Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:36 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-23.9.1997

Ξεκίνησαν οι εργασίες της 52ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ενώ η προσοχή της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένη στη συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογο του, Ισμαήλ Τζεμ, που έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για την εκδήλωση αμερικανικής πρωτοβουλίας μέσω της διαμεσολάβησης της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπραϊτ, εξέλιξη που έχει διαφανεί από την αιφνιδιαστική της επίσκεψη στην Κύπρο, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού της στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι το State Department, δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τις πληροφορίες, ενώ αυτές επιβεβαιώνονται μερικώς, από την ισχύουσα, μέχρι σήμερα, αμερικανική πρακτική με στόχο την διασπορά εντυπώσεων σε όλα τα επίπεδα.

Τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας για πρόσθετα στρατιωτικά μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στη Μεγαλόνησο, καταδίκασε σύσσωμη η ελληνική πολιτική ηγεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, σημείωσε ότι η Κύπρος και η Ελλάδα ζουν υπό τη στρατιωτική απειλή πολέμου της Άγκυρας, χωρίς οι διεθνείς οργανισμοί να αντιδρούν, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας δήλωσε ότι η επιτυχής πολιτική της Ελλάδας στα εθνικά μας θέματα φαίνεται ότι προβληματίζει την τουρκική πλευρά που προχωρά σε αδιέξοδες κινήσεις. Ο υπουργός Τύπου, γνωστοποίησε ότι θα αποσταλεί στην τουρκική επιτροπή εμπειρογνωμόνων η απάντηση της ελληνικής επιτροπής στη δεύτερη έκθεση των Τούρκων εμπειρογνωμόνων. Ωστόσο, επισήμανε ότι στο θέμα της συνάντησης των δύο επιτροπών υπάρχει στασιμότητα λόγω των τελευταίων δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων. Προειδοποίηση στην Άγκυρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να εργαστεί για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος. Η μόνη προϋπόθεση για να μην εγκατασταθούν οι ρωσικοί πύραυλοι S-300 στην Κύπρο είναι να δεχτεί η Τουρκία την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, δήλωσε, εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

Η τουρκική επεκτατική πολιτική επιβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μανόλης Χριστοφίδης, σημειώνοντας ότι σε συνεργασία με την Ελλάδα, η Κύπρος θα προβεί σε διεθνείς παραστάσεις για την πρόσφατη συμπεριφορά της Τουρκίας. Αναφερόμενος στην κλιμάκωση των τουρκικών απειλών σχετικά με το αμυντικό πυραυλικό σύστημα S-300, κ. Χριστοφίδης επανέλαβε ότι αποτελεί ''αναφαίρετο δικαίωμα και επιτακτικό καθήκον της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αναπτύξει την άμυνά της και να μεριμνά για την αμυντική της θωράκιση. Επιθυμούμε ειρηνική λύση του κυπριακού. Την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής μας θωράκισης τη δημιουργεί και την επιβάλλει η επεκτατική και απειλητική πολιτική της Τουρκίας'', τόνισε.

Σε αλληλοενημέρωση ενόψει της μετάβασης του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, στη Νέα Υόρκη και της συνάντησής του με την Αμερικανίδα ομόλογό του, Μαντλίν Ολμπράιτ, προέβησαν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, ο Κύπριος ΥΠΕΞ και ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ. Σε ερώτηση για τα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνάντησης Κασουλίδη - Ολμπράιτ, ο κ. Μπριλ είπε πως δε συνηθίζεται να αποκαλύπτονται τα θέματα αυτά, αλλά έδωσε το στίγμα των θεμάτων που θα συζητηθούν. Θα αφορούν στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τις πρόσφατες απευθείας συνομιλίες, στο θέμα του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300 και στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου.

· Συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, είχε στα κατεχόμενα, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ. Όπως μετέδωσε ο τουρκοκυπριακός ραδιοσταθμός ''Μπαϊράκ'', η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά. Σε δηλώσεις του ο Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη για συζήτηση θεμάτων ασφάλειας, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 5 μ.μ. στην οικία του κ. Φεϊσέλ, στη Λευκωσία, παρουσία του αξιωματούχου του ΟΗΕ. · · Ελλάδα και ΠΓΔΜ πρόκειται να συζητήσουν για ακόμα μια φορά το θέμα του ονόματος, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη. Αυτό μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι σήμερα θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Θεόδωρου Πάγκαλου και Μπλάγκοϊ Χαντζίσκι, με τη συμμετοχή του μεσολαβητή, Σάϊρους Βανς. Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με το ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων, οι δύο πλευρές δεν πρόκειται να μετακινηθούν από τις πάγιες θέσεις τους, απλά θα γίνουν κάποιες διευκρινίσεις, ενώ έντονη βαρύτητα δίνεται σε συνάντηση που θα έχει ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Κίρο Γκλιγκόροφ με τον Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ και με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Γεβγκένι Πριμακόφ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δέχτηκε αντιπροσωπεία του ελληνικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής, Παναγιώτη Σγουρίδη. Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, η οποία αποτελείται από τέσσερα άτομα, βρίσκεται στη Σερβία, ως προσκεκλημένη του ΟΑΣΕ για να παρακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν προχθές. Στην ανακοίνωση από την Προεδρία της Γιουγκοσλαβίας αναφέρεται ότι εκτιμήθηκε από κοινού πως οι σχέσεις μεταξύ Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και Ελλάδος, καθώς και μεταξύ των λαών τους, χαρακτηρίζονται από στενή φιλία, εμπιστοσύνη και από υψηλό επίπεδο αμοιβαίου ενδιαφέροντος για την περαιτέρω ανάπτυξη της ολόπλευρης συνεργασίας..

Την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Σε ότι αφορά στα αποτελέσματα της δράσης της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα, ο υπουργός Τύπου επισήμανε ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, είχαν ως αποτέλεσμα την ισχυροποίηση της Ελλάδας σε διεθνές επίπεδο. Για την οικονομία τόνισε ότι η προσπάθεια για τη σύγκλιση με τις οικονομίες των άλλων χωρών είναι ικανοποιητική.

Με μικρή άνοδο 0,22% ξεκίνησε η εβδομάδα για τη Σοφοκλέους και ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 1.684,29 μονάδες έναντι 1.680,52 μονάδων της περασμένης Παρασκευής. Το κλίμα των τελευταίων ημερών, το οποίο χαρακτηρίζεται από στάση αναμονής και περιορισμένες διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη διατηρήθηκε και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η διακύμανση του Γενικού Δείκτη χθες περιορίστηκε σε 7,93 μονάδες με ανώτερη και κατώτατη τιμή τις 1.685,09 και 1.677,16 μονάδες αντίστοιχα.

Αποσύρονται από την αγορά τα εμφιαλωμένα νερά "ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ" της Α. Αφεντούλης και ΣΙΑ Ο.Ε, μετά από έλεγχο που διενέργησαν τα αρμόδια όργανα της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής, στο εμφιαλωτήριο που βρίσκεται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Η απόσυρση θα ισχύει, μέχρι να εκτελεστούν όλες οι απαραίτητες εργασίες, σύμφωνα με τις συστάσεις των αρμοδίων οργάνων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος από την κατανάλωση του προϊόντος αυτού.

Νέο κύκλωμα εισαγωγής και διακίνησης ποσοτήτων χασίς από την Αλβανία στην Ελλάδα εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης με τη σύλληψη τεσσάρων λαθρομεταναστών από τη γειτονική χώρα και ενός Έλληνα. Όπως ανακοινώθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης οι Αλβανοί Mhill Bahtsi, 44 ετών, Niko Veliko 22 ετών, Vasilis Froku, 29 ετών και ο 27χρονος Pavlo Kukai έφερναν από τη χώρα τους μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και τις έκρυβαν σε οίκημα, που τους είχε παραχωρήσει ο συνεργάτης τους Διαμαντή Σταμένο, 32 ετών, από τη Νάουσα, ενώ στη συνέχεια τις διέθεταν σε τοξικομανείς. Σε έφοδο, που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της ασφάλειας Θεσσαλονίκης στο οίκημα του Σταμένου, έξω από την κοινότητα Κοπανός Ημαθίας, αλλά και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 13,5 περίπου κιλά χασίς σε φούντα, διάφορα πλαστά έγγραφα και χρηματικά ποσά. Σύμφωνα με την ασφάλεια οι τέσσερις Αλβανοί και ο 32χρονος Ελληνας αποτελούσαν ένα πολύ καλά οργανωμένο κύκλωμα εισαγωγής και εμπορίας ναρκωτικών με ορμητήριο την Ημαθία.

Είκοσι δύο συναυλίες με έργα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα παρουσιαστούν στο παγκόσμιο συνέδριο μουσικής πληροφορικής που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 25 ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για την πιο σημαντική ετήσια εκδήλωση στο χώρο της μουσικής τεχνολογίας αλλά και τον χώρο της σύγχρονης μουσικής και διοργανώνεται από το πρόγραμμα ψυχοακουστικής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Μουσικής Πληροφορικής με την υποστήριξης των πανεπιστημίων Columbia, Princeton, Standford και του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Στις εκδηλώσεις του συνεδρίου περιλαμβάνονται εκτός από τις συναυλίες συνεδρίες , εκθέσεις, εγκαταστάσεις πολυμέσων καθώς και ηχητικός παιδότοπος. Στις συναυλίες θα εκτελεστούν 107 έργα από 36 διαφορετικές χώρες σε πανελλήνια πρώτη εκτέλεση ενώ τα 56 από αυτά θα παιχτούν σε παγκόσμια πρώτη.

