Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-02

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:34 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 2.9.1997

Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα.Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, θα εγκαινιάσει την Παρασκευή την 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Σημίτης θα φθάσει στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" λίγο πριν τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής. Εκεί θα τον υποδεχθούν οι αρχές της πόλης, μέλη του υπουργικού Συμβουλίου, βουλευτές και Ευρωβουλευτές, ενώ άγημα του Γ' Σώματος Στρατού θα αποδώσει τιμές. Ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει στις 8 το βράδυ, με ομιλία του, την 62η Δ.Ε.Θ, στο συνεδριακό κέντρο ''Ιωάννης Βελλίδης'' του εκθεσιακού χώρου, ενώ αμέσως μετά θα δοθεί προς τιμήν του δεξίωση από τον Πρόεδρο της HELEXPO - Δ.Ε.Θ στο Κυβερνείο. Στις 21:30 του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της πόλης, σε επίσημο δείπνο που θα παρατεθεί προς τιμήν του στο Συνεδριακό Κέντρο ''Ιωάννης Βελλίδης''. Το πρωί της Κυριακής ο κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από κυβερνητικό κλιμάκιο θα επισκεφθεί τη Διοίκηση της HELEXPO - Δ.Ε.Θ, ενώ αργότερα, στη 1 το μεσημέρι, θα δώσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό Κέντρο ''Ιωάννης Βελλίδης''.

· Επιχειρηματικό ενδιαφέρον από τις βαλκανικές χώρες, αλλά και από τις νέες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και από εκείνες της Μέσης Ανατολής, συγκεντρώνει η 62η ΔΕΘ. Σε μήνυμά του για τη φετινή διοργάνωση της ΔΕΘ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου, εκφράζει την πεποίθηση ότι "δίνεται μια ακόμη ευκαιρία για τη διεθνή προβολή της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων και προϊόντων", ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της εθνικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη είναι ήδη γεγονός, ότι η πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη είναι ήδη σε εξέλιξη και ότι η ελληνική οικονομία θα γνωρίσει φέτος, ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 3,5%, ίσως και λίγο παραπάνω, σε σχέση με το 2% της υπόλοιπης Ευρώπης. Στην πορεία της Ελλάδας, αλλά και στην κατάσταση που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον περιβάλλοντα οικονομικό χώρο, αναφέρεται στο μήνυμά της για την φετινή 62η ΔΕΘ, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου. Η κ.Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι "η φετινή ΔΕΘ βρίσκει τη χώρα μας και ιδιαίτερα τη Βόρεια Ελλάδα ένα ακόμα βήμα πιο μπροστά στο δρόμο της ανάπτυξης, της δημοσιονομικής εξυγίανσης, της βελτίωσης των μακροοικονομικών ανισορροπιών και της ανάπτυξης των υποδομών". Καταλήγοντας, η υπουργός Ανάπτυξης , τονίζει ότι "ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα με την ολοκλήρωση των υποδομών της, εξελίσσεται σε πόλο έλξης ξένων επενδύσεων, αλλά και σε ορμητήριο επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο των Βαλκανίων. · Ηλεκτρικά σήματα εκπέμπονται όχι μόνον πριν από σεισμούς αλλά και πριν τη θραύση οποιουδήποτε υλικού. Αυτό υποστηρίζει ο γνωστός από τη μέθοδο βραχείας διάρκειας πρόγνωσης σεισμών ΒΑΝ καθηγητής Παναγιώτης Βαρώτσος, σε επιστημονική ανακοίνωση που έκανε σε διεθνές συνέδριο με θέμα: "Αστάθεια του υλικού κατά τη παραμόρφωση και τη θραύση" που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Με τη νέα θεωρία του, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, ο κ. Βαρώτσος περιγράφει τη φυσική διαδικασία που αποδεικνύει ότι πριν από τη θραύση του υλικού πρέπει να υπάρχει προειδοποιητικό ηλεκτρικό σήμα. Όπως είναι γνωστό η ομάδα του κ Βαρώτσου εκμεταλλεύεται πειραματικά το ηλεκτρικό σήμα στην πρόβλεψη των σεισμών ενώ ο καθηγητής έδωσε τη φυσική εξήγηση γιατί εκπέμπεται αυτό το σήμα, δηλαδή παρουσίασε τη θεωρία πάνω στην οποία στηρίζεται το πείραμα. Οσον αφορά το θέμα της πρόβλεψης των σεισμών ο κ Βαρώτσος επισήμανε ότι τα ηλεκτρικά σήματα, που εκπέμπονται πριν από τους σεισμούς ,δεν ανιχνεύονται παντού αλλά μόνα στα ευαίσθητα σημεία που υπάρχουν στην επιφάνεια της γης και τα οποία εντοπίζει μόνον η συσκευή ΒΑΝ. Ο καθηγητής έδωσε την επιστημονική εξήγηση γιατί στην επιφάνεια της γης υπάρχουν αυτά τα ευαίσθητα σημεία όπου ανιχνεύονται τα προσεισμικά κύματα . "Αυτό δεν πρέπει να παρερμηνευτεί ότι δεν μπορεί το σύστημα ΒΑΝ να ανιχνεύσει σεισμούς οπουδήποτε. Απλώς λέμε ότι δεν μπορεί να πάει κανείς οπουδήποτε να κάνει την ανίχνευση. Πρέπει να υπάρχουν ορισμένες ευαίσθητες περιοχές" πρόσθεσε ο καθηγητής

