Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-13

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 11:37 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 13.9.1997

Το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που επικρατεί στις ελληνοαλβανικές σχέσεις επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Πασκάλ Μίλο. Ο κ. Μίλο έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, ενώ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Απόστολο Κακλαμάνη και τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε τα φιλικά αισθήματα του ελληνικού λαού προς την Αλβανία και προσκάλεσε τον Αλβανό πρόεδρο στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του, ο κ. Μίλο επισήμανε ότι έχει αρχίσει μια νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, ενώ ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Μάρτιο θα επικυρωθεί από τη Βουλή η συνθήκη φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, που είχε υπογραφεί την περασμένη Άνοιξη. Ο κ. Πάγκαλος επέδωσε στον κ. Μίλο επιταγή ύψους 2 δισεκατομμυρίων δραχμών, στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την αλβανική, ενώ δάνειο 18 δισ. δραχμών θα δοθεί με ευνοϊκότατους όρους για την εκτέλεση συγκεκριμένων αναπτυξιακών έργων.

Tο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, με την επονομασία "Ιωάννης Καποδίστριας", για την υποχρεωτική συνένωση δήμων και κοινοτήτων, ενέκρινε ομόφωνα το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση. Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Παπαδόπουλος γνωστοποίησε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μέχρι το τέλος του μήνα στη Βουλή. "Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ισχυρούς δήμους, νέου τύπου δήμους με τη δημιουργία ισχυρών τοπικών διοικητικών μηχανισμών, έτσι ώστε ο τόπος να πάρει μια πορεία προόδου", είπε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει το ξαναζωντάνεμα της υπαίθρου με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής και όχι με ευχές. Σχετικά με τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν για τις συνενώσεις δήμων, ο Υπουργός Εσωτερικών κατέστησε σαφές ότι η χωροταξία έχει κλείσει και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο δεν μπορεί πλέον να συζητήσει πλέον ούτε για έδρες, ούτε για την οριοθέτηση των νέων δήμων. "Είμαστε σήμερα έτοιμοι, με τις συνθήκες τις ώριμες που έχουν δημιουργηθεί, να προχωρήσουμε στη δημιουργία περίπου 780 δήμων και 120 κοινοτήτων", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αντληθούν πόροι από νέες πηγές, απλώς θα γίνει ανακατανομή των πόρων που σήμερα υπάρχουν και σε πολλές περιπτώσεις δεν αξιοποιούνται στο βαθμό που θα έπρεπε. Την αντίθεση της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Άρης Σπηλιωτόπουλος. "Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει στην εθελούσια συνένωση με τη θεσμοθέτηση ισχυρών κινήτρων έτσι ώστε να έχουμε ισχυρούς, δυνατούς και βιώσιμους.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, οι κάτοικοι του Πολυγύρου Χαλκιδικής, οι οποίοι αύριο θα παραδώσουν τα εκλογικά τους βιβλιάρια, σε λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί, ενώ προτίθενται να προχωρήσουν ακόμα και στο κάψιμο των βιβλιαρίων. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της "Επιτροπής Αγώνα κατοίκων του Πολυγύρου", ενώ σημειώνεται ότι οι κάτοικοι του Πολυγύρου, διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο "Ι. Καποδίστριας", σύμφωνα με το οποίο, ο Δήμος Πολυγύρου, από πρώτος σε πληθυσμό Δήμος που είναι σήμερα καθίσταται έκτος. Η επιτροπή, καλεί τους κατοίκους να παραδώσουν τα βιβλιάρια τους αύριο, για να καούν σε ημερομηνία που θα καθοριστεί, τις διοικήσεις όλων των συλλογικών οργάνων σε παραίτηση, ενώ προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε καταλήψεις του Δημαρχείου και των σχολείων της πόλης για μια ημέρα.

Τη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Θεσσαλονίκης, στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης" της HELEXPO-ΔΕΘ. Αύριο το πρωί θα επισκεφθεί την 62η ΔΕΘ, όπου θα έχει συνάντηση με τη διοίκηση του εκθεσιακού φορέα και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί σε Περίπτερα. Το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη τύπου σε αίθουσα του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς", ενώ στις 7 το απόγευμα θα παραστεί σε εκδήλωση του Συλλόγου Πολυτέκνων Θεσσαλονίκης ''Οι Άγιοι Πάντες''.

