Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:52 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19.9.1997

Ομόφωνα εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, ενόψει της σημερινής και αυριανής συνεδρίασης της Συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής, το σχέδιο απόφασης για τις Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές, ενώ ενστάσεις και παρατηρήσεις διατυπώθηκαν για το σχέδιο απόφασης για τα εξωτερικά θέματα (συμφωνία Μαδρίτης). Eιδικότερα, όπως υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, στο σχέδιο της απόφασης για τις εκλογές, διαμορφώνεται η διαδικασία επιλογής προσώπων στις προσεχείς εκλογές. Μια διαδικασία, που περιλαμβάνει δύο πλευρές: την πολιτική αξιολόγηση από τα ανώτατα αρμόδια όργανα του Κινήματος και την προκριματική εκλογή από τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ. Για το δεύτερο θέμα, δηλαδή το σχέδιο απόφασης για τα εξωτερικά θέματα, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε ότι υπήρξε γενική συμφωνία, ενώ διατυπώθηκαν ορισμένες επιφυλάξεις για τη συμφωνία της Μαδρίτης. Επιφυλάξεις για το κατά πόσο η συμφωνία της Μαδρίτης μπορεί να χαρακτηριστεί θετικό βήμα για ειρήνη, εξέφρασαν τα μέλη του Ε.Γ, Δασκαλάκης, Γεράσιμος Αρσένης και Οικονόμου. Το τελικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί σήμερα και θα δοθεί αύριο στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής.

Αδιανόητη θεωρεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Χαβιέ Σολάνα, μια ελληνοτουρκική σύρραξη. "Δεν διανοούμαι πόλεμο μεταξύ δύο κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. "Δεν μπορώ να διανοηθώ αυτή την πιθανότητα", τόνισε και ο κ.Σολάνα ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την προοπτική βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ γνωστοποίησε ότι θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Θ.Πάγκαλο και Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο της επικείμενης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, την επόμενη εβδομάδα, στη Νέα Υόρκη.

Την αποκλειστική και πλήρη απασχόληση των καθηγητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και την εξομοίωση των μισθών τους με των Αεροπαγιτών και όχι με των Εφετών όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, ζήτησαν από την κυβέρνηση, οι εκπρόσωποι τους. Καταθέτοντας 19 απόψεις τους στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει το νομοσχέδιο για το μισθολόγιο των πανεπιστημιακών, καθηγητές και πρυτάνεις των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ εξέφρασαν επιφυλάξεις για το αν μπορεί να ελεγχθούν οι ετεροαπασχολήσης μόνο και να φορολογούνται. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι εκπρόσωποι των πρυτάνεων και στα προβλήματα - όπως υποστήριξαν- που θα δημιουργηθούν μέσα στα πανεπιστήμια αν αφαιρεθούν κάποια επιδόματα από τους πανεπιστημιακούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η σχετική διάταξη θα καταστεί στην πράξη ανεφάρμοστη.

Αύξηση, σε ποσοστό 50% περίπου παρουσίασε η εγκληματικότητα των ανηλίκων στην Ελλάδα στη διάρκεια της τελευταίας εικοσαετίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια επιστημονικής ημερίδας, το 1973 είχαν κατηγορηθεί για διάφορα εγκλήματα 20.000 άτομα, ηλικίας 7 έως 21 ετών, το 1984 ο αριθμός τους αυξήθηκε στις 38.000, ενώ το 1995 έφτασε τις 46.000. Εξάλλου, τα τελευταία είκοσι χρόνια οι ανήλικοι και τα άτομα μετεφηβικής ηλικίας ξεπέρασαν κατά πολύ τους ενήλικες στην εγκληματικότητα, αφού το 1973 στο σύνολο όλων των εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί, οι ανήλικοι αντιπροσώπευαν περίπου το 3% το 1993, το ποσοστό τους διπλασιάζεται και σήμερα ξεπερνάει το 6%.

