Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:43 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ-24.9.1997

Ακαρπη απέβη η χθεσινοβραδυνή συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ.Όπως δήλωσε ο κ. Πάγκαλος ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε τις γνωστές τουρκικές απόψεις, ΄για διάλογο εφόλης της ύλης. Η απάντηση του κ. Πάγκαλου, ότι αυτό ήταν μια άρνηση διαλόγου και δεν έχει κανένα νόημα η παραπέρα συζήτηση.

"Η συζήτηση, είπε ο κ. Πάγκαλος, περιστράφηκε γύρω από τα Ιμια και στο συγκεκριμένο θέμα της τουρκικής εδαφικής διεκδίκησης της Τουρκίας, το οποίο έθεσε ως προκαταρκτικό ζήτημα σε κάθε περαιτέρω συζήτηση".

Ο κ. Πάγκαλος σημείωσε την προσπάθεια των Αμερικανών να "βρεθεί κάποια φόρμουλα" όπως είπε, αλλά υπογράμμισε, πώς η λύση δεν είναι θέμα φόρμουλας.

Χρήσιμη και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας, Κώστα Ηλιάδη, ο Ελληνας ομόλογός του, Ακης Τσοχατζόπουλος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν την στρατιωτική συνεργασία των δυο χωρών και την υλοποίηση των στόχων, που έχουν τεθεί, στο πλαίσιο του ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Αναφερόμενος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Θεόδωρου Πάγκαλου και Ισμαήλ Τζεμ στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Τσοχατζόπουλος, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση έχει καθορίσει μια συγκεκριμένη πολιτική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο αμφισβήτησης. Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιάδης, έκανε λόγο για αρμονική συνεργασία των υπουργείων Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, ενώ διευκρίνισε ότι το υπουργείο προχωρά στην υλοποίηση των προγραμμάτων, στο πνεύμα του ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον κ. Τσοχατζόπουλο ότι ήδη έχει αποσταλεί στο πρόσκληση για συμμετοχή της Ελλάδας στην άσκηση "ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ", ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι "με ενθουσιασμό αποδεχόμαστε την πρόσκληση".

Επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, πραγματοποιεί από σήμερα, ο υπουργός Αμυνας της Αλβανίας, Σαντίπ Μπρόκαϊ, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του, Ακη Τσοχατζόπουλου. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο θα στηρίζεται σε προηγούμενη συμφωνία των δύο χωρών, η οποία είχε υπογραφεί τον περασμένο Αύγουστο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος στα Τίρανα. Το νέο πρωτόκολλο θα αφορά κυρίως στον προσδιορισμό τους τομείς συνεργασίας μεταξύ ενός ελληνικού λόχου που σταθμεύει στην Αλβανία και του αλβανικού στρατού, με στόχο την αναδιοργάνωση του τελευταίου. Σημειώνεται ότι, ο ελληνικός λόχος παρέμεινε στην Αλβανία, μετά από αίτημα του Αλβανού υπουργού Αμυνας.

Συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς μια δίκαιη και αμοιβαίως αποδεκτή λύση του κυπριακού και όσο συνεχίζεται η κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου. Η διαπίστωση αυτή περιέχεται στα πορίσματα του συμποσίου για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την αμερικανική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο, που οργάνωσε το καλοκαίρι του 1996 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ειρήνης, με έδρα στην Ουάσιγκτον και τα οποία δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε μια έκδοση 43 σελίδων του Ινστιτούτου, με τίτλο "Greek-Turkish Relations and U.S. Foreign Policy-Cyprus, the Aegean and Regional Stabillity". Το συμπόσιο εξέτασε πιθανούς τρόπους συνεργασίας και συγκεκριμένες στρατηγικές αποκλιμάκωσης της έντασης προς την κατεύθυνση της συμφιλίωσης Ελλάδας και Τουρκίας μετά την κρίση των Ιμίων. Βασικοί ομιλητές του συμποσίου ήταν οι καθηγητές Θεόδωρος Κουλουμπής, Tozun Bahchelli, του κολλεγίου Kings και η επιστημονική συνεργάτης του Ινστιτούτου, Patricia Carley. Στα πορίσματα, όπως καταγράφονται στην έκδοση του Ινστιτούτου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι "οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο, ανησυχούσαν πάντοτε τις ΗΠΑ, ενώ σημείο αιχμής παραμένει το κυπριακό". "Για την Τουρκία βασική πηγή έντασης είναι η αντίληψη της Ελλάδας ότι το Αιγαίο είναι ελληνικό. Για την Ελλάδα όμως, οι διεθνείς συνθήκες έχουν καθορίσει το εδαφικό καθεστώς στο Αιγαίο και τα ζητήματα του Αιγαίου είναι νομικά θέματα και δεν αποτελούν πολιτικά ζητήματα που απαιτούν διμερείς διαπραγματεύσεις όπως υποστηρίζει η Τουρκία".

