Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (AM), 97-09-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 09:25 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 25.9.1997

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος, εμφανίστηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ από το θετικό ύφος με το οποίο η ελληνική κυβέρνηση και ιδίως η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, αντιμετωπίζουν το θέμα του Αιγαίου. Αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο κ. Χόλμπρουκ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς επίσης και τις προσπάθειες για την μείωση της έντασης στο Αιγαίο. Επανέλαβε δε, την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία Κληρίδη - Ντενκτάς να συναντηθούν, ενώ σημείωσε ότι δεν έχει προγραμματιστεί επίσκεψη δική του στην Κύπρο. Τόνισε όμως ότι οι ΗΠΑ, θα συνεχίσουν να βρίσκονται έντονα αναμεμειγμένες σε αυτό το θέμα. Καταλήγοντας, ο κ. Χόλμπρουκ, δήλωσε για το Κυπριακό πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος, αλλά ούτε και απαισιόδοξος για την εξέλιξη του θέματος. "Είναι θέμα θέλησης των ηγετών. Η διαδικασία υπάρχει", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην εκτίμηση ότι υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας, προέβησαν ο Πρόεδρος της Βουλής της Σερβίας και εκτελών χρέη Προέδρου της Σερβίας, Ντράγκαν Τόμιτς και η τετραμελής ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής, Παναγιώτη Σγουρίδη, που βρίσκεται τις ημέρες αυτές στο Βελιγράδι. Η αντιπροσωπεία που βρίσκεται στο Βελιγράδι, ως ένα από τα κλιμάκια του ΟΑΣΕ για την παρακολούθηση των εκλογών στη Σερβία που διεξήχθησαν την Κυριακή, είχε χθες συναντήσεις με αξιωματούχους της Σερβικής και Γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης και με το Δήμαρχο του Βελιγραδίου.

Με το νόμο 2190 θα γίνονται οι προσλήψεις στις εταιρείες που θα δημιουργηθούν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία, για τη διανομή Φυσικού Αερίου και στις οποίες το κράτος θα έχει το 51% των μετοχών. Σχετική διάταξη ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η Ν.Δ. - από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ενώ την καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα ψήφισαν 92 βουλευτές. Από αυτούς υπέρ τάχθηκαν 50 και κατά 42. Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί έντονη αντιπαράθεση τόσο μεταξύ της υπουργού Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου και της Κοινοβουλευτικής εκπροσώπου της Ν.Δ. Ντόρας Μπακογιάννη, όσο και με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Η κ. Μπακογιάννη ζήτησε να εξαιρεθούν από το νόμο Πεπονή οι υπό σύσταση εταιρείες Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) και να μείνει η διάταξη όπως αρχικά την είχε καταθέσει η υπουργός Ανάπτυξης πριν την αποσύρει και σύμφωνα με την οποία "οι διατάξεις του νόμου 2190/1994 δεν εφαρμόζονται προκειμένου για την πρόσληψη από τις Εταιρείες Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) του πάσης φύσεως αναγκαίου προσωπικού της. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι υπό τέτοιες προϋποθέσεις κανένας επενδυτής δεν θα δεχθεί κάτι τέτοιο. Η υπουργός Ανάπτυξης επανέλαβε τη θέση που είχε υποστηρίξει και στη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου ότι αποσύρει τη σχετική διάταξη αφού ψηφίστηκαν πριν από μια εβδομάδα οι τροποποιήσεις στο νόμο Πεπονή, ο οποίος επεκτείνεται πλέον στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η κ. Παπανδρέου αντέκρουσε μάλιστα τους ισχυρισμούς της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι με την υπαναχώρηση της αυτή οδηγεί σε πλήρη αποδιοργάνωση τις ΕΠΑ, αφού δεν θα έχουν καμία ευελιξία.

Διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο, για την παροχή υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών στον επιχειρηματικό κόσμο στα Βαλκάνια, επιχειρεί να καταστήσει ο ΟΤΕ τη Θεσσαλονίκη και το εγχείρημά του αναμένεται να αποδώσει καρπούς μέσα στο 1998. Μέσα στην ίδια χρονιά εκτιμάται, άλλωστε, ότι θα σημειωθούν σημαντικές εξελίξεις στην προσπάθεια του Οργανισμού να συμμετάσχει στις ιδιωτικοποιήσεις τηλεπικοινωνιακών οργανισμών χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, και κυρίως της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας που αποτελούν άμεσους στόχους του. Όπως προέκυψε από τις εργασίες του 36ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Τηλεπικοινωνιών στη Θεσσαλονίκη, η πόλη κατέχει ξεχωριστή θέση στα σχέδια του ΟΤΕ, για παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στους Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων που επενδύουν στην περιοχή προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα.

Τη δρομολόγηση ενός φιλόδοξου προγράμματος, που θα αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο του εμπορίου, αναμένεται να εξαγγείλει σύντομα το Υπουργείο Ανάπτυξης. Βάσει αυτού του προγράμματος, που τιτλοφορείται "Ηλεκτρονικά κέντρα εμπορίου", τα επιμελητήρια και οι εμπορικοί σύλλογοι σε ολόκληρη τη χώρα θα "μπουν" στο παιχνίδι του ηλεκτρονικού εμπορίου, παρέχοντας υποστήριξη -σε επίπεδο εκπαίδευσης και τεχνικών συμβουλών- στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Το πρόγραμμα αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπει τη δημιουργία δέκα ηλεκτρονικών κέντρων εμπορίου, αντίστοιχων των "Electronic Trade Points"", που αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο project των Ηνωμένων Εθνών.

Μοναχοί ιεράς μονής σε περιοχή του νομού Σερρών παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης με την κατηγορία ότι υπέβαλαν σε βασανιστήρια δεκαεξάχρονη μοναχή με αποτέλεσμα να πεθάνει αβοήθητη από πνευμονία. Πρόκειται για τον κληρικό Δημήτριο Παπαδόπουλο και την μοναχή Μαλαματένια Μπακιρτζή, οι οποίοι ως εκπρόσωποι της μονής το Μάιο 1991 είχαν αναλάβει την επιμέλεια της 16χρονης Α.Χ. στην Ιερά Μονή Χρυσοβαλάντου στην Κάτω Καμήλα Σερρών. Όπως αναφέρεται σε βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών Σερρών, οι δύο κατηγορούμενοι έκλειναν τη 16χρονη το χειμώνα γυμνή μέσα στο χοιροστάσιο της μονής και την ανάγκαζαν να τρέφεται με ... περιττώματα ζώων, τη χτυπούσαν με ράβδους και λάστιχα ποτίσματος και την άφηναν χωρίς νερό και τροφή επί ολόκληρες μέρες με αποτέλεσμα να εξασθενήσει ο οργανισμός της από τις κακουχίες. Η μοναχή Μαλαματένια Μπακιρτζή στις 14 Δεκεμβρίου 1993 έδεσε και κρέμασε με σχοινί από τα δοκάρια αποθήκης της μονής -σε οριζόντια θέση- τη 16χρονη και την άφησε να αιωρείται με αποτέλεσμα να προσβληθεί από πνευμονία, σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα. Η ανήλικη παρουσίασε υψηλό πυρετό, δύσπνοια, κυάνωση και θωρακικό πόνο χωρίς όμως να τη μεταφέρουν σε κάποιο νοσοκομείο. Όπως αναφέρει η ιατρική γνωμάτευση, ο θάνατος της επήλθε από βαριά επιπλοκή της νόσου και ειδικότερα από σηπτικό θρόμβο της αριστεράς κοιλίας. Να σημειωθεί ότι στις καταθέσεις τους που έδωσαν στον ανακριτή Σερρών και οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται όλες τις παραπάνω κατηγορίες. Η εκδίκαση της υπόθεσης θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Μειώνονται κατά μία δρχ./λίτρο οι λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών, ενώ αυξάνονται κατά 1,50 δρχ./λίτρο οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, σε σχέση με τις τιμές της προηγούμενης εβδομάδας. Η αναπροσαρμογή οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών της βενζίνης κατά 4 δολ./ΜΤ και στην αύξηση της τιμής του ντήζελ κατά 5,3 δολ./ΜΤ. Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της δραχμής διατηρήθηκε στα επίπεδα της περασμένης εβδομάδας και δεν επηρέασε τη διακύμανση των τιμών. Οι νέες ενδεικτικές λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών προσδιορίστηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης για το Λεκανοπέδιο Αττικής και το νομό Θεσσαλονίκης στις 221,80 δρχ./λίτρο για τη σούπερ και στις 205,80 δρχ./λίτρο για την αμόλυβδη.

