Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:35 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ 3.9.1997

Με τον υπουργό Υγείας, Κώστα Γείτονα, συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε ότι ήταν μια προγραμματισμένη συνάντηση που είχε σαν αντικείμενο θέματα υγείας και πρόνοιας. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αν συζήτησε για τις παρατηρήσεις που φέρεται ότι του έκανε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Γείτονας είπε ότι δεν ασχολείται με αστειότητες. Το θέμα της κατάρτισης του προϋπολογισμού για το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας θα συζητηθεί αύριο κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου, με τον κ. Γείτονα. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργο Πασχαλίδη, τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Παρασκευά Φουντά και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου, Γιάννη Σουλαδάκη και Στέφανο Μανίκα. Σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να γίνει μια προετοιμασία για τη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα πραγματοποιηθεί στις 10 Οκτωβρίου. Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Δεν εκπλήττουν την κυβέρνηση οι προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, σχολιάζοντας τις νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ από το Παρίσι, ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο κυβερνήσεις. Ο Υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προβληματίζεται διότι με την τακτική που ακολουθεί η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία επιδιώκει να προσεγγίσει, καθώς δεν υπάρχει ταύτιση των θέσεων της Άγκυρας με την Κοινότητα. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Στέητ Ντηπάρτμεντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίθετες στην προοπτική εισαγωγής των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, σημείωσε όμως ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αποτελέσει θετικό παράγοντα για την επίλυση του Κυπριακού.

Της απόφασης του υπουργείου Παιδείας να καταργήσει σταδιακά την επετηρίδα διορισμών υπεραμύνθηκε σήμερα, μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. "Η επετηρίδα είναι αναξιοκρατικό σύστημα. Επιβραβεύει τη γεροντοκρατία, αποκλείει τους νέους από τη δυνατότητα να συγκριθούν και αυτοί με τους άλλους και αφαιρεί τη δυνατότητα από τη δημόσια παιδεία να επιλέξει τους καλύτερους και τους καταλληλότερους για να στηρίξουν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση", είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Εξάλλου, το αίτημα της Γενικής Γραμματέως του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, να κριθεί αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για το ανοιχτό πανεπιστήμιο, απέρριψαν σήμερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας. Αιχμή του νομοσχεδίου, για το ΚΚΕ, αποτελεί το θέμα των διδάκτρων που καλούνται να καταβάλλουν οι πολίτες άνω των 25 ετών. Το αίτημα του ΚΚΕ υποστήριξαν οι βουλευτές του Συνασπισμού και του ΔΗΚΚΙ. Το σχετικό νομοσχέδιο κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης. Σε ό,τι αφορά στο ανοιχτό πανεπιστήμιο, ο κ. Αρσένης κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τη μεταρρύθμιση για το θεσμό αυτό. Την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΛΜΕ για πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συλλαλητηρίων αύριο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη επικύρωσαν σήμερα οι Πρόεδροι των τοπικών ενώσεων των καθηγητών.

Το απόγευμα της Παρασκευής, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, θα ανακοινώσει το όνομα της πόλης που θα διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, οι εργασίες της οποίας άρχισαν χθες στη Λοζάνη. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις από τις καταγγελίες, που είδαν το φως της δημοσιότητας, περί απόπειρας δωροδοκίας μελών της ΔΟΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ρόϊτερ", ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Μάρκ Χόλντερ, ανέφερε ότι η Στοκχόλμη και το Κέηπ Τάουν παρέβησαν τον ολυμπιακό κανονισμό, αφού προσέφεραν σε μέλη της ΔΟΕ αφορολόγητα έπιπλα, δώρα σε συζύγους και δωρεάν ταξίδια. Ο εκπρόσωπος του Κέηπ Τάουν, Κουρτ Χίπερ, παραδέχτηκε ότι η χώρα του έστειλε ανοιχτή επιστολή - πρόσκληση στη Λωζάνη σε όλα τα μέλη της επιτροπής. Σημείωσε όμως ότι η πράξη αυτή δεν είχε συγκεκριμένη πρόθεση και δεν δημιουργούσε υπονοούμενα για ενδεχόμενο δωροδοκίας. Η ελληνική αντιπροσωπεία είναι αισιόδοξη, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας των "αθανάτων" για την επιλογή της πόλης που θα αναλάβει τη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004. Ο υφυπουργός αθλητισμού Ανδρέας Φούρας δήλωσε σήμερα ότι η ελληνική επιτροπή εργάστηκε σκληρά, συστηματικά και μεθοδικά, πρόσθεσε όμως ότι αν η Αθήνα δεν πάρει τους αγώνες αυτό δεν θα ισοδυναμεί και με εθνική καταστροφή.

