Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:39 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 11.9.1997

Άρχισε σήμερα η νέα σχολική χρονιά για ενάμισι εκατομμύριο μαθητές με τον καθιερωμένο αγιασμό. Κοντά στους μαθητές βρέθηκαν σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Σε δηλώσεις του για τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις ο κ. Αρσένης σημείωσε ότι αρχίζει πολύ σοβαρή δουλειά και σε άλλους χώρους έτσι ώστε το καλοκαίρι του 1998 το νέο πρόγραμμα σπουδών για τη Β΄ και την Γ΄ Λυκείου να είναι έτοιμο. Ο υφυπουργός Παιδείας που βρέθηκε κοντά στους μαθητές της Α' Δημοτικού δήλωσε: "δεν θέλουμε σχολειό της καταπίεσης αλλά της δημιουργίας, που δεν θα παράγει τυποποιημένους ανθρώπους, αλλά ελεύθερους πολίτες. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το πρωί σχολείο της Αθήνας όπου παρακολούθησε τον αγιασμό. "Το σχολείο είναι μια εμπειρία που σημαδεύει τη ζωή μας και μας διαμορφώνει. Και αυτό ισχύει περισσότερο στη σημερινή εποχή που είναι η εποχή της γνώσης", δήλωσε, απευθυνόμενος στους μικρούς μαθητές ο κ. Καραμανλής. Για σημαντικές ελλείψεις, κενά στις θέσεις εκπαιδευτικών και προβλήματα υποδομής έκαναν λόγο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων και των καθηγητών της χώρας. Ο Πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Τσούλιας δήλωσε ότι το υπουργείο παιδείας απέτυχε να αντιμετωπίσει το θεσμικό πλέον φαινόμενο του ελλείμματος παιδείας που παρατηρούμε κάθε χρόνο στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Συνάντηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλο, είχε το απόγευμα στην Αθήνα ο νέος Ειδικός Συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, μετά από την Άγκυρα. Σε δηλώσεις του ο κ. Μίλερ επισήμανε ότι το Κυπριακό αποτελεί προτεραιότητα της αμερικανικής κυβέρνησης. Εξάλλου ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει στο διάστημα μέχρι την εξέλιξη της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια θετική λύση του Κυπριακού. Αργά το απόγευμα ο κ. Μίλερ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζιμ Φόλεϊ, εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την προοπτική συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ τον Νοέμβριο και την προώθηση διαλόγου και λύσεων μέσα από διαπραγματεύσεις.

Για ζητήματα που αφορούν στην οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενημέρωσε το πρωί τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση, ο κ. Φούρας επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός έδωσε τα συγχαρητήριά του για την άψογη δουλειά, η πρώτη φάση της οποίας ολοκληρώθηκε με την ανάληψη της διοργάνωσης. Το βράδυ ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στα μέλη της επιτροπής διεκδίκησης. Στο μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε το μεσημέρι ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία απολύτως απόφαση για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα σύστασης του φορέα ο οποίος θα αναλάβει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Ο κ. Ρέππας διαβεβαίωσε ότι όλες τις αποφάσεις η κυβέρνηση θα τις λάβει και θα τις υλοποιήσει με το αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας που έχει απέναντι στον ελληνικό λαό και χαρακτηρίζει την πολιτική της.

