Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: Brief News in Greek (PM), 97-09-26

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


Web Posted: 20:50 GMT+2

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 26.9.1997

Σε φάση νέας έντασης φαίνεται να εισέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών, που κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ και αναφέρει ότι "οι εκφράσεις του κ. Πάγκαλου δεν είναι μόνον αναιδείς και πολύ πέραν των ορίων της ευγενείας, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης μια ψυχοπαθολογική κατάσταση". Ο κ.Πάγκαλος σχολίασε ότι "δεν συζητάς με αυτόν που απειλεί να σε δολοφονήσει με ποιόν τρόπο θα το κάνει" και ξεκαθάρισε ότι το έκανε αυτό σαφές στον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ. "Η Ελλάδα είναι ειρηνόφιλο κράτος και ακολουθεί τους διεθνείς κανόνες δικαίου, όμως είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τα δίκαιά του, όταν και εφόσον κριθεί σκόπιμο", επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την 111 στρατιωτική πτέρυγα μάχης. Ο κ. Στεφανόπουλος επιβεβαίωσε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και κάλεσε την Τουρκία να προσφύγει στο δικαστήριο της Χάγης, για τις όποιες, πραγματικές ή φανταστικές διαφορές θεωρεί ότι έχει με τη χώρα μας. "Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε δηλώσεις απειλητικού και εκβιαστικού χαρακτήρα απέναντι της Ελλάδας, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας", Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ο κ. Κακλαμάνης κατηγόρησε την Τουρκία ότι έχει ως αμετάθετο στόχο τη φαλκίδευση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας στο Αιγαίο. "Το μόνο που μπορούμε να συζητήσουμε με την Τουρκία σε σχέση με το λεγόμενο ''εδαφικό'', είναι το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας", τόνισε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε δηλώσεις του από τη Κοζάνη, όπου παρευρέθηκε στο 2ο Διεθνές Συνέδριο "Μεσογειακή Συνεργασία και Ανάπτυξη". Το ζήτημα είναι ποια στάση κρατάει η Ελλάδα στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέλιος Παπαθεμελής, και παρατήρησε χαρακτηριστικά: "Εάν περιφερόμαστε από Μαδρίτη εις Μαδρίτη είμαστε άξιοι της τύχης μας".

Τις τουρκικές προκλήσεις καταδίκασε και η αντιπολίτευση. "Η κλιμακούμενη συμπεριφορά προκλήσεων και ύβρεων από την πλευρά της Τουρκίας αποδεικνύει ότι η πολιτική της ασάφειας και ακόμα η πολιτική της διαρκούς επίδειξης διαλλακτικότητας από την ελληνική πλευρά όχι μόνο δεν οδηγεί πουθενά αλλά είναι και ολισθηρή και επικίνδυνη", είπε ο κ. Καραμανλής. Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, είπε ότι όσο η Τουρκία δεν διευκρινίζει κατά τρόπο απόλυτα σαφή τις προθέσεις της στο Αιγαίο, η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κανένα βήμα προς τα εμπρός. Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να δεχτεί συζήτηση για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου ενόσω συνεχίζεται η τουρκική απειλή, ενώ εκτίμησε ότι κρίσιμη περίοδος για το Κυπριακό θα είναι ο επόμενος χρόνος. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση εξηγήσεις γιατί η έντονη κινητικότητα των ΗΠΑ οδηγεί σήμερα στα πιεστικά αδιέξοδα σε βάρος της Ελλάδος.

Όλα είναι έτοιμα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη συναυλία των U2, οι οποίοι έφτασαν το απόγευμα στην πόλη. Χιλιάδες θαυμαστές του συγκροτήματος συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο χώρο της συναυλίας. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη ότι στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης η πληρότητα είναι 100%, ενώ αυτές τις ημέρες είναι δύσκολο θα βρεθούν δωμάτια ακόμη και στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής και της Κατερίνης. Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι αναμένεται αυξημένη κίνηση πεζών στις οδούς Σαλαμίνος, Κουντουριώτου και 26ης Οκτωβρίου τις βραδινές ώρες και ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί εκτροπή και διακοπή της κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης συνιστά στους οδηγούς να αποφεύγουν από τις πρωινές ώρες τη στάθμευση αυτοκινήτων στις οδούς αυτές και να μην κινούνται χωρίς λόγο στη ευρύτερη περιοχή. Οι εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τη συναυλία και εντάσσονται το πρόγραμμα Φεστιβάλ της Πόλης, συνεχίζονται και ήδη έχουν στηθεί σε τέσσερα σημεία της πόλης οι γιγαντοοθόνες, που θα μεταδώσουν ζωντανά την εκδήλωση. .

