Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:17 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-12.9.1997

Η ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας, με την ταυτόχρονη άσκηση αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής, η προώθηση των μεταρρυθμίσεων στους θεσμούς της κοινωνίας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, καθώς και οι στόχοι της ισότιμης συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, αποτελούν τους κύριους στόχους της πολιτικής του κυβερνώντος κόμματος. Αυτό ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, με θέμα "Βήματα και Εμπόδια Εκσυγχρονισμού, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιώργος Πασχαλίδης, σκιαγραφώντας παράλληλα το πλαίσιο και τους κύριους κατευθυντήριους άξονες της κυβέρνησης. "Αν η λέξη κλειδί που χαρακτήρισε τη μεταπολίτευση είναι ο εκδημοκρατισμός, η λέξη 'κλειδί' της νέας περιόδου της εσωτερικής μεταπολίτευσης φαίνεται να είναι ο εκσυγχρονισμός. Στις δομές, στη νοοτροπία, στις πρακτικές, στο κράτος, την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα", υπογράμμισε ο κ. Πασχαλίδης, ενώ διευκρίνισε ότι "σε καμιά περίπτωση ο εκσυγχρονισμός δεν πρέπει να παγιδευθεί στα χαρακτηριστικά μιας καθεστωτικής αντίληψης των πραγμάτων. Νομίζω ότι είναι πιο σημαντικό για ένα κόμμα να μιλά και να κάνει πράξη τον εκσυγχρονισμό όταν βρίσκεται στην κυβέρνηση, έχοντας απέναντι όσους έχουν λόγο να φοβούνται ανατροπές κατεστημένων δομών". Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, κατέστησε σαφές ότι "η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για πρώτη φορά επιχειρεί να εφαρμόσει στην Ελλάδα, μια πολιτική που στοχεύει στην αύξηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης, μέσω του εκσυγχρονισμού των δομών και των τρόπων σκέψης".

Το Αρχηγείο της XV Μεραρχία Πεζικού και τη ζώνη ευθύνης του Β' Σώματος Στρατού επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη. Στη συνέχει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας είχε επαφές με τους επιτελείς της VIII Μονάδας Πεζικού και του Α' Σώματος Στρατού και στη συνέχεια συναντήθηκε στην Καστοριά με τις τοπικές αρχές, με τις οποίες συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακριτικές αυτές περιοχές. Ο κ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Στρατιάς, Αντιστράτηγο Δημ. Δήμου και το Διοικητή του Α' Σώματος Στρατού, Αντώνιο Νταλαμάγκα επισκέφθηκαν φυλάκια όπου και συνομίλησαν με τους εκεί υπηρετούντες στρατιώτες. Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας είχε και μια σύντομη πτήση με ελικόπτερο πάνω από την ελληνοαλβανική μεθόριο.

Με κατάσχεση διπλωμάτων και αδειών κυκλοφορίας "τιμωρήθηκαν" από το αυτόφωρο δικαστήριο σαράντα περίπου οδηγοί αυτοκινήτων, που κατηγορούνται ότι οδηγούσαν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών σε περιοχές της Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο των τροχονομικών ελέγχων, που πραγματοποιούνται σ' ολόκληρη την Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν από το περασμένο Σαββατοκύριακο μέχρι προχθες συνολικά 42 οδηγοί που είχαν καταναλώσει ποσότητες οινοπνευματωδών πάνω από τα επιτρεπτά όρια. Το αυτόφωρο τριμελές πλημμελειοδικείο εκδίκασε και τις 42 δικογραφίες και επέβαλε στους παραβάτες οδηγούς ποινές φυλάκισης, που κυμαίνονται από δύο μέχρι τέσσερις μήνες. Το δικαστήριο δεν έδωσε εντολή να κατασχεθούν αυτοκίνητα, κάτι που γίνεται στην Αθήνα τις τελευταίες βδομάδες, αλλά σύμφωνα με την απόφαση οι οδηγοί "πλήρωσαν" τη μέθη με αφαίρεση διπλωμάτων οδήγησης και αδειών κυκλοφορίας για χρονικό διάστημα από τρεις έως έξι μήνες..

Την προσεχή Τρίτη θα κατατεθεί στη Βουλή και στο νομοσχέδιο για την τροποποίηση του Νόμου 2190, από τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέκο Παπαδόπουλο, διάταξη, σύμφωνα με την οποία ''τράπεζες, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και οι θυγατρικές τους, θα προσλαμβάνουν το προσωπικό τους με διαδικασίες που θα γίνονται από τις ίδιες επιχειρήσεις. Το ΑΣΕΠ όμως, θα έχει την εποπτεία και τον έλεγχο, καθώς και τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνει παράνομους διορισμούς". Αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα, συζήτησης του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του Νόμου 2190. Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιος Πεπονής πρότεινε η διάταξη να επεκταθεί και στις μητρικές εταιρείες, κάτι που έκανε κατ'αρχήν δεκτό, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Σταύρος Μπένος. Πάντως, ο κ. Πεπονής διαφώνησε με άλλη τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία εξαιρούνται του νόμου περί προσλήψεων, οι θυγατρικές εταιρίες, στις οποίες συμμετέχει ιδιώτης επενδυτής που έχει αναλάβει τη διοίκηση - διαχείριση.

