Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 18:08 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21.8.1997

Για τις κατευθυντήριες γραμμές της εθνικής οικονομίας, που προσδιορίστηκαν σήμερα στη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, θα ενημερώσει αύριο τον πρωθυπουργό ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννος Παπαντωνίου. Σε δηλώσεις του, μετά τη σημερινή σύσκεψη, ο κ. Παπαντωνίου έδωσε το στίγμα του νέου προϋπολογισμού με τη φράση "λιτότητα στο κράτος", ενώ επισήμανε ότι το 1998 θα είναι το έτος της εμπέδωσης των μεγάλων φορολογικών μεταρρυθμίσεων της τελευταίας τετραετίας. Ο Υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού του 1997 και έκανε λόγο για "Κασσάνδρες που οιωνοσκοπούν αποκλίσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στον κρατικό προϋπολογισμό". Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επιτάχυνση του ρυθμού είσπραξης των δημοσίων εσόδων, τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών και την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Τους άξονες της οικονομικής πολιτικής θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στα εγκαίνια της 62ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Αύριο, εξάλλου, θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να προσδιορίσει την περαιτέρω δράση της.

Καθοριστική για τη στάση των εκπαιδευτικών είναι η σημερινή ευρεία σύσκεψη όλων των εκπαιδευτικών φορέων που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ΟΛΜΕ. Η ομοσπονδία των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης, που αντιδρά στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, πρότεινε για τις 3 Σεπτεμβρίου πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής περιόδου, με αφορμή τις εξαγγελίες Αρσένη για την κατάργηση της επετηρίδας και τις αλλαγές στα Λύκεια. Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος, δήλωσε σήμερα ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει ήδη λάβει την απόφαση για κατάργηση της επετηρίδας και διευκρίνισε ότι ο διάλογος που θα μπορούσε να διεξαχθεί με τους εκπαιδευτικούς θα αφορά μόνο τον τρόπο κατάργησης της επετηρίδας.

Είκοσι επτά σεισμοί μεγέθους άνω των έξι Ρίχτερ αναμένονται στην Ελλάδα στη δεκαπενταετία 1996-2010 όπως ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια του 29ου διεθνούς συνεδρίου της IASPEI στη Θεσσαλονίκη. Όπως τόνισε κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του με θέμα "Time dependent seismicity in Greece" (Χρονικώς εξαρτώμενη σεισμικότητα στην Ελλάδα), ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Γιώργος Καρακαϊσης, ο μέσος όρος ισχυρών σεισμών μεγέθους άνω των 6 Ρίχτερ είναι 20 ανά δεκαπενταετία, ενώ για την περίοδο 1996-2010 εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση της σεισμικότητας και θα γίνουν 27 σεισμοί. Ο κ. Καρακαϊσης παρουσίασε μάλιστα και χάρτη με τις περιοχές όπου υπάρχουν πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί, τον οποίο όμως απέφυγε να δώσει στη δημοσιότητα και να αναφέρει συγκεκριμένα περιοχές, ενώ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι θέμα ημερών η ενημέρωση του ΥΠΕΧΩΔΕ σχετικά με τον χάρτη και τις εκτιμήσεις.

Τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη του νομοσχεδίου που θα προβλέπει την εκχώρηση στην πυροσβεστική των αρμοδιοτήτων των δασοπυροσβεστών, ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας. Μέχρι σήμερα τις αρμοδιότητες αυτές είχε η δασική υπηρεσία. Σε δηλώσεις του ο υπουργός επισήμανε ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με εποχικούς υπαλλήλους και πρόσθεσε ότι είναι πιο συμφέρον οικονομικά να υπάρχει οργανωμένο σώμα σε μόνιμη βάση. Ωστόσο οι δασικοί υπάλληλοι αντιδρούν στην απόφαση του υπουργού Γεωργίας και ζητούν την συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπυρόσβεσης και τη δημιουργία αυτόνομου τομέα ανάπτυξης και προστασίας των δασών.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι διαδικασίες για τη σταδιακή αποκατάσταση της καταστραμμένης περιοχής του δάσους-πάρκου του Σέιχ Σου και την προστασία της Θεσσαλονίκης από το ενδεχόμενο πλημμυρογενέσεων, όπως είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Δασών, Στέλιος Παπαδόπουλος, με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην πόλη του υπουργού Γεωργίας, Στέφανου Τζουμάκα, προκειμένου να ελέγξει επιτόπου την πορεία των εργασιών. Ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε, ωστόσο, ότι "οι όποιες ανθρώπινες επεμβάσεις δεν είναι δυνατό να υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες και την προστασία που πρόσφερε το δάσος στην πόλη, και ο κίνδυνος για μικρής έκτασης προβλήματα, όπως πλημμυρικά φαινόμενα και μεταφορά φερτών υλικών, δεν μπορεί να αποσοβηθεί".