Σε 15 δισ. αναμένεται να ανέλθει το ύψος των επενδύσεων που θα απαιτηθούν για τη ριζική αναδιάρθρωση του επιβατικού λιμένα του Πειραιά. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Σ. Σουμάκης, οι παρεμβάσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν θα έχουν ένα χρονικό ορίζοντα έως το 2004, έτος ανάληψης της Ολυμπιάδας, αλλά και πλήρους απελευθέρωσης όλων των θαλάσσιων μεταφορών στις ελληνικές θάλασσες.

Σε φυλάκιση πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων δραχμών, καταδικάστηκε ερήμην από το μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, η πρώην ιδιοκτήτρια του ΔΟΒΕ, Κατερίνα Βελλίδου, με την κατηγορία ότι δεν απέδιδε έγκαιρα εισφορές στο ασφαλιστικό ταμείο των δημοσιογράφων. Η πρώην πρόεδρος του ΔΟΒΕ, σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, θα πρέπει να καταβάλλει έγκαιρα ως εγγύηση το ποσό των 50.000.000 δραχμών, προκειμένου να της δοθεί η δυνατότητα να ασκήσει έφεση και να εκδικαστεί η υπόθεση της σε δεύτερο βαθμό. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, η κ. Βελλίδου και άλλα τέσσερα πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου στο ΔΟΒΕ, τα οποία όμως αθωώθηκαν, από τον Οκτώβριο του 1992 μέχρι τον Απρίλιο του 1994 δεν κατέθεσαν εμπρόθεσμα, όπως προβλέπεται από το νόμο, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το ποσό των 529.937.920 δραχμών, το οποίο είχαν εισπράξει ως αγγελιόσημο υπέρ του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικούρησης και Ασφάλισης (ΕΟΔΕΑΠ). Οι τέσσερις συγκατηγορούμενοι που ήταν παρόντες στο δικαστήριο υποστήριξαν ότι τα οικονομικά θέματα τα χειρίζονταν αποκλειστικά η πρόεδρος του ΔΟΒΕ με αποτέλεσμα να αθωωθούν. Σε περίπτωση που δεν καταβληθεί η εγγύηση η καταδικαστική απόφαση του μονομελούς πλημμελειοδικείου θα πρέπει, σύμφωνα με το νόμο, να εκτελεστεί.

Το μοναδικό πολιτιστικό γεγονός των παλιών καιρών, ο Καραγκιόζης, θα ψυχαγωγήσει τις νέες γενιές και θα συγκινήσει τις παλαιότερες, στον Μύλο της Θεσσαλονίκης, από τις 3 έως τις 12 Οκτωβρίου. Ένα δεκαήμερο αφύπνισης, για τη διάσωση της λαϊκής παράδοσης, που κουβαλάει το Θέατρο Σκιών και ο Καραγκιόζης από τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Τρεις γενιές συναντιούνται σ' αυτό το ταξίδι σ' ένα κύκλο παραστάσεων - έκθεσης φιγούρας, ζωγραφικής και μίνι σενάριο.

