότι η αλβανική κυβέρνηση, όντως αποφασισμένη να διαφυλάξει τις σχέσεις συνεργασίας και κατανόησης με την ελληνική, ζητάει από τις ελληνικές αρχές να διακρίνουν τους εγκληματίες από τους τίμιους και φτωχούς πολίτες. Ζητήθηκε επίσης από την ελληνική πλευρά η θεσμοθέτηση των επαφών των διασυνοριακών επιτροπών για να αποφεύγονται επεισόδια τέτοιας φύσης. Την περασμένη Τετάρτη, για ανάλογο επεισόδιο στην ίδια περιοχή, διαμαρτυρήθηκε, καλώντας τον Έλληνα Πρέσβη στα Τίρανα, ο ίδιος ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο.

Ενταση των ρυθμών σε όλους τους τομείς του κυβερνητικού έργου θα ζητήσει από τους υπουργούς ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά την επιστροφή του από τις διακοπές, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων. "Φθινοπωρινή επίθεση σε όλα τα μέτωπα" ετοιμάζει ο πρωθυπουργός, γράφει η εφημερίδα "Το Βήμα", η οποία σημειώνει πως ο κ. Σημίτης δε θα προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές αλλαγές στο κόμμα και την κυβέρνηση, αλλά σε κινήσεις για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία τους. Τα μέτωπα στα οποία αναμένεται να εκδηλωθούν οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού είναι τα εθνικά θέματα, η οικονομία, ο κοινωνικός διάλογος, η Κεντροαριστερά, η αντιμετώπιση της αντιπολίτευσης, αλλά και των διαφωνούντων μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα ο κ. Σημίτης ετοιμάζεται και για την ομιλία του στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στις 5 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα πάντα με "Το Βήμα" ο πρωθυπουργός θα κινηθεί σε χαμηλούς τόνους και θα προσπαθήσει να πείσει ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πρωτίστως για τα αποτελέσματα και την προσέγγιση των στόχων και όχι για εντυπωσιασμούς. Ως προς τα έργα που αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να επισημάνει ότι θα ξεπεραστούν σύντομα τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ζήτημα του μετρό της Θεσσαλονίκης και θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση. Ακόμα θα ανακοινώσει τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τη λειτουργία του νοσοκομείου "Παπαγεωργίου".

Ιδιαίτερο βάρος στην επιτάχυνση των ρυθμών για την οργανωτική ανασυγκρότηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα από τις διακοπές του. Οπως γράφει η εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" ο κ. Καραμανλής έχει πάρει τις αποφάσεις του για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει, ώστε να παρουσιαστεί ο σύγχρονος πολιτικός λόγους του κόμματος, να καταγγελθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, να προβληθούν οι θέσεις για την εξωτερική πολιτική, τη διαφάνεια και τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, καθώς και να γίνουν φανερές οι διαφορές ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με στελέχη του κόμματος και θα ξεκινήσει περιοδείες στην περιφέρεια με πρώτο σταθμό την Ηπειρο.

Η κυπριακή Αστυνομία αναζητεί νεαρό άνδρα, περίπου 30 χρόνων, αγνώστων στοιχείων, για το φόνο του 37χρονου Τουρκοκύπριου ψαρά, Νιτζιάν Νετζίπ, που έγινε χθες το πρωί στη Λεμεσό. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο δράστης είναι γεροδεμένος, ύψους 1.70 μέχρι 1.80 μ, και την ώρα του φόνου φορούσε κοντό παντελόνι τζιν και μαύρη εφαρμοστή φανέλα με κοντά μανίκια. Ο δράστης, που φορούσε κουκούλα, έριξε εναντίον του Νετζίπ έξι σφαίρες, σχεδόν εξ'επαφής, στην τουρκοκυπριακή συνοικία της Λεμεσού και απομακρύνθηκε πεζός. Στο παρελθόν ο Νετζίπ είχε συλληφθεί ως ύποπτος για υπόθεση κατασκοπείας υπέρ των Τούρκων και είχε αφεθεί ελεύθερος, καθώς δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία. Πάντως, οι κυπριακές αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία να σχετίζεται με την υπόθεση αυτή, ενώ εξετάζουν και την πιθανότητα να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Εκτακτα μέτρα λαμβάνει η τροχαία για την επιστροφή των εκδρομέων του τριημέρου. Τραγικός ήταν πάντως ο απολογισμός και αυτής της εξόδου. Από την Πέμπτη μέχρι σήμερα το απόγευμα, 19 άτομα σκοτώθηκαν και 353 τραυματίστηκαν σε 234 τροχαία σε ολόκληρη τη χώρα.

"Η Ρώμη δεν μπορεί να διοργανώσει κανένα μεγάλο αθλητικό γεγονός, χωρίς αυτό να εξελιχτεί σε όργιο οικονομικών καταχρήσεων και ανικανότητας", αναφέρει σε χθεσινό της δημοσίευμα, με τίτλο "Διαφθορά σε Ολυμπιακό μέγεθος", η βρετανική εφημερίδα "Iντιπέντεντ", που υποστηρίζει ότι η ιταλική πρωτεύουσα δεν έχει τις δυνατότητες να αναλάβει την Ολυμπιάδα του 2004 και χαρακτηρίζει ειρωνικά τα στατιστικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο φάκελο για τη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας.

Με αίτημα να τους δίνεται από την ΕΥΔΑΠ το 6% από την εκμετάλευση των νερών του Μόρνου, οι κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο φράγμα του ποταμού.

Νεκρός περισυλλέχτηκε χθες το απόγευμα από θαλάσσια περιοχή της Λευκάδας, ο 28χρονος Κώστας Μαρμαρινός. Ο Μαρμαρινός ήταν ερασιτέχνης ψαροτουφεκάς και προχώρησε σε κατάδιση με τον φίλο του Μιχάλη Πανόπουλο, 31 ετών. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το λιμεναρχείο, παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των δυτών και κατάφερε να ανακτήσει τις αισθήσεις του, μετά από δύο ώρες.

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, στη διάρκεια του αποχαιρετιστήριου δείπνου, οι σύνεδροι που έλαβαν μέρος στα 75χρονα της ΑΧΕΠΑ, χαιρέτισαν την Ατλάντα, όπως σημειώνει στην ανταπόκρισή της η ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης "ΠΡΩΙΝΗ". Σημαντικές ομιλίες από τους ηγέτες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας χάραξαν τους προσανατολισμούς και τις κατευθύνσεις για το μέλλον της ελληνικής παρουσίας στην αμερικανική ήπειρο.

Με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Σπυρίδων, διαβεβαίωσε ότι η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου δεν πρόκειται να κλείσει, αντίθετα απ' ότι γράφηκε και ειπώθηκε κατ' επανάληψη.Μιλώντας στο δείπνο της ΑΧΕΠΑ, στην Ατλάντα, υπογράμμισε ότι η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου "δεν πρόκειται να κλείσει. Και σας το λέγω αυτό", τόνισε ο άγιος Αμερικής "με τον πιο υπεύθυνο, επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο. Δε θα κλείσει η Ακαδημία. Και θα δώσουμε στα παιδιά μας την κατάλληλη εκπαίδευση".

Σχεδόν αίθριο καιρό σε ολόκληρη τη χώρα, με βασικό χαρακτηριστικό τις τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς εως μέτριοι και τοπικά στο Αιγαίο ισχυροί. Η θερμοκρασία στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από 17 εως 31 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 18 εως 34, στα νησιά από 22 εως 30. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 εως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 17 August 1997 - 16:05:28 UTC