Επίκαιρα θέματα, όπως οι επιδράσεις της τρύπας του όζοντος και των βαρέων μετάλλων στην ανάπτυξη των φυτών του πλανήτη, η γενετική μηχανική των φυτών και οι εφαρμογές της στη βελτίωση των καλλιεργειών, η βιοποικιλότητα της Βαλκανικής Χερσονήσου, κ.ά. θα συζητηθούν στο 1ο Βαλκανικό Συνέδριο Βοτανικής που αρχίζει σήμερα. Στο συνέδριο θα λάβουν μέρος 450 επιστήμονες, 300 από τους οποίους προέρχονται από τις Βαλκανικές και τις Παρευξείνιες χώρες.

Κονδύλι 9,6 δισ. δρχ. θα διατεθεί μέσω του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να εφαρμοστούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης 15.854 ναυτικών. Την απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Χρ. Πρωτόπαπας, ύστερα από σχετική έγκριση των προγραμμάτων που είχε υποβάλει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην 4η Επιτροπή Παρακολούθησης. Σύμφωνα με την απόφαση προγράμματα θα εφαρμόσουν οι εξής φορείς:Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θα εκπαιδεύσει 4.000 στελέχη του Eμπορικού Nαυτικού έναντι 900 εκατ. δρχ. Ο ΟΑΕΔ θα καταρτίσει 4. 287 ανέργους κάτω των 25 ετών, έναντι 3,1 δισ. δρχ. ενώ άλλοι 7.567 άνεργοι θα εκπαιδευθούν μέσω δομών κατάρτισης, έναντι 5.575.000 δρχ.

Tην αρνητική εξέλιξη της σχέσης εισαγωγών-εξαγωγών στον κλάδο της ένδυσης τα τελευταία χρόνια, ακολουθεί και ο υποκλάδος του παιδικού ρούχου. Ωστόσο, το ισοζύγιο του εξωτερικού εμπορίου, τόσο για το σύνολο της ένδυσης όσο και για το παιδικό ένδυμα, παραμένει θετικό υπέρ της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή τη 2η Εκθεση Παιδικών και Βρεφικών Ειδών ''KINDERLAND'' στη Θεσσαλονίκη, το 1996 η σχέση αυτή ήταν 1 προς 2, καθώς οι εξαγωγές παιδικού ρούχου έφτασαν τα 40,5 δισεκατομμύρια δραχμές και οι εισαγωγές τα 20, ενώ το 1990 η σχέση εισαγωγών-εξαγωγών ήταν 1 προς 4. Αντίστοιχα, στο σύνολο της ένδυσης, το 1996 σημειώθηκε μείωση των εξαγωγών κατά 5,45%, σε σχέση με το 1995 (από 1, 272 δισεκατομμύρια ECU to '95, έπεσαν στα 1,203 το '96), ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 18,37% (από 526 εκατομμύρια ECU το '95 ανήλθαν στα 623 το '96).

Η ανάδειξη του Κουρδικού ζητήματος, η διαμόρφωση μιας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του θέματος, καθώς και η ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών Ελλάδας - Κουρδιστάν, αποτελούν κάποια από τα κύρια σημεία που θα αναπτυχθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Ειρήνης και Αλληλεγγύης στον Κουρδικό Λαό, το οποίο αρχίζει στις 5 το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη και λήγει στις 21 Σεπτεμβρίου. Ομιλητές όπως ο πρόεδρος του Εξόριστου Κοινοβουλίου Κουρδιστάν, Γιασάρ Καγιά, ο πρόεδρος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας, Akin Birdal, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής και καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ο Νεοκλής Σαρρής θα αναφερθούν στο ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην τακτική που ακολουθεί τόσο απέναντι στον κουρδικό λαό, όσο και στις υπόλοιπες εθνότητες που διαβιούν μέσα στα γεωγραφικά της σύνορα, αλλά και στις διεκδικήσεις της έναντι της Ελλάδας.

