Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:42 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 14.9.1997

"Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση", δήλωσε από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, επιχειρώντας να προσδιορίσει την τακτική, που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Στην εφόλης της ύλης συνέντευξη Τύπου, που έδωσε ο κ. Καραμανλής, επέκρινε την κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει. Ζήτησε να ληφθούν μέτρα για τη δραστική μείωση των δαπανών του δημοσίου και πρότεινε την αποκρατικοποίηση επιχειρήσεων του δημοσίου, σημειώνοντας ότι "μόνο με ένα άλμα προς τα εμπρός μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας ως χώρα". Για το θέμα των Σκοπίων είπε πως "οι διαρροές από την κυβέρνηση, για τις πιθανές εξελίξεις γύρω από το θέμα του ονόματος, ζημιώνουν τον τόπο και τη διαπραγματευτική μας θέση" και κάλεσε την κυβέρνηση να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Σε ερώτηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απάντησε ότι έχει σημαντικές αμφιβολίες κατά πόσο βοήθησε στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών η προσέγγιση της Μαδρίτης. Τόνισε ότι η Κύπρος, όπως κάθε χώρα, έχει το δικαίωμα της άμυνας και η Ελλάδα είναι δεσμευμένη για την προστασία της, ενώ σχολιάζοντας τις εκατέρωθεν δηλώσεις περί "Casus Belli" υπογράμμισε ότι δείχνουν που βρίσκεται το "υποτιθέμενο πνεύμα της Μαδρίτης".

Το ρόλο "γέφυρας" συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής παίζει η HELEXPO-ΔΕΘ και ο ρόλος της αυτός μπορεί να δυναμώσει ακόμη περισσότερο με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, κατά την επίσκεψη του στην 62η Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. "Εχουν ανατραπεί τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό", είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και σημείωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από το ρυθμό με τον οποίο αναπτύσονται οι υποδομές στη χώρα μας. Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με τη διοίκηση της HELEXPO-ΔΕΘ και ενημερώθηκε από τον πρόεδρο της Αντώνη Κούρτη, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε Περίπτερα της 62ης ΔΕΘ.

Tριήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί από αύριο στη χώρα μας, ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρνάτζε, προσκεκλημένος του Ελληνα ομολόγου του, Κωστή Στεφανόπουλου. Το πρωϊ της Δευτέρας, οι δύο πρόεδροι θα έχουν επίσημη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ το μεσημέρι, ο κ. Σεβαρνάτζε θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη και αναμένεται να υπογράψουν σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας - Γεωργίας. Η επίσκεψη Σεβαρνάτζε θα έχει και οικονομικό ενδιαφέρον, για αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντησή του με την υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, αλλά και με οικονομικούς παράγοντες, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια αναπτύσσουν επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γεωργία. Ο Γεωργιανός πρόεδρος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, θα έρθει και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μεταβεί στο Αγιο Ορος.

Με την επωνυμία "ΦΙΛΙΠΠΟΣ '97", αρχίζει από αύριο στη Δυτική Μακεδονία, μεγάλης κλίμακας διακλαδική στρατιωτική άσκηση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 19 Σεπτεμβρίου. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας, ενώ όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση των επιτελείων των μονάδων, στον αγώνα με συνθήκες σύγχρονου πολέμου και η προαγωγή της συνεργασίας των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Εξάλλου μέσα στην εβδομάδα, την περιοχή όπου θα πραγματοποιηθεί η άσκηση, είχαν επισκεφθεί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης και ο αρχηγός ΓΕΣ, Μανούσος Παραγιουδάκης, προκειμένου να ενημερωθούν για την προετοιμασία της άσκησης.

Ιδιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε σήμερα στη θαλάσσια περιοχή του Θερμαϊκού κόλπου, λόγω βλάβης στον κινητήρα, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν τα δύο μέλη του πληρώματος. Όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης το ελικόπτερο τύπου "Ενστρομ 280 - C", ιδιοκτησίας της εταιρίας "Ντέντεκτιβς Θαλασσινός - εταιρία συστημάτων ασφάλειας και συναγερμών" στις 12.40' το μεσημέρι, την ώρα που πραγματοποιούσε δοκιμαστική πτήση πάνω από την περιοχή "Φοίνικας" - σε ύψος 500 περίπου ποδών - άρχισε να χάνει ύψος. Πριν βυθιστεί το ελικόπτερο ο πιλότος μαζί με το συγκυβερνήτη, κατάφεραν να απομακρυνθούν και άρχισαν να κολυμπούν, ενώ λίγο αργότερα τους περισυνέλεξε ιδιωτικό σκάφος και τους μετέφερε σώους στην ακτή. Έρευνες διεξάγονται από την ΥΠΑ Θεσσαλονίκης.