Τον αρχαιολογικό χώρο του Ραμνούντα Αττικής, που εντάσσεται στο πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού για την ανάδειξη εβδομήντα αρχαιολογικών χώρων, επισκέφθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδίου ανάδειξης και προβολής των αρχαιολογικών μας μνημείων, υπεύθυνος για το οποίο είναι ο καθηγητής αρχαιολογίας και Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Παντερμαλής. Σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι στόχος της νέας αυτής προσπάθειας της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων σημείων του κάθε χώρου, έτσι ώστε να ζωντανέψει η ιστορία του και η αισθητική του και να προκληθεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες το υπουργείο επιχειρεί να συνθέσει μια αρχαιολογική πολιτική για την ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Δεν έδωσε την πραγματική εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας, ο πρωθυπουργός, κατά τις ομιλίες του στη Θεσσαλονίκη, και η ομολογία του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Δρυ, για την "τρύπα" των 250 δισεκατομμυρίων δραχμών στον προϋπολογισμό του 1997, τεκμηριώνει αυτή την εκτίμηση, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε το μεσημέρι. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ουσιαστικά πρόγραμμα σύγκλισης, δεν έχει τη θέληση να προχωρήσει σε μεγάλες τομές εκσυγχρονισμού των δομών της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δεν έχει πολιτική παρέμβασης στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος και σημείωσε πως η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τις πρόσθετες ανάγκες που συνεπάγεται.

Σκληρή επίθεση κατά της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόσο στην οικονομία όσο και στα εθνικά θέματα, εξαπέλυσε σήμερα από την Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης κ. Αντ. Σαμαράς. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη ότι με την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση "απέκρυψε από το λαό τις θλιβερές αλήθειες για την κατάσταση της οικονομίας και κατέφυγε σε θριαμβολογίες για δήθεν επιτυχημένους κυβερνητικούς χειρισμούς". Υποστήριξε ότι το άνοιγμα στον προϋπολογισμό του 1997 θα αγγίξει το ένα τρισεκατομμύριο δραχμές και ότι η κυβέρνηση θα καταφύγει σε νέους "βαρύτατους φόρους, για τους οποίους ήδη προετοιμάζεται το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών". Διατύπωσε την άποψη ότι η οικονομία της χώρας βρισκόταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση το 1980, από αυτή που έχει σήμερα. "Τότε, είπε, πληρούσε η οικονομία όλα τα κριτήρια , που τέθηκαν στο Μάαστριχτ το 1992, εκτός από τον πληθωρισμό, ενώ τώρα, 17 χρόνια μετά, δεν πληροί κανένα κριτήριο και μένουμε έξω από την ΟΝΕ".

"Σε οικονομικό αδιέξοδο και, τελικώς, σε αποδυνάμωση των παραγωγικών και επιχειρηματικών μονάδων της χώρας, θα οδηγήσει η τυχόν πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση τους, δεδομένου ότι η φοροδοτική τους ικανότητα έχει εξαντληθεί". Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Ανδρέας Κυριαζής, με αφορμή τη διαπίστωση του υφυπουργού Οικονομικών, Γεώργιου Δρυ, ότι "η απόκλιση του προϋπολογισμού θα φτάσει στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες", αλλά και τις φήμες που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες στον Τύπο, για επιβολή νέων φόρων στην επιχειρηματική δραστηριότητα. "Μια νέα φορολογική επιβάρυνση θα οδηγούσε χιλιάδες επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο και σε κλείσιμο, με ό, τι συνεπάγεται η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την παραγωγή, την ανάπτυξη οικονομίας και την ανεργία", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

Με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, συναντήθηκε το μεσημέρι ο Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλβανίας, Παντελί Μάικο, που βρίσκεται στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του κ. Σκανδαλίδη. Η κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης της γειτονικής χώρας και οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών των κ.κ. Σκανδαλίδη και Μάικο. Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ικανοποίηση για τους ρυθμούς με τους οποίους αναπτύσσεται η Αλβανία αλλά και για τη συμβολή της ελληνικής πλευράς στο έργο αυτό. Την επιθυμία των δύο κομμάτων για ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών εξέφρασε σε δηλώσεις του ο κ. Μάικο.

