Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:10 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 15.9.1997

Συμφωνία φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας υπέγραψαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Γεωργίας Έντβαρντ Σεβαρτνάτζε που επισκέπτεται τη χώρα μας. Ο κ. Σεβαρτνάντζε χαρακτήρισε τη συμφωνία ιδιαίτερα σημαντική, ενώ τόσο ο κ. Στεφανόπουλος με τον οποίο συναντήθηκε ο Γεωργιανός πρόεδρος το πρωί, όσο και ο κ. Σημίτης υπογράμμισαν τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γεωργίας αλλά και την παρουσίας περίπου 80.000 ομογενών στη Γεωργία. Αύριο ο κ. Στεφανόπουλος θα απονείμει στον κ. Σεβαρντνάτζε το βραβείο "Ωνάση", ενώ ο Πρόεδρος της Γεωργίας θα έρθει και στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μεταβεί στο Άγιο Όρος.

Την ευχή, η σημερινή επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ στην Κύπρο να της δώσει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί αντικειμενικά τις θέσεις των δύο πλευρών και να γνωματεύσει υπέρ των Κυπριακών θέσεων, που είναι θέσεις δίκαιες και ορθές, εξέφρασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Υπουργός Τύπου, επισήμανε ότι δεν είναι οι καλύτερες, πάντως σημείωσε ότι είναι ακραία θεωρητικό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Σε ό,τι αφορά τους ρωσικούς πυραύλους S-300 τόνισε ότι η εγκατάστασή τους δεν είναι πράξη που μπορεί να επιβαρύνει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, καθώς εντάσσεται στο πλαίσιο της εξασφάλισης της άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στο μεταξύ, συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε σήμερα στη Λευκωσία ο Τόμας Μίλλερ, βοηθός του Αμερικανού απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Σε δηλώσεις του ο Ραούφ Ντενκτάς εμφανίστηκε να συμφωνεί με την πρόταση Κληρίδη για αποστρατικοποίηση της Μεγαλονήσου. Η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητείται το βράδυ στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Κοινότητας.

Υπέρ των πρωτοβουλιών αναζήτησης προσέγγισης και συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να υπάρξει βελτίωση στις διμερείς σχέσεις, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος επέστρεψε από την Κωνσταντινούπολη όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και φορείς της ομογένειας. Σχολιάζοντας τα προβλήματα στις σχέσεις ανάμεσα στο πατριαρχείο και την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι πρέπει όλοι οι φορείς του ελληνισμού, ενωμένοι να αναπτύσσουν κοινές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, χωρίς να παρεμβάλλονται εμπόδια από εσωτερικές δυσκολίες.

Σύντομα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα με τα ονόματα των 5.000 οφειλετών του Δημοσίου που έχουν χρέη πάνω από πέντε εκατομμύρια δραχμές, αφού αυτή βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας. Την αποφασιστικότητα του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η είσπραξη των μεγάλων χρεών, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου. "Οι φοροφυγάδες δεν θα περάσουν καλά, ιδιαίτερα οι μεγάλοι, τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια", είπε ο κ. Παπαντωνίου. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Δρυς ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας, το υπουργείο θα προχωρήσει στη λήψη μέτρων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών, που υπολογίζεται ότι αγγίζουν τα 2 τρισεκατομμύρια δραχμές. Υπενθυμίζεται ότι για καθέναν από τους οφειλέτες, η εφορία έχει δημιουργήσει φάκελο, στον οποίο, εκτός από τα βασικά στοιχεία του φορολογουμένου αναγράφονται και επιπρόσθετες πληροφορίες, που αφορούν το ποσό της οφειλής και την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η επιχείρηση. Επιπλέον, στον φάκελο αναφέρονται τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την είσπραξη των οφειλών, καθώς και η εκτίμηση της δυνατότητας είσπραξης της οφειλής.