Γεύμα εργασίας στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που μετέχουν στο δεύτερο θερινό τμήμα της Βουλής παρέθεσε το μεσημέρι ο Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καραμανλής θα αναβάλλει τις οργανωτικές αλλαγές στο εσωτερικό του κόμματος και την ανάθεση τομέων ευθύνης σε κορυφαία στελέχη. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τη Δευτέρα τη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με την Κυπριακή ηγεσία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο θέμα της Μεγαλονήσου. Για το θέμα αυτό ο κ. Καραμανλής δέχτηκε το μεσημέρι στο γραφείο του τον πρεσβευτή της Κύπρου στην Αθήνα, Χαράλαμπο Χριστοφόρου, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι αυτό. Εξάλλου, ο κ. Καραμανλής θα αρχίσει, την μεθεπόμενη εβδομάδα, περιοδεία σε όλη τη χώρα, που θα αρχίσει από την Κέρκυρα και την Ήπειρο. Στο μεταξύ, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άνοιξης, Νότης Μαρτάκης, συναντήθηκε σήμερα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Aρη Σπηλιωτόπουλο. Πληροφορίες, κάνουν λόγο για πρόθεση του κ. Μαρτάκη να ενταχθεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Eυθύνες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για την αποτυχία των συνομιλιών για το Kυπριακό, στο Μοντρέ της Ελβετίας, επέρριψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βρετανός πρέσβης σερ Τζον Γουέστον, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την ενημέρωση για τις συνομιλίες του Μοντρέ από τον ειδικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, είπε ότι τα μέλη του Συμβουλίου εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, επειδή δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Κορντοβέζ δεν φέρει την ευθύνη για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των διακοινοτικών συνομιλιών. Θετικό βήμα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τη δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας σερ Τζον Γουέστον και σημείωσε ότι η σύσταση του Συμβουλίου Ασφαλείας για αποφυγή δηλώσεων και ενεργειών που θα επιδεινώνουν την κατάσταση ή θα μειώνουν τις προοπτικές επίτευξης προόδου, έπρεπε να απευθύνεται με σαφήνεια προς την Τουρκία.

"Γλυκιά πατρίδα" χαρακτηρίζουν την Ελλάδα τα 40 ελληνόπουλα τρίτης γενιάς της Βουλγαρίας, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Δράμα, προσκεκλημένα της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Τα παιδιά, ηλικίας έξι έως 22 χρόνων, που φιλοξενούνται εδώ και 13 ημέρες στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης, μπόρεσαν να επισκεφτούν την Ελλάδα ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της Νομαρχίας Δράμας και του Συλλόγου Ελλήνων Βουλγαρίας στη Σόφια, με τη μεσολάβηση του Έλληνα πρόξενου στη βουλγαρική πρωτεύουσα. Παρόλο που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στο γειτονικό κράτος, τα ελληνόπουλα της Βουλγαρίας διατηρούν άθικτες τις μνήμες της χώρας από την οποία ξεκίνησαν οι πρόγονοί τους, μιλώντας σε ικανοποιητικό επίπεδο την ελληνική γλώσσα και τηρώντας -κατά γράμμα- τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας, για την αναβολή εκτέλεσης της απόφασης της ιταλικής κυβέρνησης, που αφορά στην επαναπροώθηση των περίπου δέκα χιλιάδων Αλβανών λαθρομεταναστών που κατέφυγαν στην Ιταλία κατά τη διάρκεια των ταραχών στη χώρα, ζητούν με επιστολή τους προς τον Οσκαρ Λουϊτζι Σκάλφαρο, εκπρόσωποι των Αλβανών που ζουν στο Πρίντεζι. Στην επιστολή, την οποία δημοσιεύει η αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε", οι Αλβανοί προειδοποιούν ότι στην περίπτωση που δεν αναβληθεί η απόφαση του πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι, θα κατέβουν σε απεργία πείνας. Η απόφαση για την επαναπροώθηση των Αλβανών προκάλεσε έντονη ανησυχία τόσο στους ίδιους τους πρόσφυγες όσο και στην κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις της Αλβανίας. Με αφορμή την επικείμενη απέλαση των λαθρομεταναστών, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα κατηγόρησε την κυβέρνηση Νάνο για μυστική διπλωματία και συμφωνίες σε βάρος των Αλβανών μεταναστών, ενώ ο αλβανικός Τύπος και ιδιαίτερα ο αντιπολιτευόμενος άσκησε έντονη κριτική καταλογίζοντας αδιαφορία για το πρόβλημα.

Προβλήματα, ανέκυψαν στις σχέσεις Βουλγαρίας - Η.Π.Α., μετά την απόφαση της κυβέρνησης της Σόφιας να μην αποδεχθεί το αμερικανικό αίτημα καταστροφής των πυραύλων SS-23 που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας, από την περίοδο ακόμη που η Βουλγαρία, επί εποχής της σοβιετικής παντοδυναμίας, θεωρούνταν ως ο πιο στενός σύμμαχος της Μόσχας. Όπως μετέδωσαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 19 Αυγούστου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει ότι πρέπει οι κυβερνήσεις της Βουλγαρίας και της Σλοβακίας να καταστρέψουν τους πυραύλους SS-23 που έχουν μείνει στις δύο χώρες ακόμη από την σοβιετική εποχή. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι εγκατεστημένοι οκτώ πύραυλοι SS-23 στη Βουλγαρία και άλλοι έξι στη Σλοβακία.

Οριακή πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1619,20 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 0,05%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 7,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο βόρειο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο τοπικές νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές και καταιγίδες τις απογευματινές ώρες στα δυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 31 και στα νησιά από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 21 August 1997 - 16:40:21 UTC