Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 16:28 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 30.8.1997

Τη σαφή διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει την παραμικρή υποχώρηση, από απόψεως εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, έδωσε, σήμερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, που συνεχίζει την περιοδεία του στο νομό Λακωνίας. Ο κ. Στεφανόπουλος τόνισε ότι η υπεράσπιση της πατρίδας μας είναι πρωταρχική ανάγκη και δήλωσε, χαρακτηριστικά, ότι θα δεχόταν την οικονομική καταστροφή του τόπου αλλά ποτέ την εθνική του καταστροφή. "Ας υποχωρήσουν οι οικονομικοί μας στόχοι προκειμένου να υπηρετήσουμε την πατρίδα, να έχουμε ένα στρατό άξιο της Ελλάδος, ο οποίος μας δίδει την εμπιστοσύνη, την εντύπωση της ασφάλειας και τη βεβαιότητα της ασφάλειας", είπε ο κ. Στεφανόπουλος. Αναφερόμενος στην οικονομία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί θα ικανοποιηθούν αποτελεσματικά με τη συμβολή των πολιτών και της πολιτικής ηγεσίας. Για τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες σημείωσε ότι παρόλο που υπάρχουν ανεπίλυτα προβλήματα δεν θα χρειαστεί η πατρίδα να πληρώσει μέσω του αίματος των παιδιών της για την ελευθερία, την ανεξαρτησία και την υπερηφάνεια της. Υπογράμμισε τέλος ότι αποτελεί εθνική υποχρέωση η αναβάθμιση της οικονομίας, η βελτίωση της παιδείας και η πνευματική ανάπτυξη του τόπου. Αύριο ο κ. Στεφανόπουλος θα περιοδεύσει στο νομό Αρκαδίας.

Την εμπιστοσύνη με την οποία ο πρωθυπουργός περιβάλλει τους υπουργούς της κυβέρνησης επισημαίνει, σε σημερινή του ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Ρέππας τόνισε ότι, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θετικά αποτελέσματα του κυβερνητικού έργου με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές. Μιλώντας για τη νέα περίοδο, ο Υπουργός Τύπου, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός κάλεσε τους υπουργούς να ασχοληθούν με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην καθημερινή ζωή τους.

Την εκτίμηση ότι από το 2000 και μετά αναμένεται μεγάλη αύξηση των κοινοτικών πόρων προς τη χώρα μας, εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, μιλώντας στη συνάντηση των Αθηνών 1997. Ο πρώην υπουργός και γενικός εισαγγελέας της Ιταλίας, Αντόνιο Ντι Πιέτρο, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι επιχειρήσεις κατά της διαφθοράς πρέπει να γίνουν και σε άλλες χώρες, όπου υπάρχουν παρόμοια φαινόμενα, ενώ ο γερουσιαστής Τζων Μπραδήμας επισήμανε τον αγώνα των Ελλήνων του εξωτερικού για τη διάδοση της ανθρωποκεντρικής λογικής του πολιτισμού μας.

Μήνυμα προς την Άγκυρα, με το οποίο εκφράζεται ο προβληματισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μεταφέρει ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ζακ Πος. Αυτό δήλωσε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Σημειώνεται ότι χθες ο κ.Πος συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενώ σήμερα μεταβαίνει στην Άγκυρα.

"Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τις προσπάθειες της αλβανικής κυβέρνησης για τη δημοκρατική ανασυγκρότηση και την οικονομική ανόρθωση της χώρας". Στην παραπάνω δήλωση προέβη ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στην Αλβανία.

"Οραμα και βασική επιδίωξή μας πρέπει να είναι η οικοδόμηση μιας Ευρώπης που να στηρίζεται στην κοινωνική αλληλεγγύη, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων, το κοινωνικό κράτος, το σεβασμό της εθνικής και πολιτισμικής ιδιαιτερότητας κάθε λαού, των κοινωνικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών''. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε ομιλία του στη ''Συνάντηση των Αθηνών'', που διοργάνωσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με θέμα: ''Οι νέες παραγωγικές σχέσεις και το μέλλον της κοινωνικής Ευρώπης''. Ο κ. Τσοβόλας χαρακτήρισε ''σαθρά και ανιστόρητα τα επιχειρήματα των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων και διάφορων εξωθεσμικών κέντρων, που προσπαθούν να επιβάλουν τον νεοφιλελευθερισμό ως μοναδικό μοντέλλο πολιτικοοικονομικής διαχείρισης''.