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων, με το οποίο καταγγέλλει ως παράνομη, προκλητική και αντιβαίνουσα στη δημιουργία καλού διαπραγματευτικού κλίματος στις διαπραγματεύσεις, τη δήλωση που υπογράφθηκε από την Τουρκία και το παράνομο καθεστώς των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου και που απειλεί με προσάρτηση των κατεχόμενων στην Τουρκία.

Όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση στο διάλογο για τα θέματα ασφάλειας, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή ημερήσια διάταξη. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τις οποίες πήρε διαβεβαιώσεις ότι δε θα συζητηθεί το θέμα της αποστρατικοποίησης, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στη σχετική δήλωση της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. ''Η δήλωση της κ. Ολμπράιτ ήταν ξεκάθαρη. Συζητούνται θέματα ασφάλειας. Όλα είναι ανοιχτά προς συζήτηση, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ημερήσια διάταξη'', είπε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών.

''Η μετά Μοντρέ περίοδος και η στρατηγική'', συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου. Όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Τετάρτη. Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους, κατά σειρά, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ο Γ. Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού. Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για τη συζήτηση.

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Τουρκία για την επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντεκτάς, την οποία χαρακτηρίζει και ως θετική εξέλιξη, ενώ υποστηρίζει ότι "μια συμφωνία, στην οποία θα υπάρξει κατάληξη ανάμεσα στις δύο πλευρές στο θέμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, με στρατιωτικές διαστάσεις, θα συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας στο νησί". Με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι "η 'ΤΔΒΚ' είχε προσεγγίσει από την αρχή θετικά τις προτάσεις που έγιναν από τα Ηνωμένα Εθνη σε αυτό το θέμα και στις διαπραγματεύσεις που είχε διεξαγάγει στο νησί με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών και τήρησε εποικοδομητική στάση".

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική εκστρατεία στη Σερβία, ενόψει των επικείμενων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου. Στις κοινοβουλευτικές εκλογές συμμετέχουν συνολικά 91 κόμματα για την ανάδειξη 250 βουλευτών του σερβικού κοινοβουλίου. Το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας διεκδικούν 17 υποψήφιοι. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν και 250 απεσταλμένοι του ΟΑΣΕ μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 15 παρατηρητές από την Ελλάδα.

Ανησυχητική τροπή λαμβάνουν οι εξελίξεις στην πολιτική ζωή της Αλβανίας, μετά από τα βίαια επεισόδια, που σημειώθηκαν στο Κοινοβούλιο, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τη απόπειρα δολοφονίας του βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Αζέμ Χαϊντάρι, η οποία έγινε από βουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, τον Γκαφούρ Μαζρέκου. Η απόπειρα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της αλβανικής Βουλής, γύρω στις 12 το μεσημέρι, όταν ο Μαζρέκου πυροβόλησε τον Χαϊντάρι πέντε φορές στο στήθος και στη συνέχεια με το όπλο στο χέρι τράπηκε σε φυγή. πολιτικής ζωής.

Η κατασκευή του διαβαλκανικού πετρελαιαγωγού από το Μπουργκάς μέχρι τον Αυλώνα της Αλβανίας, θα αρχίσει τον ερχόμενο Μάρτιο και θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2000. Αυτό υπογράμμισε σε ομιλία του, ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας ΑΜΒΟ (Albania Bulgaria Macedonia Oil Cooperation), Τεντ Φέργκιουσον, που παρουσίασε για πρώτη φορά το σχέδιο κατασκευής του αγωγού. Σύμφωνα με το σχέδιο, το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 910 χιλιόμετρα, οι σωλήνες θα έχουν διάμετρο 35 ιντσών, ενώ θα υπάρχουν πέντε σταθμοί με αντλίες για τη διακίνηση του πετρελαίου και ένας σταθμός για τη ρύθμιση της πίεσης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 19 September 1997 - 7:05:35 UTC