Ενδιαφέρουσα, χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, τη συζήτηση που είχε με τον ειδικό διαμεσολαβητή των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρν Χόλμπρουκ. Από την πλευρά του, ο κ. Χόλμπρουκ δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος " που ο πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς διεξάγουν συνομιλίες για την ασφάλεια" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "αυτό είναι ένα ακόμη σημάδι ότι όλοι προσπαθούν να βρουν τρόπους μείωσης της έντασης".Παράλληλα ο ειδικός διαμεσολαβητής των ΗΠΑ, θεωρεί ότι σε σύγκριση με την αρχή του χρόνου, πως αυτή τη στιγμή, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, τα ενδιαφερόμενα μέλη βρίσκονται σε μια πιο παραγωγική ατμόσφαιρα. Σε σχετική ερώτηση για τους πυραύλους, S-300, συμφώνησε πως είναι ένα επιπρόσθετο πρόβλημα. Πρόσθεσε δε, ότι δεν γνωρίζει για ποιες συγκεκριμένες απειλές μιλάνε οι δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλές δηλώσεις τελευταία, χωρίς όμως αυτές να τον ανησυχούν, αυτή τη δεδομένη στιγμή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ, ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του στο CNN, ότι η εγκατάσταση των S - 300 στην Κύπρο είναι δυνατόν να οδηγήσει στη μετατροπή της Μεσογείου και της περιοχής σε ένα μεγάλο οπλοστάσιο με ρωσικούς πυραύλους. Ο κ. Τζεμ ανέφερε επίσης ότι και η Συρία επιδιώκει την αγορά των πυραύλων S-300, κάτι που όπως παρατήρησε έχει ανησυχήσει το Ισραήλ. Ο Τούρκος υπουργός παραδέχθηκε ωστόσο ότι η εγκατάσταση των πυραύλων και η στρατικοποίηση, όπως είπε, των νησιών του Αιγαίου, μπορεί να μην αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Υποστήριξε όμως ότι με ορισμένες μετατροπές οι πύραυλοι μπορούν να καταστούν χημικά όπλα, με βεληνεκές 150 χιλιομέτρων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τζεμ διευκρίνισε ότι η Τουρκία δεν επεδίωξε ούτε επιδιώκει την αγορά των πυραύλων S - 300 από τη Ρωσία.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να επαναβεβαιώσει την πίστη της για λύση του Κυπριακού μέσα από ουσιαστικό διάλογο, καθώς και την ετοιμότητά της να εισέλθει σε τέτοιες συνομιλίες αμέσως μετά τις κυπριακές προεδρικές εκλογές, τόνισε ο πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου. Μιλώντας μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου δήλωσε ακόμη ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να επαναλαμβάνεται και να δίνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε το διορισμό των νέων πρέσβεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Τουρκία, Νίκολας Μπερνς, πρώην εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και Μαρκ Πάρις, διπλωμάτη καριέρας, που έχει υπηρετήσει στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ανατολική Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζόζεφ Μπάιντεν, υπέδειξε στον Μαρκ Πάρις ότι πρέπει να επισημάνει στην τουρκική κυβέρνηση πως η αίσθηση περιθωριοποίησης που αισθάνεται σε ολόκληρο τον κόσμο, προέρχεται από το γεγονός ότι παραβίασε τη διεθνή νομοθεσία με την εισβολή στην Κύπρο το 1974 και συνεχίζει να την παραβιάζει.

Στη βουλγαρική πόλη Βάρνα θα συνεχιστούν αύριο οι εργασίες, του πλωτού συνεδρίου "Θρησκεία και περιβάλλον : η Μαύρη Θάλασσα σε κίνδυνο", το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ. Οι συζητήσεις στη Βάρνα θα έχουν ως θέμα τα πλοία και τη θάλασσα. Μέλος της επίτιμης επιτροπής διοργανωτών του Συνεδρίου, οι εργασίες του οποίου θα ολοκληρωθούν στη Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης ΄97, είναι και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας, Μάξιμος.

Συμφωνία για τον τερματισμό της πολιτικής κρίσης, υπέγραψαν η Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπιλιάνα Πλάβσιτς και το μέλος του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας, Μόμτσιλο Κράισνικ. Η συμφωνία υπεγράφη, στο Βελιγράδι, κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κ. Πλάβσιτς με τον πρόεδρο της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η συμφωνία προβλέπει όπως η κ. Πλάβσιτς και ο κ. Κράισνικ να αναλάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον τερματισμό των αντιπαραθέσεων που οδηγούν σε διχασμό τη Σερβική Δημοκρατία.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Thursday, 25 September 1997 - 6:40:24 UTC