Συνεχίστηκαν οι ρευστοποιήσεις μετοχών χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οι πτωτικές τάσεις και ο Γενικός Δείκτης Τιμών να υποχωρήσει 1,73% (έναντι 1.559,93 μονάδων της προηγούμενης ημέρας) και να κλείσει στις 1.641,04 μονάδες. Η προσφορά τίτλων που εκδηλώθηκε από την αρχή της συνεδρίασης αφορούσε κυρίως επιλεγμένες μετοχές, συμπαρασύροντας το Γενικό Δείκτη Τιμών σε χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι δραχμικές απώλειες για μετοχές blue chips όπως: Εθνική Τράπεζα (-900 δρχ.), Alpha Τράπεζα Πίστεως (-700 δρχ.), Αλουμίνιο Ελλάδος (ΠΑΨ) (-610 δρχ.)., Ελληνική Εταιρία Εμφιάλωσης (ΚΑ)(-380 δρχ.) και Τράπεζα Εργασίας (-365 δρχ. ). Η προσπάθεια παρέμβασης που έγινε στα τελευταία πέντε λεπτά της συνεδρίασης, είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ξεφύγει από τη χαμηλότερη τιμή της συνεδρίασης 1.633,62 μονάδες κερδίζοντας στο τέλος περίπου 7 μονάδες.

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας είχε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που διήρκεσε περίπου μια ώρα, οι κ. Τσοβόλας και Μίλο συζήτησαν θέματα που αφορούν στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης και προώθησης οικονομικών προγραμμάτων στην Αλβανία και γενικότερα την παροχή κάθε βοήθειας για τη σταθεροποίηση της δημοκρατίας στη γειτονική χώρα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ τόνισε ότι θεωρεί τη διασφάλιση και τη διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ελληνισμού ως απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, δεσμεύτηκε ότι θα επισκεφθεί την Αλβανία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματός του, μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ο Πασκάλ Μίλο θα συναντηθεί το πρωί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής του θα συζητήσει με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών όλα τα θέματα των ελληνοαλβανικών σχέσεων.

Την Εκθεση "Θησαυροί του Αγίου Ορους" επισκέφθηκε ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη. Στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, τον κ. Σαμαρά υποδέχθηκαν ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού "Θεσσαλονίκη 1997", Δημήτρης Σαλπιστής και ο διοικητικός διευθυντής του Οργανισμού, Θανάσης Παπαδόπουλος, ενώ την ξενάγηση του στις αίθουσες του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού ανέλαβε ο αρχαιολόγος και υπεύθυνος του τομέα "Καθημερινός βίος και λατρεία", Ιωακείμ Παπάγγελος. "Είχα την τιμή και την ευκαιρία ως Υπουργός Εξωτερικών να έχω επισκεφθεί πάρα πολλές φορές το Αγιον Ορος. Θεωρώ ότι η προσφορά των μοναχών σ'αυτό το μουσείο είναι συγκινητικότατη, διότι με πολύ μεγάλη δυσκολία παίρνουν ένα ιερό κειμήλιο για να το βγάλουν έξω", είπε ο κ. Σαμαράς. "Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία στο σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά και στους ξένους, να επισκεφθούν το συναίσθημα, το περιβάλλον, το κλίμα, το συγκινησιακό χώρο του Αγίου Ορους, χωρίς να είναι εκεί", τονίζοντας ότι "αξίζουν πραγματικά μεγάλα συγχαρητήρια σε όλους τους οργανωτές της έκθεσης".

Με τη συμμετοχή θεατρικών ομάδων από τη Βόρεια και τη Νότια Ευρώπη άρχισε στη Στοκχόλμη το Φεστιβάλ "Βορράς - Νότος", που διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά το Κρατικό Θέατρο Στοκχόλμης "Stadsteatern". Στο Φεστιβάλ συμμετέχει από ελληνικής πλευράς η Πειραματική Σκηνή της Τέχνης από τη Θεσσαλονίκη, με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη "Η χώρα του Ιψεν", που παρουσιάζεται σε δύο παραστάσεις σήμερα και αύριο.

Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-300, θα βρίσκεται στην Κύπρο σε ένα χρόνο και το μοναδικό γεγονός που μπορεί να αποτρέψει την εγκατάστασή του, είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Στη δήλωση αυτή προέβη ο πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, σημειώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του δε λαμβάνει στα σοβαρά τις τουρκικές απειλές για τους πυραύλους S-300. Απαντώντας στο περιθώριο συνεδρίου για επενδύσεις στη Ρωσία που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, ο κ. Μουράτοφ δήλωσε ότι οι απειλές της Τουρκίας είναι αντίθετες προς όλους τους κανόνες που διέπουν το διεθνές δίκαιο. Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η Τουρκία επιδιώκει να δημιουργήσει ''θόρυβο'' γύρω από το θέμα. Πρόσθεσε ότι οι συμβατικές υποχρεώσεις της Κύπρου με τη χώρα του για τους S-300, θα τηρηθούν. ''Ήμουν πρόσφατα στη Μόσχα και μου επιβεβαίωσαν όλοι οι αρμόδιοι οργανισμοί της Ρωσίας ότι προχωρούμε κανονικά'', δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης.

''Σωστή τοποθέτηση που αγγίζει την ουσία του Κυπριακού'', χαρακτήρισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, τη δήλωση του ρωσικού προεδρικού γραφείου, αναφορικά με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 και τη σύνδεσή τους με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Η δήλωση αυτή, πρόσθεσε, ''εισάγει σωστή συνταγή για προώθηση λύσης του Κυπριακού''. Κλιμακώνοντας τη στάση της στο θέμα των S-300 η Τουρκία παρουσιάζει το θέατρο του παραλόγου, είπε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι ''η Κύπρος έχει απόλυτα φιλικές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου και ιδιαίτερα με τις γειτονικές της χώρες''.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι γιατροί του νοσοκομείου Τεπελενίου, μετά από τα 15 κρούσματα μηνιγγίτιδας, που εμφανίστηκαν σε παιδιά ηλικίας 8 μηνών έως και 15 ετών. Η μηνιγγίτιδα προειδοποιούν οι γιατροί είναι επικίνδυνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις αρνητικές στον εγκέφαλο, ακόμη και το θανάτο. Η εφημερίδα "Ρεπούμπλικα", για το θέμα αυτό, σημειώνει ότι "τα πρώτα συμπτώματα εμφανίστηκαν τον περασμένο Ιανουάριο, ενώ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου τα κρούσματα είναι πολλά". Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς, είναι υψηλός πυρετός, καθώς και πονοκέφαλοι. Σύμφωνα με τους γιατρούς, βασική αιτία για την εμφάνιση της μηνιγγίτιδας, είναι η έλλειψη βασικής υγιεινής και καθαριότητας, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί, γιατί δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο αύξησης των κρουσμάτων.

"Η νέα κυβέρνηση στα Τίρανα υποστηρίζει τον εξευρωπαϊσμό της Αλβανίας και ολόκληρων των Βαλκανίων", δήλωσε στη Βιέννη, ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο, προσθέτοντας ότι η χώρα του επιθυμεί να συνεργάζεται με τα άλλα κράτη της περιοχής και από κοινού να επιλύει τα ενδεχόμενα προβλήματα. Ο Φατός Νάνο, όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τόνισε ότι ένας από τους στόχους και καθήκοντα της κυβέρνησης του είναι το άνοιγμα των συνόρων των Βαλκανίων για ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων και προϊόντων, που σύμφωνα με τον ίδιο, θα καταστεί πλήρως δυνατό στις αρχές του επόμενου αιώνα.

Τη διοχέτευση του καζακικού πετρελαίου στη Μεσόγειο μέσω Τουρκίας και συγκεκριμένα τη διοχέτευση τους από τα κοιτάσματα Τσενγκίζ, υποθαλάσσια της Κασπίας και από εκεί στο Τζεϋχάν της Τουρκίας, προτιμά από τις τρεις εναλλακτικές λύσεις για την εξαγωγή του πετρελαίου της χώρας του, ο πρόεδρος του Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, όπως ο ίδιος δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα του. Τις δηλώσεις του προέδρου του Καζακστάν δημοσιεύει ο τουρκικός Τύπος, που αναφέρει ότι το 2005 θα υπάρχει η δυνατότητα εξαγωγής άλλων 25 εκατ. τόνων πετρελαίου. Ο κ. Ναζαρμπάγιεφ τόνισε ακόμα πως στο σχέδιο πρέπει οπωσδήποτε να περιληφθεί και η Ρωσία, ενώ έκανε λόγο για ανάπτυξη των τουρκο-καζακικών εμπορικών σχέσεων..

Η σύσφιξη των διμερών σχέσεων ΠΓΔΜ - Τουρκίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής τους συνεργασίας, αποτέλεσε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος, στη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Ισμέτ Σεζγκίν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Σκόπια. Ο κ. Γκλιγκόροφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα, έχει καταλάβει σημαντική θέση στις διμερείς σχέσεις, ενώ ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συμπαράσταση της προς τη χώρα του. Από την πλευρά του, ο κ. Σεζγκίν διαβίβασε μήνυμα του προέδρου της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στον κ. Γκλιγκόροφ, ενώ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει τη στήριξή της, ειδικά για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 12 September 1997 - 11:08:46 UTC