Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:54 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.8.1997

Νέα σύσκεψη συγκάλεσε για τη Δευτέρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο τον πολιτικό σχεδιασμό κυβέρνησης και κόμματος για τους επόμενους μήνες, το νομοσχέδιο για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων, την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και την ανασυγκρότηση του κυβερνώντος κόμματος. Στη συνεδρίαση μετείχε και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας για τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, που προσδιορίστηκαν χθες στη συνεδρίαση του οικονομικού επιτελείου. Την εισήγηση για το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", που αφορά στις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, έκανε ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα εθνικά θέματα, λόγω της συμμετοχής στην Πολιτική Γραμματεία και του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου.

Την άποψη ότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής πρόβλεψη ενός σεισμού εξέφρασαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Αμερικανός καθηγητής του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια Μπρούς Μπολτ και ο Ρώσος συνάδελφός του από το πανεπιστήμιο της Μόσχας Γιενάντι Σομπιολιέφ. Οι δύο επιστήμονες, σε δηλώσεις τους στο πλαίσιο του 29ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Σεισμολογίας, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, σημείωσαν ότι οι δυνάμεις που δημιουργούν τους σεισμούς είναι μέσα στη γη και αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο το πρόβλημα είναι αρκετά δύσκολο επιστημονικά. Εξήγησαν, ακόμη, ότι παρόλο που έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην μακράς διάρκειας πρόγνωση, η σεισμολογία βρίσκεται στο μηδέν όσον αφορά στην ακριβή πρόγνωση. Ο κ. Μπολτ πρόσθεσε ότι ο καλύτερος τρόπος προστασίας από τους σεισμούς είναι η σωστή αντισεισμική θωράκιση.

Την αδιαλλαξία αφενός της τουρκικής πλευράς που αναιρεί το πνεύμα της συμφωνίας της Μαδρίτης με τις συνεχείς προκλήσεις της, και αφετέρου της τουρκοκυπριακής πλευράς που οδήγησε σε αδιέξοδο τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, σε συνάντηση που είχε με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ. Η συνάντηση έγινε παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς, του προέδρου του ΣΑΕ, Αντριου Αθενς, και του προέδρου του ΠΣΕΚΑ, Φιλιπ Κριστοφερ. Οι Αμερικανοί βουλευτές χαρακτήρισαν την Ελλάδα σημαντική σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ ο Αμερικανός πρέσβης, Τόμας Νάιλς, επισήμανε ότι η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζεται και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί πρόοδος στο ζήτημα. Στη συνέχεια, η αμερικανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Οι Αμερικανοί βουλευτές θα μεταβούν στη Λευκωσία όπου θα παρακολουθήσουν τις εργασίες του Ι' παγκόσμιου συνέδριου αποδήμων Κυπρίων και θα έχουν συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου.

"Είναι προτιμότερο για την Τουρκοκυπριακή πλευρά να μη συμμετάσχει σε συνομιλίες εφόσον κατηγορείται ότι δεν συμφωνεί με τις επιθυμίες των άλλων στις συναντήσεις που συμμετέχει". Με τη δήλωση αυτή απάντησε ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ραούφ Ντενκτάς στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην Τουρκοκυπριακή πλευρά για τη μη επίτευξη προόδου στις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ. Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών του ψευδοκράτους, θεωρεί ως κύριο λόγο της μη προόδου των συνομιλιών, την προσπάθεια ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ κατηγορεί στην ίδια ανακοίνωση και την Βρετανία για μεροληψία υπέρ της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Σαφή διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί η οικοπεδοποίηση των καμένων εκτάσεων του Σέιχ Σου έδωσε σήμερα ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος επισκέφθηκε το δάσος της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, τον υφυπουργό Γεωργίας Βασίλη Γερανίδη, τον Γενικό Διευθυντή Δασών και παράγοντες της πόλης. Ο κ. Τζουμάκας ενημερώθηκε για την πρόοδο των αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων που ήδη έχουν ξεκινήσει και εξήγγειλε μέτρα για την προστασία του Σέιχ Σου από τις φωτιές αλλά και την αναδάσωση των περιοχών που καταστράφηκαν από τη μεγάλη φωτιά στον μοναδικό πνεύμονα της Θεσσαλονίκης. "Το σύνολο των μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεων, σύμφωνα με το προσωρινό δασικό κτηματολόγιο που διανύει το στάδιο εξέτασης των εκτάσεων είναι 1084 στρέμματα. Από αυτά 650 έχουν καεί και θα αναδασωθούν, 314 στρέμματα δεν έχουν καεί αλλά επίσης θα αναδασωθούν και 120 στρέμματα είναι δομημένα και θα εξαιρεθούν από τη δάσωση", είπε ο κ. Τζουμάκας, ο οποίος επισήμανε ότι το κόστος των έργων αναδάσωσης και αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