Τρεις Ιρακινοί λαθρομετανάστες σκοτώθηκαν και άλλοι 11 συμπατριώτες τους τραυματίστηκαν τις πρώτες πρωϊνές ώρες σήμερα σε περιφραγμένο ναρκοπέδιο, έξω από την περιοχή Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης Ορεστιάδας, οι άτυχοι λαθρομετανάστες μαζί με άλλους 50 και πλέον συμπατριώτες τους, πέρασαν τα σύνορα, από σημείο του ποταμού Έβρου και σκόπευαν να φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη. Σε κάποια στιγμή όμως έχασαν τον προσανατολισμό τους και μπήκαν μέσα σε ναρκοπέδιο που ήταν περιφραγμένο με συρματοπλέγματα, ύψους ενάμισι μέτρου. Ναρκαλιευτές του στρατού ανέσυραν μέσα από το ναρκοπέδιο τα πτώματα και τους τραυματίες, οι οποίοι στη συνέχεια διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στο γενικό κρατικό νοσοκομείο Διδυμοτείχου. Τη λύπη της κυβέρνησης για το θλιβερό συμβάν εξέφρασε το μεσημέρι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου σημείωσε ότι οι λαθρομετανάστες οδηγούνται από τους "εμπόρους αγωνίας των πολιτών" και επισήμανε ότι είναι γνωστό πως στην περιοχή εκείνη υπάρχουν νάρκες για εθνικούς λόγους. Κάλεσε ακόμη την Τουρκία να φρουρεί τα σύνορά της και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να απασχολήσει και τη διεθνή κοινότητα.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που κάνουν λόγο για αυξημένη δημοτικότητα του πρωθυπουργού, εξέφρασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. "Όταν τα αποτελέσματα είναι τέτοια, τα οποία δείχνουν ότι υπάρχει ανταπόκριση στον ελληνικό λαό του έργου που έχει γίνει, υπάρχει μια ικανοποίηση", είπε ο κ. Ρέππας και πρόσθεσε: "Η ικανοποίηση που επιδιώκει και ο πρωθυπουργός και όλοι μας είναι η ικανοποίηση που πηγάζει από το αίσθημα ότι κάνουμε, κατά το δυνατόν, σωστά τη δουλειά μας για να ανταποκριθούμε στην εντολή που μας έδωσε ο ελληνικός λαός".

Θετικά φαίνεται να αντιμετωπίζει η κοινή γνώμη την διοργάνωση, εκ μέρους της Αθήνας, των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όπως αποκαλύπτουν τα αποτελέσματα πανελλήνιας δημοσκόπησης της εταιρείας "Μέτρον Ανάλυσις", που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.123 ατόμων. Ρεαλιστικά χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κώστας Λαλιώτης. Την ανάγκη ύπαρξης διαφάνειας στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 υπογράμμισε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μερίδιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για την περιφέρεια διεκδικεί ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, προτείνοντας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, αποκέντρωση της Ολυμπιάδας και τη διεξαγωγή των προκριματικών αγώνων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία ότι η αναγκαιότητα χρηματοδότησης της Ολυμπιάδας θα δυσχεράνει την εκτέλεση έργων στην περιφέρεια λόγων έλλειψης πιστώσεων. Ο νομάρχης πρότεινε επισήμως να επιβληθεί ειδικός φόρος στους κατοίκους του λεκανοπεδίου Αττικής που θα χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς καθώς και εξασφάλιση και άλλης πηγής για την χρηματοδότησή τους. Δεν είμαστε αντίθετοι με τους Ολυμπιακούς, είπε ο κ. Παπαδόπουλος τονίζοντας ότι η ανάθεση της διοργάνωσης στην Αθήνα είναι κάτι θετικό για τη χώρα. Θα μπορούσε όμως, πρόσθεσε, να γίνει θετικότερο αν γίνουν έργα στην περιφέρεια.

Σε διεθνή Συνδιάσκεψη για την ανάπτυξη και ένταξη των οικονομιών των χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς και την αλληλεπίδραση των σχέσεων με τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη, πήρε μέρος ο υφυπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης. Ο κ.Χριστοδουλάκης ανέπτυξε το θέμα της σύγκλισης των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών. Ο Έλληνας υφυπουργός Οικονομικών επισήμανε την αναγκαιότητα πολιτικών επιλογών, οι οποίες θα προωθούν στην πράξη την πορεία της σύγκλισης των οικονομιών της Ευρώπης. Παράλληλα, ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με το ζήτημα της σύγκλισης, τονίζοντας ότι η ελληνική εμπειρία είναι τώρα ιδιαίτερα χρήσιμη για τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.

Απλούστερη αναμένεται να γίνει από το 1998 η συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων, χάρη στις ριζικές αλλαγές που ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών. Στόχος των αλλαγών που προγραμματίζονται είναι οι Έλληνες φορολογούμενοι να μην αναγκάζονται πλέον να καταφεύγουν σε λογιστικά γραφεία, προκειμένου να "αποκωδικοποιήσουν" έντυπα-γρίφους. Στο πλαίσιο αυτό, το έντυπο Ε-8, που αφορά την ιδιοκατοίκηση, θα ενσωματωθεί στο Ε-1. Παράλληλα, το Ε-9 που ταλαιπώρησε την πλειοψηφία των φορολογουμένων, θα συμπληρωθεί το 1998 μόνο από εκείνους που προχώρησαν φέτος στη μεταβίβαση ή την αγορά ακίνητων περιουσιακών στοιχείων. Βάσει αυτών των αλλαγών, στους φακέλους με τις φορολογικές δηλώσεις που θα λάβουν του χρόνου οι φορολογούμενοι, θα περιέχεται μόνο το βασικό έντυπο Ε-1, το οποίο μάλιστα, για πρώτη φορά το 1998, θα είναι μηχανογραφημένο.

