Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-10

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 10.9.1997

Η Ελλάδα πολιτεύεται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες, κάτι που δεν συμβαίνει με την πολιτική της Άγκυρας, η στάση της οποίας δημιουργεί προβλήματα και δεν επιτρέπει την πρόοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Μαδρίτης. Αυτό δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αναφερόμενος στις δηλώσεις του αμερικανού εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος εξέφρασε δυσφορία για τη θέση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ότι οποιαδήποτε απειλή κατά της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Άκη Τσοχατζόπουλο δήλωσε ότι η Ελλάδα θα καθορίσει το πότε η Κύπρος θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρόσθεσε ότι το θέμα αυτό δεν είναι υπόθεση του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, αλλά όλων των κρατών-μελών της Κοινότητας. Ο κ. Πάγκαλος άφησε σαφείς αιχμές, σχετικά με τη θητεία του κ. Κίνκελ, χαριτολογώντας ότι "κανείς δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα είναι υπουργός και καλό είναι οι προσδοκίες να μην ξεπερνούν, τουλάχιστον, την τριετία". Αναφερόμενος στις πρόσφατες και επαναλαμβανόμενες απόψεις του υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, για δύο οντότητες στην Κύπρο, τις απέδωσε "στη δυσκολία του να κατανοήσει τη διπλωματική ορολογία. Όπως είπε, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου υπερέχει καθώς υπάρχει δέσμευση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων από την Ε.Ε., κάτι που δεν συμβαίνει με τις υπόλοιπες υπό ένταξη χώρες. Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, επανέλαβε ότι το πυραυλικό σύστημα S-300 είναι ένα καθαρά αμυντικό όπλο, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την εγκατάσταση του στην Κύπρο. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι όποιος ασκεί τέτοιου είδους κριτική καταδικάζει την Κύπρο να μείνει ανυπεράσπιστη έναντι των απειλών της Τουρκίας. Για αποθράσυνση της Άγκυρας, την οποία όμως ενισχύει η κυβερνητική ατολμία, κάνει λόγο σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Άρης Σπηλιωτόπουλος.

Θέμα συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη, ο οποίος επισκέπτεται τη Ρώμη. Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο αλλά αυτές θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα και με τις δύο κοινότητες δήλωσε ο κ. Ντίνι, ο οποίος όμως σημείωσε ότι είναι αλήθεια πως υπάρχει μία μόνο νόμιμη κυβέρνηση στην Κύπρο. Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρομάνο Πρόντι.

Με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Ονούρ Οϊμέν συναντήθηκε στην Αγκυρα ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλερ. Ο κ. Μίλερ μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για το Κυπριακό και θα πράξουν το καλύτερο δυνατό. "Περιμένουμε", τόνισε "βοήθεια από τις ενδιαφερόμενες πλευρές για επίλυση του προβλήματος. Ο ειδικός συντονιστής του Στέητ Ντιπάρτμεντ θα επισκεφθεί την Παρασκευή την Κύπρο. Στο μεταξύ, την κυβέρνηση της Τουρκίας θα ενημερώσει αύριο το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, για θέματα που σχετίζονται με πυραύλους μέσου και μακρού βεληνεκούς, εδάφους - εδάφους, αέρος - αέρος, καθώς και για τους S - 300. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, θα εξεταστεί το αμυντικό σύστημα της χώρας και οι νέες ανάγκες σε στρατιωτικό υλικό, ενώ η κυβέρνηση θα εξετάσει την πολιτική της στο θέμα των πυραύλων. Σύμφωνα με τις εφημερίδες, θα τεθεί και το ερώτημα, γιατί η Τουρκία να μη διαθέτει πυραύλους που έχουν το Ιράν, η Συρία, το Ιράκ και η Αρμενία.

Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1998 και η αναθεώρηση του Β΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης ώστε να διαρκέσει ως το 1999 κυριάρχησαν στη συνάντηση που είχαν σήμερα με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιάννος Παπαντωνίου και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Πάχτας. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο τις γενικές αρχές για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του επόμενου χρόνου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Παπαντωνίου και επισήμανε ότι η συζήτηση για τα επιμέρους θέματα του προϋπολογισμού θα γίνει τις επόμενες μέρες, ενώ απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας των ομολόγων και των έντοκων γραμματίων. Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Δρυς, ανακοίνωσε την αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων από 1.1.1998. Παράλληλα παρουσίασε το νέο ευρωπαϊκό λαχείο από το οποίο τα αναμενόμενα έσοδα υπολογίζονται σε πεντακόσια εκατομμύρια δραχμές.

Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, έγινε το μεσημέρι ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 από την Αθήνα. Ο κ. Φούρας ενημέρωσε τον κ. Στεφανόπουλο για τις προσπάθειες της κυβέρνησης και της επιτροπής διεκδίκησης, ενώ του παρέδωσε αναμνηστικό της 106ης συνάντησης της ΔΟΕ. Ο κ. Στεφανόπουλος συνεχάρη τον κ. Φούρα και διαβίβασε τα συγχαρητήριά του και στα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης. Για το θέμα των Ολυμπιακών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα έχει τον τελευταίο λόγο στον τρόπο διοργάνωσης της Ολυμπιάδας του 2004, το είδος του φορέα, τον τρόπο στελέχωσης αλλά και την χρηματοδότησή του. Επισήμανε, ακόμη, ότι αποδείχτηκε σωστή η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1994 να διεκδικήσει η Ελλάδα την Ολυμπιάδα του 2004 παρά τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις που είχαν εκφραστεί.

Εναντίον της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης καταφέρθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με αιχμή τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την πολιτική που ακολουθείται στην οικονομία και σε άλλους τομείς. "Η κυβέρνηση επιφυλάσσει για τον ελληνικό λαό μια Ολυμπιάδα λιτότητας και ταυτόχρονα ένα μεγάλο φαγοπότι για τους κεφαλαιοκράτες, ιδιαίτερα τους πρασινίζοντες", είπε η κ. Παπαρήγα στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι με αφορμή τη διήμερη επίσκεψη της στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Παπαρήγα διατύπωσε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και πρόσθεσε πως ένα χρόνο μετά τις εκλογές, όσοι με καλή προαίρεση την πίστεψαν και της έδωσαν πίστωση χρόνου, δεν έχουν λόγο να συνεχίσουν να πιστεύουν. Ταυτόχρονα επιτέθηκε εναντίον και των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται μια γενική διαφορετική πρόταση η οποία στηρίζει και κάνει ρεαλιστικές τις επιμέρους προτάσεις. Μια πρόταση που συσπειρώνει, ενώνει, ωθεί σε μια μεγάλη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων που έχουν συμφέρον να αντιπαλέψουν την εξουσία των πολυεθνικών, την πολιτική των ιμπεριαλιστών, όπως είπε.

Οι δοκιμασμένες και αποτυχημένες συνταγές δεν οδηγούν από μόνες τους στην ανάπτυξη, τόνισε ο πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη δεν είναι υπόθεση σεναρίων, αλλά χρειάζεται μια νέα αναπτυξιακή πολιτική στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη της απαραίτητης υποδομής στη χώρα έχει καθυστερήσει πάνω από 40 χρόνια και τα μεγάλα έργα που πραγματοποιούνται σήμερα έχουν εξαγγελθεί και σχεδιαστεί πριν από 30 χρόνια, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί με τη διοίκηση της HELEXPO-ΔΕΘ.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων συζήτησε το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Το θέμα αυτό θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Παρασκευή. Ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Αλέκος Παπαδόπουλος δεν προέβη σε δηλώσεις, ωστόσο ο υφυπουργός Λάμπρος Παπαδήμας εξέφρασε ικανοποίηση για την πορεία του νομοσχεδίου.

Καταγγελίες για απαράδεκτες μεθοδεύσεις εις βάρος του δήμου του έκανε ο δήμαρχος Ιωνίας Μιχάλης Σελβίδης εν όψει της κατάθεσης στη βουλή του νομοσχεδίου "Ιωάννης Καποδίστριας" για τις συνενώσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι ο νέος χάρτης της περιοχής δεν συντάχθηκε με διαφάνεια και εξυπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με το νομοσχέδιο αλλά με τις απαράδεκτες, όπως τις χαρακτήρισε, λύσεις που δίνονται και αφορούν την συνένωση της Ιωνίας με το δήμο Σίνδου και την κοινότητα Καλοχωρίου. Πρόσθεσε ακόμη ότι ενώ οι δήμοι Πανοράματος και Ωραιοκάστρου έχουν μικρότερα πληθυσμό από το δήμο Ιωνίας δεν προβλέπεται η συνένωσή τους

Με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, συναντήθηκε το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενόψει της αυριανής επίσκεψης του πρωθυπουργού στον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα Αττικής, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη εβδομήντα αρχαιολογικών χώρων. Οι κ. κ. Σημίτης και Βενιζέλος συζήτησαν αναλυτικά το σχέδιο ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών μας μνημείων, ενώ στη συνάντηση παρέστη ο καθηγητής αρχαιολογίας και Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παντερμαλής. Σε δηλώσεις του ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι πρόκειται για συνάντηση οργανωτικού χαρακτήρα.