Την Ελλάδα θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπόμπ Κάρεφ. Ο κ.Κάρεφ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς και με το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύσκεψη, υπό τον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Φίλιππο Πετσάλνικο, πραγματοποιήθηκε το πρωί στο δημαρχείο Καστοριάς με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος που προέκυψε από τη μόλυνση του δικτύου ύδρευσης με αστικά λύματα. Ο δήμαρχος της πόλης, Δημήτρης Παπουλίδης, ενημέρωσε τον Υπουργό για τις μέχρι τώρα ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και ζήτησε, μεταξύ άλλων, τη χρηματοδότηση για την προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος προσδιορισμού των βλαβών στα δίκτυα, τη λήψη μέτρων ασφάλειας των απομακρυσμένων πηγών ύδρευσης και την ένταξη των έργων που έχουν ήδη ζητηθεί από το Δήμο στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Εκκληση για την εξεύρεση χώρου για την εφαρμογή των προγραμμάτων μεθαδόνης απηύθυναν σε όλους τους κοινωνικούς φορείς ο υφυπουργός Πρόνοιας Μανώλης Σκουλάκης και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ (Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών ) Μένη Μαλλιώρη κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα τα ναρκωτικά που διοργανώνει η ΕΡΤ-3. Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος ανακοίνωσε ότι τα πρώτα συμπεράσματα έρευνας που κάνει το Πάντειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το υπουργείο έδειξαν ότι ποσοστό 12% των νέων έρχεται σε επαφή με τα ναρκωτικά στη γειτονιά, στο σχολείο και τον στρατό.

Συνταξιούχος, ηλικίας 83 ετών σκότωσε την κατά δέκα χρόνια νεότερη σύζυγο του, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, επειδή δεν ανταποκρινόταν στις σεξουαλικές του επιθυμίες, όπως ομολόγησε ο ίδιος.Ο Χρήστος Γαργαλάς, συνταξιούχος του ΟΓΑ, από τα Γιαννιτσά Πέλλας, αργά χθες το βράδυ συναντήθηκε με την 73χρονη σύζυγο του Ανδρονίκη Γαργαλά - Τιάπου, στο διαμέρισμα του γιου τους, στην οδό Παυσίλιπου 14, στην περιοχή Τούμπας. Σε κάποια στιγμή το ανδρόγυνο άρχισε να λογομαχεί και ο 83χρονος εξαγριωμένος άρχισε να χτυπάει τη σύζυγο του στο πρόσωπο με γροθιές. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Γαργαλάς πάνω στον καβγά, άρπαξε ένα τραπεζομάχαιρο και ένα ψαλίδι και την έπληξε θανάσιμα στο λαιμό και σε άλλα σημεία του σώματος. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, παρουσιάστηκε στο αστυνομικό τμήμα της Τούμπας και ομολόγησε το έγκλημα. Ο εισαγγελέας υπηρεσίας Θεσσαλονίκης άσκησε σήμερα ποινική δίωξη σε βάρος του για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία και τον παρέπεμψε στον ανακριτή.

Την επόμενη εβδομάδα θα επαναληφθούν οι ελληνοσκοπιανές συνομιλίες για τη διευθέτηση του εκκρεμούς θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, όπως ορίζεται από την ενδιάμεση συμφωνία που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών το Σεπτέμβριο του 1995. Αυτό συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης των εκπροσώπων των δυο χωρών, πρέσβεων Χρήστου Ζαχαράκι και Ιβαν Τόσεφσκι. Η συνάντηση, διάρκειας μιάμισης ώρας, έγινε στο γραφείο του ειδικού διαμεσολαβητή του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Σάιρους Βανς, ενώ για το περιεχόμενο των συνομιλιών δεν υπήρξαν ανακοινώσεις στον Τύπο.

