Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:19 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 17.9.1997

Σύσκεψη για τα εθνικά θέματα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή του υπουργού και του υφυπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου και Γιάννου Κρανιδιώτη, του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Άκη Τσοχατζόπουλου, του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη και του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παρασκευά Αυγερινού. Συζητήθηκε η επικείμενη επίσκεψη του κ. Πάγκαλου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ. Τέθηκαν ακόμη ζητήματα προετοιμασίας της εισήγησης για τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ που θα γίνει την Παρασκευή και το Σάββατο για τα εθνικά θέματα. Νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου.

Συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της παιδείας λόγω των αντιδράσεων μαθητών, γονέων και καθηγητών στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο και ιδιαίτερα στην απόφασή του να καταργήσει το θεσμό των μετεξεταστέων μαθητών. Για συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς χώρους που παρακινούν μαθητές και καθηγητές σε κινητοποιήσεις έκανε σήμερα λόγο ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος απέδωσε τις αντιδράσεις στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση σε εσκεμμένες κινήσεις χώρων που επιδιώκουν να παραπληροφορήσουν και να δημιουργήσουν μια αβεβαιότητα στο μαθητικό κόσμο. Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, κάνει το σύστημα δικαιότερο, αντικειμενικότερο και επιεικέστερο, δήλωσε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο Υπουργός Τύπου χαρακτήρισε αναχρονιστικό το θεσμό των μετεξεταστέων μαθητών και επισήμανε ότι με τις νέες ρυθμίσεις ουσιαστικά δίνεται πρόσθετη βοήθεια στους μαθητές που την χρειάζονται. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 23 Σεπτεμβρίου. Για επιπολαιότητες του Υπουργείου Παιδείας που ταλαιπωρούν τα παιδιά έκανε σήμερα λόγο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Μάνος.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ του Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς για θέματα ασφαλείας, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη θα περιμένουν την εφαρμογή της συμφωνίας των δύο ηγετών για τα ανθρωπιστικά θέματα, μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γουστάβ Φεϊσέλ, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον κ. Κληρίδη, τονίζοντας όμως ότι ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία της πρώτης επαφής. Ο κ. Φεϊσέλ αύριο θα συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Ερωτηθείς εάν σκοπός της συνάντησης των δύο ανδρών θα είναι η συζήτηση "ενδιάμεσων μέτρων" ή αν θα είναι δυνατό να υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία στα θέματα ασφάλειας ο κ. Φεϊσέλ απάντησε ότι "υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γίνουν ως πρώτο βήμα ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα".

Οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 θα εγκατασταθούν στην Κύπρο το φθινόπωρο του 1998. Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, μιλώντας χθες, τηλεφωνικά από την Λευκωσία, στην τηλεοπτική εκπομπή "32η ημέρα" του Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, στο τουρκικό κανάλι "Show TV". Ο Κύπριος υπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι πύραυλοι, θα βρίσκονται στο κυπριακό έδαφος, στα τέλη του επόμενου Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου 1998. Στην ίδια εκπομπή συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζέμ, από την Αγκυρα. Ο κ. Κασουλίδης απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις, ότι οι πύραυλοι στρέφονται εναντίον της Τουρκίας και αποτελούν "σημείο τριβής" που δυσκολεύει τη συνέχιση του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, απάντησε ότι, "είναι, τουλάχιστον, γελοίο να πιστεύει κανείς ότι ένα μικρό έθνος με 500.000 κατοίκους, όπως είναι η Κύπρος, απειλεί μια μεγάλη χώρα 65 εκατομμυρίων, όπως είναι η Τουρκία".

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη από τη δραστηριότητα και την τακτική που αναπτύσσει και ακολουθεί ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα της "ΚΑΠΑ RESEARCH", περίπου το 42% όσων μετείχαν στην πανελλαδική δημοσκόπηση, στην ερώτηση "θεωρείτε ικανοποιητική την παρουσία και την αντιπολιτευτική τακτική του Κώστα Καραμανλή", απαντά θετικά και μόνο το 23% εμφανίζεται αρνητικό. Εξάλλου, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, το 78% δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από τον νέο αρχηγό του κόμματος, ενώ μόνο ένα ποσοστό 4,5% παρουσιάζεται αρνητικά διακείμενο έναντι της μέχρι σήμερα "πολιτείας" του Κώστα Καραμανλή.

Η καταγραφή των αρμοδιοτήτων των επικεφαλής των οκτώ τομέων έργου της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα γραφεία του κόμματος, υπό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστα Καραμανλή. Οι επικεφαλής των τομέων έργου της Ν.Δ. τάχθηκαν υπέρ της τήρησης των προγραμματικών συμφωνιών της κυβέρνησης με τους Έλληνες επιχειρηματίες για τις επενδύσεις και τα μεγάλα έργα, με την προϋπόθεση να υπάρχουν πάντα διαφανείς διαδικασίες. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης διατυπώθηκαν επιφυλάξεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και τα σχέδιά της για την οργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, ενώ εκφράστηκε και η αντίθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" για τη συνένωση δήμων και κοινοτήτων. Στις 27 Σεπτεμβρίου η Ν. Δ. θα πραγματοποιήσει ημερίδα για την τοπική αυτοδιοίκηση όπου θα διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση.