Τη δημιουργία κέντρου άμεσης βοήθειας για άτομα με ειδικές ανάγκες ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Θεόδωρος Κοτσώνης. Όπως είπε, ο κ. Κοτσώνης, τα έργα δημοπρατούνται και πρόσθεσε ότι η νέα αυτή υπηρεσία θα προσφέρει υπηρεσίες σε όσα άτομα με ειδικές ανάγκες βρίσκονται σε κοινωνική κρίση. Αρχικά τα κέντρα αυτά θα λειτουργήσουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια θα επεκταθούν στις μεγαλύτερες πόλεις της περιφέρειας. Το σχετικό πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης θα γίνει. Θα βρούμε λύση σε κάθε περίπτωση", δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής Τμήματος του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας, Konstantin Tauchanov, σχολιάζοντας τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, λόγω διαφωνιών των εμπλεκόμενων μερών όσον αφορά τα ποσοστά συμμετοχής τους στο έργο. "Φρένο" στην κατασκευή και λειτουργία του αγωγού βάζει, σύμφωνα πάντα με τον κ.Tauchanof, η διαφαινόμενη αδυναμία της Ρωσίας να εγγυηθεί για την ποσότητα του πετρελαίου που θα διοχετεύεται στον αγωγό. "Το πρόβλημα δεν δημιουργείται από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Απλά εξαρτόμαστε από την Ρωσία, καθότι το θέμα δεν είναι να δημιουργηθεί ο αγωγός, αλλά να διοχετευτεί το πετρέλαιο", πρόσθεσε ο κ. Tauchanov.

Εντείνει τις πιέσεις της η διεθνής κοινότητα στους σκληροπυρηνικούς οπαδούς, του Ράντοβαν Κάρατζιτς, και επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην Πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς. Ο βοηθός του επιτετραμμένου της διεθνούς κοινότητας για τη Βοσνία, Ζακ Κλάιν, δήλωσε ότι η κ. Πλάβσιτς "βγήκε ενισχυμένη από την αποτυχημένη προσπάθεια των σκληροπυρηνικών στο προπύργιο της Πλάβσιτς", ενώ οι ΗΠΑ κατήγγειλαν, δια του εκπροσώπου του Στέητ Ντιπάρτμεντ, ότι οι οπαδοί του Κάρατζιτς επιχειρούν πραξικόπημα κατά της Προέδρου της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας. Σήμερα εξάλλου αναμένεται σύμφωνα με τα γιουγκοσλαβικά μέσα ενημέρωσης, συνάντηση του εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας Κάρλος Βέστεντορπ με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, με τον οποίο θα συζητήσει την τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας.

Η αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ ξεκίνησε σήμερα την επίσκεψη της στην Μέση Ανατολή, καθώς οι αρμόδιες διευθύνσεις του State Department παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικότερα μετά τα πρόσφατα τυφλά βομβιστικά χτυπήματα, που έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την πορεία της ειρηνευτικής διαδικασίας, για τη ρύθμιση του πλαισίου σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι απόψεις των διπλωματικών αναλυτών συγκλίνουν στην άποψη ότι πρόκειται για πραγματικό "τεστ" των διαπραγματευτικών ικανοτήτων της αμερικανίδας υπουργού, που πραγματοποιεί την πρώτη της επίσκεψη στην περιοχή από τότε που τοποθετήθηκε στην κορυφή του State Department.

"Μπούμεραγκ" για την Τουρκία και την εικόνα της στο εξωτερικό θεωρεί ο τουρκικός Τύπος την εξέλιξη στο θέμα του "τρένου της ειρήνης". Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η απήχηση που είχε τελικά η πρωτοβουλία της ανθρωπιστικής οργάνωσης "Εκκληση Ανοβέρου" -διοργανώτριας του ταξιδιού του "τρένου της ειρήνης"- στη διεθνή κοινή γνώμη ήταν απρόσμενη εξαιτίας της αντιμετώπισης του όλου θέματος από τις τουρκικές αρχές. "Καταφέραμε να έχει απήχηση τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη μια κινητοποίηση που θα περνούσε απαρατήρητη", γράφει χαρακτηριστικά. Ο αρθρογράφος ασκεί έντονη κριτική για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν οι δυνάμεις ασφαλείας τους διαδηλωτές στο Ντιγιαρμπακίρ, την 1η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Παγκόσμιας Ειρήνης, μεταξύ των οποίων και επιβάτες του "τρένου της ειρήνης" οι οποίοι μετά την απαγόρευση εισόδου του τρένου στην Τουρκία, έφθασαν στο Ντιγιαρμπακίρ οδικώς. Ο απόηχος των ενεργειών αυτών θα ακουστεί στο ευρωκοινοβούλιο, εκτιμά ο αρθρογράφος.

Πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των ανέμων προβλέπεται για αύριο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο σε όλη τη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο στα ανατολικά και τα βόρεια θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 16 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 μέχρι 30 και στα νησιά του Αιγαίου από 21 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 10 September 1997 - 16:33:47 UTC