Κοινή διακήρυξη εξέδωσαν το ΕΚΘ και η Ε.Δ.Υ.Ε.Θ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης και με την οποία καλούν όλους τους εργαζομένους της Θεσσαλονίκης να εντείνουν τον αγώνα τους, για τη διασφάλιση "αυτού του ύψιστου αγαθού", όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στη διακήρυξη. "Την ημέρα αυτή, τα συνδικάτα σε όλο τον κόσμο την τιμούν ως μέρα πάλης των εργατών για την ειρήνη. Η επιλογή της ημέρας αυτής συμβολίζει τη θέληση των λαών του κόσμου για να μην απειλήσει πια την ανθρωπότητα μια παγκόσμια αναμέτρηση", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Τέλος, το ΕΚΘ και η Ε.Δ.Υ.Ε.Θ καλούν τους εργαζόμενους "να απαιτήσουν την επικράτηση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για όλους τους λαούς και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την ανάπτυξη φιλίας και συνεργασίας για την πρόοδο και την ευημερία".

Για το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας "Αμπντί Ιπεκτσί" θα προτείνει η γραμματεία του Βραβείου "Ιπεκτσί" την Φατμά και τον Τουργκάι Γκιουνές, το ζευγάρι των Τούρκων που παντρεύτηκε χθες, Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης, σε σκάφος στα ανοιχτά των βραχονησίδων Ιμια. "Είθε ο σημερινός σας γάμος στη θάλασσα του Αιγαίου, να συντελέσει στην απόλυτη ειρήνη, φιλία και ευημερία σε αυτή την ωραιότερη θάλασσα του κόσμου. Ο ήλιος της αγάπης να μας οδηγεί. Ο ήλιος (γκιουνές), που είναι και το επίθετο των νεονύμφων", αναφέρεται στο ευχετήριο μήνυμα του ιδρυτή του Βραβείου "Ιπεκτσί" Ανδρέα Πολιτάκη στο ζευγάρι. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ Πολιτάκης δήλωσε ότι είχε ζητηθεί από την γραμματεία του Βραβείου "Ιπεκτσί" στην Αθήνα, να μεσολαβήσει να βρεθεί και ζευγάρι Ελλήνων που να θέλει να παντρευτεί στα ανοιχτά των Ιμια μαζί με το ζευγάρι των Τούρκων. Δυστυχώς όμως δεν κατέστη δυνατό. Ο κ Πολιτάκης όμως προτείνει να γίνει ένας ελληνοτουρκικός γάμος στο ίδιο σημείο, σαν ένδειξη της ελληνοτουρκικής φιλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ενωση των τουρκικών Δήμων, που βρίσκονται στα παράλια του Αιγαίου, διοργανώνει Γιορτή Ειρήνης στην περιοχή Διδύμου (Ντίντιμ) της επαρχίας Αϊδινίου (Αϊντίν) στην οποία την ελληνική γραμματεία του Βραβείου "Ιπεκτσί" εκπροσωπεί ο συνθέτης και μουσικός Στάθης Ουλκέρογλου. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Γιορτής Ειρήνης , που θα συνεχιστεί και αύριο, περιλαμβάνεται έκθεση ζωγραφικής, στην οποία παρουσιάζονται έργα παιδιών από την Ελλάδα και την Τουρκία, πορεία ειρήνης και συναυλία ρεμπέτικων από τον Θόδωρο Πατρινό και την Ορχήστρα του.

