Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-08-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.8.1997

Συνεχή εγρήγορση από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και από τον απόδημο Ελληνισμό ζητά η κυβέρνηση, προκειμένου να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία στο Κυπριακό. Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ''η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι η δημιουργηθείσα κατάσταση μετά τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό απαιτεί συνεχή εγρήγορση και αντίδραση στην τουρκική αδιαλλαξία από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα, την Κύπρο καθώς και από τον απόδημο Ελληνισμό''.

Την ευθύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Νταγκλας Χέντερσον σε συνάντησή του στο Λονδίνο με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κορντοβεζ. Ο κ. Χέντερσον υπογράμμισε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, για να τονίσει στην τουρκική κυβέρνηση την ειδική υποχρέωση της χώρας να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί την κατάσταση, ενθαρρύνοντας λύση. Στο μεταξύ, ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ δήλωσε ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου είναι μονόδρομος και δεν πρόκειται να ανακληθεί.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναμένεται να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα προκειμένου να συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ύστερα και από την αδιάλλακτη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες του Μοντρέ.

Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό θα απευθύνει σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στα νησιά του Αιγαίου. Σε δηλώσεις του, χθες, για τα ελληνοτουρκικά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την ευχή να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών, για το καλό των λαών τους.

Συνεχίζονται οι εργασίες του 29ου παγκόσμιου συνεδρίου σεισμολογίας και φυσικής του εσωτερικού της γης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Χθες ο καθηγητής του ΑΠΘ Βασίλης Παπαζάχος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής έκανε λόγο για πιθανότητα σεισμικής δόνησης στη Νότια Ελλάδα, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τη στάση του απέναντι στις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Γεράσιμου Αρσένη σχετικά με την κατάργηση της επετηρίδας θα εξετάσει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ. Εξάλλου, οι καθηγητές πανεπιστημίου προσανατολίζονται σε απεργίες αν εντός του μηνός δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο που αφορά το μισθολόγιο του ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού των ΑΕΙ.

Γιορτή για τον αποχαιρετισμό των 50 παιδιών ομογενών της Ουκρανίας που φιλοξενούνται σε κατασκήνωση στη Χαλκιδική υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, διοργανώνεται αύριο στη Μεταμόρφωση. Υπενθυμίζεται ότι η κατασκήνωση λειτουργεί από την 1η Αυγούστου για 150 παιδιά παλιννοστούντων ομογενών, εκ των οποίων 50 προέρχονται από την Ουκρανία και 15 από τη Βόρεια Ήπειρο.

Διημερίδα με θέμα "Ναρκωτικά: ο δρόμος της ψευδαίσθησης και της πραγματικότητας" θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 30 και 31 Αυγούστου, με πρωτοβουλία της ΕΤ -3 και με την ευκαιρία μετάδοσης από το κρατικό κανάλι της σειράς ντοκιμαντέρ "Ναρκωτικά στην Ευρώπη". Στη διημερίδα, θα παρουσιαστούν θέματα που αφορούν την πρόληψη και τις νέες θεραπευτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της μάστιγας, καθώς και ο νέος ρόλος της Ευρώπης στη Διεθνή των ναρκωτικών, αλλά και η σχέση των ναρκωτικών με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Υπέρ της ανάληψης της Ολυμπιάδας 2004 από την Αθήνα τάχθηκε το 62% των ερωτηθέντων σε τηλεφωνική δημοσκόπηση που διενήργησε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC. Tη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας από τη Ρώμη υποστήριξε μόνο το 5% των ερωτηθέντων.

Νέες, πρόωρες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση εξήγγειλε από το Αργυρόκαστρο ο πρόεδρος της αλβανικής βουλής κ.Σκεντέρ Γκινούσι. Ο κ. Γκινούσι είπε ότι σε πρώτη φάση θα αποκατασταθούν οι εξουσίες των τοπικών αρχών όπως αυτές είναι σήμερα με βάση τις αμφισβητηθείσες από την τότε αντιπολίτευση και νυν κυβέρνηση, εκλογές του Οκτωβρίου 1996 με νέες εκλογές μόνο για τις θέσεις, οι εκλεγμενοι κάτοχοι των οποίων είτε δε συμμετέχουν, ειτε τις έχουν εγκαταλείψει, ενώ στο δεύτερο στάδιο θα αρχίσουν οι διαδικασίες για νέες εκλογές σε εθνικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της αλβανικής βουλής επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει το νόμο και τη τάξη απειλώντας με παραπομπή στα δικαστήρια όσων δεν επιστρέψουν τα όπλα που έχουν στην κατοχή τους.

Τη Σόφια πρόκειται να επισκεφθεί στις 4 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, προκειμένου να λάβει μέρος στη Σύνοδο της Ατλαντικής Λέσχης που θα πραγματοποιηθεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα από τις 4 έως τις 6 Οκτωβρίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βουλγαρική εφημερίδα ''Στάνταρτ''. Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνάντηση, κατά την οποία θα συζητηθούν θέματα σχετικά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και τη νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, θα συμμετάσχουν ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Χαβιέρ Σολάνα και ο πρόεδρος της ΔΕΕ, Ζοσέ Κουτιλέιρο

Συνάντηση των προέδρων των βαλκανικών χωρών στη Βάρνα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο προετοιμάζει ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, αναφέρει σε δημοσίευμά της η βουλγαρική εφημερίδα ''168 Ωρες'', επικαλούμενη καλά ενημερωμένους κύκλους. Ο κ.Στογιάνοφ δήλωσε ήδη, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι θα συναντηθεί στη Βάρνα με τους προέδρους της Ρουμανίας και της Τουρκίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου και Σουλειμάν Ντεμιρέλ, αντίστοιχα, με αφορμή την εγκατάσταση τηλεοπτικού δορυφόρου που θα συνδέει τις τρεις χώρες. Ενώ πιστεύει πως θα πρέπει να προσκαλέσει στη συνάντηση αυτή και τους προέδρους της Ελλάδας, Κωστή Στεφανόπουλο, της Π.Γ.Δ.Μ, Κίρο

Στη "σταδιακή υλοποίηση σχεδίων που αφορούν στη μερική ενοποίηση και στη συνεργασία" Τουρκίας και κατεχομένων συμπυκνώνεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης της γειτονικής χώρας για την Κύπρο, σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο υπουργός της Τουρκίας υποστήριξε μάλιστα ότι "η πολιτική αυτή δεν είναι αντιδραστική, αλλά αποτελεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του ίδιου του δίκιου της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου". Ερωτηθείς ποια λύση για την Κύπρο θα ήταν ρεαλιστική, ισχυρίστηκε ότι "λύση που δε θα έχει την έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς, της ελληνοκυπριακής διοίκησης και της Τουρκίας και της Ελλάδας από κοινού, ως δύο μητέρων- πατρίδων, δηλαδή λύση που δε μοιράζει την κυριαρχία, δε μπορεί να είναι ρεαλιστική".

Άστατος θα είναι σήμερα ο καιρός, με τοπικές βροχές και καταιγίδες στην ηπειρωτική χώρα, το μεσημέρι και το απόγευμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 32 και στα νησιά από 22 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι και το απόγευμα θα πυκνώσουν και θα σημειωθεί βροχή και πιθανόν καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 19 August 1997 - 7:05:22 UTC