Τις καλύτερες εντυπώσεις απέσπασε η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Χρύσα Μανωλιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Στάρα Ζαγόρα, μιλώντας για τις δυνατότητες ενίσχυσης των ήδη υφιστάμενων συνεργασιών Ελλάδας-Βουλγαρίας σε όλα τα επίπεδα, αλλά και για τις νέες προοπτικές που διανοίγονται. Αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθεί το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απέναντι στη Βουλγαρία, η κ.Μανωλιά τόνισε ότι ήδη υπήρξαν επαφές με τον Βούλγαρο Υπουργό Μεταφορών, κ.Χήνοφ και τους εμπειρογνώμονες, σχετικά με τη διάνοιξη των κάθετων αξόνων. Η κ.Μανωλιά αναφέρθηκε ακόμη στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει σε ενάμισι μήνα στη Βουλγαρία αντιπροσωπεία του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, προκειμένου να έρθει σε επαφή με την πολιτική ηγεσία της γειτονικής χώρας, αλλά και με άλλους τοπικούς φορείς.

Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή προώθησης συγκεκριμένων και σχεδιασμένων εθνικών στόχων, επισήμανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τα Γραφεία του Πρακτορείου και ενημερώθηκε από τον γενικό διευθυντή, Σπύρο Κουζινόπουλο, για τις δραστηριότητες και τους στόχους του ΜΠΕ. Αμέσως μετά ο κ. Κωνσταντόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Και φέτος, όπως και πέρυσι, η επίσκεψη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η συστηματική ενημέρωση που είχα από τα στελέχη του, μου ενίσχυσαν την εκτίμηση ότι εδώ γίνεται μια δουλειά με ορίζοντα, με σχεδιασμό και υπευθυνότητα και με στόχους συγκεκριμένους να υπάρξει ειλικρινής ενημέρωση, αντικειμενική καταγραφή της πραγματικότητας. Και μέσα από αυτή την ενημέρωση και τη γνώση της πραγματικότητας μπορούν να αναπτυχθούν ειλικρινείς δεσμοί φιλίας προς την Ελλάδα, αλλά και ειλικρινείς και αποτελεσματικοί δεσμοί ανάμεσα στην ομογένεια και την πατρίδα", κατέληξε ο πρόεδρος του Συνασπισμού.

Με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και εκπροσώπους της αντιπολίτευσης συναντήθηκε σήμερα η Πανθεσσαλική Επιτροπή των Αγροτών. Οι αγρότες έθεσαν τα αιτήματά τους για καλύτερες τιμές στα προϊόντα τους, απόσυρση του νόμου περί υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΟΓΑ, νέα ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες και τερματισμό των ποινικών διώξεων αγροτών για τις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους. Οι εκπρόσωποι της Πανθεσσαλικής Επιτροπής δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων τον Σεπτέμβριο.

Σημαντικές εμπορικές συμφωνίες υπογράφονται στο πλαίσιο της λειτουργίας της 62ης ΔΕΘ, μεταξύ των χιλιάδων εκθετών της και των Ελλήνων και ξένων εμπορικών επισκεπτών, με επίκεντρο το περίπτερο του αλουμινίου. Τον μεγάλο αριθμό και τη σπουδαιότητα των συμφωνιών που υπογράφονται, υπογραμμίζουν με την παρουσία τους, εκτός από τους ξένους εμπορικούς επισκέπτες, και τα μέλη των αποστολών από νέες και παραδοσιακές αγορές των ελληνικών προϊόντων και πακέτων υπηρεσιών. Μεταξύ των ξένων εμπορικών επισκεπτών συμπεριλαμβάνονται ανώτατα διευθυντικά στελέχη μεγάλων εταιριών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συγκεκριμένους τομείς, όπως το αλουμίνιο, ο κλάδος του οποίου προβάλλεται για πρώτη φορά με την κάλυψη ενός ολόκληρου περιπτέρου.

Το 36ο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ του Σαββάτου στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, ενώ οι προετοιμασίες της διοργάνωσης έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία. Το διαγωνιστικό μέρος περιλαμβάνει 16 συνθέσεις, οι οποίες θα ακουστούν από μια φορά με τη σειρά, που έχει προκύψει μετά από κλήρωση. Τα τρία βραβεία θα δοθούν στις συνθέσεις που θα επιλέξουν αντιπροσωπευτικές επιτροπές κοινού από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Η συγκρότηση των μελών των επιτροπών γίνεται με την ευθύνη των Γενικών Γραμματέων των Περιφερειών. Οι δημιουργοί των βραβευμένων τραγουδιών, συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής θα μοιραστούν χρηματικά έπαθλα. Το πρώτο βραβείο είναι τρία εκατομμύρια δραχμές, το δεύτερο δύο εκατομμύρια και το τρίτο ένα εκατομμύριο δραχμές.

