Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 19:13 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22.9.1997

Τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας για πρόσθετα στρατιωτικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στη Μεγαλόνησο, καταδίκασε σήμερα σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ζουν υπό τη στρατιωτική απειλή πολέμου της Άγκυρας, χωρίς οι διεθνείς οργανισμοί να αντιδρούν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η επιτυχής πολιτική της Ελλάδας στα εθνικά μας θέματα φαίνεται ότι προβληματίζει την τουρκική πλευρά που προχωρά σε αδιέξοδες κινήσεις. Ο υπουργός Τύπου, γνωστοποίησε ότι εντός της ημέρας θα αποσταλεί στην τουρκική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η απάντηση της ελληνικής επιτροπής στη δεύτερη έκθεση των Τούρκων εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, επισήμανε ότι στο θέμα της συνάντησης των δύο επιτροπών υπάρχει στασιμότητα λόγω των τελευταίων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Προειδοποίηση στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Η μόνη προϋπόθεση για να μην εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Κύπρο είναι να δεχτεί η Τουρκία την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, δήλωσε, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε τις προκλητικές δηλώσεις, ότι το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου θα "τραβήξει το δικό του δρόμο" εννοώντας, προφανώς, ότι θα επιδιωχθεί η "ενσωμάτωση στην Τουρκία", αν δεν γίνει δεκτό το αίτημά του για "δύο χωριστά κράτη" και εφόσον προχωρήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε ότι στόχος του είναι "σε οποιαδήποτε λύση να αναγνωρίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή να αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο". Στο μεταξύ, τον ισχυρισμό ότι οι ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S-300, που θα εγκατασταθούν στην Κύπρο μπορεί να μετατραπούν σε ...πυρηνικούς, διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας, αρμόδιος για το κυπριακό Σουκρού Σινα Γκιουρέλ. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Τζουμχουριέτ" η οποία σημειώνει δήλωση του Γκιουρέλ ότι "στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής συζητήθηκε το θέμα των πυραύλων, στην οποία τονίστηκε από τους ειδικούς, ότι οι ρωσικοί πύραυλοι αποτελούν για την Τουρκία απειλή".

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες της 52ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ενώ η προσοχή της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένη στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογο του, Ισμαήλ Τζεμ, που έχει προγραμματιστεί για αύριο. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας μέσω της διαμεσολάβησης της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, εξέλιξη που έχει διαφανεί από την αιφνιδιαστική της επίσκεψη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι το State Department, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ενώ αυτές επιβεβαιώνονται μερικώς, από την ισχύουσα, μέχρι σήμερα, αμερικανική πρακτική με στόχο την διασπορά εντυπώσεων σε όλα τα επίπεδα.

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τις βουλευτικές εκλογές του 1996 και δύο γκάλοπ που δημοσιεύονται σε δύο εφημερίδες, "Τα Νέα" και "Απογευματινή", επιχειρούν να προσδιορίσουν τα στοιχεία που συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό σήμερα. Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύουν "Τα Νέα" δείχνουν ότι το 41,4% των ερωτηθέντων προτιμούν για πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και το 25,6% τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Καραμανλή. Από πλευράς δημοτικότητας των πολιτικών αρχηγών ο κ. Καραμανλής με ποσοστό 54,1% προηγείται του κ. Σημίτη (53,8%) και είναι δεύτερος στην κατάταξη μετά τον πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο, ο οποίος διατηρεί την πρώτη θέση με ποσοστό 60,1%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας (44,8%), την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΠΟΛΑΝ, Αντώνης Σαμαράς (24,7%), και την έκτη ο γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με 21%. Η δημοσκόπηση έγινε το χρονικό διάστημα 6-12 Σεπτεμβρίου από το Ινστιτούτο V-Project Research Consulting με ερωτηματολόγιο και κάλπη σε δείγμα 1.195 ατόμων. Η δεύτερη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Απογευματινή" δείχνει ότι η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30,6% και προηγείται κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΠΑΣΟΚ που έχει ποσοστό 27,6%. Τρίτο κόμμα έρχεται το ΚΚΕ (5%) και ακολουθούν ο ΣΥΝ (4,7%), το ΔΗΚΚΙ (3,9%) και η ΠΟΛΑΝ (1,7%). Η έρευνα έγινε από την εταιρία "ALKO" με τη μέθοδο της κάλπης και σε δείγμα 2.000 ψηφοφόρων, από τις 8 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου.

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, εξέφρασε το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα της δράσης της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Για την οικονομία τόνισε ότι η προσπάθεια για τη σύγκλιση με τις οικονομίες των άλλων χωρών είναι ικανοποιητική.

