Visit the Canadian Hellenic Broadcasting (CHB) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-16

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 10:07 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16.9.1997

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ, ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσαν στον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ, την πρόθεσή τους να συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας. Η κ. Ολμπράιτ, προέβη στην ανακοίνωση αυτή κατά την επιστροφή της στην Κύπρο από το Λίβανο, καθ' οδόν προς την Ουάσιγκτον, μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας ως ''σημαντικό βήμα'' την απόφαση Κληρίδη - Ντενκτάς, επανέλαβε ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει μία από τις ύψιστες προτεραιότητές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τόσο του Προέδρου Κλίντον όσο και της ιδίας.

Οι σχέσεις Ελλάδας - Γεωργίας, το Κυπριακό, καθώς και η υπόθεση της ειρήνης και ασφάλειας στο Αιγαίο, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης και ο πρόεδρος της Γεωργίας, Εντβαρντ Σεβαρντνάντζε. Οι δύο άνδρες, τόνισαν τη σημασία που αποδίδουν στο έργο, το οποίο έχει συντελεσθεί το τελευταίο διάστημα με την οικονομική, επιστημονική, τεχνική, πολιτιστική και τουριστική συνεργασία που είχαν οι δύο χώρες και υπογράμμισαν τη βούληση για διεύρυνση της σε όλους τους τομείς. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόφαση να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα σχολεία της Γεωργίας και ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η ελληνική Βουλή θα παράσχει επιστημονική και τεχνική βοήθεια στο γεωργιανό Κοινοβούλιο. Ακόμα, διαβεβαίωσε τον κ. Σεβαρντνάντζε ότι τον Οκτώβριο θα επικυρωθεί η σύμβαση μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Γεωργίας.

Άλλες τρεις κατασχέσεις ΙΧ επιβατικών αυτοκινήτων, πραγματοποιήθηκαν από το αυτόφωρο δικαστήριο Ξάνθης, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα αφαιρέθηκαν τα διπλώματα και οι άδειες κυκλοφορίας από άλλους οκτώ ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κατηγορούνται ότι οδηγούσαν μεθυσμένοι. Στο μεταξύ, στη Θεσσαλονίκη και στην Καβάλα με αποφάσεις που εξέδωσαν αντίστοιχα δικαστήρια, κατασχέθηκαν για χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από τρεις έως έξι μήνες, τα διπλώματα και οι άδειες κυκλοφορίας οκτώ οδηγών. Στους παραβάτες επιβλήθηκαν εξάλλου ποινές φυλάκισης από 2 έως 4 μήνες στον καθένα και χρηματικά πρόστιμα που φτάνουν τις 50.000 δραχμές.

Ανοδικά ξεκίνησε η νέα εβδομάδα για τη Σοφοκλέους με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται σε μετοχές εταιριών πληροφορικής, υψηλής τεχνολογίας και κατασκευαστικές εταιρίες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1. 681,81 μονάδες παρουσιάζοντας κέρδη 1,64% έναντι 1.654,65 μονάδων της προηγούμενης συνεδρίασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα αυτό η ζήτηση κατευθύνεται σε εταιρίες μεσαίας χρηματιστηριακής αξίας, κυρίως στο χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών. Ορισμένες από τις μετοχές του κλάδου δεν είχαν ακολουθήσει την άνοδο του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους, ενώ άλλες έχουν σημειώσει εντυπωσιακές αποδόσεις.

· Για νέες απειλές κατά του Σέιχ-Σου κάνουν λόγο επτά Οικολογικές και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους στην οποία αναφέρουν ότι οι αρμόδιες αρχές κάνουν δηλώσεις παραπλανητικές που αναιρούν τα όσα είχαν δηλώσει αρχικά. Οι Οικολογικές Οργανώσεις επισημαίνουν ότι την ίδια μέρα που κηρύχθηκαν αναδασωτέες οι εκτάσεις του Σέιχ-Σου με απόφαση του Διευθυντή Δασών Στυλιανού Παπαδόπουλου, ο ίδιος ο κ. Παπαδόπουλος εξέδωσε άλλη απόφαση, με την οποία εξαιρείται από την αναδάσωση, παράλληλα με τα κτίσματα, και ο μεγαλύτερος από 127 στέμματα περιβάλλων χώρος, ο οποίος προοριζόταν για δάσος. · · Η αναδάσωση του Σέϊχ - Σου και η εξέταση της πορείας των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη για την αποκατάσταση του καμένου δάσους, αποτέλεσαν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Στη σύσκεψη, η οποία έγινε υπό την προεδρία του Νομάρχη, Κώστα Παπαδόπουλου, παρουσιάστηκε από την επιτροπή παρακολούθησης των έργων αποκατάστασης του Σέϊχ - Σου, τα σημεία, στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ εκφράστηκαν και απόψεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, την αυθαίρετη βοσκή, την περίφραξη, την αναδάσωση, τις αποφάσεις χαρακτηρισμού και αποχαρακτηρισμού και τον προϋπολογισμό των έργων.