Λιτά και απέριττα τίμησε η Θεσσαλονίκη, την επέτειο ενός χρόνου από το θάνατο του μεγάλου ευεργέτη της, Γιώργου Βαφόπουλου. Στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας, εκεί όπου πέρσι τέτοιο καιρό η πόλη αποχαιρέτησε τον αγαπημένο της φίλο, σήμερα το πρωί τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, την οποία παρακολούθησαν ο Παναγιότατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, βουλευτές, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και Θρασύβουλος Λαζαρίδης αντίστοιχα, δημοτικοί άρχοντες, ο πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, εκπρόσωποι αρχών και φορέων της πόλης, αλλά και απλός κόσμος, πολίτες της Θεσσαλονίκης που συγκινημένοι επέδωσαν φόρο τιμής στο λογοτέχνη και δωρητή της πόλης. Και φυσικά, ανάμεσά τους, η χήρα Βαφόπουλου, συμπαραστάτης και αρωγός του ποιητή μέχρι την τελευταία του πνοή. Για το έργο και την προσφορά του ο Γιώργος Βαφόπουλος τιμήθηκε ποικιλοτρόπως. Το Δεκέμβριο του 1967 του απονέμεται το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 1980 ανακηρύσσεται Αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και το 1988 διδάκτορας του ΑΠΘ. Στις 26 Οκτωβρίου του 1995 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απονέμει το διάσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα και την άνοιξη του 1996, λίγους μήνες πριν από το θάνατό του, τιμάται με το βραβείο "Φρειδερίκου Μάθιους" για το σύνολο της πνευματικής του προσφοράς.

Η σύνθεση "Σαν παραμύθι ελληνικό" (131 ψήφοι) του Κορίνθιου Γιώργου Τσαντήλα, σε στίχους της Δέσποινας Ασλανίδου, που ερμήνευσε ο Νίκος Καραγιάννης απέσπασε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Ελληνικού Τραγουδιού, που διεξήχθη χθες βράδυ στο Παλαί Ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης. Οι νέες δυνάμεις του ελληνικού πενταγράμμου έδειξαν τις πλούσιες δυνατότητές τους για μια ακόμη φορά φέτος σε ένα Φεστιβάλ που διανύει το 36ο έτος λειτουργίας του. Τα βραβεία απένειμαν ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της HELEXPO -ΔΕΘ, Αντώνης Κούρτης και ο στιχουργός Φίλιππος Γράψας, μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Στήριξης Πρόκρισης.Τα βραβεία συνοδεύονταν και από χρηματικά έπαθλα 3.000.000 δρχ για το πρώτο βραβείο, 2.000.000 δρχ για το δεύτερο βραβείο και 1.000.000 δρχ για το τρίτο βραβείο.

Επιμνημόσυνη δέηση και για την μικρασιατική καταστροφή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 75 χρόνων από το 1922, τελέστηκε σήμερα το πρωϊ στον ιερό ναό της Του Θεού Σοφίας. Για τις τραγικές ώρες που έζησε ο Ελληνισμός τη χρονιά εκείνη, την επίδρασή της στην πορεία του ελληνικού έθνους και την προσφορά των προσφύγων της Μικράς Ασίας στη μητροπολιτική Ελλάδα έκαναν μνεία τόσο οι επίσημοι παρευρισκόμενοι όσο και οι εκπρόσωποι των προσφυγικών σωματείων, που περιμένουν την αναγνώριση και επισήμως της γενοκτονίας των Μικρασιατών, με την έναρξη των εργασιών της Βουλής. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Χρυσοστόμου Σμύρνης.

Κανονικά άνοιξαν και σήμερα το πρωί για δεύτερη ημέρα οι κάλπες στη Βοσνία για τις δημοτικές εκλογές. Η εκλογική διαδικασία συνεχίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και αυτό επισημαίνουν όλοι οι επίσημοι της Διεθνούς Κοινότητας. Το πρόβλημα που προέκυψε χθες στο Μόσταρ με τη μερική αποχή του μουσουλμανικού πληθυσμού της πόλης, εξαιτίας κάποιων παραχωρήσεων του ΟΑΣΕ προς την κροατική κοινότητα ξεπεράστηκε. Μετά την επίλυση της διαφοράς με παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας, οι μουσουλμανικές αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό της πόλης να μετάσχει μαζικά στις εκλογές. Πάντως ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ στη Βοσνία δήλωσε ότι στους εκλογικούς καταλόγους δε συμπεριελήφθησαν τελικά, Σέρβοι οι οποίοι πρόσφατα εγκαταστάθηκαν ως πρόσφυγες στην περιοχή. Πρόβλημα υπάρχει και στην πόλη Ντρόβαρ, όπου οι κροατικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στην πόλη σε περίπου 1000 Σέρβους που πήγαν εκεί για να ψηφίσουν. Ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό συμμετοχής. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι των Σερβοβόσνιων, το ποσοστό αυτό για χθες ανήλθε στο 35%. Οι εκλογές ολοκληρώνονται σήμερα με το κλείσιμο των καλπών με τη Δύση του Ηλίου.

Αρχίζουν αύριο τα μαθήματα στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σχολεία της Αλβανίας. Η έναρξη των μαθημάτων της φετινής χρονιάς ακολουθεί το πολύμηνο κλείσιμο των σχολείων όλων των βαθμίδων κατά την περίοδο Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος της τρέχουσας χρονιάς. Αυτό το διάστημα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας, καταστράφηκε σημαντικός αριθμός σχολικών κτιρίων. Ο Αλβανός υπουργός Παιδείας, Επεμ Ρούκα, δήλωσε πως αν και υπάρχουν πολλές δυσκολίες και αρκετά κατεστραμμένα σχολεία, η 15η Σεπτεμβρίου θα σημειώσει την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Επίσης το υπουργείο για να λύσει το πρόβλημα των εγκαταστάσεων θα νοικιάσει κτίρια ή αίθουσες διδασκαλίας. Επίσης ο προϊστάμενος για την μειονότητα στη διεύθυνση παιδείας εκφράζει την ανησυχία του για τη φυγή των δασκάλων προς Ελλάδα, κυρίως για οικονομικούς λόγους.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Sunday, 14 September 1997 - 18:14:19 UTC