Σε τρεις μήνες αναμένεται να αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος Πρέσβης των Η.Π.Α στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς. Ο κ. Μπερνς, η τοποθέτηση του οποίου σε ένα τέτοιο μεγάλο πόστο, όπως θεωρείται η Αθήνα και σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα ελληνοτουρκικά, προκάλεσε αίσθηση στην αμερικανική πρωτεύουσα, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, αναμένεται πρώτα να περάσει από ακροαματική διαδικασία ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Νίκολας Μπερνς βρίσκεται στη θέση του Εκπροσώπου Τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ από τον Ιανουάριο του 1995, ύστερα από απόφαση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Ουώρεν Κρίστοφερ. Είναι διπλωμάτης καριέρας και έχει υπηρετήσει στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου επί πέντε συναπτά χρόνια.

Την έντονη αντίδραση, τόσο του Δημάρχου Δράμας, Μαργαρίτη Τζίμα, όσο και 35 κοινοταρχών του Νομού, προκαλεί το σχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας", που αφορά στις συνενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Με ανακοίνωσή τους, καταγγέλουν την κυβέρνηση, αλλά και το προεδρείο της διοικούσας επιτροπής ΤΕΔΚ Δράμας για αυταρχισμό και για υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Καταδικάζουμε όσους μας υποσχέθηκαν ότι μέσα στο διάλογο θα επιχειρήσουν τη διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας, προχωρώντας στις αναγκαστικές συνενώσεις", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση. Εξάλλου, επισημαίνεται ότι θεωρούν ουτοπία τη διασφάλιση καλύτερης παροχής υπηρεσιών στους δημότες, που διακηρύσσει η κυβέρνηση, ενώ σημειώνουν ότι "αρνούμαστε να υπογράψουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά κυρίως της ελληνικής υπαίθρου, που αποτελεί κινητήρια δύναμη της χώρας". Οι 35 κοινοτάρχες και ο Δήμαρχος Δράμας προτείνουν την άμεση απόσυρση του σχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας", ενώ καλεί την κυβέρνηση "να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους των ΟΤΑ για την αναγκαιότητα των συνενώσεων, οι οποίες θα πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων". Καταλήγοντας, αναφέρουν ότι "είμαστε υπέρ των συνενώσεων, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη του λαού. Κάθε άλλη επιλογή θα βρει ενωμένη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία θα παλέψει με όλες της τις δυνάμεις για να μην περάσει ο αυταρχισμός στο κύτταρο αυτό της δημοκρατίας".

"Μέγιστη συνεισφορά" στην πολιτιστική δραστηριότητα της Θεσσαλονίκης - που φέτος φιλοξενεί το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης - και γενικότερα της Μακεδονίας, χαρακτήρισε το συνέδριο "Αριστοτέλης και Σύγχρονη Εποχή" ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, χαιρετίζοντας τις εργασίες του, ενώ υποστήριξε ότι αυτό "καταδεικνύει την ιστορική συνέχεια και δράση του Ελληνισμού σ' αυτή την περιοχή". Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε: " Η Μακεδονική καταγωγή του Αριστοτέλη σε συνδυασμό με τη μαθητεία του στην Ακαδημία του Πλάτωνα, η διδασκαλία του και η ακτινοβολία του στα Ελληνικά γράμματα της αρχαιότητας, καθώς και η πορεία του ως δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προσδιορίζουν απαρέγκλιτα και αναμφισβήτητα το ενιαίον του ελλαδικού χώρου, της μιας ιστορικής πορείας και δεν επιτρέπουν οποιαδήποτε αμφισβήτηση ιστορικής ή πολιτικής φύσης. Συνέδρια όπως το σημερινό, εκτός του ότι μπορεί να είναι χρήσιμα από ιστορικής άποψης, καθίστανται και αναγκαία με την ανάδειξη της επικαιρότητας της κλασικής φιλοσοφίας και επιστήμης".