Θετικές εντυπώσεις άφησε, σε γενικές γραμμές, στους παραγωγικούς φορείς της πόλης η 62η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Η άρτια διοργάνωση, η ποιότητα και η ποικιλία των εκθεμάτων, η αυξημένη συμμετοχή εκθετών και προσέλευση επισκεπτών από το εσωτερικό και το εξωτερικό (γύρω στο 10%), αλλά και ο διάλογος που αναπτύχθηκε στη διάρκειά της με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, συγκαταλέγονται στους παράγοντες που εκτιμάται ότι συντέλεσαν στην επιτυχία της. Καλή χαρακτηρίζει τη φετινή διοργάνωση ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Τάσος Αλεξανδρίδης, που θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την αναβαθμισμένη παρουσία εκθετών, εμπορικών επισκεπτών και κυρίως επίσημων αποστολών από το εξωτερικό. Εκφράζει, ωστόσο, την πεποίθηση ότι το μέλλον της HELEXPO είναι στις κλαδικές και περιφερειακές εκθέσεις.

Συναντήσεις με παράγοντες του απόδημου Ελληνισμού της Αυστρίας και της Ουγγαρίας είχε κατά το τελευταίο τριήμερο ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, μαζί με κλιμάκιο του Σ.Α. Ε, αποτελούμενο από τον πρόεδρο του ΣΑΕ Ευρώπης, Αγγελο Ασλανίδη, τον αναπληρωτή πρόεδρο, Κώστα Παππά και την εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, Ελένη Ιγνατιάδου. Στην Ουγγαρία, ο κ. Νιώτης, συνοδευόμενος από το κλιμάκιο του ΣΑΕ, επισκέφθηκε αρχικά το ελληνικό χωριό, "Νίκος Μπελογιάννης", όπου ζει μετά τον εμφύλιο, σημαντικός αριθμός Ελλήνων, πρώην πολιτικών προσφύγων. Ο κ. Νιώτης διαβεβαίωσε τους Ελληνες κατοίκους του χωριού, ότι η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα προωθήσει την επίλυση των προβλημάτων τους, όπως μεταξύ άλλων, η απόκτηση ιθαγένειας για περίπου 140 Ομογενείς πρώτης και δεύτερης γενιάς, καθώς και η χορήγηση συντάξεων αναπηρίας, θέμα που αφορά περίπου 110 ομογενείς.

Με την εκλογή του νέου προέδρου ολοκληρώνονται στο Κάιρο οι εργασίες της ετήσιας διάσκεψης της Διεθνούς Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (I.P.U), στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 120 χώρες και δεκάδες αντιπροσωπείες οργανισμών άλλων χωρών. Από ελληνικής πλευράς μετέχει διακομματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Μηνά Σταυρακάκη. Μιλώντας στην ολομέλεια της διάσκεψης ο κ. Σταυρακάκης, έκανε λόγο για τη σημασία της ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ως γεγονότος που προωθεί το πνεύμα ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Συνεχίζονται και σήμερα οι προβολές ταινιών στο 20ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Δράμας. Συγκεκριμένα, η "αυλαία" των προβολών για το 20ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, ανοίγει στις 11 το πρωϊ με την ταινία "Το αυγό συμφορά", και στη συνέχεια ακολουθούν: "Ο Αυτόχειρας", "Ντεμέντια", "Σχέσεις", "Το επόμενο ποτό", "Πέρσι τέτοιο καιρό", "CASTRATO", "Ζάχαρη για τον καφέ", "Καφές και συμπάθεια", "Από ένα κόκκινο αερόστατο", "TERMOMETRO", "T.V DREAMS", "Τόσο όμορφο και τόσο μεγαλειώδες", "ΕΕ! Μη σκαλίζεις τη μύτη σου", "Γκλινγκ Γκλονγκ", "Game Over", "Ένα καλά κρυμμένο μυστικό", "Μου έχει επανειλημμένα συμβεί", "Η εκδίκηση του Σελλουλοϊντ", "Όταν ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή συνάντησε το συγγραφέα που δεν έγραφε τίποτα" και "Είτε θάνατος, είτε Λευτεριά".