Στα δεκατρία της χρόνια πέθανε από χρήση ηρωίνης μαθήτρια, που βρέθηκε νεκρή μέσα σε αλσύλιο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης όπου, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις τη μετέφεραν φίλοι της και την εγκατέλειψαν αβοήθητη. Πρόκειται για την Μ.Π., παιδί χωρισμένων γονιών από περιοχή του νομού Χαλκιδικής, η οποία είναι το νεότερο σε ηλικία θύμα του "λευκού θανάτου" στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και το 16ο από τις αρχές του χρόνου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης, η άτυχη μαθήτρια βρέθηκε νεκρή από υπαλλήλους του δασαρχείου στο αλσύλιο στην τοποθεσία "Ελαιώνας" και σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ιατροδικαστής Θεσσαλονίκης Σαμουήλ Ντούνγκου ο θάνατός της επήλθε από χρήση ηρωίνης. Η 13χρονη έφερε τραύματα από αιχμηρό αντικείμενο στα μπράτσα της, γεγονός που κάνει τους αστυνομικούς να υποψιάζονται ότι άγνωστοι φίλοι της στην προσπάθειά τους να τη βοηθήσουν για να επανακτήσει τις αισθήσεις, προσπάθησαν να της προκαλέσουν αιμορραγία. Σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, οι άγνωστοι τη μετέφεραν στη συνέχεια και την εγκατέλειψαν στο αλσύλιο χωρίς να καλέσουν ασθενοφόρο, πιθανόν επειδή φοβήθηκαν ότι θα τους συνελάμβανε η αστυνομία. Η άτυχη μαθήτρια, όπως προκύπτει από τις πρώτες έρευνες της ασφάλειας έφυγε πριν δύο μέρες από το σπίτι της στη Χαλκιδική - όπου ζούσε με τη μητέρα της και τον πατριό της - και συνάντησε τη μοιραία παρέα των φίλων της. Ο τραγικός θάνατος της 13χρονης μαθήτριας προκάλεσε σοκ στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης και έντονη ανησυχία στις αστυνομικές αρχές για τις διαστάσεις, που προσλαμβάνει το πρόβλημα των ναρκωτικών. "Υπάρχει μια ανησυχητική διαφοροποίηση στις ηλικίες τα τελευταία χρόνια.

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη ο σύλλογος αδιόριστων εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης και Λάρισας. Δάσκαλοι, νηπιαγωγοί και καθηγητές διέσχισαν τις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου επέδωσαν ψήφισμα. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να παραμείνει η επετηρίδα ως έχει και διεκδικούν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Χαρακτηρίζουν την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών "υποταγή", πιστεύουν ότι θα οδηγήσει σε υποταγμένους, κακοπληρωμένους και ανασφαλείς εκπαιδευτικούς και υποστηρίζουν πως το νομοσχέδιο του υπουργού Παιδείας απευθύνεται σε λίγους και εκλεκτούς, έτσι ώστε να οδηγεί σε νέους ταξικούς φραγμούς. Ζητούν το δικαίωμα για μόρφωση και επαγγελματική αποκατάσταση για όλους και εμμένουν στην δημόσια - δωρεάν παιδεία. Σύνθημά τους: "Nα ανατρέψουμε τον νόμο Αρσένη". Τέλος, τονίζουν πως η ελεύθερη εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι ψέμα, γιατί με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές θα πρέπει να έχουν υψηλές επιδόσεις στις τρεις τάξεις του λυκείου, ώστε να πάρουν απολυτήριο, να περάσουν στη σειρά και να γραφτούν σε μια σχολή. Έτσι, το λύκειο θα μετατραπεί σε "εξεταστικό κάτεργο".

Με αφορμή την παρουσία του στο Συνέδριο "Νέοι Επιχειρηματίες, επιχειρηματικότητα και δημιουργία απασχόλησης", ο Έλληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας, Ευρατόμ, Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Τουρισμού, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Στα πλαίσια αυτής της περιοδείας, αρχικά ο κ. Παπουτσής θα επισκεφθεί, το απόγευμα της Πέμπτης 25ης Σεπτεμβρίου, το Εργοστάσιο Ζάχαρης, το Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης στην Λάρισα. Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, ο Επίτροπος θα συνεχίσει την περιοδεία του στους νομούς Καρδίτσας και Τρικάλων, όπου και θα συναντηθεί με τοπικούς κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς (στης 9:30 π. μ. στην Καρδίτσα και 12:30 μ.μ. στα Τρίκαλα). Επίσης, ο κ. Παπουτσής θα έχει την ευκαιρία να επισκεφθεί τη μονάδα παραγωγής μανιταριών "ΙΠΠΟΤΟΥΡ" (νομός Καρδίτσας), καθώς και τη βιομηχανία "ΤΥΡΑΣ" και το τζαμί "ΚΟΥΡΣΟΥΜ" (νομός Τρικάλων).