Δύο ένοπλες ληστείες με θύματα ανύποπτους οδηγούς διερχομένων αυτοκινήτων, διέπραξαν άγνωστοι σε σημεία όπου λειτουργούν φωτεινοί σηματοδότες στον Ευόσμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αστυνομία, τρία άτομα, ανάμεσά τους και μια γυναίκα, έκλεψαν από την περιοχή της Ιωνίας ένα ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, το στάθμευσαν κοντά σε σηματοδότη στην οδό Μεάνδρου στον Ευόσμο και έστησαν "καρτέρι" σε οδηγούς. Με την απειλή περιστρόφου ακινητοποίησαν τον 23χρονο Θεοφάνη Γκόφα, συντηρητή κτιρίων και του απέσπασαν μέσα από τις τσέπες γύρω στις 7.000 δραχμές, σύμφωνα με τη δήλωσή του. Οι ληστές λίγο αργότερα, σε φωτεινό σηματοδότη της οδού Ολυμπιάδος στην ίδια περιοχή, επιτέθηκαν και στον 63χρονο οδηγό Σοφοκλή Τσαγκαλίδη, από τον οποίο πήραν άλλες 73.000 δραχμές με την ίδια μέθοδο ενώ ένας οδηγός που κατάφερε να διαφύγει ειδοποίησε την Άμεσο Δράση. Το κλεμμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι ένοπλοι ληστές βρέθηκε λίγες ώρες αργότερα κοντά στην περιφερειακή οδό.

Εξηνταεφτάχρονος καθηγητής ξένων γλωσσών βρέθηκε στραγγαλισμένος μέσα στο διαμέρισμά του, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και από τις πρώτες έρευνες της αστυνομίας, προκύπτει ότι έπεσε θύμα ληστείας. Οπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, ο άγνωστος δράστης, που κατά πάσα πιθανότητα ήταν γνωστός του 67χρονου Σάββα Χατζησάββα, τη νύχτα της περασμένης Παρασκευής τον επισκέφθηκε στο διαμέρισμα του, στην οδό Αδριανουπόλεως 18. Ο Χατζησάββας, που ήταν και ιδιοκτήτης φροντιστηρίου, πρέπει να άνοιξε κανονικά την πόρτα στον άγνωστο, αφού δεν βρέθηκαν πουθενά ίχνη διάρρηξης. Λίγο αργότερα όμως δέχθηκε επίθεση από τον άγνωστο με γροθιές και σε κάποια στιγμή ο δράστης τον τύλιξε στο λαιμό με ένα σεντόνι και τον στραγγάλισε μέσα στην κρεβατοκάμαρα. Μετά το έγκλημα ερευνήθηκαν όλοι οι χώροι του διαμερίσματος, αλλά μέχρι στιγμής, δεν είναι δυνατόν να διευκρινιστεί αν ο δολοφόνος πήρε χρήματα, χρυσαφικά, ή κάποια αντικείμενα, αφού ο Χατζησάββας ζούσε τα τελευταία χρόνια μόνος του. Τον Χατζησάββα βρήκε νεκρό μέσα στο διαμέρισμα, η κόρη του, η οποία άρχισε να ανησυχεί επειδή τις τελευταίες μέρες δεν επικοινώνησε μαζί της.