Αυστηρή προειδοποίηση στην Άγκυρα ότι η πολιτική που ακολουθεί την οδηγεί σε απομόνωση απηύθυναν χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, μετά τις νέες απειλές για μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου, που εκτόξευσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μεσούτ Γιλμάζ, με αφορμή την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων S- 300 και την Ευρωπαϊκή πορεία της Μεγαλονήσου. Ο κ. Τσοχατζόπουλος σε συνέντευξή του σε Κυπριακό περιοδικό, επανέλαβε ότι οποιαδήποτε απειλή σε βάρος της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου για τη χώρα μας, και κάλεσε την Τουρκία να πάψει να παίζει με το θέμα των πυραύλων S-300. Ζήτησε ακόμη από τη γειτονική χώρα να ακολουθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης και θα ανοίξει το δρόμο για λύση του Κυπριακού. Σε συνέντευξη Τύπου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι όσο η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές της κινήσεις, τόσο περισσότερο απομακρύνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επισήμανε ότι το Κυπριακό θα συζητηθεί στο περιθώριο, κατά το γεύμα εργασίας, όπου τα κράτη-μέλη θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει επαναβεβαίωση των θέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Η συζήτηση του Κυπριακού στην Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών για ενσωμάτωση των κατεχόμενων, ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν χθες στην Αθήνα οι υπουργοί Εξωτερικών, Ελλάδας και Κύπρου, Θεόδωρος Πάγκαλος και Γιαννάκης Κασουλίδης. Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η εκστρατεία παρεμπόδισης της ενταξιακής πορείας από την τουρκική πλευρά επιβάλλει την ετοιμότητα, ώστε να μη βρεθεί προ εκπλήξεως η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Για ένατη συνεχή χρονιά η κυβέρνηση προετοιμάζει μια σκληρή επιδρομή στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων που δεν αντέχουν άλλα βάρη, τόνισε το πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς, γι'αυτό, είπε, χρειάζεται μια άλλη οικονομική πολιτική που θα στοχεύει στη σταθεροποίηση, την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική προστασία. Η Θεσσαλονίκη, είπε, πρέπει και μπορεί να γίνει, όχι απλώς η οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, αλλά και σταθερό σημείο αναφοράς για την προώθηση της ειρήνης, της ανάπτυξης, και της αλληλεγγύης μεταξύ των λαών. Όμως η υλοποίηση των παραπάνω δεν πραγματοποιείται ούτε με ευχολόγια, ούτε με ευκαιριακές και ανέξοδες εξαγγελίες και χαρακτήρισε υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα, όσα είπε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Aναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες παρατήρησε ότι δεν πρέπει να αποτελέσουν άλλοθι για να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην αποκέντρωση των πόρων. Ως προς τις τουρκικές απειλές, απάντησε με το γνωστό "Μολών Λαβέ" και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία δε θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, αλλά με τακτικές κινήσεις εκβιάζει για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ επισκέφθηκε τα γραφεία της διοίκησης της HELEXPO - ΔΕΘ και περίπτερα της 62ης Διεθνούς Εκθεσης και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Αντώνη Κούρτη. Μετά την ενημέρωση, ο κ. Τσοβόλας υποστήριξε ότι η ΔΕΘ μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια.

Σε κανονικούς ρυθμούς εισέρχεται η χρηματιστηριακή αγορά μετά τον απόηχο της ανάληψης της Ολυμπιάδας, αλλά εν όψη νέων προβλημάτων, που προέκυψαν με την αδυναμία χρηματιστηριακής εταιρίας να καλύψει τις υποχρεώσεις της, προς πλήθος πελατών. O Γενικός Δείκτης Τιμών ανέκαμψε 0,83% και έκλεισε στις 1. 654,65 μονάδες έναντι 1.641,04 μονάδων της προηγούμενης ημέρας. Στη χθεσινή συνεδρίαση επανήλθε το αγοραστικό ενδιαφέρον για συγκεκριμένες μετοχές, μεταξύ των οποίων και οι μετοχές μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιριών που έμμεσα ή άμεσα θα ωφεληθούν από την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως εταιρίες πληροφορικής, κατασκευαστικές και τσιμέντων. Από τους κλαδικούς δείκτες όλοι έκλεισαν με κέρδη, με εξαίρεση το δείκτη των εταιριών leasing ο οποίος υποχώρησε 0,19%. Συνολικά από τις 236 εταιρίες που άνοιξαν, 121 έκλεισαν με άνοδο, 90 με πτώση ενώ 25 δεν παρουσίασαν μεταβολή στην τιμή τους. Η αξία συναλλαγών έφθασε τα 22,81 δισ. δρχ. ενώ συνολικά διακινήθηκαν 6,052 εκατομμύρια τεμάχια. Χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ότι, πολλά πακέτα μετοχών άλλαξαν χέρια μεταξύ των οποίων 328.000 μετοχές της Euromedica, 200.000 μετοχές της Αlpha Finance, 100.000 μετοχές της Δέλτα Πληροφορικής, 70.000 της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης και 42.380 μετοχές της Ελληνικής Τεχνοδομικής.

