Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-01

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 08:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 1.9.1997

Παγκόσμια συγκίνηση προκάλεσε η είδηση του θανάτου της πριγκίπισσας της Ουαλίας Νταϊάνα τα ξημερώματα, που έπεσε θύμα τροχαίου, μέσα σε τούνελ στην Πλάζ Ντε Λ' Αλμάν του Παρισιού, καθώς προσπαθούσε, με τον συνοδό της Ντόντι Αλφαγιέτ και τον οδηγό τους, να αποφύγει τους φωτορεπόρτερ που τους ακολουθούσαν με μοτοσυκλέτες. Η σορός της Νταϊάνα, διακομίστηκε στο Λονδίνο από το νοσοκομείο Σαλπετριέρ του ανατολικού Παρισιού με ειδικό αεροσκάφος, ενώ τη συνόδευσε ο πρόγκιπας Κάρολος και οι δύο αδελφές της... Το θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα, σε ηλικία 36 ετών, ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη και τον πόνο της Γαλλικής κυβέρνησης. Προσωπικότητες και κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους προς τη βρετανική βασιλική οικογένεια ενώ ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών επισημαίνει ότι πρόκειται για σημαντική απώλεια και επισημαίνει τη σημαντική προσφορά της λαίδης Νταϊάνα στον αγώνα για την απαγόρευση των ναρκών. Πολλοί μοτοσυκλετιστές κρατούνται και ανακρίνονται από την αστυνομία, η οποία δεν έδωσε στη δημοσιότητα ονόματα ή λεπτομέρειες για το δυστύχημα.

· Ανακοινώνονται σε λίγη ώρα οι βάσεις στα ανώτατα και τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βάσεις παρουσιάζουν αυξομειώσεις, κατά δέσμη, πράγμα που αποδίδεται στα θέματα που είχαν επιλεγεί την περίοδο των εξετάσεων. Αύριο θα αναρτηθούν σε όλα τα λύκεια της χώρας τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ. · Στο μεταξύ, συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Καθηγητές και δάσκαλοι συνεδριάζουν σήμερα για να αποφασίσουν πώς θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο πολυνομοσχέδιο που καταρτίστηκε από το υπουργείο παιδείας.

Έντονη κριτική στην Τουρκία ασκεί, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτηρίζει τη γειτονική χώρα "πρόβλημα για τη διεθνή τάξη". Ο κ. Πάγκαλος απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα να διασαφηνίσει τη θέση της για τα Ίμια, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτροπών Ελλήνων και Τούρκων εμπειρογνωμόνων, για τις σχέσεις των δύο χωρών. Καλεί, εξάλλου, τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ, να λάβουν μέτρα κατά της Τουρκίας, στον οικονομικό τομέα και τους εξοπλισμούς. Προαναγγέλλει, τέλος, συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, και τον αμερικανό μεσολαβητή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αναφορικά με τις σχέσεις του υπουργείου Εξωτερικών με το Πατριαρχείο, ο κ. Πάγκαλος σημειώνει ότι το υπουργείο είναι έτοιμο να ενισχύσει υλικά και ηθικά τη δράση του πατριαρχείου και προσθέτει ότι ο ίδιος προσωπικά θα υποδεχτεί με μεγάλη χαρά τον Πατριάρχη στην Αθήνα.

Στη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, αναμένεται ο υπουργός Μεταφορών Χ. Καστανίδης να δώσει τις διεκρινήσεις για την επιστολή παραίτησης , που έστειλε το μεσημέρι του Σαββάτου. Ο υπουργός χθές το βράδυ, δεν θέλησε να πεί περισσότερα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι , ο κ.Καστανίδης θεώρησε πώς δεν "καλύφθηκε" από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, στο θέμα της κριτικής που άσκησε ο πρωθυπουργός, εναντίον υπουργών.

Την αποφασιστικότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να πατάξει τη διαφθορά στους κόλπους των σωμάτων ασφαλείας, υπογραμμίζει ο αρμόδιος υπουργός, Γιώργος Ρωμαίος, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". Ο κ. Ρωμαίος προαναγγέλλει αλλαγές στο σύστημα κρίσεων στην ελληνική αστυνομία, κάνοντας λόγο για θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων. Επισημαίνει ότι τα αλκοτέστ θα συνεχιστούν και προσθέτει ότι θα τοποθετηθούν νέες κάμερες στο κέντρο της Αθήνας για τον έλεγχο της κυκλοφορίας. Γνωστοποιεί, τέλος, ότι σύντομα θα τεθεί σε ισχύ το προεδρικό διάταγμα για τη νομιμοποίηση των λαθρομεταναστών.

Κρίσιμη ψηφοφορία για τη χώρα μας την Παρασκευή, καθώς τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής καλούνται να αναδείξουν την πόλη που θα αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Υποψήφιες πόλεις είναι η Αθήνα, η Ρώμη, το Κέηπ Τάουν, τη Στοκχόλμη και το Μπουένος Άιρες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", τονίζει ότι τα οφέλη των Ολυμπιακών θα είναι πολύ σημαντικά, ωστόσο κορυφαίοι αθλητικογράφοι επισημαίνουν ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να αντέξει το οικονομικό βάρος των αγώνων. Δημοσίευμα της "Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας" αναφέρεται στη σύμβαση που θα υπογράψει η διοργανώτρια πόλη με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και επισημαίνει ότι το συμβόλαιο είναι μη διαπραγματεύσιμο.

Την Ελλάδα θα επισκεφτεί την ερχόμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπόμπ Κάρεφ. Ο κ.Κάρεφ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα, θα συναντηθεί με τον υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο, με κυβερνητικούς παράγοντες, καθώς και με το δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση των σκληροπυρηνικών οπαδών του Ράντοβαν Κάρατζιτς και της προέδρου της Σερβικής δημοκρατίας της Βοσνίας Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Στην πρώην Γιουγκοσλαβία περιόδευσε χθες ο αμερικανός αξιωματούχος Ρόμπερτ Γκέλμπαρτ, ο οποίος εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην πρόεδρο Πλάβσιτς και απηύθυνε προειδοποίηση στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του Ράντοβαν Κάρατζιτς για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον. Ο εκπρόσωπος των Σέρβων στη συλλογική προεδρία της Βοσνίας Μομτσίλο Κράισνικ απάντησε ότι λαμβάνει σοβαρά το μήνυμα αλλά δεν δέχεται απειλές.

Επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέστειλε ο ηγέτης του Ισλαμικού Μετώπου Σωτηρίας της Αλγερίας Αμπάσι Μαντανί, εκφράζοντας προθυμία να απευθύνει έκκληση για τερματισμό της βίας των φανατικών ισλαμιστών. Τις τελευταίες μέρες σφαγιάστηκαν άγρια εκατοντάδες άμαχοι στην Αλγερία ενώ ο Κόφι Ανάν υπογράμμισε την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να λάβει μέτρα, προκειμένου να σταματήσει το κύμα βίας.

Δεκατέσσερα άτομα σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και των Κούρδων ανταρτών στην νοτιοανατολική Τουρκία. Οι δώδεκα νεκροί είναι Κούρδοι αντάρτες.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 1 September 1997 - 5:40:30 UTC