Σχεδόν δέκα χιλιάδες εισιτήρια για την συναυλία των U2 πουλήθηκαν από τις 10 το πρωί που άρχισε η διάθεση τους μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Από τα 12.000 εισιτήρια που μεταφέρθηκαν από τον ΟΠΠΕΘ προς διάθεση το μεσημέρι είχαν απομείνει στα έξι εκδοτήρια περίπου 2.200. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν άλλες 8.000 στα γραφεία του Οργανισμού που θα μεταφερθούν στα εκδοτήρια αμέσως μόλις εξαντληθούν αυτά που έχουν απομείνει. Όπως είναι γνωστό η συναυλία θα δοθεί στις 26 Σεπτεμβρίου στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και έχουν εκδοθεί 50.000 εισιτήρια τα μισά από τα οποία διατέθηκαν σε όσους είχαν κάνει προεγγραφές ενώ η διάθεση των άλλων 25.000 άρχισε σήμερα το πρωί.

Ξεκίνησαν σήμερα στο Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης οι τετραήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο των 75 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τις εκδηλώσεις οργανώνει το Κέντρο Πολιτισμού της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Μικρασιατικών Σωματείων και τη στήριξη του Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και της ΕΡΤ3 δια του ραδιοφωνικού σταθμού 9.58. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο "Γη Αιολίς Γη της Ιωνίας" με φωτογραφίες από το οδοιπορικό της δημοσιογράφου Βάνας Χαραλαμπίδου στις χαμένες πατρίδες, της έκθεσης φωτογραφίας παλιών φωτογραφιών από τη ζωή των Ελλήνων στη Μικρά Ασία, αλλά και από την προσπάθεια που κατέβαλαν για να ξεκινήσουν και πάλι στη ζωή τους ως πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη και άλλες ελληνικές πόλεις.

Νέες ποσότητες χασίς, που προέρχονταν κυρίως από την Αλβανία, κατέσχεσαν σήμερα αστυνομικοί σε περιοχές της κεντροδυτικής Μακεδονίας, όπου συνελήφθησαν δεκαοχτώ συνολικά άτομα, ανάμεσα τους και πολλοί Έλληνες. Τέσσερις οδηγοί Ι.Χ. επιβατικών αυτοκινήτων από την περιοχή της Λάρισας συνελήφθησαν έξω από την κοινότητα Φούφα Κοζάνης, επειδή μετέφεραν παράνομα με τα οχήματα τους 11 Αλβανούς λαθρομετανάστες. Σε έρευνα που έγινε στα αυτοκίνητα και στις αποσκευές των λαθρομεταναστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν γύρω στα 8,5 κιλά χασίς σε φούντα. Τις πρώτες πρωϊνές ώρες εξάλλου, συνελήφθη από άνδρες του μεταβατικού αποσπάσματος, στην περιοχή Πρεσπών Φλώρινας ένας ακόμη οδηγός αυτοκινήτου από την περιοχή της Λάρισας, ο 40χρονος Κώστας Γκαραγκούνης, με την κατηγορία ότι μετέφερε 9 κιλά χασίς. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο αυτοκίνητο επέβαινε ακόμη ένα άτομο, το οποίο κατάφερε να ξεφύγει. Στο μεταξύ, σε αγροτική περιοχή έξω από την κοινότητα Βατοχώρι Φλώρινας, Έλληνες αστυνομικοί αντάλλαξαν πυροβολισμούς με ομάδα Αλβανών λαθρομεταναστών που πέρασε τα ελληνικά σύνορα. Οι αλλοδαποί ξέφυγαν από μπλόκο αφήνοντας πίσω τους ένα σάκο που περιείχε άλλα 5,5 κιλά χασίς. Τέλος, άνδρες της ασφάλειας Γιαννιτσών Πέλλας συνέλαβαν σήμερα δύο άτομα ελληνικής καταγωγής - τον 45χρονο Θεόδωρο Υψηλάντη, γεωργό και τον έμπορο Ανανία Γρηγοριάδη- κατοίκους Γιαννιτσών, επειδή επιχείρησαν να πουλήσουν σε αστυνομικό που εμφανίστηκε δήθεν ως αγοραστής, 6 κιλά χασίς.

Προκλητικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του από την Τουρκία, ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους, Σεντάρ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε ότι σε περίπτωση που οι πύραυλοι S-300 εγκατασταθούν στην Κύπρο, η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι αποφασισμένη να εποικίσει την Αμμόχωστο. Ο Σεντάρ Ντενκτάς, ισχυρίστηκε ότι δεν κατάλαβε τους λόγους για τους οποίος ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, δήλωσε ότι θα θεωρηθεί "casus belli", κάθε ενέργεια που αποσκοπεί στην αλλαγή του καθεστώτος στην Κύπρο. "Ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά, αλλά ούτε και η Τουρκία προτίθενται να προβούν σε αλλαγές", είπε ο λεγόμενος αντιπρόεδρος του ψευδοκράτους, υποστηρίζοντας ότι οι πύραυλοι δεν θα έρθουν στο νησί, διότι "θα επικρατήσει η λογική και οι Ελληνοκύπριοι θα αποφύγουν αυτή την περιπέτεια".

Προσωποποίηση της αδιαλλαξίας χαρακτηρίζει η βρετανική εφημερίδα "Ιντιπέντεντ" τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία υπογραμμίζει ότι αυτός είναι και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο "όσοι αναλαμβάνουν διαπραγματευτικό ρόλο φεύγουν άπρακτοι από τις συναντήσεις μαζί του". Ο Ραούφ Ντεντκάς "δεν επιθυμεί λύση του κυπριακού", εκτιμά ένας από τους διπλωμάτες που εργάζονται ως μεσολαβητές για την επίλυση του κυπριακού, τονίζει η εφημερίδα, που δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο συνέντευξη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC. Κατά την εφημερίδα, οι δύο κυριότεροι λόγοι για τους οποίους ο Ντενκτάς έρχεται σε διαφωνία με τους διαφόρους διαμεσολαβητές της διεθνούς κοινότητας, είναι η άρνησή τους να αναγνωρίσουν το αυτόκλητο τουρκοκυπριακό "κράτος" του οποίου ηγείται και η υποστήριξη που παρέχουν στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης να ενταχθεί η Μεγαλόνησος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Καμία προσέγγιση δεν επιτεύχθηκε κατά την πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, αρμόδιας για την κατάρτιση σχεδίου του νέου Συντάγματος στην Αλβανία, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της επιτροπής, Σαμπρί Γκόντο, προκειμένου να γίνει η πρώτη διερεύνηση των προτάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που συμμετέχουν στην επιτροπή. Στη συνεδρίαση δεν προσήλθαν οι εκπρόσωποι του Δημοκρατικού Κόμματος και των συμμάχων του. Σύμφωνα με τον αλβανικό Τύπο, δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων. Τα περισσότερα κόμματα συμφωνούν στη ψήφιση του νέου Συντάγματος από τη Βουλή και διενέργεια στη συνέχεια δημοψηφίσματος. Τα υπόλοιπα κόμματα ζητούν εκ νέου δημοψήφισμα για τη μορφή του πολιτεύματος και ψήφιση του Συντάγματος από Συνταγματική Συνέλευση.

Πτώση σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1641,04 μονάδες σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 1,73%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 20,2 δισεκατομμύρια δραχμές.

Ισχυροί βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα, αύριο στα ανατολικά θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 μέχρι 27 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 31 και στα νησιά από 17 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 17 μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 11 September 1997 - 17:40:34 UTC