Τη σαφή διαβεβαίωση ότι καταργούνται οι Γενικές Εξετάσεις και δεν υπάρχει καμία πρόθεση για μερική ή ολική υποκατάστασή τους, έδωσε με διευκρινιστική του ανακοίνωση ο υφυπουργός Παιδείας, Γιάννης Ανθόπουλος. Μετά τη συνέντευξη του κ. Ανθόπουλου σε αθηναϊκή εφημερίδα, δημιουργήθηκε θέμα για πρόσθετες εισαγωγικές εξετάσεις σε δύο μαθήματα για την εισαγωγή των υποψηφίων πανεπιστημιακών σχολών με μεγάλη ζήτηση. Ωστόσο, ο υφυπουργός, με τη γραπτή του δήλωση, σημειώνει ότι το θέμα που ανέκυψε οφείλεται σε μη σωστή απόδοση των δηλώσεών του. Προσθέτει ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2000 θα γίνεται με βάση το απολυτήριο του Ενιαίου Λυκείου για την απόκτηση του οποίου, θα λαμβάνεται υπόψη η επίδοση των μαθητών στις δύο πρώτες τάξεις του Λυκείου. Σε περίπτωση που υπάρχει υπερβάλλουσα ζήτηση η προτεραιότητα εγγραφής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα προσδιορίζεται από τα συνολικά μόρια του υποψηφίου που θα προκύπτουν από το βαθμό του απολυτηρίου του Ενιαίου Λυκείου, τις επιδόσεις στις δοκιμασίες δεξιοτήτων και τη βαθμολογία σε δύο μαθήματα της Γ΄ Λυκείου που δεν θα είναι πρόσθετα αλλά θα περιλαμβάνονται στο σύνολο των μαθημάτων της τάξης αυτής.

Δικαίωμα φοίτησης, χωρίς εξετάσεις, σε τριάντα διαφορετικές πανεπιστημιακές σχολές θα έχουν μέχρι το 2002 όλοι οι Έλληνες, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ανοιχτού Πανεπιστημίου, Αλέξης Λυκουριώτης. Τα προγράμματα σπουδών που θα προσφέρονται θα οδηγούν σε πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα, ισότιμα των άλλων δημόσιων ΑΕΙ. Τα προγράμματα για την απόκτηση πτυχίου θα είναι: Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Πληροφορική, Ελληνικός Πολιτισμός, Ευρωπαϊκός Πολιτισμός και Βασικές Γλώσσες. Σε μεταπτυχιακό επίπεδο θα υπάρχουν τα προγράμματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας, Τουριστικών Επιχειρήσεων και Πολιτισμικών Μονάδων, Γραφικών Τεχνών, Ορθόδοξης Θεολογίας, Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Βασικών Ξένων Γλωσσών.

Ο προσδιορισμός των θέσεων και του προγράμματος δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης των επικεφαλής των τομέων δράσης του κόμματος, υπό τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή. Η οικονομία, το νομοσχέδιο "Ιωάννης Καποδίστριας" για τις συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων και η επικοινωνιακή πολιτική αποτελούν τομείς έντονου ενδιαφέροντος για την αξιωματική αντιπολίτευση. Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός του 1998 δεν ανταποκρίνεται στους στόχους, που είχε αρχικά θέσει η κυβέρνηση και εξήγγειλε συγκεκριμένη κωδικοποίηση των θεμάτων που, όπως είπε, αποδεικνύουν την πλαστότητα και τα τεχνάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να καλύψουν τα δημόσια ελλείμματα.

Την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας σε θέματα ενημέρωσης, στον ευρωπαϊκό και μεσογειακό χώρο, επισήμανε ο υπουργός Τύπου, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών διήμερου συνεδρίου, με θέμα "Ο ρόλος των δημοσιογράφων και η σημασία της Μεσογείου στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης", που πραγματοποιείται στο Ζάππειο Μέγαρο και οργανώνουν η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και το υπουργείο Τύπου. Στην εναρκτήρια τελετή μίλησε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωμεσογειακή προσέγγιση και τάχθηκε υπέρ του μεγαλύτερου ανοίγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Μεσόγειο. Υπογράμμισε ακόμα την προσπάθεια της Ελλάδας και της Ε.Ε. για επανέναρξη του διαλόγου στη Μέση Ανατολή.