Ζητήματα αγροτικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης και ο Κοινοτικός Επίτροπος για θέματα Γεωργίας Φραντς Φίσλερ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε περαιτέρω ενισχύσεις και ευέλικτη κοινοτική πολιτική απέναντι στη χώρα μας για τα θέματα της γεωργίας, ενώ, όπως επισήμανε ο υπουργός Γεωργίας, Στέφανος Τζουμάκας, ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Φίσλερ το πρόβλημα ότι ο τομέας αυτός δεν έχει πλέον το βάρος που είχε κάποτε. Οι μεταβαλλόμενες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των νέων αγορών, συνιστούν μεταρρυθμίσεις στην ευρωπαϊκή αγροτική πολιτική, είπε ο κ. Τζουμάκας και πρόσθεσε ότι στόχος αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι η γεωργία στην Ένωση να είναι ανταγωνιστική σε τιμές και ποιότητα, να προσεχθεί το περιβάλλον με νέου τύπου καλλιέργειες και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην ύπαιθρο.

Με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος. Σε δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε ικανοποίηση για τις προθέσεις και τις σκέψεις του κ. Ανάν σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Διατύπωσε ακόμη τη θέση ότι οι συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς θα πρέπει να επεκταθούν και πέραν των τεχνικών ζητημάτων, στο γενικό πρόβλημα της αποστρατικοποίησης και της ασφάλειας της Μεγαλονήσου. Σε ότι αφορά στο Σκοπιανό ο υπουργός Εξωτερικών, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει δείξει μεγάλη διάθεση συνεννόησης και κάλεσε την ΠΓΔΜ να επιδείξει μεγαλύτερη ευλυγισία. Το βράδυ ο κ. Πάγκαλος θα προσφωνήσει στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ με κύριο θέμα τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Στην 22η Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γυναικών, στην οποία συμμετέχουν οι γυναίκες στελέχη από τα Χριστιανοδημοκρατικά Κόμματα της Ε.Ε. μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας στη νέα Ευρώπη και στις αλλεπάλληλες αλλαγές στο διεθνές σύστημα που μας υποχρεώνει, όπως είπε, να αναθεωρήσουμε τις παραδοσιακές μορφές παρέμβασης της γυναίκας, αναγνωρίζοντας ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέμειναν στη σκιά των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε ότι στη χώρα μας τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων παραμένουν χαμηλότερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε ότι το κόμμα του έχει την πολιτική βούληση ώστε να αυξηθούν οι πολιτικές των ίσων ευκαιριών και αμοιβών για την εξάλειψη συμπεριφορών που στηρίζονται στη διάκριση των φύλων. Να αυξηθεί η αναγνώριση του έργου που προσφέρει η γυναίκα μέσα στην οικογένεια και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή της στους μηχανισμούς εξουσίας με την ανάληψη ηγετικών θέσεων σε όλους τους χώρους.

Ο ρόλος των επαρχιακών εφημερίδων της χώρας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά και το μέλλον των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης, βρίσκονται στο επίκεντρο του 3ου συνεδρίου της ΄Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, οι εργασίες του οποίου άρχισαν σήμερα το πρωϊ στα Χανιά και θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή. Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Γιώργος Πασχαλίδης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ευνοϊκές συνθήκες για την άνθιση του περιφερειακού τύπου που δημιουργεί η κοινωνία των δικτύων της γνώσης, ιδιαίτερα σε μιά εποχή που σημασία έχει κυρίως η ένταξη στα δίκτυα και λιγότερο η θέση (κέντρο ή περιφέρεια). Τους συνέδρους καλωσόρισε η νομάρχης Χανίων, Αλέκα Μαρκογιαννάκη, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών ημερησίων Επαρχιακών Εφημερίδων, Γιάννης Γαρεδάκης, για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί των εκπροσώπων των κομμάτων, των δημοσιογραφικών οργανώσεων και του Δημάρχου Χανίων, Γιώργου Τζανακάκη.

Σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην ομαλή διακίνηση εμπορευμάτων, οχημάτων και φυσικών προσώπων στους μεθοριακούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας, έχει προκαλέσει η 48ωρη απεργία που ξεκίνησαν χτες οι τελωνειακοί υπάλληλοι, συμμετέχοντας στις πανελλήνιες κινητοποιήσεις των 22.000 εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών. Το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας έχει σχεδόν παραλύσει, αφού από τα τελωνεία των Ευζώνων, των Κήπων και του Προμαχώνα επιτρέπεται μόνο η διέλευση οχημάτων που μεταφέρουν πολεμικό, φαρμακευτικό και νοσοκομειακό υλικό, ζώντα ζώα και διπλωματικούς σάκους. Σημειώνεται ότι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους. Τη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι Ομοσπονδίες των εφοριακών, των τελωνειακών, των εργαζομένων του Υπουργείου Οικονομικών, του ΚΕΠΥΟ και του Γενικού Χημείου του κράτους για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, εξετάζεται σοβαρά η πραγματοποίηση νέας τρίωρης απεργίας την επόμενη εβδομάδα.