Σημαντική αύξηση παρατηρείται στις πωλήσεις των εισιτηρίων για τη φετινή 62η ΔΕΘ, που κυμαίνεται στο επίπεδο του 7%, σε σύγκριση με την περσινή κίνηση. Ένα άλλο στοιχείο, που διατηρεί η ΔΕΘ είναι ότι έχουν καταγραφεί αφίξεις από παραδοσιακές και νέες αγορές ελληνικών προϊόντων, από διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, μέχρι στιγμής την 62η ΔΕΘ έχουν επισκεφθεί Έλληνες από όλη την επικράτεια. Εξάλλου, η κίνηση αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, μέχρι και τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου που είναι και η τελευταία ημέρα λειτουργίας της Έκθεσης.

Τα Οικονομικά κίνητρα του υπουργείου Ανάπτυξης, τα οποία αποσκοπούν στην χρηματοδοτική ενίσχυση επενδύσεων στους τομείς της Εξοικονόμησης Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, Αντώνης Παπαθανασόπουλος. Όπως είπε ο κ. Παπαθανασόπουλος, στα πλαίσια του δεύτερου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για την ενέργεια, το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε αρκετά ικανοποιητικό βαθμό τέσσερα σχετικά προγράμματα.

Η πορεία ενός δυναμικού κλάδου, από τους πιο συναλλαγματοφόρους στην ελληνική οικονομία, αναδεικνύεται μέσα από το 1ο Σαλόνι Αλουμινίου, που οργανώθηκε στο πλαίσιο της 62ης ΔΕΘ. Στο 1ο Σαλόνι Αλουμινίου συμμετέχουν οι μεγαλύτερες και αντιπροσωπευτικές εταιρείες του κλάδου, παρουσιάζοντας τη διαδρομή κατεργασίας του μετάλλου από την εξόρυξή του μέχρι τα διάφορα τελικά προϊόντα, ενώ επίκεντρο είναι η πορεία του κλάδου, ειδικά την τελευταία δεκαετία, κατά την οποία διπλασιάστηκε η παραγωγή και η πώληση τελικών προϊόντων.

Πρόσκληση του προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Απόστολου Κακλαμάνη, επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής της ΠΓΔΜ, Τϊτο Πέτκοφσκι, ο προϊστάμενος του Γραφείου Σύνδεσης με την Ελλάδα, Αλέξανδρος Μαλλιάς. Η πρόσκληση, αφορά τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από τις 15 έως τις 16 Οκτωβρίου, όπου θα συμμετάσχουν οι πρόεδροι των Κοινοβουλίων των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης ανακοινώνει ότι η Ένωση Ελλήνων Ουκρανίας, που εδρεύει στο Ντονιέσκ, έχει οργανώσει, ενόψει της δημιουργίας Ελληνικού Εμπορικού Κέντρου στην Ουκρανία, πρόγραμμα ενημερωτικών συναντήσεων και επιχειρηματικών επαφών στη χώρα αυτή, από 25 έως 30 Οκτωβρίου 1997. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: ενημερωτικές διαλέξεις- αναλύσεις σχετικά με το Ελληνικό Εμπορικό Κέντρο, τη διείσδυση στην αγορά της Ουκρανίας, την ανάπτυξη παραγωγής και τις προοπτικές και πληροφορίες για την αγορά και το ισχύον καθεστώς, ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του προτεινόμενου Ελληνικού Εμπορικού Κέντρου - περιήγηση στην πόλη και στην αγορά, συναντήσεις-συζητήσεις και επιχειρηματικές επαφές μεταξύ επιχειρηματιών της Ουκρανίας και άλλων χωρών.

