Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:41 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.8.1997

Τραγική κατάληξη είχε η περιπέτεια των ναυαγών του ιστιοπλοϊκού "Γκόλντεν Φιν". Το μεσημέρι σκάφος του πολεμικού ναυτικού εντόπισε, στη θαλάσσια περιοχή πέντε περίπου ναυτικά μίλια βόρεια των Ψαρών, τα πτώματα πέντε ναυαγών, μεταξύ των οποίων τα δύο ήταν παιδιά. Πρόκειται για τους: Σοφία Θεοδωρίδη 32 ετών, το γιο της Κωνσταντίνο 8 ετών, την 29χρονη Ευαγγελία Μαυρίδη και το γιο της Αναστάσιο 5 ετών. Το πτώμα του ενός άνδρα που βρέθηκε, δεν έχει αναγνωριστεί ακόμη. Στη φουσκωτή λέμβο, επέβαιναν και οι Χαράλαμπος Ζήσης, Ευάγγελος Μαυρίδης και Δημήτρης Θεοδωρίδης. Οι έρευνες, στις οποίες συμμετέχουν σκάφη του πολεμικού ναυτικού, του λιμενικού και ελικόπτερα, συνεχίζονται για τον εντοπισμό και των δύο άλλων ναυαγών. Από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας ανακοινώθηκε ότι δύο μίλια μακριά από την περιοχή όπου βρέθηκαν τα πτώματα των πέντε ναυαγών, εντοπίστηκε ένα σωσίβιο. Στην περιοχή έχουν σπεύσει οι δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού προκειμένου να εντοπίσουν τους άλλους δύο αγνοούμενους. Το απόγευμα έγινε η μεταφορά των πέντε πτωμάτων στη Χίο.

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε, το μεσημέρι, ο Υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν ζητήματα παιδείας και ειδικότερα, τρόποι ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής της πολιτικής που αποφάσισε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο, για την εκπαίδευση. Σε δηλώσεις του ο κ. Αρσένης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος επί του θέματος της επετηρίδας, επισήμανε όμως ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο με τους καθηγητές της Α΄βάθμιας και B΄βάθμιας εκπαίδευσης, αλλά όχι σε θέματα που είναι αντίθετα με την κυβερνητική πολιτική. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα είναι τελικές. "Η εισήγηση του κ. Αρσένη για τα θέματα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έγινε ομοφώνως δεκτή στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο. Η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα αυτό προχωρεί όπως ακριβώς έχει ανακοινωθεί", είπε ο κ. Ρέππας. Ωστόσο οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν πλήρη αντίθεση στην σταδιακή κατάργηση της επετηρίδας διορισμών και έχουν ήδη προγραμματίσει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 28 Αυγούστου και τις 3 Σεπτεμβρίου. Στο μεταξύ, άρχισαν σήμερα τα σεμινάρια των επιμορφωτών οι οποίοι στις αρχές Σεπτεμβρίου θα διδάξουν στους καθηγητές της Α΄ Λυκείου τους νέους τρόπους διδασκαλίας και αξιολόγησης.

Στα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκαν σήμερα, με δηλώσεις τους, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Πάγκαλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον Γραμματέα του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου, σχολίασε τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ και του τούρκου υπουργού, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Σουκρούτ Κιουρέλ, οι οποίοι έθεσαν θέμα αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο. "Είναι προφανές ότι με βάση αυτές τις δηλώσεις και στο βαθμό που αυτές θα επαναλαμβάνονται και θα εμπεδώνονται ως τουρκική εξωτερική πολιτική, καμία πρόοδος στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν είναι δυνατή", είπε ο κ. Πάγκαλος. Για το ίδιο θέμα ο Υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία, οι διάφοροι δημόσιοι παράγοντες της γειτονικής χώρας καθορίζουν όπως νομίζουν τη θέση τους, έτσι ώστε να έχουν τα περισσότερα δυνατά οφέλη. Η Ελλάδα οφείλει να μην αποπροσανατολίζεται αλλά να προωθεί σταθερά τις θέσεις της διεθνώς, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε ότι ο στόχος παραμένει η δημιουργία μιας ισχυρής Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε προκλήσεων, αλλά και οικονομικά και κοινωνικά ισχυρή χώρα.

Άρχισε σήμερα στη Λευκωσία το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, το οποίο θα εξετάσει θέματα που αφορούν τη συμβολή των νέων στις παροικίες, το ρόλο των ομογενών στο κατώφλι του 2000, την επικοινωνία και την επαφή των ομογενών με την πατρίδα και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, Γιαννάκης Κασουλίδης, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους προέδρους των Ομοσπονδιών και εκπροσώπους των κομμάτων. Οι εργασίες του συνεδρίου, θα ολοκληρωθούν την Πέμπτη. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων, Γιώργος Χριστοφίδης, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι ομογενειακές οργανώσεις, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα προγραμματίσουν τη δράση τους για τα επόμενα δύο χρόνια. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της ελληνικής Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γρηγόρης Νιώτης, μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη. Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι έτοιμος να αναπτύξει και να συντονίσει περαιτέρω τις δυνάμεις του, καθώς, όπως είπε, το 1998 φαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά που θα χρειαστεί διαρκή εγρήγορση.