Ανακοινώθηκε επίσημα από το Λευκό Οίκο, η πρόθεση του Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, να διορίσει ως πρέσβεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, τον Νίκολας Μπερνς και στην Τουρκία τον Μαρκ Πάρις. Η τοποθέτησή του πρώην εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ ως πρέσβη στην Αθήνα, καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, και η υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, στην Ελλάδα και στην περιοχή γενικότερα, καθώς ο Μπερνς εκτιμάται από τους αναλυτές στην Ουάσιγκτον ως από τους πιο ικανούς Αμερικανούς διπλωμάτες, με ιδιαίτερη ικανότητα στους διπλωματικούς ελιγμούς και ιδιαίτερα αυξημένη στρατηγική σκέψη. Ο Μαρκ Πάρις, υπηρέτησε στο Λευκό Οίκο μέχρι τον Απρίλιο του 1997, ως διευθυντής για θέματα Εγγύς Ανατολής και Νότιας Ασίας, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ τα δύο προηγούμενα χρόνια ως αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Εγγύς Ανατολής στο Στέητ Ντιπαρτμεντ.

"Είμαι βέβαιος πως ο ερχόμενος θα είναι ο τελευταίος δύσκολος χειμώνας για τη Βουλγαρία". Την πεποίθηση αυτή εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, σε συνέντευξή του στη βουλγαρική κρατική τηλεόραση, εκτιμώντας τις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης των "Ενωμένων Δημοκρατικών Δυνάμεων". Ο κ.Στογιάνοφ επεσήμανε την υποστήριξή του στο μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης Κόστοφ και κάλεσε τους πολίτες της χώρας να πράξουν το ίδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι "Ενωμένες Δημοκρατικές Δυνάμεις", με κύριο κόμμα αυτό της "Ενωσης Δημοκρατικών Δυνάμεων", ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας τον περασμένο Μάιο, αφού είχε κερδίσει τις πρόωρες εκλογές που είχε κηρύξει η πρώην σοσιαλιστική κυβέρνηση υπό τον Ζαν Βίντενοφ.

Αποτροπιασμό έχουν προκαλέσει στη διεθνή κοινότητα οι χθεσινές σφαγές στην Αλγερία. Η χώρα θρηνεί περίπου τριακόσιους νεκρούς, ενώ τα θύματα των ένοπλων ισλαμιστών είναι στην πλειοψηφία του γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένα άτομα. Φεύγοντας οι ισλαμιστές απήγαγαν και είκοσι νεαρές γυναίκες. Οι σφαγές των άμαχων πολλαπλασιάστηκαν μετά τις εκδηλώσεις της 20ης Αυγούστου, κατά τις οποίες δεκάδες χιλιάδες Αλγερινοί διαδήλωσαν κατά της βίας των ισλαμιστών. Τη βαθιά του θλίψη για το συμβάν εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η ελληνίδα πρωταθλήτρια στα 100 μέτρα Κατερίνα Θάνου στη διοργάνωση της Πανεπιστημιάδας, που διεξάγεται στην Ιταλία. Η Κ. Θάνου, τερμάτισε εύκολα πρώτη, αφού έτρεξε την απόσταση σε χρόνο 11.20. Δεύτερη ήταν η Ουκρανή Αντζελα Κραβτσένκο με 11.34 και Τρίτη η Γαλλίδα Κάτια Μπέντ με χρόνο 11.35.

Πρεμιέρα σήμερα του 19ου επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Οι 18 ομάδες που παίρνουν μέρος στη διοργάνωση, μπαίνουν στους αγωνιστικούς χώρους με προσδοκίες να πετύχουν στους στόχους που έχουν θέσει. Σήμερα στις 8 το βράδυ πραγματοποιείται ο πρώτος αγώνας της χρονιάς μεταξύ του Πανιωνίου και του Παναθηναϊκού στη Νέα Σμύρνη. Αύριο στις 7 το βράδυ, θα γίνει το ντέρμπι της αγωνιστικής μεταξύ των δύο "Δικεφάλων", του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στο γήπεδο της Τούμπας, ενώ ο Ολυμπιακός θα αντιμετωπίσει στις 9:15 το βράδυ τον Εθνικό στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τα υπόλοιπα παιχνίδια θα γίνουν στις 5:30 το απόγευμα. Η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, με το παιχνίδι Καλαμάτα - Πανηλειακός.

Βόρειοι άνεμοι και σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες προβλέπονται αύριο στη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις, ενώ υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες μικρής διάρκειας στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 28 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 31 και στα νησιά από 19 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί που αργότερα θα εξασθενήσουν, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 30 August 1997 - 16:05:21 UTC