Browse through our Interesting Nodes of Greek Newspapers & Magazines Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:55 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 8.9.97

Η ανάληψη από την Αθήνα της Ολυμπιάδας του 2004, η οικονομία της χώρας, τα εθνικά θέματα, οι δημοτικές εκλογές αλλά και ο διάλογος για την κεντροαριστερά κυριάρχησαν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού, χθες στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα γεγονός που θα συμβάλλει στην προώθηση ορισμένων πολιτικών και οικονομικών στόχων, ωστόσο δεν είναι η κύρια αποστολή της Ελλάδας διότι ο κύριος στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η αλλαγή της λειτουργίας της κοινωνίας και η διαμόρφωση συνθηκών ανάπτυξης στον οικονομικό τομέα. Παρόλα αυτά ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν νέοι φόροι αλλά και ότι, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών από την Αθήνα δεν θα παραμεληθεί η περιφέρεια. "Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι θέλουμε μια δυνατή περιφέρεια και ότι η βόρεια Ελλάδα για μας είναι η βάση από την οποία θα αναπτύξουμε τις σχέσεις μας με όλη τη Βαλκανική", επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Ειδικότερα, τόνισε ότι τα μεγάλα έργα στη βόρεια Ελλάδα συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί, σημείωσε ότι το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" θα λειτουργήσει κανονικά και υπογράμμισε ότι με τον τρόπο αυτό η Θεσσαλονίκη θα μπορέσει να αποκτήσει ένα μέσο σταθερής τροχιάς. Για την οικονομία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι και αυτή τη χρονιά πρέπει να γίνει μεγάλη περικοπή των δημοσίων δαπανών, ενώ για τις δημοτικές εκλογές, απέφυγε να τοποθετηθεί για συγκεκριμένα πρόσωπα, τόνισε όμως ότι το ευρύ μέτωπο της κεντροαριστεράς πρέπει να προχωρήσει.

Με μεγάλη γιορτή και συναυλία στο Ζάππειο της Αθήνας έγινε χθες το βράδυ η υποδοχή της ελληνικής επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων που επέστρεψε από τη Λωζάνη.. Δόθηκε συνέντευξη τύπου στο Ζάππειο παρουσία του Κώστα Σημίτη και δύο ώρες αργότερα πραγματοποιήθηκε συναυλία με τη συμμετοχή του Γιώργου Νταλάρα και της Χαρούλας Αλεξίου. Την ιδιαίτερη χαρά του για την ανάληψη, από την Αθήνα, της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, εκφράζει σε μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Σπυρίδωνας ο οποίος χαρακτηρίζει το γεγονός νίκη για το ελληνικό πνεύμα.

Τα περίπτερα της Γενικής Τράπεζας, της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Υπουργείου Τύπου στην 62η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε χθες ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Αναχωρώντας από το περίπτερο της Γενικής Τράπεζας ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι οι ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων στηρίζονται και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ότι προς αυτήν την κατεύθυνση το Υπουργείο ευελπιστεί σε μια καλή συνεργασία με την Γενική Τράπεζα. O κ.Τσοχατζόπουλος μετέβη και στο κατάμεστο περίπτερο των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο εγκαινίασε μαζί με τον Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο, την υφυπουργό Ανάπτυξης, Άννα Διαμαντοπούλου, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τόμας Νάιλς και τους προέδρους των Ελληνοαμερικανικών επιμελητηρίων Θεσσαλονίκης και Αθηνών, κυρίους Πατσιάβα και Κουϊδη. Περιγράφοντας τις εντυπώσεις του από τις τέσσερις συνεχείς χρονιές που παραβρέθηκε στη Διεθνή Έκθεση, σε δηλώσεις που έκανε μετά τα εγκαίνια του περιπτέρου, ο κ.Νάιλς επισήμανε ότι πρόκειται για μια καλή διοργάνωση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονται τα προϊόντα πολλών σημαντικών αμερικανικών εταιριών.

Αύριο ή το αργότερο το πρωί της Τετάρτης κατατίθεται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών και όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης θα ψηφιστεί χωρίς καθυστέρηση μέσα στον Σεπτέμβριο. "Εγώ κάνω αυτά που λέω" είπε ο κ Αρσένης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο καθυστέρησης της ψήφισης του νομοσχεδίου. Σε ερώτηση για τα προβλήματα και τις ελλείψεις προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της Θεσσαλονίκης , που ανοίγουν σε λίγες ημέρες ο κ Αρσένης απάντησε ότι τα προβλήματα στον χώρο της παιδείας δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μια μέρα ή σε ένα χρόνο. "Βελτιώνεται όμως η κατάσταση κάθε χρόνο. Φέτος έχουμε προβλέψει όλες τις πιστώσεις και για τη μεταφορά των μαθητών και για τους αναπληρωτές καθηγητές και έχω πει ότι ένα κλιμάκιο από την τοπική υπηρεσία του υπουργείου παιδείας θα είναι στη Θεσσαλονίκη σε λίγες μέρες, και σε επαφή με την τοπική αυτοδιοίκηση και τις νομαρχιακές αρχές να κοιτάξουμε τι προβλήματα υπάρχουν για να καλυφτούν αμέσως" είπε ο υπουργός.