Το Κυπριακό, τις συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς και την πορεία ένταξης της Μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησε σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος βρίσκεται στην Μεγαλόνησο προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στο εθνικό θέμα. Ο κ. Κληρίδης ανέπτυξε τις λεπτομέρειες του Κυπριακού στον κ. Καραμανλή, ο οποίος, εξάλλου, το πρωί χαιρέτισε το Συμβούλιο των Αποδήμων Κυπρίων. "Στην Κύπρο δοκιμάζεται, ως τελευταίο στοίχημα, η σύγκρουση μεταξύ των εννοιών του δικαίου και της ελευθερίας, από τη μια, των εννοιών του σκοταδισμού και της τυραννίας από την άλλη", τόνισε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος πρόσθεσε: "Στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του ελληνισμού, με την έννοια ότι πρέπει να μπορούμε να αποδεικνύουμε, κάθε μέρα και καλύτερα, ότι στα μεγάλα θέματα, και μάλιστα σ' αυτό το κυρίαρχο, μπορούμε να είμαστε ενωμένοι, ομόψυχοι, με κοινή δράση, πέρα και πάνω από τις ασθένειες του υπερβολικού κομματισμού ή των προσωπικών διαδρομών". Με τον Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να ενημερωθεί κατάλληλα η διεθνής κοινότητα για να αποτραπούν "τα χειρότερα που ενδεχομένως να σκέφτεται η Τουρκία".

Τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία του Κογκρέσσου των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ελληνοαμερικανό βουλευτή Michael Bilirakis. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση που έγινε και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν πλήρως για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στη Βόρεια Ελλάδα και το ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρέθεσε χτες το βράδυ δείπνο προς τιμή των μελών του Αμερικανικού Κογκρέσσου. Τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφθηκαν το απόγευμα την έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους" ενώ θα συναντηθούν με τους υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και τον πρόεδρο της Βουλής.

Στις πρόσφατες δηλώσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως κ.κ. Βαρθολομαίου, για τις σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών με το Πατριαρχείο, αναφέρθηκαν οι υπουργοί Τύπου και Εξωτερικών, Δημήτρης Ρέππας και Θεόδωρος Πάγκαλος. Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι η κυβέρνηση σέβεται το θεσμό, τιμά το πρόσωπο του Πατριάρχη, συμπαρίσταται ηθικά και υλικά στο Φανάρι και πρόσθεσε ότι η πρόσκληση στον κ. Βαρθολομαίο να επισκεφθεί την Ελλάδα είναι ζήτημα που αφορά την Εκκλησία της Ελλάδος. Ο κ. Πάγκαλος, ερωτηθείς για τη δήλωση Βαρθολομαίου ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν μετέβη στο Πατριαρχείο κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη, απάντησε ότι για λόγους που είχαν σχέση με το χαρακτήρα εκείνης της επίσκεψης (τη συμμετοχή του στη συνάντηση των υπουργών της Μαύρης Θάλασσας και τη συνάντηση με την Τανσού Τσιλλέρ), ο ίδιος δεν επιθυμούσε η επίσκεψή του να επεκταθεί ούτε ένα λεπτό πέραν του απολύτως απαραίτητου.

Τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης κατά το άρθρο 43 του ΚΠΔ, παρήγγειλε με επιστολή του στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, για τα κυκλώματα που οδηγούν εκτός φυλακής εμπόρους ναρκωτικών. Ο Υπουργός παραγγέλλει η εξέταση να γίνει για κάθε φυλακή της χώρας και για κάθε ποινική δικογραφία της τελευταίας εξαετίας και να αφορά ιδιαίτερα όσους με επαγγελματική ή άλλη ιδιότητα ( π. χ. γιατρός, δικηγόρος, ιατροδικαστής, σωφρονιστικός, αστυνομικός ή άλλος υπάλληλος, απλός πολίτης) έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους και συχνά τους βοηθούν να αποδράσουν ή τους προμηθεύουν αντικείμενα ή ναρκωτικές ουσίες. Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά σε συμπτώσεις προσώπων σε περισσότερες από μία περιπτώσεις. Ο κ.Γιαννόπουλος ζητά η όλη διαδικασία να περατωθεί σε σύντομο χρόνο, να ασκηθεί ποινική δίωξη από τους αρμόδιους Εισαγγελείς Πρωτοδικών εφόσον συντρέχει λόγος και σε κάθε περίπτωση να υποβληθούν αντίγραφα των πορισμάτων στον εποπτεύοντα Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος θα ενημερώσει ύστερα από διασταύρωση των στοιχείων με Πόρισμα το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Έκρηξη βόμβας σημειώθηκε, τα ξημερώματα, σε στάδιο της πόλης Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, μίας από τις υποψήφιες χώρες για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ελαφρές ζημιές. Πρόκειται για την ένατη επίθεση εναντίον αθλητικών εγκαταστάσεων στη Σουηδία μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που πλήττει σοβαρά την υποψηφιότητα της χώρας αυτής. Οι αρχές αναζητούν τους δράστες σε εξτρεμιστικούς κύκλους που αντιτίθενται στην ανάληψη της διοργάνωσης από τη χώρα αυτή.