Κύκλο επαφών με κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας άρχισε σήμερα ο Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σχεδιάζει οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τον Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος διαφώνησε σχετικά με τη νέα δομή του κόμματος αλλά και τη δημιουργία τομέων ελέγχου του κοινοβουλευτικού έργου. "Η καινούρια οργάνωση του κόμματος πρέπει να είναι αποτελεσματική και λιτή και να αποδίδει τα μέγιστα δυνατά", δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Σουφλιάς.

Ψηφίζεται αύριο στη Βουλή η διάταξη που προβλέπει την παροχή πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή, κατά τους χειμερινούς μήνες. Η Νέα Δημοκρατία είχε ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία και καθώς δεν υπήρξε απαρτία, η ψήφιση της διάταξης αναβλήθηκε. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αντιδράσεις για τον περιορισμό κατά ενάμισι μήνα της διάρκειας χορήγησης πετρελαίου θέρμανσης. Ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ανακοίνωσε ότι η περίοδος αυτή θα επιμηκυνθεί από τον Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο.

Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στις περιπτώσεις των οδηγών που συλλαμβάνονται να οδηγούν μεθυσμένοι ζητά ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Αναστάσιος Κανελλόπουλος, με επιστολή του προς τον Διοικητή της Τροχαίας και με αφορμή την έξαρση των τροχαίων ατυχημάτων τις τελευταίες μέρες. Ο κ. Κανελλόπουλος ζητά ακόμη την κατάσχεση των αυτοκινήτων των συλληφθέντων, όπως προβλέπεται από το άρθρο 76 του ποινικού κώδικα.

Με πρωτοσέλιδο τίτλο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Αυστραλίας Herald Sun κάνει γνωστό ότι το επαναστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του μαστού, που παρασκεύασε η ομογενής ερευνήτρια Βάσω Αποστολοπούλου, θα δοκιμαστεί σύντομα και στη Μελβούρνη σε γυναίκες που πάσχουν από τη θανατηφόρα ασθένεια. Η Βάσω Αποστολοπούλου, η οποία έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις για την σπουδαία ανακάλυψή της δήλωσε ότι πρόκειται για ένα συνθετικό εμβόλιο που δοκιμάσθηκε αρχικά σε ποντίκια με πολύ θετικά αποτελέσματα. Το εμβόλιο παρασκευάστηκε στο Κέντρο Ιατρικών Ερευνών του Νοσοκομείου Austin της Μελβούρνης και πιστεύεται ότι θα βοηθήσει στην καταπολέμηση και άλλων ειδών καρκίνου, εκτός του καρκίνου του μαστού.

Ο Φάτος Κλόσι, είναι ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών (SHIK) της Αλβανίας. Έπειτα από πρόταση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι υπέγραψε το σχετικό διάταγμα με το οποίο ο Φάτος Κλόσι διορίζεται στη θέση του αρχηγού της SHIK. Την περασμένη Παρασκευή ο Φάτος Νάνο είχε ζητήσει την παραίτηση του αρχηγού της SHIK, Αρμπεν Καρκίνι, ο οποίος είχε διοριστεί το Μάιο από τον πρώην Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, κατόπιν πρότασης του Μπασκίμ Φίνο. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε να υποβάλει παραίτηση.

Τη δυσαρέσκειά της εξέφρασε η σκοπιανή κυβέρνηση για την καθυστέρηση που παρατηρείται στον καθορισμό των συνόρων Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ιβάνωφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύει η σερβική εφημερίδα "Νάσα Μπόρμπα", εκτίμησε ότι οι συνομιλίες της μεικτής επιτροπής που συγκροτήθηκε για τη διευθέτηση του θέματος, "δεν ακολουθούν τη δυναμική που επιθυμεί η ΠΓΔΜ". Ο κ. Ιβάνωφ πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν πολλά εκκρεμή ζητήματα μεταξύ των δυο χωρών τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές διαφωνίες για το θέμα αυτό.

Σημαντική πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1592,82 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 1,63%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 10 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες και είναι πιθανόν να σημειωθούν σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 30 και στα νησιά από 22 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 22 August 1997 - 18:05:20 UTC