Εκθεση για τον προϊστορικό πολιτισμό του Cucuteni της Ρουμανίας, ένα από τους τελευταίους πολιτισμούς της χαλκολιθικής εποχής στην Ευρώπη, εγκανίασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος στις αίθουσες περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με συνεργασία των υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ρουμανίας και της Ρουμανικής Ακαδημίας Επιστημών και περιλαμβάνει περίπου 150 αντικείμενα υψηλής αισθητικής αξίας, ενώ συνοδεύεται από πολυσέλιδο κατάλογο στα αγγλικά.

Μερικά από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα δημόσια θέατρα της Ευρώπης θα δώσουν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια του 6ου Φεστιβάλ της Ένωσης Θεάτρων της Ευρώπης, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη από σήμερα ως τις 31 Οκτωβρίου. Το φεστιβάλ διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, μέλος της Ένωσης, από τον Μάιο του 1996, με την αρωγή του Υπουργείου Πολιτισμού, που διαθέτει 350 εκατ. δραχμές, του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και των Δημητρίων, που παρέχουν τους χώρους, τον τεχνικό και τον διοικητικό εξοπλισμό. Eκτός από το Κ.Θ.Β.Ε., θα δώσουν παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη τα θέατρα Εθνικό Φιλανδίας, "Πίκολο Τεάτρο" Μιλάνου, "Μπερλίνερ Ανσάμπλ" Βερολίνου, Δημοτικό Θέατρο Κολωνίας, "Μάλι" Αγίας Πετρούπολης, "Μπουλάντρα" Βουκουρεστίου, "Στάρι" Κρακοβίας, "Κάτονα Γιόζεφ" Βουδαπέστης, "Λιούρε" Βαρκελώνης και το "Οντεόν" Παρισιού.

Εντυπωσιακά εκθέματα της ευρωπαϊκής τέχνης εμπνευσμένα από τη ζωή και τις μάχες του Μεγάλου Αλεξάνδρου φιλοξενούνται στο "Τελλόγλειο" Ίδρυμα στην έκθεση "Ο Μέγας Αλέξανδρος στην Ευρωπαϊκή Τέχνη", που διοργανώνεται στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Η έκθεση οργανώνεται από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με την ευθύνη του καθηγητή της Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκου Χατζηνικολάου. Τα έργα προέρχονται από μεγάλα μουσεία της Ευρώπης, όπως το Μουσείο του Λούβρου, το Μουσείο του Πράντο, το "Kunsthistorischew" Museum της Βιέννης, η Γλυπτοθήκη του Μονάχου, το "Victoria and Albert" στο Λονδίνο, η Πινακοθήκη της Πάρμας και το "Uffizi" της Φλωρεντίας.

Ο Βόιτσλαβ Σέσελι, καθηγητής της κοινωνιολογίας που φυλακίστηκε για τις εθνικιστικές του ιδέες κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από την Ένωση των Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών αποτελεί τη νέα ισχυρή προσωπικότητα της Σερβίας μετά από τις προχθεσινές προεδρικές εκλογές στις οποίες πήρε το 30% των ψήφων όσο δηλαδή και το Ριζοσπαστικό Κόμμα του στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν συγχρόνως. Ο κ.Σέσελι, πρώην σύμμαχος και στη συνέχεια σκληρός αντίπαλος του προέδρου Μιλόσεβιτς, τον οποίο τώρα κατηγορεί για προδοσία, συνδέεται πολιτικά με τους ακροδεξιούς πολιτικούς ηγέτες Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι της Ρωσίας και Ζαν Μαρί λε Πεν της Γαλλίας.

Τα αποτελέσματα που φθάνουν για τις προχθεσινές κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Σερβία, προέρχονται από τα επιτελεία των κομμάτων που συμμετείχαν σε αυτές. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κάποια αποτελέσματα. Αναμένεται όμως ότι τα αποτελέσματα της Εφορευτικής Επιτροπής δεν θα αποκλίνουν κατά πολύ από αυτά των επιτελείων των κομμάτων. Σύμφωνα με αυτά, στον δεύτερο γύρο για τις προεδρικές εκλογές θα συμμετάσχουν ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού της Σερβίας, Ζόραν Λίλιτς και ο εθνικιστής, Σέρβος ηγέτης, Βόισλαβ Σέσελι, οι οποίοι συγκεντρώνουν ποσοστά περίπου 38% και 30% αντίστοιχα.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Tuesday, 23 September 1997 - 6:40:18 UTC