Η Ιταλία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της αλβανικής κυβέρνησης και αποφάσισε να αναβάλει προσωρινά τη διαδικασία επαναπατρισμού των Αλβανών προσφύγων, οι οποίοι κατέφυγαν εκεί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Μαρτίου, διαμηνύοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει την απόφασή της για την απέλαση, αμέσως μετά τη λήξη της παράτασης παραμονής τους. Η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης η οποία προκάλεσε αίσθημα ανακούφισης στους πρόσφυγες και στην κυβέρνηση της Αλβανίας, χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό Εξωτερικών, Πασκάλ Μίλο ως "ρεαλιστική, ανθρωπιστική τοποθέτηση". Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη διευθέτηση του θέματος που δημιουργήθηκε βρήκαν θετική ανταπόκριση, τόνισε κ.Μίλο υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αποτελεί ταυτόχρονα, απάντηση στις ανεύθυνες, όπως τις χαρακτήρισε επιθέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος και του Τύπου, που εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία, "για πολιτικό θόρυβο", όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σήμερα ή το αργότερο αύριο, σύμφωνα με τις τουρκικές εφημερίδες, αναμένεται να παραδοθούν στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι τρείς φρεγάτες που είχαν παραγγελθεί, αλλά με απόφασή του το αμερικανικό Κογκρέσο είχε αρνηθεί να παραδώσει. Οι φρεγάτες τύπου Perry , πάντα κατά τον τουρκικό τύπο, θα ενισχύσουν σημαντικά το τουρκικό πολεμικό ναυτικό και "θα εξουδετερώσουν το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο στόλο του Αιγαίου" όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Τώρα, η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας προσανατολίζεται στον εξοπλισμό των φρεγατών, αλλά και των άλλων σκαφών του πολεμικού ναυτικού με πυραύλους "Standard" , που προτίθεται να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μια μοναδική συναυλία, της Χαρούλας Αλεξίου, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι Θεσσαλονικείς, την Πέμπτη 28 Αυγούστου, στο νεοκατασκευασθέν αθλητικό πάρκο του δήμου Ευόσμου. Νωρίτερα, η Χάρις Αλεξίου, θα παραβρεθεί στον εορτασμό των 25 χρόνων του δήμου Ευόσμου.

Για το Ισραήλ αναχώρησαν σήμερα οι ομάδες μπάσκετ του Αρη και του ΠΑΟΚ, προκειμένου να λάβουν μέρος σε διεθνές τουρνουά, που αρχίζει αύριο στο Τελ Αβίβ. Στη διοργάνωση, εκτός από τις δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης, θα συμμετέχουν η τουρκική ΡΤΤ Ανκάρα, η οποία τη νέα περίοδο θα παίζει στο κύπελλο πρωταθλητριών, καθώς και η τοπική Μακάμπι. Ο Αρης δεν θα έχει στη σύνθεση του τον Πορτορικανό Χοσέ Ορτίθ Πικουλίν, ενώ ο ΠΑΟΚ θα στερηθεί τις υπηρεσίες του Πρέντραγκ Στογιάκοβιτς, ο οποίος λόγω τραυματισμού έμεινε στη Θεσσαλονίκη. Στο μεταξύ, ο Ηρακλής θα αντιμετωπίσει σήμερα στις 6 το απόγευμα το Περιστέρι, στο πλαίσιο του τουρνουά "Μαυροσκούφεια" που διοργανώνονται στο Ιβανώφειο.

Οι ασθενείς άνεμοι και η μικρή άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά το απόγευμα στα κεντρικά και βόρεια ορεινά θα σημειωθούν νεφώσεις και πρόσκαιρες καταιγίδες στα βόρεια και κεντρικά ορεινά. Τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο από 15 μέχρι 31 και στα νησιά από 20 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο αρχικά ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις μεσημεριανές και απογευματινές θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 25 August 1997 - 16:40:19 UTC