Το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, όπου φιλοξενείται το κορυφαίο γεγονός της Θεσσαλονίκης, η έκθεση "Θησαυροί του Αγίου Όρους", επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, μέλη της οποίας επιμελήθηκαν την έκθεση "Δόξα του Βυζαντίου" στην αμερικανική μεγαλούπολη. Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από την Dr. Marukh Tarapor, υποδιευθύντρια του Μητροπολιτικού Μουσείου Νέας Υόρκης, υπεύθυνη του τομέα εκθέσεων, την Dr. Helen Evans, επιμελήτρια Μεσαιωνικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, υπεύθυνη για την έκδοση του συνοδευτικού καταλόγου της έκθεσης "Δόξα του Βυζαντίου" και τον κ. Santiago Savedra, εκδότη του ειδικού καταλόγου της έκθεσης. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα βρήκαν την έκθεση των Ιερών Κειμηλίων οι Αμερικανοί ειδικοί, τονίζοντας παράλληλα και τις διαφορές που έχει αυτή σε σχέση με την έκθεση του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης. "Η "Δόξα του Βυζαντίου" εστιάζεται στην παρουσίαση της ζωής μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας, στους κόλπους της οποίας ιδρύθηκε η Μοναστική Πολιτεία του Αθω.

Στη μνήμη του μεγάλου Θεσσαλονικιού λογοτέχνη, Γιώργου Ιωάννου, θα είναι αφιερωμένη η εκδήλωση "Θεσσαλονικέων Εσπερίδες" που πραγματοποιείται στις 9 το βράδυ στο θέατρο "Αυλαία" στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΟΠΠΕΘ. Για το έργο του Γιώργου Ιωάννου θα μιλήσουν ο καθηγητής Νεοελληνικής φιλολογίας του ΑΠΘ Παναγιώτης Μουλλάς, ο ποιητής Κώστας Γκιμοσούλης, ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης και ο δημοσιογράφος Χρήστος Χριστοδούλου. Στην εκδήλωση θα προβληθεί επίσης το ντοκιμαντέρ του Τάκη Παπαγιαννίδη "Η πρωτεύουσα των προσφύγων", με κείμενα και παρουσίαση του Γιώργου Ιωάννου.

Την επιτακτική ανάγκη καθορισμού και διαμόρφωσης μιας διαφορετικής τακτικής της Τουρκίας, στον Κουρδικό λαό, αλλά και στις υπόλοιπες εθνότητες που διαβιούν μέσα στα γεωγραφικά της σύνορα, υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, τα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ειρήνης και Αλληλεγγύης στον Κουρδικό Λαό. Ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Ροσάτ Λασέρ, επισήμανε ότι οι Κούρδοι επιθυμούν την ειρήνη, ενώ τόνισε ότι στόχος του Φεστιβάλ είναι εκτός από την ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών Κουρδιστάν - Ελλάδας και η ενημέρωση των Ελλήνων για το Κουρδικό ζήτημα και για τη στάση της Τουρκίας..

Ρεσιτάλ αφιερωμένο στη μνήμη της μεγάλης μορφής του λυρικού τραγουδιού Μαρίας Κάλλας θα δώσει σήμερα στη Θεσσαλονίκη μία από τις πιο πετυχημένες τραγουδίστριες όπερας η Dame Gwyneth Jones. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΟΠΠΕΘ και των "Δημητρίων 97" και θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Η καλλιτέχνης θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από τις άριες "Αιντα" του Βέρντι και "Μαντάμ Μπατερφλάι" και "Τουραντό" του Πουτσίνι, καθώς και γνωστά τραγούδια λυρικής μουσικής των Βάγκνερ, Στράους, και Βέμπερ.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, κατά την οποία ενημερώθηκαν τα κόμματα για τις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιαννάκης Κασουλίδης, στην πρόσφατη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τα θέματα που συζήτησε με τους Γκουστάβ Φεϊσέλ και Τόμας Μίλερ. Επίσης, σημείωσε ότι συζητήθηκε το θέμα της τιτλοποίησης προσφυγικών κατοικιών σε πρόσφυγες και αναπτύχθηκαν οι απόψεις των κομμάτων. Ο κ. Χριστοφίδης, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε και για την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, με την οποία έθεσε για προβληματισμό διάφορους χειρισμούς στο Κυπριακό. Καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το θέμα: ''Η μετά το Μοντρέ περίοδος και στρατηγική'', θα συζητηθεί σε ολοήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

Παραθέτοντας τα δικά τους ανεπίσημα στοιχεία σχετικά με τις τοπικές εκλογές του Σαββατοκύριακου στη Βοσνία, τα διάφορα εθνικιστικά κόμματα διεκδικούν για τους εαυτούς τους τη νίκη σε αρκετές πόλεις, παρόλο που σημειώθηκαν εκπλήξεις. Ο Οργανισμός για την Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη, διοργανωτής των εκλογών δεν θα γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα μέχρι το Σάββατο, όπως μεταδίδει το Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ισχυρισμοί των κομμάτων σχετικά με τα αποτελέσματα βασίζονται στις ψήφους όσων κατοικούν στην κάθε περιοχή, όχι όμως και στις ψήφους των προσφύγων που θα φθάσουν ταχυδρομικά σε δύο εκλογικά κέντρα και θα καταμετρηθούν.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 16 September 1997 - 7:05:16 UTC