Το υπουργείο Παιδείας μετέχει στις δραστηριότητες του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, παρέχοντας χρηματοδότηση 40 εκατομμυρίων ετησίως. Την προγραμματική σύμβαση του Κέντρου, που είχε υπογραφεί πριν από ενάμισι περίπου χρόνο από τους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, το Νομάρχη Θεσσαλονίκη και τη πρόεδρο του Κέντρου, συνυπέγραψε και ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης.

"Η Πολιτεία οφείλει πολλά και έχει εκκρεμότητες πολλές απέναντι στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης" τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών-Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος, το περίπτερο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην 62η ΔΕΘ. Ο κ. Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για την πρόσληψη 923 επιστημόνων που θα καλύψουν τα κενά στην τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, γιατί όπως είπε, "για να λειτουργήσει ένας θεσμός δεν χρειάζεται μόνο να τον αγαπάμε, αλλά πρέπει και να τον στηρίζουμε", ενώ πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλοι άνθρωποι".

Η Ελληνίδα Ισαβέλλα Δάρα ανακηρύχθηκε Μις Ευρώπη '97 σε καλλιστεία που έγιναν χθες το βράδυ στο Κίεβο της Ουκρανίας. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο διάσημος Γάλλος ηθοποιός Αλεν Ντελόν. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι υποψήφιες της Πολωνίας, Ισπανίας, Ιταλίας και της Κροατίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε χθες ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να καταγγείλει στον ΟΗΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς την Τουρκία, για έλεγχο πλοίου υπό κυπριακή σημαία στα Στενά του Βοσπόρου, κατά παράβαση της Συνθήκης του Μοντρέ, του 1936. Συνεχίζοντας τις απαράδεκτα προκλητικές ενέργειές της, η Τουρκία ελέγχει τα πλοία που εισέρχονται στα Στενά του Βοσπόρου, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τη μεταφορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 στην Κύπρο, που όπως ισχυρίζεται θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλειά της.

Αποφάσεις της ΕΕ για τη συγχρηματοδότηση μελετών αλλά και έργων που προσφέρονται για την βελτίωση των διασυνδέσεων της Βόρεια Ελλάδας με τις παραμεθόριες περιοχές των Βαλκανικών χωρών στους τομείς των μεταφορών , περιβάλλοντος και ενεργειακων δικτύων υλοποίησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Οι αποφάσεις αυτές αφορούν μεταξύ των άλλων τμήματα της Εγνατίας οδού, διευρωπαϊκά δίκτυα φυσικού αερίου ή ηλεκτρισμού και υδροδοτήσεις παραμεθόριων περιοχών που διευκολύνουν την συνεργασία με τη Βουλγαρία , την Αλβανία και την πρώην Γιουγκοσλαβία. Μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία χρηματοδοτείται με 450 εκατομμύρια ECU καλύπτοντας το ήμισυ του επιλέξιμου μέγιστου κόστους σκοπιμότητας ύψους 900 εκατομμυρίων ECU . Συγχρόνως χρηματοδοτείται το 85% του επιλέξιμου κόστους τμημάτων της Εγνατίας. Κατασκευές οδογεφυρών και αυτοκινητόδρομος στην παρακαμπτήρια οδό Καβάλας συνολικού κόστους 25,6 εκατομμυρίων ECU επιδοτούνται με 21,7 εκατομμύρια ECU ενώ άλλα 38 εκατομμύρια παρέχονται για τμήματα αυτοκινητοδρόμων μεταξύ Αγίου Νικολάου-Κουμαριάς-Αγίας Αναστασίας και Λαδοχωρίου-Λυκοποδίου. Τα έργα αυτά πρέπει να έχουν περατωθεί από τα τέλη του 1997 μέχρι το 1999 και να παραδοθούν για χρήση από το 1998 μέχρι το 2000 ανάλογα με την περίπτωση.

Σε εκκλησία της Καλκούτας εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα για μία εβδομάδα η σορός της Μητέρας Τερέζας.Το επόμενο Σάββατο θα γίνει η κηδεία της Μητέρας Τερέζας η οποία πέθανε την Παρασκευή από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 87 ετών. Η Μητέρα Τερέζα σε ηλικία 18 ετών εισήχθη στο μοναχικό βίο στο αββαείο του Λορέτο στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας. Αμέσως μετά ταξίδεψε στην Ινδία όπου άρχισε να διδάσκει γεωγραφία σε κατηχητικά σχολεία. Το 1949 άνοιξε το πρώτο σχολείο για τα παιδιά των δρόμων στην Καλκούτα.

Τα Τίρανα θα επισκεφθεί στις 11-12 Σεπτεμβρίου ο εισηγητής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Αλβανία, Ολλανδός συντηρητικός βουλευτής Ρένε Βαν Ντερ Λίντεν, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Πολιτική Επιτροπή της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του πανευρωπαϊκού οργανισμού του Στρασβούργου. Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Βαν Ντερ Λίντεν θα παρουσιάσει έκθεση στην ολομέλεια της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα, τη σημερινή κατάσταση και τις μελλοντικές προοπτικές.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 8 September 1997 - 7:05:23 UTC