Περισσότεροι από 250 επιστήμονες και μελετητές, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, λαμβάνουν μέρος στις εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου με θέμα την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία, που οργανώνεται στο πλαίσιο της ομώνυμης έκθεσης, η οποία λειτουργεί ήδη στην Κρυπτοστοά της Αρχαίας Αγοράς. Το συνέδριο αρχίζει την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου, στις 9 το πρωί στην αίθουσα συνεδρίων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Στο συμπόσιο θα καλυφθούν τεχνικά επιτεύγματα και τεχνολογικές εξελίξεις του αρχαίου ελληνικού κόσμου σε τομείς όπως η μεταλλευτική και η μεταλλουργία, η αγροτική και η χημική τεχνολογία, η μηχανολογία, η ναυπηγική κ.α. Επιπλέον, θα εξεταστεί το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε δυνατό το "διανοητικό άλμα", που συνέδεσε την τεχνική και επιστήμη και έδωσε ώθηση στην τεχνολογία.

Προς την Τουρκία η οποία είναι το κλειδί για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να στρέφονται οι ενδιαφερόμενοι για επίλυση του προβλήματος, εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση. Αυτό τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος, που προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο ενδεχόμενο να διορίσει η Κοινοπολιτεία ειδικό απεσταλμένο για το Κυπριακό στις επόμενες συνομιλίες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Ανιαόκου δήλωσε ότι το Κυπριακό αναμένεται να είναι ανάμεσα στα θέματα, που θα συζητηθούν κατά τη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Σκωτία.

Τη διαφωνία του στους χειρισμούς και στις εκτιμήσεις της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά στο Κυπριακό, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού. Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι ''μπήκαμε σε μία πιο πολύπλοκη φάση'', σημειώνοντας ότι ''οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί τη σύνδεση πλέον και της Τουρκίας όσον αφορά στην Ευρώπη, μαζί με το θέμα της ένταξης της Κύπρου και τη λύση του Κυπριακού''.

Ο πρόεδρος του κυπριακού κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ανακοίνωσε επίσημα την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, να υιοθετήσει πρόταση του Πολιτικού Γραφείου για προβολή της υποψηφιότητάς του για τις προεδρικές εκλογές. Μιλώντας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο κ. Λυσσαρίδης υποστήριξε την ανάγκη για τερματισμό της συγκυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία και κατέστησε υπεύθυνη για όλα τα αδιέξοδα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο.

Ως βασική προτεραιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Αλβανίας, έθεσε την αποκατάσταση της τάξης και τη συγκέντρωση των όπλων, ο υπουργός Νεριτάν Τσέκα, σε σημερινές δηλώσεις του, κατά τη διάρκεια εκπομπής στην κρατική τηλεόραση, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Ρακίπι. Εξάλλου, ο κ. Τσέκα επισήμανε ότι όσον αφορά την αποκατάσταση της τάξης, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά σημαντικά βήματα, ενώ σημείωσε ότι ελέγχονται οι κεντρικοί οδικοί άξονες. Στην Αυλώνα, όπου υπήρξε το επίκεντρο των εξεγέρσεων, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσέκα, οι αστυνομικές δυνάμεις ελέγχουν πλήρως την πόλη και έχουν εξαρθρώσει τις συμμορίες κακοποιών, ενώ και σε άλλες πόλεις του Νότου επικρατεί ηρεμία..

Σέρβοι πολίτες πέταξαν πέτρες κατά των Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι ήταν παραταγμένοι κοντά σε τηλεοπτικό πομπό αναμετάδοσης στην Βορειοανατολική Βοσνία, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Περίπου 170 άτομα τις μεσημεριανές ώρες περικύκλωσαν τους στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ (SFOP), οι οποίοι δεν αντεπιτέθηκαν.

Τουλάχιστον 6 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 8 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο "Πιρογκόφ" της Σόφιας, μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο "Ιβάν Ρούσεφ" του Μπόμποβντολ, δυτικά τις βουλγαρικής πρωτεύουσας. Οι οκτώ τραυματίες, μεταξύ των οποίων και μια γυναίκα, φέρουν εγκαύματα από 20 έως 40%. Σύμφωνα με το τελευταίο ανακοινωθέν της Επιτροπής Ενέργειας, από την έκρηξη του δηλητηριώδους μεθανίου εγκλωβίστηκαν 52 άτομα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 2 September 1997 - 6:40:16 UTC