Τον θεμέλιο λίθο του νέου κτιρίου του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP) θα θέσει το προσεχές Σάββατο, σε επίσημη τελετή στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Το κτίριο, που θα ανεγερθεί σε οικόπεδο 15 στρεμμάτων με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένεται να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 1999, αρκετούς μήνες πριν από τη συμβατική υποχρέωση παράδοσής του εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης. Σκοπός του CEDEFOP είναι να παρέχει στην Κομισιόν την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη που απαιτείται, για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής στον τομέα της επαγγελματικής κατάρτισης. Η δραστηριότητα του Κέντρου προγραμματίζεται βάσει της αρχής της επικουρικότητας και στηρίζεται σε τρεις άξονες που αφορούν στην προαγωγή της επαγγελματικής εξειδίκευσης και της δια βίου μάθησης, στην παρακολούθηση των εξελίξεων της επαγγελματικής κατάρτισης στα κράτη-μέλη και στην προώθηση της κινητικότητας και των ανταλλαγών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα οικονομικά και θεσμικά της αιτήματα παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, η ΓΣΕΕ με αφορμή την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα ζητά αυξήσεις που να διασφαλίζουν το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και να το βελτιώνουν σταθερά, τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και στήριξη της απασχόλησης ως μέσου για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Προειδοποιεί, εξάλλου, με 24ωρη απεργία στις 23 Οκτωβρίου αν δεν υιοθετηθούν οι προτάσεις της.

Σε ποσοστό 10,3% επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού ανήλθε η ανεργία στην Ελλάδα κατά το 1996, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι περιοχές που ταλανίζονται περισσότερο από την έλλειψη εργασίας είναι αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Αττικής, με 17,2%, 12,5% και 12,4% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στα νησιά του Ιουνίου, το νότιο Αιγαίο και την Κρήτη. Πάντως, παρόλο που η ανεργία ακολούθησε ανοδική πορεία τον προηγούμενο χρόνο, το εργατικό δυναμικό παρουσιάστηκε αυξημένο κατά 70.000 άτομα περίπου, σε σύγκριση με το 1995.

Τη μνήμη της πριγκίπισσας Νταϊάνα θέλει να διατηρήσει ζωντανή η βρετανική κοινή γνώμη που εκφράζει σειρά προτάσεων για τους τρόπους που μπορεί να γίνει αυτό. Επώνυμοι και ανώνυμοι Βρετανοί καταθέτουν προτάσεις για το πως θα πρέπει να τιμηθεί η μνήμη της και να συνεχιστεί το φιλανθρωπικό έργο στο οποίο είχε αφιερώσει τη ζωή της η πριγκίπισσα της Ουαλίας. Οι προετοιμασίες για την τελετή της κηδείας και την ταφή της σορού της πριγκίπισσας Νταϊάνα γίνονται με εντατικό ρυθμό, ενώ περισσότερα από ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να κατακλύσουν το Σάββατο τους δρόμους του Λονδίνου για να συνοδέψουν την πριγκίπισσα στην τελευταία της κατοικία. Στο μεταξύ, νέα στοιχεία για το ρόλο των φωτορεπόρτερ στο τραγικό δυστύχημα έδωσε στη δημοσιότητα η γαλλική αστυνομία που ερευνά την υπόθεση. Έκθεσή της αναφέρει ότι οι φωτογράφοι παρεμπόδισαν τον πρώτο αστυνομικό που έφτασε στον τόπο του δυστυχήματος, να πλησιάσει το αυτοκίνητο σπρώχνοντάς τον.

Αερογέφυρα σωτηρίας στήθηκε τα ξημερώματα μεταξύ Θεσσαλονίκης και Ιωαννίνων. Οι γονείς ενός οκτάχρονου παιδιού που βρήκε τραγικό θάνατο πέφτοντας από φωταγωγό πολυκατοικίας, αποφάσισαν να δώσουν για μεταμόσχευση το ήπαρ και τα νεφρά του άτυχου παιδιού. Το απόγευμα, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο έγινε η μεταμόσχευση ήπατος σε ένα τετράχρονο κοριτσάκι ενώ λήπτες των νεφρών θα είναι ένα οκτάχρονο κοριτσάκι και ένα δεκάχρονο αγοράκι.