Πρόγραμμα μουσικοθεραπείας για κωφά παιδιά εφαρμόζεται στη σχολή κωφών της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος του ινστιτούτου ψυχοακουστικής του ΑΠΘ. Στόχος του είναι η ακουστική εκπαίδευση και η προώθηση της κοινωνικότητας και της αυτοεκτίμησης των βαρήκοων παιδιών. Όπως επισήμανε η συνθέτης και υπεύθυνη του εργαστηρίου μουσικής πληροφορικής του ινστιτούτου, Κατερίνα Τζεδάκη, το κωφό παιδί αντιλαμβάνεται τη μουσική από τις δονήσεις. Στο πρόγραμμα ψυχοακουστικής του ΑΠΘ εφαρμόζεται πιλοτικά τεστ μουσικής αντίληψης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για τη διάγνωση και θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Πρόκειται για ένα τεστ δομημένο σε τέσσερα επίπεδα που το κάθε ένα έχει τέσσερα υποτέστ. Το τέστ χρησιμεύει για τον εντοπισμό, με βάση τις ιατρικές μετρήσεις, του σταδίου της νόσου καθώς και των μουσικών ικανοτήτων που χάνει ο άνθρωπος. Μέχρι στιγμής το τεστ έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε φυσιολογικούς ανθρώπους ενώ σε δύο τρεις εβδομάδες θα εφαρμοστεί και σε ομάδα ατόμων με Αλτσχάιμερ .

Άριστες εντυπώσεις δημιούργησαν τα θερινά μαθήματα ελληνικής γλώσσας στους πρυτάνεις των πανεπιστημίων χωρών της Μαύρης Θάλασσας που είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ του ΑΠΘ. Το πρόγραμμα ΙΑΣΩΝ δέχτηκε πλήθος ευχαριστηρίων επιστολών από τους πρυτάνεις αλλά και από τους φοιτητές που παρακολούθησαν φέτος τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υποτροφιών του ΙΑΣΟΝΑ αποβλέπει στην ενίσχυση της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας σε δώδεκα επιλεγμένα πανεπιστήμια της Παρευξείνιας ζώνης. Το πρόγραμμα ενισχύουν το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας, ο δήμος Καλαμαριάς, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, το Εθνικό Ιδρυμα Νεότητας , το ΕΙΥΑΠΟΕ και άλλοι κρατικοί ή μη φορείς.

Η Κύπρος θα προβεί σε καταγγελία προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να επιτεθεί εναντίον των Ελληνοκυπρίων. Αυτό δήλωσε από τη Λεμεσό, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, αναφερόμενος στις απειλές της Τουρκίας για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S- 300. Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι "πρώτον δεν φοβούμαστε και δεύτερον θα καταγγείλουμε στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να μας επιτεθεί".

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε το μεσημέρι στην κεντρική Ιταλία, εννέα μόλις ώρες μετά τον ισχυρό σεισμό 5,5 Ρίχτερ που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα και να τραυματιστούν περίπου σαράντα.

Την προειδοποίηση ότι η διεθνής κοινότητα δεν θα συνεχίσει τη χορήγηση βοήθειας προς την Αλβανία αδιάλειπτα και αποτελεσματικά, παρά μόνον εάν κυβέρνηση και αντιπολίτευση εργαστούν μαζί σε πνεύμα συμφιλίωσης με τη θέσπιση Συντάγματος με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, απηύθυνε το Συμβούλιο της Ευρώπης στο ψήφισμα που υιοθέτησε για την Αλβανία η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ευρωπαϊκού οργανισμού. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή των χωρών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι "η αλβανική κυβέρνηση έχει ακόμη να επιτελέσει πολύ πρόοδο προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε όταν συνδέθηκε με το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1995".

Ο πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας Ζακ Σιράκ πραγματοποιεί από χθες επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ στην ατζέντα των συνομιλιών του με τον πρόεδρο Γιελτσιν περιλαμβάνονται η περαιτέρω ανάπτυξη του πλαισίου διμερών σχέσεων, τα διεθνή προβλήματα, οι σχέσεις Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η προετοιμασία του νέου μοντέλου ευρωπαϊκής ασφάλειας με τον ουσιαστικό ρόλο του ΟΑΣΕ, αλλά και τα μέτωπα περιφερειακών συγκρούσεων που παραμένουν ανοιχτά στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή. Σημειώνεται ότι ο Ζακ Σιράκ, είναι ο δεύτερος προσκεκλημένος του προέδρου Γιελτσιν το τελευταίο δεκαήμερο, καθώς προηγήθηκε η επίσκεψη του αιγυπτίου προέδρου Μουμπαρακ, που είχε ως αποτέλεσμα την υπογραφή κοινής διακήρυξης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα, αύριο στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανόν να σημειωθούν λίγες ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 8 μέχρι 19 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 μέχρι 23 και στα νησιά από 15 μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι νεφελώδης. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 10 μέχρι 18 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.03b run on Friday, 26 September 1997 - 17:40:16 UTC