Το 2003 θα είναι έτοιμη, στην καλύτερη περίπτωση, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, ενώ η πόλη θα έχει αστική θαλάσσια συγκοινωνία μέσα σε ένα εξάμηνο. Αυτά ανακοίνωσε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ενώ αναφερόμενος στα έργα για τη λίμνη Κορώνεια τόνισε ότι η χρηματοδότησή τους θα εγκριθεί μέσα στο 1998, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν σε μία τριετία. Ο κ. Παπαδόπουλος θα καταθέσει αύριο στα αρμόδια υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Εθνικής Οικονομίας και Γεωργίας ολοκληρωμένη πρόταση, προϋπολογισμού περίπου 9 δισεκατομμυρίων, για τα έργα που πρέπει να γίνουν για τη σωτηρία της Κορώνειας.

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε το απόγευμα η συνάντηση του Σωματείου Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών με την διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η Ολυμπιακή δεν έκανε δεκτό το αίτημα του Σωματείου για μονιμότητα όλων των εργαζόμενων. Το απόγευμα συνεδρίασε το συνδικαλιστικό όργανο των Ιπτάμενων Συνοδών και Φροντιστών προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα αεροδρόμια.

"Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει υποκύψει στους εκβιασμούς της Ελλάδας και συμπεριφέρεται στους Ελληνοκύπριους ως τη νόμιμη κυβέρνηση του νησιού και στους Τουρκοκύπριους ως μια μειονότητα που πρέπει να πάρει την άδεια της κυβέρνησης για να έχει επαφές με τους Ευρωπαίους", ισχυρίστηκε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού τύπου, ο Ραούφ Ντενκτάς. Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ακόμη ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, έχει επωμιστεί "καθήκοντα Δούρειου Ίππου" κατά των Τούρκων και του ψευδοκράτους στη συνεργασία Ελληνοκυπρίων - Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ελληνική στρατιωτική αντιπροσωπεία υπό τον διοικητή του Τετάρτου Σώματος Στρατού στην Ξάνθη, αντιστράτηγου Δημήτριο Αικατερίνη, μεταβαίνει σήμερα στην πόλη Σλίβεν της Βουλγαρίας, όπου θα επισκεφτεί το Τρίτο Σώμα του βουλγαρικού στρατού. Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας συνεργασίας που έχουν υπογράψει οι αρχηγοί ΓΕΕΘΑ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Οι Έλληνες αξιωματικοί θα λάβουν μέρος και στον εορτασμό των 85χρόνων από τη δημιουργία του Τρίτου Σώματος Στρατού της Βουλγαρίας.

Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού, στο Χιούστον του Τέξας, τέλεσε χτες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος, και απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα κάλεσε τους χριστιανούς της Ευρώπης και της Αμερικής να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί βιώσιμη λύση στο Κυπριακό. Σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Θεμωνιανού. Στο ναό αυτό βρίσκονται βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, οι οποίες είχαν κλαπεί από Τούρκους στη διάρκεια της εισβολής στην κατεχόμενη Λύση.

Θέμα ύπαρξης σκοπιανής μειονότητας στην Ελλάδα έθεσε και πάλι ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ, σε συνέντευξή του στην αλβανόφωνη και σκοπιανή εκπομπή του BBC, αποσπάσματα από την οποία μετέδωσε η Γενική Γραμματεία Τύπου των Σκοπίων. Ο Σκοπιανός Πρόεδρος υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι "μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι γείτονες μοίρασαν τα εδάφη της ΠΓΔΜ και ο καθένας προσπάθησε να την αποκαλέσει δική του και να αφομοιώσει τον πληθυσμό της".

Τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του νέου Συντάγματος και συνεργασία κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σε θέματα ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα του τόπου, συνέστησε η αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ευρώπης που επισκέφθηκε τα Τίρανα και είχε επαφές με εκπροσώπους των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ο πρωθυπουργός Φατός Νάνο στη συνάντηση που είχε με τα μέλη της αντιπροσωπείας, τους ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της αποκατάστασης της τάξης, της οικονομικής σταθεροποίησης, των θεσμικών μεταρρυθμίσεων, την κατανομή των εξουσιών και την προώθηση του πνεύματος εθνικής συμφιλίωσης.

Άνοδο σημείωσαν σήμερα οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1681,81 μονάδες σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 1,64%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 27,5 δισεκατομμύρια δραχμές.

Η ενίσχυση των βορείων ανέμων και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στα δυτικά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 13 μέχρι 26 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 16 μέχρι 30 και στα νησιά από 18 μέχρι 29 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης με πιθανότητα βροχής. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 15 September 1997 - 16:05:21 UTC