Το μοναδικό Κέντρο Αναπτυξιακής Παιδιατρικής των Βαλκανίων κόστους 180 εκατομμυρίων δραχμών, που φέρει το όνομα "Απόστολος Φωκάς" και βρίσκεται στον χώρο του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κώστας Γείτονας. Το Κέντρο, που είναι δωρεά της εταιρίας "Οδυσσέας Φωκάς Α.Ε", διαθέτει μόνο εξωτερικά ιατρεία και θα αρχίσει να λειτουργεί από τον ερχόμενη Δευτέρα προσφέροντας συνολικά υπηρεσίες έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας. Εγκαινιάζοντας το Κέντρο ο κ. Γείτονας τόνισε ότι με αυτό, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στο χώρο της Βόρειας Ελλάδας αποκτά νέες σημαντικές δυνατότητες σε σχέση με τη διάγνωση και με την πρώιμη και έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων και ανωμαλιών στα παιδιά. Όπως τόνισε η διευθύντρια της Α' Παιδιατρικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, Καίτη Μαλακά, οι εξετάσεις στο Κέντρο θα γίνονται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη μετά από ραντεβού. Σύμφωνα με την κ. Μαλακά η σημασία αυτού του Κέντρου είναι μεγάλη, καθώς θα παρέχει συνολικά και όχι αποσπασματικά υπηρεσίες σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα και που το 3% του συνόλου τους πάσχουν από νοητική καθυστέρηση ενώ το 0,5-1% έχει νευρολογικά προβλήματα.

Ένα βήμα προς τη συνένωση των νομών Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής, αποτελεί η πρόταση της Ν.Ε. Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, για τη δημιουργία διευρυμένης νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, με τη συμμετοχή των τριών νομών, παράλληλα με την υλοποίηση του σχεδίου "Καποδίστριας". Η πρόταση αυτή σημαίνει ότι αν υλοποιηθεί στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1998 θα εκλεγούν ένας υπερνομάρχης και 4 νομάρχες, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένας στη Χαλκιδική και το Κιλκίς. Η λειτουργία δύο νομαρχιών στο νομό Θεσσαλονίκης είναι αναγκαία, διότι σήμερα παρατηρείται το φαινόμενο να στρέφεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στο πολεοδομικό συγκρότημα-το οποίο έχει μεγάλα προβλήματα-και να περνάει σε δεύτερη μοίρα η ύπαιθρος, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γραμματέας της Ν.Ε. Υπαίθρου Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Καραμάνης.

Με καταλήψεις δημόσιων κτιρίων, κάτοικοι στον Πολύγυρο Χαλκιδικής συνεχίζουν και σήμερα - για δεύτερη συνεχή εβδομάδα- τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους ζητώντας να παραμείνει η πόλη, πρώτος Δήμος στο νομό Χαλκιδικής. Με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής αγώνα, από νωρίς σήμερα το πρωϊ οι διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της Νομαρχίας, το Δημαρχείο, τέσσερα υποκαταστήματα τραπεζών, καθώς επίσης και τους χώρους όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες των ΚΤΕΟ, του ΙΚΑ, του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και του δασαρχείου, ενώ κλειστά παραμένουν τα περισσότερα σχολεία και τα εμπορικά καταστήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι κάτοικοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αν δεν υλοποιηθεί η πρόταση των φορέων για τη δημιουργία δήμου με έδρα τον Πολύγυρο και τη συνένωση οκτώ δορυφορικών κοινοτήτων.

Σαράντα οδηγοί εντοπίστηκαν να οδηγούν μεθυσμένοι στη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, από αστυνομικούς. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή της πόλης ελέγχθηκαν συνολικά 558 οδηγοί, από 17 συνεργεία που έχουν συγκροτηθεί από την τροχαία. Σε βάρος 40 οδηγών υποβλήθηκαν μηνύσεις και οι 13 από αυτούς οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο μονομελές πλημμελειοδικείο. Οι περισσότεροι καταδικάστηκαν σε ποινές που κυμαίνονται από 2 - 4 μήνες, ενώ τους αφαιρέθηκαν διπλώματα και άδειες κυκλοφορίας. Την τελευταία εβδομάδα εξάλλου συγκροτήθηκαν τρία συνεργεία ελέγχου ταχύτητας με τη βοήθεια "ραντάρ", με αποτέλεσμα να εντοπιστούν άλλοι 256 οδηγοί, οι οποίοι είχαν υπερβεί το όριο ταχύτητας. Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα από συνεργεία ελέγχου υπερβολικών θορύβων δικύκλων βεβαιώθηκαν 23 παραβάσεις και σε 16 οδηγούς αφαιρέθηκαν οι πινακίδες κυκλοφορίας.