Τη χρηματοδότηση για την αγορά πλοιαρίου, που θα εκτελεί τον περίπλου της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, για την ανάπτυξη του λιμναίου τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα, ανακοίνωσε ο υπουργός, Φίλιππος Πετσάλνικος, κατά την επίσκεψή του στη Φλώρινα. Ο κ. Πετσάλνικος, αναφερόμενος στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή των Πρεσπών, υπογράμμισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης και η σύσταση φορέα διαχείρισης από την πλευρά της Νομαρχίας και της ΤΕΔΚ, ενώ συμπλήρωσε ότι το ΥΜΑ-Θ θα διαθέσει άμεσα, εφόσον δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, 30 εκατομμύρια δραχμές για την αγορά του πλοιαρίου.

Την παρέμβαση του υφυπουργού Εργασίας, Χρήστου Πρωτόπαπα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η φερεγγυότητα του αγοραστή της ΜΕΛ από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και να διασφαλιστούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίες, ζήτησε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, κατά την επίσκεψή της στο υπουργείο Εργασίας. Από την πλευρά του, ο κ. Πρωτόπαπας δεσμεύτηκε να παρέμβει στον ΟΑΕ, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα για τους εργαζομένους, ενώ για το ζήτημα βιωσιμότητας της ΕΛΛΕΝΙΤ, το οποίο τέθηκε από την αντιπροσωπεία, ο κ. Πρωτόπαπας υποσχέθηκε να εξετάσει όλες τις δυνατότητες λειτουργίας της επιχείρησης, χωρίς όμως αυτή να προβεί σε απολύσεις εργαζομένων.

Ανοιχτό είναι το πεδίο για τη συμμετοχή του ΟΤΕ στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης του αλβανικού αντίστοιχου φορέα, Albanian Telecom, ενώ αντίθετα η αγορά της Ρουμανίας φαίνεται μάλλον κατειλημμένη από μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες. Τα παραπάνω προέκυψαν από τις εργασίες του 36ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών, ένα σημαντικό τμήμα των οποίων αφορούσε στην ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Οι συνεργαζόμενες οργανώσεις "Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι" και "Ελληνική Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων" με ανακοίνωσή τους χαιρετίζουν την, εκ μέρους της Ελλάδας, υπογραφή της Συμφωνίας-Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων. Ελπίζουν δε ότι η Βουλή θα την επικυρώσει σύντομα, ώστε να συμμορφωθεί και η Ελλάδα προς εκείνες τις αρχές που κάθε χώρα οφείλει να σέβεται σε ότι αφορά την προστασία των εθνικών μειονοτήτων. "Ελπίζουμε - αναφέρεται στην ανακοίνωση - ότι η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση αυτή χωρίς καμιά δήλωση εδαφικού περιορισμού της εφαρμογής της του Άρθρου 30.1 : αυτό τονίζεται γιατί την ύπαρξη παρόμοιας βούλησης υποστήριζαν σήμερα ανώτατοι παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών (θυμίζοντας πως η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μια "μουσουλμανική μειονότητα"), ενώ τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και η Μόνιμη Αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο αρνούνταν να μας δηλώσουν επίσημα αν υπήρχε ή δεν υπήρχε παρόμοια περιοριστική δήλωση στη χθεσινή υπογραφή. Καθήκον της Ελλάδας είναι να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Σύμβασης σε όλες τις "εθνοτικές, γλωσσικές, πολιτιστικές και θρησκευτικές μειονότητες" - όπως ορίζεται η έννοια της "εθνικής μειονότητας" από τη Σύμβαση.

Διήμερη διάσκεψη διοργανώνει το Μακεδονικό Ινστιτούτο Εργασίας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στις 30/9 και 1/10 με τίτλο: "Εργασία & Πολιτισμός - Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας και η συμμετοχή των εργαζομένων". Ο πρόεδρος του ΜΑΚ. ΙΝ. Ε., Ηλίας Κοντόπουλος και το διοικητικό συμβούλιο θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα της διάσκεψης και τις ενότητες, που θα αναπτυχθούν. Η έναρξη των εργασιών θα γίνει από τον υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο και θα ακολουθήσει ο εναρκτήριος χαιρετισμός του προέδρου του Ε.Κ.Θ., Παναγιώτη Αβραμόπουλου. Τέλος, τη δεύτερη ημέρα θα συζητήσουν εκπρόσωποι των Πολιτιστικών Πρωτευουσών και Ευρωπαϊκών Συνδικάτων με θέμα τις εμπειρίες από τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες και τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, θα ολοκληρωθούν οι απόψεις όλων των μελών του Συμβουλίου και των παρατηρητών και θα ακολουθήσει συζήτηση. Σύμφωνα με τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Μανόλη Χριστοφίδη, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και οι παρατηρητές θα ενημερωθούν για το διάλογο για θέματα ασφάλειας μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, που αρχίζει την Παρασκευή, και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Στα πλαίσια ενημερωτικής εκστρατείας που έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα το πρόγραμμα εργασίας της για την περίοδο 2000 - 2006, γνωστό ως Ατζέντα 2000, ο κύριος Franz Fischler, Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου, θα επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 1997. Ο Επίτροπος Fischler θα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου και θα τον ενημερώσει για θέματα της αρμοδιότητάς του.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Wednesday, 24 September 1997 - 6:40:17 UTC