Στα 8,686 δισ. δρχ. ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο του 1997, τα κέρδη προ φόρων της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ - μετά την αφαίρεση των χρηματοοικονομικών δαπανών ύψους 1, 47 δισ. δρχ., δανείου που συνάφθηκε τον Νοέμβριο του 1996 για την απόκτηση της εταιρίας ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ - σημειώνοντας αύξηση 71,7% σε σχέση με κέρδη 5,06 δισ. δρχ. του 1996. Οι πωλήσεις της εταιρίας το πρώτο εξάμηνο του 1997, έφτασαν στα 47,636 δισ. δρχ., έναντι 42,141 δισ. δρχ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου (αύξηση 13%).

Την Έκθεση "Πολιόχνη, Λήμνωι εν αμιχθαλοέσσηι - Ένα κέντρο της πρώιμης εποχής του Χαλκού στο Βόρειο Αιγαίο" θα εγκαινιάσει στις 8 το βράδυ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος. Στην εκδήλωση θα παραστούν επίσης, η υπουργός Αιγαίου, Ελισάβετ Παπαζώη, ο διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, καθώς και ο πρόεδρος της Γερουσίας της Ιταλικής Δημοκρατίας, Νίκολα Μαντσίνο.

Η σύγχρονη εκδοχή ενός από τους γνωστότερους μύθους της αρχαιότητας, αυτού του προικισμένου μουσικού Ορφέα, ο οποίος αποτυγχάνει να σώσει την αγαπημένη του από το Θάνατο, θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη από το θεατρικό σχήμα Actor's Toyring Company , στις 17,18 και 19 Σεπτεμβρίου. ΟΙ παραστάσεις θα δοθούν στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι και αποτελούν επίσημη Βρετανική συμμετοχή στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας "Θεσσαλονίκη '97".

Ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος έφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο, κάλεσε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στη λύση του προβλήματος και να σταματήσουν να ασχολούνται με διάφορες λεπτομέρειες. Μιλώντας κατά την άφιξή του, στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο Αμερικανός αξιωματούχος επισήμανε ότι κάθε δύσκολο πρόβλημα, όπως είναι το Κυπριακό, προϋποθέτει ''κάποιο πάρε-δώσε από τις ενδιαφερόμενες πλευρές και κανείς δεν παίρνει όλα όσα ζητά. Αυτός είναι ο ορισμός της επιτυχούς διαπραγμάτευσης'', τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης Κύπριος στην Αθήνα συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογό του, Πασκάλ Μίλο, με τον οποίο συζήτησαν διμερή θέματα, καθώς και την οικονομική στήριξη που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η Κύπρος στην ανοικοδόμηση της Αλβανίας. Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε στον κ. Μίλο ότι η χώρα του είναι πρόθυμη να προσφέρει στην Αλβανία οικονομική, τεχνική και άλλη βοήθεια και τις εμπειρίες της σε διάφορους τομείς και ιδιαίτερα το γεωργικό, τον τραπεζικό και τον τουριστικό τομέα.

Συζήτηση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, στο πλαίσιο της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της λουξεμβουργιανής προεδρίας, τη διεξαγωγή της συζήτησης, που θα γίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος των Υπουργών, ζήτησε η Ελλάδα ενώ θεωρείται βέβαιο ότι παρέμβαση θα κάνει ο προεδρεύων του Συμβουλίου, υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζακ Πόος.

Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε πάλι στην εγκλωβισμένη δασκάλα, Ελένη Φωκά, να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της στην Καρπασία. Για άλλη μία φορά, η Ελένη Φωκά μετέβη χθες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με σκοπό να πάει στο κατεχόμενο χωριό της, αλλά συνάντησε και πάλι την άρνηση των ανδρών του ψευδοκράτους, που δεν επέτρεψαν την επιστροφή της στο σπίτι της.