Ομόφωνα η Βουλή, ψήφισε σήμερα το σχετικό άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με το οποίο επεκτείνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ο νόμος 2190 για τις προσλήψεις. Στόχος της διάταξης είναι να υπάρξει ένα ενιαίο και αδιάβλητο σύστημα προσλήψεων στο δημόσιο και έτσι όλοι οι φορείς του, πλην ορισμένων εξαιρέσεων, προσλαμβάνουν το προσωπικό τους, μόνο υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ. Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, είχε κάνει διορθωτικές τροποποιήσεις στο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, υιοθετώντας έτσι αντίστοιχες προτάσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αναστάσιου Πεπονή.

Mε αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην αγορά της Θεσσαλονίκης, γύρω από τη μεγάλη ποσότητα παρασιτοφόρων ψαριών από την Ιταλία, που εισήχθησαν στην ιχθυαγορά της Ν.Μηχανιώνας, το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, πληροφορεί τους καταναλωτές ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος ανησυχίας. Σε σχετική ανακοίνωση του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, που είναι ο επιστημονικός και συμβουλευτικός φορέας της Πολιτείας σε θέματα αυτού του είδους, επισημαίνεται ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία εντόπισε μεγάλο αριθμό παρασίτων στα σπλάχνα και το μυϊκό σύστημα των 10 τόνων κολιών, που εισήχθησαν από την Ιταλία την περασμένη εβδομάδα.

Ευκαιρία για ευρύτερη προβολή της εξαγωγικής τους δραστηριότητας, προσφέρει στους Έλληνες επιχειρηματίες το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του κόμβου του ΕΒΕΘ στο Internet, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε εξαγωγέα να παρουσιάζει επιπλέον στοιχεία της εταιρίας του, εκτός από αυτά που περιλαμβάνονται στο Μητρώο Εξαγωγέων. Οι πληροφορίες που επιθυμούν να εισάγουν στον κόμβο του ΕΒΕΘ οι εξαγωγείς πρέπει να είναι γραμμένες στην Αγγλική γλώσσα και να πληρούν ορισμένους βασικούς κανόνες δεοντολογίας, όπως να τηρούν τα χρηστά ήθη των συναλλαγών και να μην οδηγούν σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες και η απουσία των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων απειλεί την νομισματική ένωση. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνει στην εξαμηνιαία έκθεσή του, που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει του ετήσιου συνεδρίου του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην έκθεση, απόσπασμα της οποίας μετέδωσε η ραδιοφωνική υπηρεσία του BBC, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απουσία μεταρρυθμίσεων στις εργασιακές σχέσεις επιφέρει υψηλότερη φορολογία, μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης. Το ΔΝΤ υποστήριζε ανέκαθεν τη νομισματική ενοποίηση και την υιοθέτηση κοινού νομίσματος, ωστόσο επισημαίνει στην έκθεσή του ότι οι αγορές εργασίας στην Ευρώπη παρέχουν υπερβολικά προνόμια στους εργαζόμενους ενώ προβάλλουν σοβαρά εμπόδια στους ανέργους να βρουν εύκολα απασχόληση.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες του ατυχήματος, στο οποίο έχασε τη ζωή της η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα, ο φίλος της Ντόντι Αλ Φαγιέντ και ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου. Οι ειδικοί που διεξάγουν τις έρευνες αναζητούν πλέον ένα μυστηριώδες αυτοκίνητο τύπου Φίατ, με το οποίο ενδέχεται να συγκρούστηκε η μοιραία Μερσεντές πριν πέσει πάνω στο διαχωριστικό διάζωμα της στοάς του Παρισιού. Με ενδιαφέρον αναμένεται αύριο και η κατάθεση του μοναδικού επιζώντα του δυστυχήματος, του σωματοφύλακα της πριγκίπισσας, Τρέβορ Ριστ Τζόουνς.

Την επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, στη Βουλγαρία, συζήτησαν η Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ναντέζντα Μιχάιλοβα και ο διευθυντής του πολιτικού τμήματος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, σήμερα στη Σόφια. Οι δυο αξιωματούχοι εξέτασαν και το θέμα των περιφερειακών πρωτοβουλιών της Βουλγαρίας και των προτεραιοτήτων της βουλγαρικής εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ των οποίων είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

Τουλάχιστον δέκα νεκροί και χιλιάδες άστεγοι στη Σρι Λάνκα είναι ο τραγικός απολογισμός των φοβερών πλημμύρων και κατολισθήσεων που πλήττουν την περιοχή το τελευταίο διήμερο. Στο μεταξύ, την Ιαπωνία πλήττει ο τυφώνας Ολίβα που κινείται με μειωμένη ένταση προς τα βορειοανατολικά.

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1691,59 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 0.69%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 24,4 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές. Στα δυτικά ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 11 μέχρι 22 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 27 και στα νησιά από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέον βόρειοι ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 μέχρι 22 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 17 September 1997 - 16:40:18 UTC