Εικοσιπέντε χρόνια μαθημάτων συμπληρώνει φέτος το Ινστιτούτο Διεθνούς Δημοσίου Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων της Θεσσαλονίκης με εισηγητές διαπρεπείς επιστήμονες, διπλωμάτες και ειδικούς πάνω σε θέματα νομικά, πολιτικά και διπλωματικά. Πρόκειται για ένα επιστημονικό γεγονός εξαιρετικής σημασίας για τη χώρα μας που ταυτόχρονα προκαλεί υψηλότατο βαθμό ενδιαφέροντος σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς θα το παρακολουθήσουν ενδιαφερόμενοι από πενήντα δύο χώρες. Την έναρξη του φετινού προγράμματος με θέμα "Ισχύς και δίκαιο στις διεθνείς σχέσεις" θα κηρύξει στις 8 Σεπτεμβρίου ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος, ενώ τα μαθήματα θα διαρκέσουν μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Ποσότητες οπλισμού και πλαστά χαρτονομίσματα, έκρυβε στο σπίτι του, κτηνοτρόφος που συνελήφθη από την αστυνομία σε περιοχή της Φλώρινας. Σε έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί στο σπίτι του 30χρονου Χαράλαμπου Πιτούλη, στην κοινότητα Βροντερού, βρήκαν και κατέσχεσαν ένα αυτόματο πολεμικό όπλο "καλάσνικοφ", ένα πιστόλι κινέζικης προέλευσης και περισσότερες από 3.000 σφαίρες. Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Φλώρινας στο σπίτι βρέθηκαν ακόμα πέντε παραχαραγμένα χαρτονομίσματα των 5. 000 δραχμών και μικροποσότητα χασίς. Στην ανάκριση ισχυρίστηκε ότι κάποιος Αλβανός λαθρομετανάστης του παρέδωσε τα παραπάνω αντικείμενα για φύλαξη.

Με την απειλή όπλου δύο άγνωστοι ακινητοποίησαν τα ξημερώματα τον υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων, Αρμέν Κατσατριάν, 21 χρόνων, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και του απέσπασαν γύρω στις 800.000 δραχμές. Οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα που είχαν σταθμεύσει έξω από το βενζινάδικο, στην οδό Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και εξαφανίστηκαν.

Η συνέχιση των απευθείας συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού, είναι ο βασικός στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη Κένεθ Μπριλ. Ο κ.Μπρίλ κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, επανέλαβε την θέση της χώρας του σχετικά με την αγορά των ρωσικών πυραύλων S - 300, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ θεωρούν αχρείαστη την αγορά τους από την κυπριακή κυβέρνηση. Οι δύο άνδρες, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και τις λεπτομέρειες της επίσκεψης του Αμερικανού συντονιστή για το κυπριακό, Τόμας Μίλερ, που αναμένεται αυτό το μήνα στην Κύπρο. Ο κ.Μπρίλ αναφέρθηκε επίσης στην επίσκεψη του Αμερικανού προεδρικού απεσταλμένου για το κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, χωρίς όμως να κάνει γνωστή την ακριβή ημερομηνία.

Δυο βιομηχανίες και μία εταιρία μεταφορών από την πόλη Βέλες είναι οι κύριοι ύποπτοι για τη νέα οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας στον Αξιό, στο τμήμα που διασχίζει την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με αποκαλύψεις της εφημερίδας "Βέτσερ" των Σκοπίων, η αρμόδια Επιθεώρηση Περιβάλλοντος της χώρας διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό της αιτίας που προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στο τμήμα του ποταμού, όπου εκβάλλουν τα απόβλητα της βιομηχανικής ζώνης του Βέλες, ώστε να εντοπιστεί ο κύριος υπεύθυνος για την καταστροφή.

Νέα άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1565,14 μονάδες σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 1,38%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε σήμερα τα 13,1 δισεκατομμύρια δραχμές.

Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν κατά τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο, στην ηπειρωτική χώρα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι στα δυτικά, στα ανατολικά ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 14 μέχρι 28 βαθμούς, στα δυτικά από 16 μέχρι 30 και στην υπόλοιπη χώρα από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 3 September 1997 - 16:40:32 UTC