Μετά την άρση των αντιρρήσεων που προέβαλλαν οι Σέρβοι και οι Κροάτες της Βοσνίας για την συμμετοχή τους στις δημοτικές εκλογές, ξεπεράστηκαν και τα τελευταία προβλήματα που έθεταν σε κίνδυνο την διεξαγωγή των εκλογών αυτών. Έτσι σήμερα και αύριο, 1.154.679 ψηφοφόροι από την Σερβική Δημοκρατία και 1. 343.319 από Μουσουλμανο-κροατική Ομοσπονδία προσέρχονται στις κάλπες για να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στα δημοτικά όργανα. Συνολικά στις εκλογές αυτές συμμετέχουν 90 πολιτικά κόμματα και από τις δύο εθνικές οντότητες, 10 συνασπισμοί κομμάτων και 263 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα του θα στηρίζει και θα διαφυλάσσει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της ΠΓΔΜ, έδωσε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Ισμέτ Σεζγκίν, λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία. Ο κ. Σεζγκίν, ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στα Σκόπια, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Κίρο Γκλιγκόροφ, τον πρωθυπουργό, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών, Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι και τον ομόλογό του, Λάζαρ Κιτάνοφσκι.

Έναν μείζονα στρατιωτικό σχηματισμό, με την ονομασία Στρατιά της Μεσογείου, ετοιμάζει η Τουρκία. Πρόκειται για ένα σχήμα ανάλογο της Στρατιάς του Αιγαίου, στο οποίο θα ενταχθούν ειδικές μονάδες που θα καταπολεμήσουν τους κινδύνους που θα προέλθουν από αέρα και θάλασσα και το οποίο θα αντιπαρατάξει η Τουρκία στους πυραύλους S-300 που θα προμηθευτεί η Κύπρος, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Μιλλιέτ".

Άρχισαν στην Τουρκία οι εργασίες για την εγκατάσταση του συστήματος ελέγχου με ραντάρ των διελεύσεων από τα Στενά, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, υπεύθυνος για την Εμπορική Ναυτιλία, Μπουρχάν Καρά, ο οποίος αφού χαρακτήρισε τα Στενά ως την πιο κρίσιμη υδάτινη οδό στον κόσμο, τόνισε πως η τουρκική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υλοποιήσει το σύστημα αυτό, το συντομότερο δυνατό. Όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος, ο κ. Καρά σημείωσε ακόμη ότι θα ιδρυθεί οργανισμός ρυμούλκησης και πλοήγησης, ο οποίος θα δείχνει τη δύναμη του κράτους σε κάθε σημείο των Στενών, ενώ προειδοποίησε πως κανένα πετρελαιοφόρο ή πλοίο δε θα διαπλέει τα Στενά, χωρίς να προσλαμβάνει ρυμουλκό και πλοηγό.

Επιτυχής χαρακτηρίζεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Φατός Νάνο στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο. Ο ίδιος με την άφιξή του στα Τίρανα είπε πως η πρώτη αυτή διπλωματική και πολιτική πρωτοβουλία της αλβανικής κυβέρνησης προς τους σημαντικούς οργανισμούς της Ευρώπης, ΟΑΣΕ, Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το ΝΑΤΟ, "μας δίνει ξεκάθαρα μηνύματα πως όλοι οι σύμμαχοί μας είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα προγράμματα ανάπτυξης και στήριξης της Αλβανίας".

Μειωμένες τιμές στα διόδια της Γιουγκοσλαβίας για τα Ι.Χ και Δ.Χ με ξένες πινακίδες ισχύουν από χθες. Μετά από σχετική απόφαση της διεύθυνσης αυτοκινητοδρόμων της Γιουγκοσλαβίας, το ποσό που πρέπει να καταβάλλει κανείς με Ι.Χ που έχει ξένες πινακίδες, στους τρεις σταθμούς διοδίων (Λέσκοβατς, Νις και Νόβισαντ), στον εθνικό αυτοκινητόδρομο της Σερβίας από χθες, είναι 35 γερμανικά μάρκα αντί των 50 που ήταν, ενώ το αντίστοιχο ποσό για ξένα φορτηγά ανέρχεται στα 237 γερμανικά μάρκα αντί 330 που ήταν.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι που επικρατούν στο Αιγαίο βαθμιαία θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα σήμερα στα δυτικά και νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 13 μέχρι 28 βαθμούς, στα δυτικά από 15 μέχρι 32 και στα νησιά από 17 μέχρι 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 μέχρι 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Saturday, 13 September 1997 - 8:40:24 UTC