Την εχθρότητα των τουρκικών εθνικιστικών οργανώσεων στην Τραπεζούντα, αντιμετώπισε στο ξεκίνημα των εργασιών του το διεθνές περιβαλλοντικό συνέδριο για την προστασία της Μαύρης Θάλασσας, που τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ και πραγματοποιείται "εν πλω" με σταθμούς τα μεγαλύτερα λιμάνια του Ευξείνου Πόντου. Μέλη της οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" πετροβόλησαν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους συνέδρους από το αεροδρόμιο της Τραπεζούντος στο αγκυροβολημένο υπό ελληνική σημαία πλοίο, "Ελευθέριος Βενιζέλος", στο οποίο πραγματοποιείται το συνέδριο, ενώ ομάδα περίπου 50 ατόμων καταφέρονταν εναντίον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των κληρικών του συνεδρίου, τους οποίους κατηγορούσαν ότι ήρθαν στην Τραπεζούντα για να την κάνουν ελληνική. "Η Μαύρη Θάλασσα είναι τουρκική", φώναζαν οι διαδηλωτές, που επαναλάμβαναν όσα είχαν γράψει σχετικά με το συνέδριο ορισμένες τοπικές εφημερίδες. Αποτέλεσμα των επεισοδίων ήταν να ματαιωθεί η επίσκεψη στην ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά, καθώς δεν υπήρχαν οι απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των συνέδρων, πολλοί από τους οποίους πραγματοποίησαν την επίσκεψη με δική τους ευθύνη και χρησιμοποιώντας δικά τους μέσα μεταφοράς.

Ο Ζόραν Λίλιτς, υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού " Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία" και ο Βόϊσλαβ Σέσελι, πρόεδρος του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος" θα είναι οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του προέδρου της Σερβίας σε 15 ημέρες, αφού συγκέντρωσαν τα μεγαλύτερα ποσοστά, σε σχέση με τους υπόλοιπους 15 υποψήφιους για τις προεδρικές εκλογές στη Σερβία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ιβιτσα Ντάσιτς, ο Ζόραν Λίλιτς έρχεται πρώτος και ο Βόϊσλαβ Σέσελι δεύτερος. Για τις κοινοβουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έχουν καταμετρηθεί 3.429.963 ψηφοδέλτια. Προηγείται ο κυβερνητικός συνασπισμός "Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας - Γιουγκοσλαβική Αριστερά - Νέα Δημοκρατία" με 1.241.501 ψήφους και ακουλοθούν το "Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα" του Β. Σέσελι με 1.025.375 ψήφους και το "Σερβικό Κίνημα Ανανέωσης" του Βουκ Ντράσκοβιτς με 728.656 ψήφους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του "Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος", ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Σερβίας. Από τις 250 έδρες που αριθμεί η Βουλή, ο κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει από 110 έως 115 έδρες.

Παρά το γεγονός ότι το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα, δηλώνει αποφασισμένο να συνεχίσει τις δυναμικές κινητοποιήσεις, εκμεταλλευόμενο πολιτικά τη δολοφονική απόπειρα κατά του βουλευτή του Αζέμ Χαϊντάρι, κοινή είναι η αίσθηση στα Τίρανα ότι η κρίση που προς στιγμήν δημιουργήθηκε εκτονώνεται και ότι θα αποφευχθούν τελικά οι πολιτικές παρενέργειες του επεισοδίου και θα συνεχιστεί η πορεία της χώρας προς την ομαλότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση δήλωσε αποφασισμένος να συντονίσει τις ενέργειες της κυβέρνησής του, ο πρωθυπουργός, Φατός Νάνο, σε έκτακτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, κατήγγειλε για μια ακόμη φορά την εγκληματική ενέργεια του πρώην πλέον σοσιαλιστή βουλευτή, Γκαφούρ Μαζρέκου. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι ομιλητές, εξέφρασαν την αναγκαιότητα και την αποφασιστικότητά τους να εντατικοποιήσουν τον αγώνα τους κατά του εγκλήματος.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ, ξεκινά σήμερα τον κύκλο επαφών του στη ρωσική πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης και εδραίωσης των διμερών πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων. Σε σχετική συνέντευξη του στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος πρόεδρος επεσήμανε την εμπειρία μακρόχρονων σχέσεων της χώρας του με την Ρωσία, αναφερόμενος στα έργα της κοιλάδας του Ασουάν, που αναμένεται να περατωθούν τον επόμενο αιώνα, ενώ προωθείται και η βελτίωση της συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα. Στη διάρκεια των συζητήσεων του με τον πρόεδρο Γιέλτσιν, ο Μουμπάρακ θα συζητήσει και την "εκρηκτική" κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και την κυβέρνηση του.

Ελαφρά ανοδικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1684,29 μονάδες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 0.22%. Η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 16,7 δισεκατομμύρια δραχμές.

Οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του αυριανού καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα αύριο στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με βροχές στα δυτικά και στα βορειοδυτικά πιθανόν καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 12 μέχρι 23 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 15 μέχρι 27 και νησιά από 18 μέχρι 26 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο θα εκδηλωθούν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία της πόλης θα κυμανθεί από 16 μέχρι 21 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Monday, 22 September 1997 - 16:05:44 UTC